Српска мушка имена на слово Т Reviewed by Momizat on . ТАДИЈА ТАНАСИЈЕ ТАНАСКО ТАТОМИР ТЕОДОР ТЕОДОСИЈЕ ТИОСАВ ТИХОМИР ТОДОР ТОМА ТОМИСЛАВ ТРАЈАН ТРИФУН ТРИШО ТАДИЈА ТАНАСИЈЕ ТАНАСКО ТАТОМИР ТЕОДОР ТЕОДОСИЈЕ ТИОСАВ ТИХОМИР ТОДОР ТОМА ТОМИСЛАВ ТРАЈАН ТРИФУН ТРИШО Rating:
You Are Here: Home » Мушка имена » Српска мушка имена на слово Т

Српска мушка имена на слово Т

ТАДИЈА
ТАНАСИЈЕ
ТАНАСКО
ТАТОМИР
ТЕОДОР
ТЕОДОСИЈЕ
ТИОСАВ
ТИХОМИР
ТОДОР
ТОМА
ТОМИСЛАВ
ТРАЈАН
ТРИФУН
ТРИШО


Коментари (12)

 • Војислав Ананић

  Ташко
  Теофан
  Теохар
  Тешман
  Тимотије
  Тоде
  Топлица
  Тоша
  Трајко
  Тривун
  Тугомир

  Одговори
 • Војислав Ананић

  Татимир
  Твртко
  Теофил
  Тешимир
  Тихомил
  Тихослав
  Томаш
  Трпимир
  Тугомил

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ТАДЕЈ / ТАДИЈА

  Значење имена изведено је од латинског имена Тхаддаеус или од грчког Тхаддаиос, што значи – онај који је великодушан. У араменијском језику “теадхаyyа” значи и душа, савест. У том смислу име означава савесног, брижног човека, “душу од човека”.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ТАНАСИЈЕ / ТАНАСКО / ТАШКО

  Мушка имена настала скраћивањем имена Атанасије. Грчког су порекла и значе бесмртан.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ТАТОМИР

  По једнима, ово име је домаћа творевина од речи “тата”, “отац” и речи “мир”. Даје се у жељи да син једног дана постане добар и узоран отац својој деци.
  Такође је могуће да означава и оног ко живи у хармонији, миру са својим оцем, јер су у прошлости биле честе свађе, па чак и оцеубиства и братоубиства у борби за влашћу.
  Још једно тумачење открива да се ово име можда односи на старословенско божанство – бога Месеца и свих радњи које се одвијају под његовим слабашним светлом – заштитника скитница, лопова, пробисвета, али и телесне и душеве окретности, путника, пастира, проналазача, трговаца, гласника. У том смислу име би означавало вечитог путника, али и љубавника који се у сумрак завлачи девојкама кроз прозор у постељу.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ТОМИСЛАВ / ТОМИСЛАВА

  По једнима, ова имена имају арамејско порекло. Корен им је у речи “Теомо”, што значи близанац. У том смислу име може значити “близанац славе” – онај коме је слава у крви, ко је рођен да буде славан.
  По другима, ово име је настало спајањем народног имена Тома и додатка “-слав”. У том смислу оно једноставно значи славни Тома.
  По трећима је у основи ових имена црквенословенски израз “томити”, што значи мирити, кротити – пренесено господарити. Тако је значење имена онај ко господари славом.
  Чести облици овог имена су Томана, Томанија, Томаш, Томиславка, Томо, Томица, Томко, Томка.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ТИХОМИР / ТИХАНА / ТИХОСЛАВ / ТИХОСЛАВА / ТИХОСАВА / ТИОСАВ / ТИОСАВА / ТИЈАНА …

  Стара словенска имена са кореном у речи “тих”, “тиха”. Дарују се деци у жељи да не плачу, да буду мирна.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ТРАЈКО

  Трајко је мушко име домаћег порекла. Настало је од глалога трајати у значењу: да траје, да живи дуго, да буде дуговечан.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ТРИФУН

  Име грчког порекла изведено од речи “трупхе”, што значи раскож, уживање, безбрижност и “Трyпхонос” што значи онај који живи у раскоши, онај који воли задовољство и весеље. Име је хришћанског светитеља. У православној цркви празнује се 14. фебруара по новом, односно 1. фебруара по старом календару.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ТУГОМИР

  Тугомир је мушко име настало у народу спајањем речи “туга” и речи “мир” – у пренесеном значењу онај који чезне за миром, који тежи миру.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ТВРТКО

  Твртко је мушко име настало од корена “тврд” и даје се детету да буде чврсто, храбро, отпорно…

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top