Srpska muška imena na slovo O

3. februar 2012.

komentara: 7

OBRAD
OBREN
OGNJEN
OZREN
OSTOJA
OLIVER

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Vojislav Ananić

    Obradin
    Omilj

  2. Vojislav Ananić

    Odan
    Orest

  3. Vojislav Ananić

    OBRAD

    Astrološke prognoze za proleće 2017: Od 29. aprila kreću ozbiljne životne promene u narednih godinu i po, ali šta vas čeka od marta do juna?
    Obrad je muško ime slovenosrpskog porekla vezano za radost. Značenje imena dolazi od glagola radovati, tj. obradovati i glasi: “onaj koji nas je obradovao”. Ženski oblik ovog imena je Obrada. Drugi oblici ovog imena su Obradin i Obradinka.

  4. Vojislav Ananić

    OBREN / OBRENIJA

    Obren je muško ime nastalo od starog trpnog glagola “obresti” što znači dobiti, pronaći, naći. Ženski oblik ovog imena je Obrenija. U prenesenom smislu ime znači: onaj ko pronalazi, pronalazač, ali i onaj koji je nađen – dugo očekivano dete na primer ili pronađeno dete (usvojeno).

  5. Vojislav Ananić

    OZREN / OZRENKA

    Ime nastalo u narodu od reči “zreti” što znači gledati. Ozreti se znači pogledati se. U prenesenom smislu ovo ime znači “onaj koji ima oštar pogled”, ili “onaj ko je podozriv, obazriv”.
    Nostradamusov krug tačno otkriva budućnost: Zamisli pitanje i odgovor će odabrati tebe!

  6. Vojislav Ananić

    OGNJAN / OGNJEN / OGNJENKA / OGNJANKA / OGNJANA

    Sve su ovo vatrena slovenska imena nastala od reči “oganj” u značenju plameni, vatreni. Vatra je jedan od osnovnih elemenata prirode i kao takav predstavlja izvor života. Ognjište je u stara vremena bilo centar kuće i okupljanja porodice. Vatra pročišćava. Moćno ime koje u sebi sadrži simbol i kult vatre – jedan od najjačih u svim narodima.

  7. Vojislav Ananić

    OSTOJA

    Ostoja je muško staro slovensko ime. Nastalo je od osnove reči “ostati”. U poršlosti kada je smrtnost dece bila velika ovo ime se davalo muškoj deci da prežive, tj. da ostanu živa i zdrava. Još može označavati i onog ko je postojan, čvrst, rešen i onog ko ostaje na zemlji svojih predaka.