Српска мушка имена на слово Н Reviewed by Momizat on . НАУМ НАЈДАН НЕБОЈША НЕВЕН НЕГОВАН НЕГОМИР НЕДЕЉКО НЕМАЊА НЕНАД НИНКО НИНОСЛАВ НИКОЛА НОВИЦА НОВАК НАУМ НАЈДАН НЕБОЈША НЕВЕН НЕГОВАН НЕГОМИР НЕДЕЉКО НЕМАЊА НЕНАД НИНКО НИНОСЛАВ НИКОЛА НОВИЦА НОВАК Rating:
You Are Here: Home » Мушка имена » Српска мушка имена на слово Н

Српска мушка имена на слово Н

НАУМ
НАЈДАН
НЕБОЈША
НЕВЕН
НЕГОВАН
НЕГОМИР
НЕДЕЉКО
НЕМАЊА
НЕНАД
НИНКО
НИНОСЛАВ
НИКОЛА
НОВИЦА
НОВАК


Коментари (12)

 • Војислав Ананић

  Настас
  Негослав
  Неофит
  Нестор
  Нешко
  Никита
  Никодим
  Никон
  Никша
  Нићифор
  Новко

  Одговори
 • Војислав Ананић

  Никифор
  Нино
  Нинко

  Одговори
 • Војислав Ананић

  Нинослав

  Одговори
 • vojislav ananić

  Никашин

  Одговори
 • Стевановић

  Недиљко

  Одговори
 • Војислав Ананић

  НЕБОЈША

  Име Небојша је домаћа творевина. Име је настало од негације глагола “бојати се”, па му је значење “онај који се не боји”, “неустрашиви”. Документовано је у митској песми Небојша и Младен из Вукове збирке. Име се помиње још у средњем веку, што сведочи и о његовој старини. У београдском Доњем граду, на обали Дунава стоји кула по имену Небојша. Назив јој датира у далеку прошлост што потврђују народне песме у којима се помиње.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  НЕНАД

  Наше домаће име настало од глагола “надати се”, са негацијом, тј. “изненадити се”. Име се најчешће даје деци која су дошла на овај свет “ненадано”, “изненада”, коме се родитељи нису надали, мада ово није правило за давање имена.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  НЕГОМИР / НЕГОСАВ / НЕГОСАВА / НЕГОСЛАВ / НЕГОСЛАВА / ЊЕГОСАВ / ЊЕГОСАВА /ЊЕГОСЛАВ / ЊЕГОСЛАВА / НЕГОВАН / ЊЕГОВАН

  Сва ова имена су настала од речи “нега” и “неговати”. Означавају особу која је здрава, негована, мажена и пажена. У зависности од наставка “-мир”, или “-сав”, “-слав” значење се мало мења и може бити “онај који негује словенство”, “ко је негован и славан”, “ко живи у миру и благостању, збринут, безбедан…

  Одговори
 • Војислав Ананић

  НИКОЛА / НИКОЛАЈ / НИКОЛЕТА / НИКОЛИЈА / НИКОДИНКА / НИКОСАВ / НИКОСАВА / НИКОСЛАВ / НИКОСЛАВА / НИКОЛИНА / НИКША

  Имена грчког порекла изведена од речи “нике” што значи “победа” и “лаос” (код неких имена “демос”) – обе речи означавају народ. Значење имена је народ побеђује, победа рарода. Име је хришћанског светитеља. У разним варијантама је веома заступљено широм хришћанског света. У случају имена са наставком “сава” и “слава” значење имена је “слављење победе, “онај који слави победу”, или “победа словена”.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  НОВАК / НОВИЦА / НОВКО

  Новак је домаће име изведено од речи “нов”. У пренесеном значењу “да нам крене све на ново” са новорођенчетом. Име се налази у манастирским записима из 14. века што сведочи о његовој старини. Новак је такође заступљено и као презиме настало од ” нови досељеник, новонасељен, дошљак”. То је најчешће презиме у Чешкој и Словачкој. На просторима бивше Југославије презиме Новак носе Хрвати , Словенци и Срби.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  НЕМАЊА

  Постоји више тумачења овог имена, како његовог значења тако и порекла. Немања је, по једном од тумачења, изведено од неколико грчких речи које се могу раставити на: не – ма – нyа, или изведено из грчког имена Нехемиах са значењем “могући”.
  Према другом тумачењу, име је старословенског порекла и можда настало од глагола „немати“ и значи „без поседа“.
  Трећа теорија је да је име настало од имена грчког бога освете Немесиса, којега су још називали и божанством освете и одмазде, јер се освећивао за неправедно осуђене.
  По некима је име хипокористика (име од миља, варијанта имена) од Ненад. Име Немања је први пут забележено у 12. веку када је Стефан Немања (1113-1199), родоначелник династије Немањића, постао рашки жупан. Због тога је традиционално прихваћено као име које се давало само владарима, па није било заступљено међу народом.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  НЕСТОР

  Нестор је мушко име које води порекло од Грка. Нестор је било име честитог и умног старца који је постао синоним за онога који се враћа кући, који чезне за домом.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top