Српска мушка имена на слово М

3. фебруар 2012.

коментара: 43

МАКАРИЈЕ
МАКСИМ
МАЛЕ
МАНОЈЛО
МАНИША
МАРИНКО
МАРЈАН
МАРКО
МАТЕЈА
МЕТОДИЈЕ
МИЛАДИН
МОМА
МИЛАН
МИЛАНКО
МИЛЕТА
МИЛЕ
МИЛЕНКО
МИЛИВОЈЕ
МИЛИЈА
МИЛИСАВ
МИЛОВАН
МИЛОЈЕ
МИЛОЈИЦА
МИЛОЈКО
МИЛО
МИЛУН
МИЛОЉУБ
МИЛОМИР
МИЛОРАД
МИЛОСАВ
МИЛОШ
МИЛУТИН
МИЉКО
МИОДРАГ
МИОМИР
МИХАЈЛО
МИРОЉУБ
МИРОСЛАВ
МИРЧЕТА
МЛАДЕН
МЛАДОМИР
МОМО
МОМЧИЛО
МОМИР
МРГУД
МРКША
МУТИМИР

Коментари (43)

Одговорите

43 коментара

  1. Војислав Ананић

    МИРКО

    Као многа словенска имена, име је изведено је од речи “мир”. Име је настало као скраћеница имена које садрже у себи ову основу, као што су Мирослав, Драгомир итд.

  2. Војислав Ананић

    МИТАР

    Ово је варијанта имена Димитрије. Име потиче из грцког “Деметриос” у знацењу “земљин род”. У Србији се свети Димитрије празнује и као крсна слава Митровдан. У грчкој митологији, Деметра је богиња жита и плодности, неговатељица младих и зелене земље, чуварка брака и светог закона. Од овог имена су на нашем поднебљу изведена су имена Гмитра, Димитар, Димитриј, Димитрија, Димшо, Дмитар, Дмитра, Мита, Митар, Митко и Митра. У разним варијантама име је популарно широм хришћанског света.

  3. Војислав Ананић

    МИЈАТ / МИХАЈЛО

    Мушка имена хебрејског порекла. Потичу из старохебрејског “Мицха ел” (ми-ка-ел) у значењу “једнак Богу”, “ко је као Бог”. По јеврејском и хришћанском предању тако се зове први од седморице арханђела, старешина свих анђела, победник над Луцифером, отеловљеним у облику аждаје. Други облици овог имена су Михаел,Михаела, Мијаило, Мијалко, Михаило, Мијо, Мијушко, Мика, Микаило, Микан, Мики, Микица, Мико, Миха и Михана.

  4. Војислав Ананић

    МЛАДЕН / МЛАДЕНКО /МЛАЂЕН / МЛАЂАН / МЛАЂА / МЛАДЕНА / МЛАДЕНКА

    Наше домаће, словенско име изведено од речи “млад” која је веома заступљена у многим словенским именима у значењу “заувек млад, младолик, чио и виталан”.

  5. Војислав Ананић

    МОМЧИЛО / МОМА / МОМО

    Старо српско име. Води порекло од словенске основе “момак (момче)” преносно “младић, ђетић, слободан, ветропир”. У буквалном смислу значи момчина.

  6. Војислав Ананић

    МРЂАН / МРЂЕН

    Мрђан је мушко име настало од глагола мрдити се, мргодити се. Значење овог имена је “мргуд”. Други облик овог имена је Мрђен, Мргуд, Мрдеља.

  7. Војислав Ананић

    МИЛОШ

    Наше домаће, славенско име заступљено углавном међу Србима али и међу Чесима, Пољацима и Словацима а изведено је од речи “мил, мио, мили” која је веома заступљена у многим словенским именима у значењу “мио и драг”.
    Наставак “-лош” у овом имену се вероватно односи на реч “милост”, “од милоште” – што значи “од миља, од драгости”. Тако од милоште за Светлану лажемо Цеца, за Гордану Гоца, за Радмилу Рада, од милоште штипамо децу за образе и слично… Милош би у том смислу био драга особа, милостива, милосрдна особа.