Srpska muška imena na slovo M

3. februar 2012.

komentara: 43

MAKARIJE
MAKSIM
MALE
MANOJLO
MANIŠA
MARINKO
MARJAN
MARKO
MATEJA
METODIJE
MILADIN
MOMA
MILAN
MILANKO
MILETA
MILE
MILENKO
MILIVOJE
MILIJA
MILISAV
MILOVAN
MILOJE
MILOJICA
MILOJKO
MILO
MILUN
MILOLJUB
MILOMIR
MILORAD
MILOSAV
MILOŠ
MILUTIN
MILJKO
MIODRAG
MIOMIR
MIHAJLO
MIROLJUB
MIROSLAV
MIRČETA
MLADEN
MLADOMIR
MOMO
MOMČILO
MOMIR
MRGUD
MRKŠA
MUTIMIR

Komentari (43)

Odgovorite

43 komentara

  1. Vojislav Ananić

    MIRKO

    Kao mnoga slovenska imena, ime je izvedeno je od reči “mir”. Ime je nastalo kao skraćenica imena koje sadrže u sebi ovu osnovu, kao što su Miroslav, Dragomir itd.

  2. Vojislav Ananić

    MITAR

    Ovo je varijanta imena Dimitrije. Ime potiče iz grckog “Demetrios” u znacenju “zemljin rod”. U Srbiji se sveti Dimitrije praznuje i kao krsna slava Mitrovdan. U grčkoj mitologiji, Demetra je boginja žita i plodnosti, negovateljica mladih i zelene zemlje, čuvarka braka i svetog zakona. Od ovog imena su na našem podneblju izvedena su imena Gmitra, Dimitar, Dimitrij, Dimitrija, Dimšo, Dmitar, Dmitra, Mita, Mitar, Mitko i Mitra. U raznim varijantama ime je popularno širom hrišćanskog sveta.

  3. Vojislav Ananić

    MIJAT / MIHAJLO

    Muška imena hebrejskog porekla. Potiču iz starohebrejskog “Micha el” (mi-ka-el) u značenju “jednak Bogu”, “ko je kao Bog”. Po jevrejskom i hrišćanskom predanju tako se zove prvi od sedmorice arhanđela, starešina svih anđela, pobednik nad Luciferom, otelovljenim u obliku aždaje. Drugi oblici ovog imena su Mihael,Mihaela, Mijailo, Mijalko, Mihailo, Mijo, Mijuško, Mika, Mikailo, Mikan, Miki, Mikica, Miko, Miha i Mihana.

  4. Vojislav Ananić

    MLADEN / MLADENKO /MLAĐEN / MLAĐAN / MLAĐA / MLADENA / MLADENKA

    Naše domaće, slovensko ime izvedeno od reči “mlad” koja je veoma zastupljena u mnogim slovenskim imenima u značenju “zauvek mlad, mladolik, čio i vitalan”.

  5. Vojislav Ananić

    MOMČILO / MOMA / MOMO

    Staro srpsko ime. Vodi poreklo od slovenske osnove “momak (momče)” prenosno “mladić, đetić, slobodan, vetropir”. U bukvalnom smislu znači momčina.

  6. Vojislav Ananić

    MRĐAN / MRĐEN

    Mrđan je muško ime nastalo od glagola mrditi se, mrgoditi se. Značenje ovog imena je “mrgud”. Drugi oblik ovog imena je Mrđen, Mrgud, Mrdelja.

  7. Vojislav Ananić

    MILOŠ

    Naše domaće, slavensko ime zastupljeno uglavnom među Srbima ali i među Česima, Poljacima i Slovacima a izvedeno je od reči “mil, mio, mili” koja je veoma zastupljena u mnogim slovenskim imenima u značenju “mio i drag”.
    Nastavak “-loš” u ovom imenu se verovatno odnosi na reč “milost”, “od milošte” – što znači “od milja, od dragosti”. Tako od milošte za Svetlanu lažemo Ceca, za Gordanu Goca, za Radmilu Rada, od milošte štipamo decu za obraze i slično… Miloš bi u tom smislu bio draga osoba, milostiva, milosrdna osoba.

  8. Nepoznata Osoba

    Mašan?