Poreklo prezimena Starović

3. februar 2012.

komentara: 2

Prezime Starović matično je iz mesta Samobor kod Gacka u Hercegovini. Prema knjizi Rista Milićevića “Hercegovačka prezimena”, Starovići su starinom iz Drobnjaka u Crnoj Gori. Njihov predak Mirko Omakalović došao je u Samobor sa četiri sina u prvoj polovini 16. veka. Posle Markove smrti, njegov najstariji sin Nikola je bio “starješina u kući” i ukućani su ga nazvali nadimkom “Stari” i otuda prezime Starović.

Od ostalih Markovih sinova nastala su u Samoboru još tri bratstva: Davidovići, Popovići i Slijepčevići. Zbog toga Jevto Dedijer kaže da u Samoboru, “selu od osamdeset kuća”, živi jedna porodica, a četiri bratstva. Svi slave Svetog Savu.

Risto Milićević još piše da se u porodici Starovića pominje jedan stari knez Ilija Starović, o kome je, kako kaže, sačuvano više anegdota, ali ne navodi kojih.

KRSNA SLAVA: Sveti Sava

POZNATI:

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Vojislav Ananić

    STAROVIĆ (p), u Samoboru (Gacko). Starinom su iz Drobnjaka u Crnoj Gori. Ranije su se zvali Omakalovići. Njihov predak Mirko Omakalović, došao je u Samobor sa svoja četiri sina u prvoj polovini 16. vijeka. Poslije Markove smrti, njegov najstariji sin Nikola bio je “starješina u kući” i ukućani su ga zvali nadimkom “Stari” (otuda prezime Starović), Od ostalih Markovih sinova nastala su u Samoboru još tri bratstva: Davidovići, Popovići i Slijepčevići. Zbog toga Dedijer kaže da u Samoboru, “selu sa osamdeset kuća”, živi jedna porodica, a četiri bratstva. Svi slave Sv. Savu (59:196). U porodici Starovića pominje se jedan stari knez – Ilija Starović, o kome je sačuvano nekoliko anegdota.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  2. Sreten Neskovic Buradja

    Da dopunite Kompletan rodoslov pročitajte moj komentar za prezime Dabović. Od Marka Omakalovića samoboranina nastalo je 10 prezimena. Pozdrav