Српска мушка имена на слово К

3. фебруара 2012.

коментара: 7

КАМЕНКО
КИРИЛО
КОСТА
КОНСТАНТИН
КОРНЕЛИЈЕ
КРСТИВОЈЕ
КРСТО
КРСМАН
КОМНЕН
КУЗМАН

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

 1. Војислав Ананић

  Кипријан
  Којадин
  Косан
  Костадин
  Коча
  Крста
  Крстан

  • Bogdan

   Postovani i uvazeni gospodine Ananic, kakvog je znacaja i kojeg porijekla musko ime KUSAN? Da li je to puno pravo ime, ili skracenica tj nadimak u smislu ime iz milja? Nidje drugo kroz raznovrsnu literaturu ga ne nalazim, niti pri svim raznim rodoslovima od danas pa unazad do srednjeg vijeka. Medjutim, naisao sam na prezime Kusanovic u cemu ima osnovu imena, ali s kakvim objasnjenjem podalje od toga ne nailazim nikakvi odgovor na moje pitanje. Unaprijed zahvaln na Vasem odazovu i dostavljenom odgovoru.

 2. Војислав Ананић

  Каранфил
  Климент
  Козма
  Кремен

 3. Војислав Ананић

  Константин
  Корнелије
  Кристивоје

 4. Војислав Ананић

  КОНСТАНТИН / КОСТА / КОСТАДИН / КОСТАДИНКА / КОШТАНА

  Коста је хипокристика (име од миља) имена Константин и значи “постојан”, “константан”. Дошло нам је из грчког “Константинос”, облика из латинског “Цонстантинус”, изворног порекла из “цонстанс” у значењу “постојан, сталан, чврст”. Име је познатог римског императора с почетка 4. века који је први примио хришћанство и дозволио слободу хришћанској вероисповести, због чега је проглашен за свеца. Отуд реч “константа” у значењу “постојана величина”. Календарско је име. Коштана је вероватно само варијација овог имена и појављује се у истоименон делу Боре Станковића.
  По другом тумачењу, у основи мена као што су Коштана, Коста…, налази се реч “кост”, па су тако ова имена синоними за “оног ко има јаке кости”, симбол стаситости и снаге.

 5. Војислав Ананић

  КРСТА / КРСТИВОЈЕ

  Име представља хришћанско наслеђе и настало је по речи “крст”. Крст је главни симбол хришћанства. Код имена Крстивоје имамо додатак “вој” који се односи на војску, ратовање, бој – веома чест наставак у домаћим именима. У том смислу Крстивоје значи “ратника вере”, или “оног ко под симболом крста војује”.