Српска мушка имена на слово Р

3. фебруар 2012.

коментара: 11

РАСТКО
РЕДЕНКО
РАДИВОЈ
РАДИСЛАВ
РАДИШ
РАДИША
РАДМИЛО
РАДОВАН
РАДОЈЕ
РАДОЈИЦА
РАЈКО
РАДОСЛАВ
РАДО
РАДУЛ
РАКА
РАНКО
РАСТКО
РАТКО
РОДОЉУБ
РУВИМ
РАДОМИР
РАДЕ

Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

  1. Војислав Ананић

    Радан
    Радивоје
    Радисав
    Радич
    Радојко
    Радојло
    Радољуб
    Радоман
    Радоња
    Радосав
    Радош
    Радуле
    Развигор
    Рајица
    Ранђел
    Ранисав
    Растислав
    Ратибор
    Ратимир
    Ратомир
    Рафаило
    Рашко
    Реља
    Ристивој
    Ристивоје
    Розмир
    Розомир
    Роман
    Русомир

  2. Војислав Ананић

    Радомир
    Разуман
    Растимир
    Родољуб

  3. Radovan

    Moj oac se zove RAVOSIJE Teodorovic, rodjen u Varjašu, selu u Rumnskom delu Banata 35km od Temišvara. Trenutno živi u Srbiji i ima 98. godina. Veoma retko ime. Ja ga do sada nisam još sreo.

  4. vojislav ananić

    Раниша

  5. Војислав Ананић

    РАДЕ / РАДОВАН / РАДОЈЕ / РАДИВОЈЕ / РАДИВОЈ / РАДИВОЈКА / РАДОМИР / РАДИША / РАДА / РАДОЈКО / РАДОЈКА / РАДАН / РАДОЈИЦА / РАДУН / РАДУНКА / РАДОСАВ / РАДОСАВА / РАДОСЛАВ / РАДОСЛАВА / РАДИСЛАВ / РАДИСАВ / РАДИСАВА / РАДИСЛАВА / РАДМИЛО / РАДМИЛА / РАДИЦА / РАДОШ…

    Сва ова имена имају заједнички корен у речи “рад”. Ову реч можемо тумачити двојако – као радост, бити рад, бити расположен, оран, срећан… или као рад, посао. Тако ова имена означавају истовремено радну, вредну, али и срећну, радосну особу.
    У зависности од наставка “-вој”, “-мир”, “-сав”, -“слав” значење још може бити и онај ко живи у срећи и миру, онај ко радо иде у бој, онај ко слави мир, или живи у миру и слави…

  6. Војислав Ананић

    РЕЉА

    Постоји више тумачења овог имена. По једнима, оно је варијација на име Хребљан у чијем је основу реч “хрлити”, па је значење имена Реља “онај ко је брз, који граби напред”.
    Постоји и тумачење да је име могло бити изведено од имена Аурелио, Аурелије. У том случају име би било латинског порекла, настало од презимена Аурелиус са значењем “злато, златан”.

  7. Војислав Ананић

    РАСТКО / РАСТИСЛАВ

    Старо српско име које оди порекло од основе “расти”. Претпоставља се да је у далекој прошлости изведено од Растислав. Из прошлости најпознатији носилац је Свети Сава, најмлађи Немањим син, коме је ово било лично име пре него што се закалуђерио. Током каснијих векова било је веома скромно заступљено у народу. Постоји мишљење неких етимолога да је изведено од имена Герасим.
    Постоји и тумачење по којем ово име води порекло од дрвета храст – које је било свето дрво и у паганизму и у хришћанско доба. Храст је од давнина симбол снаге, моћи, дуговечности, чврстоће, духовног и материјалног богатства.

  8. Војислав Ананић

    РАНКО / РАНКА

    Народно име које означава оног ко је поранио, рано се родио. Може се односити на оног ко је рођен превремено, или на оног ко се родио рано изјутра. Такође може значити и онај ко рано рани, рано устаје.

  9. Војислав Ананић

    РОДОЉУБ

    Име Родољуб је домаћег порекла и сложено је од речи “род” (породица, сродство) и љубити. Значење овог имена је родољуб, патриота, онај ко воли свој народ.