Poreklo prezimena Radović Reviewed by Momizat on . [toggle title="TESTIRANI RADOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU"] Radović Haplogrupa: I1 Poreklo: Ječmišta, Čelebići, Foča, Republika Srpska Krsna slava: Đurđevdan Ko [toggle title="TESTIRANI RADOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU"] Radović Haplogrupa: I1 Poreklo: Ječmišta, Čelebići, Foča, Republika Srpska Krsna slava: Đurđevdan Ko Rating: 0
You Are Here: Home » prezimena » Poreklo prezimena Radović

Poreklo prezimena Radović

TESTIRANI RADOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU

Radović

Haplogrupa: I1

Poreklo: Ječmišta, Čelebići, Foča, Republika Srpska

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

Radović

Haplogrupa: E1b rod Bjelopavlića

Poreklo: Donje Varage, Zubin Potok, Ibarski Kolašin, Srbija

Krsna slava: Petkovdan

Kontakt:
_________________________

Radović

Haplogrupa: I1 P109 rod Drobnjaka

Poreklo: Donja Bijela, Šavnik, Drobnjak, Crna Gora

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

Radović

Haplogrupa: I1 P109 rod Drobnjaka

Poreklo: Ječmišta, Čelebići, Foča (Srbinje), Republika Srpska

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

Radović

Haplogrupa: I2a DS rod Bunjevački

Poreklo: Prekopuce, Prokuplje, Srbija

Krsna slava: Lučindan

Kontakt:
_________________________

Radović

Haplogrupa: I2a DS rod I

Poreklo: Krajčinovići, Pljevlja, Crna Gora

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

Radović

Haplogrupa: I2a DS rod I

Poreklo: Kragujevac, Srbija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

Radović

Haplogrupa: J2b M241 rod Z

Poreklo: Gradac, Raška, Srbija

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
_________________________

Radović

Haplogrupa: J2b M205 rod Godijelja

Poreklo: Unevina, Bijelo Polje, Crna Gora

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

Radović

Haplogrupa: N1 rod P189.2

Poreklo: Strmac, Priboj na Limu, Srbija

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

Radović

Haplogrupa: R1a M458 rod A

Poreklo: Bunčić, Foča (Srbinje), Republika Srpska

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

Radović

Haplogrupa: R1b rod Moračana Bogićevaca

Poreklo: Bare, Donja Morača, Kolašin, Crna Gora

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE

Prezime Radović je široko rašireno među srpskim narodom širom bivše Jugoslavije. Vredan prilog o ovom prezimenu napisao je naš saradnik Aleksandar Marinković:

Postoje RADOVIĆI iz sela Rasovače kod Priboja na Limu i slave Đurđevdan. Poreklom su od Radovića iz Krnjače kod Pljevalja.

Naselili su se u više mesta u Polimlju i Potarju: Meljak, Zaostro, Džurovo, Vrbužin, Rasovača, Ostojićevo, Vrba, Tupci, Žin, Ostrić a ima ih i u selu Krajčinovići između Pljevalja i Priboja, gde takođe slave Đurđevdan. Navodno su svi tamo doseljeni iz Završja.

Prema Erdeljanoviću:

– Radovića ima dosta u Katunskoj nahiji kao bratstvo u Gradcu i grana su bratstva Gvozdenovića u Gluhom Dolu.

– RADOVIĆI i PEROVIĆI (5 k.) u Bajicama, zaseok Dubovik. Zovu ih Ozrinićima jer su iz Ozrinića. Nekad su se zvali Radulovići i sedeli su u Carevskome Dolu u selu Miškama (jugoistočni kraj polja Kčevo) i u drugoj polovini 18.veka došli u Bajice. Slave Jovanjdan zimski i Malu Gospođu.

RADOVIĆI kao deo bratstva Nikčevića u Gornjim Pješivcima, u Stubici.

– RADOVIĆI (3 k.) u selu Gradac, u Lješanskoj nahiji.

– RADOVIĆI (27 k.) u plemenu Kosijeri (Riječka nahija)

– RADOVIĆI (“Kudini“) 9 k. – pleme Sotonići, u mahali Nikolići

– Pominje se i iščezlo bratstvo Radovića u Donjem Kraju u Limljanima, u Crmnici, koji su bili poreklom “od Ugnjana“.

– RADOVIĆI su i u Njegušima kao grana bratstva Radonjića. Zajedno sa Žutkovićima i Stanšićima, znaju da vode poreklo od pretka popa Vučete i broje 8 pasova. Pop Vučeta je bio potomok Radonje Rajičeva. Slava ovih Radovića je Đurđevdan. Nadalje, RADOVIĆI (Bašovići) su i u bratstvu Pende (koji potiču od trećeg Rajičevog sina, Vučete) i žive u selu Kopita. Zna se da ih ima odseljenih i u Vlašku. Za Rajićeviće i Herakoviće od kojih i ovi Radovići vuku poreklo, se zna da su se iselili u Bosnu (Travnik ili Zenica) zajedno sa nekim Drobnjacima. Vratili su se u Njeguše posle pada Bosne 1483.godine. Prema nepotvrđenim legendama živeli su i pod planinom Njegoš u Hercegovini te su se zato i ti Herakovići prozvali Njegušima.

– Erdeljanović se poziva na Nakićenovića koji nalazi Radoviće (Radonjića) i u bokeškom selu Kavču.

– Ima RADOVIĆA i u Nikšiću. To su doseljenici od bratstva Vučedoljana tj. porodice Proročić.

– RADOVIĆI u Drobnjacima pripadaju bratstvu Miloševića koje se u Drobnjanke doselilo iz Banjana. Pripadaju plemenu Novljana i potiču od Rada Miloševića koji je po predanju, živeo mnogo pre Kosovske bitke. Priča se i da su jednu kulu podigli Radovići pre Kosovske bitke i pokrili je japijom sa Bojnika. Zapisano je i da je Jovo Radović 1685.g. prodao svoju njivu igumanu manastira Malinska za 1000 aspri. Sredinom 18.v. nestali su gotovo svi Radovići, a ostala je samo jedna kuća, Trifkova, od čijih sinova Rada, Laka, Janka i Veska su svi današnji Radovići.

– U selu Kruševici u Podibru ima Radovića (Golemovića), slave Aranđelovdan. Imaju srodnike u Vrbi gde slave Sv. Luku, a preslavljaju Markovdan. Ima ih od ove grane odseljenih i u Kovanluk i Zaklopaču.

– RADOVIĆI u Hercegovini (Po J.Dedijeru: Radovići u Željuši su od bratstva Avramovića iz Bjelica, slave Petkovicu; u selu Zasada u Dabarskom polju, Radovići su deo većeg bratstva Vujovića koji su po pričanju potomci vojvode Vuja iz Todorića kod Sitnice koji je bio u vojsci Vuka Brankovića; Radovići iz sela Bratač na ivici Nevesinjskog polja potiču od Rada koji je starinom iz Kuča. Slave Nikoljdan, a očigledno su prezime formirali u Hercegovini.)

_________________________

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

RADOVIĆI

(žive u Polju Radovića)

Vode porijeklo od Rada Miloševića, pa se po Radu njegovi potomci prozovu Radovići. Iz jednog dokumenta se vidi da je Jovan Radović prodao svoju njivu u selu Malinsku igumanu manastira Malinsko za hiljadu aspri (LJ. Stojanović: Stari srpski zalisi i natpisi).

Radovići su nekada bili brojna i bogata porodica, ali je sredinom 18. vijeka ostala samo kuća Trivka Radovića. Trivka su ubili nikšićki Turci zbog toga pggo nije htio da im postane čivčija. Od Trivka su ostali sinovi Rade, Janko, Vasko i Lako. Nakon Trivkove smrti, Rade sa braćom pređe na desnu obalu rijeke Bijele i nasele se u Polju da bi bili što dalje od nikšićkih Turaka. Radovići su imali prostrano zemljipgge na planini Javorju, od koga Bljušturni i Čemerni to prodaju moračkom igumanu Dimitriju, a jedan dio im pritisnu Moračani.

Iz ovog bratsva su u Noru-u aktivno učestvovali Blažo, koji je poginuo na Sutjesci 1943. godine, i Mile Ilijin, jedan od najhrabrijih boraca u Četvrtoj crnogorskoj brigadi u čijim je redovima bio od njenog osnivanja, a krajem rata je bio na dužnosti komandanta Četrnaeste srpske brigade. Nosilac je Partizanske spomenice 1941.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________________

 

Zanimljivu diskusiju o ovom prezimenu inicirao je Vitomir Radović i njegovu prepisku sa našim saradnicima i čitaocima objavljujemo u celini. Izvinjavamo se što je, za sada, ovaj vredan materijal pisan u dva pisma i da je, pri tome, u većem delu reč o „ošišanoj“  latinici. Potrudićemo se da u narednom periodu ceo tekst sredimo, a do tada, uživajte u ovom što je poštovani Vitomir Radović inicirao, a naši rodoslovci odgovarali o Radovićima gde god da ih ima.

Evo prepiske: 

VITOMIR RADOVIC (27. maj 2012. at 16:24) MOLIM SVE ONE KOJI NESTO ZNAJU O POREKLU RADOVICA DJURDJEVSTAKA DA MI NAPISU TO STO ZNAJU. MOLIM SVE ONE KOJI NESTO ZNAJU O POREKLU SVIH R A D O V I C A, BEZ OBZIRA KOJU SLAVU SLAVE DA MI SE JAVE.

Nebojsa (27. maj 2012. at 17:04) Vitomire, Radovici su poznato bratstvo i u Pivi, tako da je moguce da su i oni naseljavali taj kraj, samo oni slave sv. Jovana. Takodje sam pogledao malo Valjevski kraj i okolinu Dragaceva. Tako npr. u Valjevskom okrugu jedni Radovici su poreklom iz Tusine (Drobnjak)od bratstva Cerovica,dosli su tu u XVII veku i slave sv. Stefana Decanskog,verovatno su menjali slavu. Drugi Radovici su dosli u Valjevo i okolinu iz Omarina u Visegradskom Starom Vlahu,oni slave Djurdjevdan. Treci su stigli iz Pive,krajem XVIII veka i srodni su sa Djuricicima,slave takodje Djurdjevdan. U Dragacevski okrug Radovici su stigli iz Grahova u Crnoj Gori,u 19. veku,slave Mitrovdan. I jos jedni Radovici su zabelezeni u tom kraju,ovi su srodni sa Radonjicima i poreklom su od Sjenice,slave Djurdjevdan. Eto nekih mogucih opcija.

VITOMIR RADOVIC (27. maj 2012. at 17:30) Nebojsa, da li znas gde sve ima RADOVICA koji slave Djurdjevdan, i da mi navedes autora i knjigu gde se to moze videti. Pisem knjigu o Radovicima Djurdjevstacima, te mi je svaki podatak dragocen, a narocito za Radovice i focanskog kraja, pribojskog, pljevaljskog i cajnickog. Molim te sve sto nadje posalji mi, a mozes i na mail [email protected] Za sve ovo, VELIKO TI HVALA

Jelena Cvijetic (30. maj 2012. at 16:43) Postovani Radovicu, moja majka je poreklom Radovicka iz Cajnica (slave Djurdjevdan, njen djed Milan). Drago mi je da ste se prihvatili takvog posla i nadam se da cu moci da procitam vasu knjigu kada bude ugledala svetlost dana. Ppzdrav!

Nebojsa (27. maj 2012. at 18:43)  Vitomire, prvo cu ti napisati nazive mesta u Kolubari i Podgorini,kao i Dragacevu,za koje sam ti vec izneo podatke o Radovicima. Znaci, ovo su Radovici iz zapadne Srbije,u sledecim mestima :

Kolubara i Valjevo: Grac,Krasnic,Leskovice,Klicevac,Osecinica,Sandalj .

Gornje Dragacevo: Vica,Dupac,Kaone .

Mislim da ne treba poreklo usko da vezujes za slavu,slave su se ipak menjale,kao i prezimena.

U Bratacu u Hercegovini ima Radovica, poreklom su iz Kuca, ali slave sv. Nikolu.

Oni su najblizi Foci. E, sad,ne znam dal’ si video na internetu podatak etnologa Rakica?Bas na pitanje nekog tvog zemljaka,a verovatno i rodjaka Radovica iz okoline Priboja,sa slavom Djurdjevdan,nisu mu dali nijedan znacajan podatak. Cak sam ti vise ja napisao o mogucem poreklu.Oni su tu naveli samo opciju da ste iz Drobnjaka i ono sto sam ti i ja napisao,da ste mozda srodni sa Radonjicima,koji opet vode poreklo iz Njegusa. Sto znaci da taj kraj jednostavno nije dovoljno istrazen. Cak i sam Karanovic u delu „Iseljeni Drobnjaci“ kaze da nema podataka za taj kraj,tj da ga niko nije obradio.Zna se pouzdano(sto se Foce tice) da su iz Drobnjaka Adzivukovici(Djurdjevdan).A iz Cajnica,Drobnjaci su Komadanovici,koji slave sv. Trifuna,inace su svestenicka porodica. U toj studiji,nazalost stoji i podatak da Gorazde nije obradjeno,osim onog podatka da 66 posto stanovnistva vodi poreklo iz tih oblasti,ali nista konkretno nema. Drobnjaka inace ima puno u Zlatiborskom okrugu,ali se ne pominju nigde Radovici. Inace,ni u Visegradskom Starom Vlahu nema vise Radovica.Ali ja sam ti poslao podatak,gde je zabelezeno da su se iselili odatle (Visegradski Stari Vlah) u Zapadnu Srbiju.

Sto se tice podataka,najbolje je nabaviti i prouciti delo Jovana Cvijica, o poreklu stanovnistva. On je zapoceo taj rad pocetkom 20. Problem je sto nije bio u mogucnosti da obradi sva mesta. Mnogo autora je nastavilo njegov rad,pa samim tim i ta dela pretstavljaju dragocenu riznicu podataka o poreklu i migracijama stanovnistva. Po meni,u vasem slucaju se treba drzati teorije o Drobnjackom poreklu. Drobnjaci su po meni,jedno od najcasnijih i najjacih srpskih plemena,koje je dalo sjajne ljude. Primera radi..Jovan Cvijic,Vuk Karadzic,Radovan Karadzic,Zivojin Misic i dr.

VITOMIR RADOVIC (27. maj 2012. at 22:17) Nebojsa, Hvala ti na trudu i nesebicnosti. Sto se tice Prof. Rakica i njegove supruge iz Beograda, ja sam njima dao one podatke o Radovicima. Na projektu istrazivanja Radovica djurdjevstaka, radim oko 30 godina. Provodim dosta vremena u SANU-a u Beogradu, kada sam u Srbiji i njihovoj biblioteci, ali nisam nasao traga o Radovicima iz pomenutih mesta, mesta za koje sam te pitao. Jedino je Tanasije Pejatovic napiso da su RADOVICI u pribojsko pljevaljskom kraju koji slave Djurdjevdan, dosli iz Zavrsja. Iz kog Zavrsaja, nije kazao. Ja bih te zamolio, da mi napises nesto o Radovicima ,nije bitna slava, iz okoline KRAGUJEVCA,Kraljeva,Trstenika. Ako mozes da navedes i slave koje slave. Oprosti molim te, vidim da odlicno vladas materijom, pa eto sebi dajem slobodu da mi pomognes. Pozdrav od Vita Radovica iz Ulcinja

Nebojsa (27. maj 2012. at 23:01) Vitomire, verovatno se misli na Zavrsje u Raskoj, okolina Prijepolja i Sjenice i to su onda oni Radovici,srodni Radonjicima. Ja cu ovih dana pogledati po knjigama,mada po meni, oblasti iz kojih su vasi mogli doci tu,su Raska,Crna Gora,istocna Hercegovina,cisto sumnjam da su iz nekog drugog kraja.

VITOMIR RADOVIC (28. maj 2012. at 22:09) Nebojsa, molim te pogledaj u tvojim knjigama, pa me obavjesti. Na koje ZAVRSJE MISLIS? Gde se ono nalazi, kazi mi tacnu lokaciju. Naglasavam, da najvise RADOVICA sa krsnom slavom DJURDJEVDAN ima : FOCANSKI KRAJ, PLJEVALJSKI KRAJ I PRIBOJSKI KRAJ. Ove lokacije me interesuju, kako su naseljavane i odakle, a narocito RADOVICI. Nebojsa, hva na trudu i s nestrpljenjem cekam tvoj odgovor. Pozdrav od Vita Radovica iz Ulcinja

Nebojsa (29. maj 2012. at 11:45) Vito, sva je prilika da niste iz Drobnjaka, posto se ta familija skoro ugasila u 18. veku,a ostatak je presao u okolinu Niksica. Tako da ostaje ova opcija da ste srodni Rodonjicima iz Zavrsja i Sjenice. Zavrsje se nalazi ispod Prijepolja. Kao sto sam ti vec napisao,Focanski kraj su u najvecem broju naseljavali Srbi iz Drobnjaka i Kolasina. Kao sto verovatno znas, Istocna Hercegovina sa Brdima dala je puno doseljenika, generalno i po zapadnim srpskim krajevima,a i na istoku sve do Morave. Ali i Sjenica i Pester su takodje bili izvoriste tih seoba.

Nema puno Radovica u Sumadiji, tek po neki, koji je to prezime dobio dosta kasno, kao i vecina Sumadinaca. Mislim da ne treba tamo da trazite vezu. A Djurdjevstaka Radovica nisam pronasao nigde osim u Zapadnoj Srbiji, CG i kako vi kazete u Vasem kraju. Jos jednom ponavljam za Focanski okrug, ne posedujem literaturu gde se ispituje poreklo stanovnistva Foce, Gorazda i Priboja, a sudeci po odgovoru etnologa Rakica, moguce je da taj kraj niko nije ni obradio u tom smislu. Pozdrav.

VITOMIR RADOVIC (29. maj 2012. at 19:02) Nebojsa, a da li ti je poznato, da jedna oblast koja obuhvata Celebic, Crnu Rijeku, Jecmiste, KRECE ITD, znaci istocni deo ,prema PLjevljima, se naziva jednim imenom ZAVRSJE. JA sam istrazivao sva ta mjesta, tako da u njima ima dosta Radovica Djurdjevstaka. Bio sam i u Drobnjaku, upznao Radovice koji tamo zive, uporedio njihov i moj rodoslov, i ustanovili smo da nam je jedan predak zajednicki, koji je negdje otisao iz Polja Radovica, ali oni nisu znali gdje. Kada smo slozili kockice, dosli smo do saznanja, da je on otisao preko Tare u Jecmiste, zatim njegovi potomci su se raseljavali iz jecmista u Vrbu, Meljak, Zin, Krajcinovice, Bucje , Ostojice.

Pravac Drobnjak – Foca – Pljevlja je kraci put za seobu, nego da su isli iz Drobnjaka za Prijepolje.Na ovom istrazivanju radim oko 30 godina, napisao sam i knjigu, koja je gotova, samo cekam jos neke rodoslove da ubacim i da je objavim. Bez obzira no to, uvjek istrazujem, pitam , citam, jer ovakvi projekti ne mogu se zavrsavati kabinetski, vec se mora dosta vremena provesti na terenu, pa tek onda konsuktovati razne knjige. Nebojsa, u svakom slucaju, VELIKO ti HVALA, samo molim te reci mi za Radovice koji se nalaze u okolini Vrnjacke Banje i Radovice u Hrvatskoj.

Ovo te pitam zbog toga, sto drugi deo moje knjige O RADOVICIMA, obradjuje RADOVICE SA DRUGIM SLAVAMA. Da li prihvatas da se u knjizi pozovem i na tebe, ali bi mi morao kazati pod kojim imenom i prezimenom isl. Puno pozdrava od Vita Radovica iz Ulcinja. (Svi oni slave Djurdjevdan. Sto se tice Radovica iz Sjenice, koji slave Djurdjevdan, njih ima malo i oni su poreklom iz Drobnjaka. Kada je ubijen Smail-aga Cengic, veliki broj Drobnjaka i Moracana je poceo bjezati ka Srbiji, a jedan pravac seobe je isao i preko Sjenice).

Nebojsa (29. maj 2012. at 20:51) Koliko sam shvatio,Vi ste sve vreme znali svoje poreklo,ali ste ipak trazili od mene da vam pricam sve ono?:) Znaci ipak je konstatacija da ste iz Drobnjaka tacna i pored sveg vaseg negiranja?:) Ne znam zasto mene da navedete,ja nisam autor nijednog dela,samo kao i vi istrazujem i citam. A sto se tice Radovica iz Hrvatske, morali bi da vidite neki njihov popis,ili prezimenik,ja to nemam. Znam samo da ih u Lici ima, ili ih je bar bilo u Kosinju, a u Dalmaciji u Ridjanima i Zagrovicu. Ne znam sta su slavili.

VITOMIR RADOVIC (29. maj 2012. at 22:09) Nebojsa, kao sto sam rekao, posao istrazivanja porekla je vrlo tezak i rizican. Moze da bude mnogo nedoumica, pogresnih putokaza, itd, te zbog toga treba cuti svacije misljenje i slagati kockice. Ljudi ne treba da uzimaju sve zdravo za gotovo. Nas poznati etnolog pop Savo Nakicenovic je zapisao Radovice u Kamenom da slave Djurdjevdan, njemu je to neko tako kazao, a istina je drugacija, Radovici u Kamenom ne slave Djurdjevdan nego Jovanjdan i starinom su Bjelopavlici, pa su u medjuvremenu promenili slavu. Zato treba dobro sve proveriti, sa svih strana cuti misljenja i tek tada slagati kockice.

Za Radovice Djurdjevstake, sa prostora Foce, Pljevalja i Priboja, zaista nema starih podataka, ljudi koji su taj kraj popisivali, ali ima domovnika i maticnih knjiga koje su sacuvane, gdje se tacno moze vidjeti kretanje tog stanovnistva, samo zaista treba dosta vremena za proucavanje. Kada sam pitao tebe, da te unesem u knjigu, koncepcija moje knjige je takva, da na kraju unosim sve one koje sam kontaktirao u vezi porekla bilo kojih Radovica.

Molim te nisi mi kazao da li nesto znas o Radovicima iz okoline Kragujevca, Vrnjacke Banje i Trstenika. Sto se tice lickih Radovica, oni slave Nikoljdan i poreklom su od Kuca-Drekalovica. Nebojsa, hvala ti na saradnji i ocekujem odgovor. Pozdrav od Vita Radovica iz Ulcinja

Jelena Cvijetić (30. maj 2012. at 16:55) Dragi Vito, moja mama je od Radovica iz Cajnica i slave Djurdjevdan. Pradedu, nazalost, nisam upoznala, zvao se Milan. Govorio je da se doselio negde od Glave Zete. Njegov rodjeni brat je odselio u Kotor, njegov sin je jos uvek ziv i zove , kapetan je duge plovidbeu penziji. Volela bih i ja nest vise da saznam Pozdrav!

Nebojsa (29. maj 2012. at 22:31) Nema na cemu, meni je drago ako sam bio od pomoci. Rekao sam ti za ove iz Sumadije, ima ih malo i ne znam sta slave i mislim da su to prezime dobili tek u 18. ili 19. veku, tako da ti nisu od koristi. A sto se tice Vrnjacke Banje, najbolje bi bilo da nekako dodjes do knjige koja se zove „Raska-antropogeografska ispitivanja“ (Vrnjacka Banja,okolina Kraljeva,itd), tamo verovatno ima podataka o svim rodovima iz tog kraja, ja ne posedujem tu literaturu.

VITOMIR RADOVIC (30. maj 2012. at 21:59) Nebojsa, hvala ti, svakako si dosta doprineo da potvrdim ono neke svoje cinjenice. Samo tako nastavi, sve pohvale za tebe i sve one koji rade sa tobom. Pozdrav od Vita Radovica iz Ulcinja

VITOMIR RADOVIC (30. maj 2012. at 22:01) Jelena Cvijetic, da li su tvoji Cvijetici iz Poblaca? Napisi mi sve sto znas o Radovicima tvoje majke na Mail [email protected] Inace ,tvoja majka i ja smo bratsvenici. Pozdrav od Vita Radovica iz Ulcinja

VITOMIR RADOVIC (4. jun 2012. at 22:51) Sarko, možeš li mi kazati, da li ima Radovića u: između Raške i Kraljeva, u Temniću, Kruševcu, Trsteniku, u okolini Valjeva, u Kačer, Gornje Dragačevo, Lepenica, Gruža, Višegradski Stari Vlah, Sarajevsko Polje? Znam da posjeduješ ove knjige, pa te molim za odgovor. Pozdrav od Vita Radovića

Sarko (5. jun 2012. at 18:58) Naravno da mogu gospodine Radovicu.. Navescu ti sve Radovice iz mojih monografija koje posedujem.

U Gancati, opstina Knic, Bozovici (2 k.,) i Radovici (3 k.,), poreklo im je zajednicko. Slave Sv. Luku. Ne zna se odakle su se doselili.

U Stubal, opstina Kraljevo, Radovci (5 k., slave Djurdjic). Pradeda se doselio iz Turske; bili su najpre u Vrnjcima. (podaci su iz 1909 godine).

U malom Senju, opstina Aerodrom kod Kragujevca, (Radovici) prezivaju se jos kao Dragasevici i Radivojevici (8 kuca., sv Jeremije), doseljeni imedju 1804-1814 godine iz Sjenice.

U Petrovcu od Kragujevca, Radovici (4 k., Sv. Arhandjel), doselili se 1819 godine iz Maglica u Hercegovini.

U Raci, Radovici (3 k., Djurdjevdan), preselili se iz Popovica 1854 godine, dalje poreklo nepoznato.

U Malom Krcmaru, opstina Raca, Radovici (1 k.,1 k., slave Mitrovdan), preselili se iz Vucica, dalje poreklo nepoznato.

U Brzan, opstina Batocina, Radovici (1 k., Sv. Djordje), preselili se iz Dragobraca 1863 godine, dalje poreklo nepoznato.

U Vojinovcu, opstina Raca, Radovici (1 k., sv. Djordje), preselili se iz Popovica 1893 godine. dalje poreklo nepoznato.

U Drenovcu kod Race (Radovici (1 k., Sv. Nikola), doselili se iz Krnjeva u Jasenici 1900 god.

Ove porodice sa malim broj kuca koji su nepoznatog porekla, su ogranci vecih porodica. Ako te sta interesuje.. Mogu da vidim odakle im dalje poreklo.

U Barajevu, Radovici (1 kuca., Djurdjic), doselio im se predak iz Metohije. Ne pise nista o vremenu doseljavanja, ali po svemu sudecu su skorasnjo doseljenici.

Sarko (5. jun 2012. at 21:55)

Meljak, opstina Barajevo: Radovic (12 k., Sv. Djurdjic), koji su iz Crne Gore prvo se naselili negde u Uzickom okrugu, pa ih je knez Milos preselio ovamo; zovu ih i precanima po babi koja je bila iz preka, tj iz Srema.

Sopic kod Lazarevca: Radovic (1 k., Sv. Nikola) je Hercegovac, prebegao u Crnu Goru, pa otuda ovamo.

Lonjin kod Ljubovije: Radovici (4 k., Sv. Arhandjeo), dosli sa Grahova u Crnoj Gori na starom mestu koje se zvalo Celibrade.

Kolonisti Radovici na Kosovu: U Breznici, okolina Vucitrna (1 k.), dosli iz Jablanice 1928 god. a starinom iz Crne Gore. U Donjoj Dubnici kod Vucitrna, Radovici (2 k.). dosli iz Crne Gore 1928 god. U Suvodolu kod Lipljana, Radovici (1 k.), dosli iz Trebinja 1920 god. U Trudni kod Vucitrna, Radovici (1 k.), dosli 1922 god iz Toplice, a tamo su se doselili najverovatnije 1878 godine iz CG ili Hercegovine. U Hercegovu kod Vucitrna Radovici (2 k.), dosli 1924 godine iz Krusevice kod Trebinja. Nazalost nemam podatke o krsnim slavama.

VITOMIR RADOVIC (5. jun 2012. at 22:54) Sarko, hvala ti na ovim podacima. Kažeš da su ove porodice sa malim brojem kuća nepoznatog porekla,ogranci od većih porodica. Kaži mi molim te od kojih su sve porodica ovi ogranci i ako znaš dalju starinu svih ovih što si mi nabrojao i što ćeš mi još nabrojati. Jednom rečju, interesuje me sve što se tiče RADOVIĆA i njihovog porekla. Oprosti što ti uzimam slobodno vreme, jednostavno ja znam da ti imaš sve ove podatke, jer tvoje komentare pratim već duži niz godina i vrlo su iscrpni,opširni, baš kako i treba za ovakvo istraživanje. Do sledećeg javljanja pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

Sarko (9. jun 2012. at 14:11)

Djurdjevac, opstina Mionica: Tacno 1785. godine dosa je u ovo selo porodica Radovica iz sabacke Pridvorice, gde se doselili iz Subjela okr. uzickog. Radovici su dosli u Subjel krajem 17. veka iz Tusine u Drobnjacima, od bratstva Cerovica, a izbegli su glad, koja je u to vreme besnela. U Djurdjevac ih je naselio spahija seoski Slatina, a neke od njih preveo u susedni Rajkovic i to su danasnji Terzici. Radovica ima 4 kuca i slave Sv. Kralja Decanskog – Mratindan. (podaci su iz 1907 godine)

Zabari, opstina Valjevo: Radovici (2., k), poticu od predka Maksima (Maksimovica) koji se doselio iz Vasojevica zbog krvnine, jos pre nego sto su Austrijanci otpoceli rat sa Turcima. Slave Sv. Arhandjela. Ima ih pod raznim prezimenima.

Klasnic, opstina Mionica: Radovic se doselio pred kraj 19. veka kao nadnicar iz Omarina u visegradskom Starom Vlahu. Slavi Sv. Djurdja.

Leskovice, opstina Valjevo (danas postiji Gornja i Donja Leskovica): Najstarija porodica je Kovanovica doseljena iz Stanisevca sa Kovanuse u Starom Vlahu, u prvoj polovini 17. veka, odakle su ih Turci doveli ovde i naselili preko seoskog spahije. Oni se danas u selu zovu i ovim prezimenom, a i izmenjenim prezimenima: Radovici, Mitrovici i Arsici; ima ih 16 kuca, slave Sv. Jovana.

U istom selu ima jedna porodica Radovica:

U isto vreme sa Kovanovicima, a po volji Turaka, naseljeni su pored njih danasnji Taure (Taurci), doseljeni iz Gornjeg Potarja, iz oblasti donjeg Kolasina. Oni su uvek bili prijatelji turskih velikasa, a iz njihove porodice jedan se 1813 godine poturcio i ziveo neko vreme u selu, pa se posle odselio u Bosnu, zbog cega su ih seljani dugo zvali Turcinovici i Ciganovici. Taure je opste prezime a njega su zadrzale ove porodice: Jakovljevici, Pantelici, Markovici, Savici i RADOVICI; ima ih 14 kuca, slave Sv. Jovana (podaci su iz 1907 godine).

Klicevac kod Valjeva: Radovici (5 kuca., slave Sv. Arhandjela); doseljeni oko 1860 godine sa Zagrada na Cevu. (Iz okoline Cetinja).

Osecenica, opstina Mionica: Radovic doselio se iz Maoca i prizetio u Vujice, te slavi Sv. Luku.

Rajkovic, opstina Mionica: Terzici su oko 1790 godine presli iz sela Djurdjevac, od porodice danasnjih Radovica, koji su starinom Drobnjaci ima ih 7 kuca. Slave Sv. Kralja Decanskog – Mratindan.

Sandalj, opstina Valjevo: Radovic su iz Leskovica dosli posle deobe na svoja imanja, slave Sv. Jovana. Poticu od Kovanovica ili od Tauraca u Leskovice.

Slavkovica, opstina Ljig: Radovici (11., kuca) i jedna kuca u Ikonicima, gde se taj prizetio i slavi pored svoje slave Sv. Djurdja i Sv. Nikolu. Nepoznatog su porekla. Smatraju se da su najstariji rod u selu sa Nikolicima, ali ne znaju odakle su im se stari doselili.

Sarko (9. jun 2012. at 14:48)

Sokolici kod Cacka: Radovici slave Sv. Arhandjela. Doseljeni su iz Vigoste (Stara Srbija).

Becanj, opstina Cacak: Miljici od koji su: (Stanici, RADOVICI, Radojevici, Neskovici, Stankovici, Jovicici i Radojicici i drugi doselili iz Dobroselice uzicki okrug, slave Sv. Jovana.

Konjuh, opstina Krusevac: Radovici (12., kuca, slave Sv. Arhandjela jesenjeg i letnjeg), ovo je jedna od najstarijih porodica u selu, nepoznato im je poreklo.

Globare kod Krusevca: Radovici (3 k., Sv. Petka), doseljeni iz Crne Gore. Niste ne pise o vremenu doseljavanja i njhovooj postojbini.

Sarko (9. jun 2012. at 15:12)

Usce, opstina Kraljevo: Radovici slave Sv. Mratu. Doselili se iz Usce u Cecine u srezu moravickom.

Kotraza kod Raske: Radovici su se ovde davno doselili. Sad im se na svet rodilo sesto koleno od doseljenja. O svome doseljenju znaju ovo: Jedan od Corbica, koji je bio udovac, putujuci po trgovini za Novi Pazar, sretne jednu zenu, koja je u narucju nosila malo dete. Zena se dopadne Corbicu te je upita odakle je. Ona mu odgovori da je udovica i da je od Mojstara. On je povede sobom svojoj kuci, ozeni se njome, a i njeno dete, kome je bilo ime Rade, uzme u svoju kucu i odrzi ga. Od ovoga Rade su danasnji Radovici. Ima ih 4 kuca. Slave Sv. Arhandjela.

A Corbici su stara porodica i jako rasprostranjena u zaseocima ovoga kraja. Vele da su starinom negde iz Stare Srbije s crnogorske granice. Slave Sv. Nikolu. Ima ih svega u ovom selu 5 kuca. (podaci su iz 1905 godine).

Sarko (9. jun 2012. at 15:47)

Boljkovci, opstina Gornji Milanovac: Radovici, starosedeoci., slave Djurdjevdan.

U Sarajevskom Polju ima samo neka porodica koja je od Radovica iz Hercegovine, ali nemogu da ih nadjem.

Kaona, opstina Lucani: U selu su najstarije porodice: Radovici i Velicici slave Vraceve. Oni su jednog porekla, i vele, da su postali od Knezevica iz susednog sela Vlasteljica. Ali kako se ne pamti, kada su se doselili to se u selu i racunaju kao starosedeoci.

I za Knezevica u Vlasteljici, opstina Lucani zabelezeno je da ne znaju odakle su im stari. Slave Vraceve.

Donji Dubac, opstina Lucani: Radovici (5 kuca., slave Mitrovdan), dosli iz Grahova u Crnoj Gori oko 1790 godine. (podaci su iz 1908 god).

VITOMIR RADOVIC (9. jun 2012. at 21:30) SARKO, SVAKA TI ČAST. PRIJATNO SI ME IZNENADIO OVIM ŠTO SI NAPISAO. MOLIM TE KAŽI MI KOJU SI LITERATURU KORISTIO. DA LI SI NABROJAO SVA MESTA U SRBIJI GDE SE POMINJU RADOVIĆ? DA LI IMAŠ SAZNANJA, ODNOSNO LITERATURU, O RADOVIĆIMA IZ LIKE I HRVATSKE, KOJI SLAVE NIKOLJDAN? POMENUO SI U OVOM TEKSTU I RADOVIĆE KOJI SU DOŠLI U SELO KLASNIĆ OPŠTINA MIONICA, IZ OMARINA U VIŠEGRADSKOM STAROM VLAHU. DA LI IMAŠ JOŠ PODATAKA O RADOVIĆIMA IZ VIŠEGRADSKOG STAROG VLAHA?

VELIKO TI HVALA NA TRUDU KOJI SI IZDVOJIO, DA BI ODGOVORIO NA SVA MOJA PITANJA. ČEKAM S NESTRPLJENJEM ODGOVORE NA GORE POSTAVLJENA PITANJA. POZDRAV OD VITA RADOVIĆA IZ ULCINJA


Komentari (404)

 • Nikola Radovic

  Moja familija Radović je poreklom iz sela Prekopuce (seoska slava Spasovdan, opština Prokuplje). Ostale porodice u Prekopucu su: Andrići,Đinđići,Nedeljkovići. Krsna slava nam je sv.Luka.
  Prvi moj predak, koji se naselio u Toplicu, bio je izvesni Radoje koji je, kako su nam stari rekli, najverovatnije posle Berlinskog kongresa i oslobođenja Topličkog okruga 1878. godine došao iz Crne Gore, iz sela Krnjin (to selo nismo uspeli nigde da pronađemo). Znamo pouzdano da mu je u susedno selo došao brat koji nije imao muških potomaka pa se njegova loza gubi, mada po priči u okolnim selima pa i čak do Kuršumlije imali su blisku familiju. Znamo da je Radoju otac došao u posetu iz Crne Gore, ali ga je smrt sprečila da se vrati nazad tako da znamo i ime oca Radoja – to je bio Dobroslav koji je umro 1892. godine.

  Novu informaciju smo dobili u leto 2009. godine: crkvene knjige koje su postojale u selu Velika Plana (gde su moji svi kršteni) odnete su posle 1945. godine u opštinsku zgradu u Beloljin. Kada sam tamo pozvao oni su našli Radojevu umrlicu na kojoj se slaže godina smrti koja je na spomeniku. Rekli su mi da na umrlici piše da je živeo 81 godinu i da je rođen u Novom Pazaru što me je totalno zbunilo.
  Tema mog daljeg istraživanja su bili Rovci, ali tu nemam nekog značajnijeg pomaka. Neki su mi rekli da smo od izvesnog Rada Šukovića iz Mijoske koji je došao u Velje Duboko u 17. veku (on pripada rodu Erakovića koliko sam video, a veći deo Radovića u Velje Dubokom su od Erakovića ali slave sv.Aranđela).

  U periodu od 2010-2011. godine dolazim do novih saznanja koja kažu da: Radovića ima u opštini Leposavić na severu KIM, da uglavnom svi slave sv.Luku, da im je crkva, oko koje se okupljaju, crkva presvete Bogorodice u opštini Novi Pazar i da su sve njihove krštenice u crkvi koja pripada Novom Pazaru. Čak u opštini Leposavić postoji mesto Krnjin (Gornji i Donji) koji ja u Crnoj Gori nisam mogao da nađem, a koji spominju u usmenom predanju moji preci.

  Pozdrav za g-dina Vitomira sa kojim sam se upoznao proletos u Zrenjaninu.

  Molim Šarka za pomoć da mi kaže gde sve ima Radovića sa slavom sv.Luku, i da mi pomogne ako ima neke interesantne informacije za mene.

  Inače, u subotu 16.06 trebalo bi da se nadjem sa kustosom muzeja u Prokuplju koji je pre sedam godina organizovao izložbu u Danilovgradu o migraciji stanovništva iz Crne Gore u Toplički okrug.

  Odgovori
  • Slavisa

   To je taj Krnjin koji se pominje kod Leposavica, nije u CG, ali je pre prebacivanja Leposavica u Kosovo gravitiralo Pazaru. Nekim porodicama je seoba u Toplicu bila 5-6 seoba. Ima knjiga iz biblioteke Hronike sela o V.Plani.

   Odgovori
   • Slaviša-Rijeka

    Poštovani,

    Interesira me tema o prezimenu Radović. naime ja sam rođen u jednom malom selom kdo Kuršumlije, Pačarađa, sa prezimenom Bradić. No pouzdano znam prema svojim precima da su moji preci doselili iz Kolašina i da su se prezivali Radovići. Oni su prvo doselili u području Blaževa, a od tamo u selu Povaštica. U brojnim pričama postoji i Turska tapija u kojoj su moji preci kupili današnju zemlju na kojom se nalazi selo Pačarađa. Jedan od predaka živio je jako dugo i bio je poznat kao starac Brada. Po njemu smo mi postali Bradići. Njegov brat odselio je u područje Muzaća i kako je on bio pop, po njemu su se njegovi potomci počeli prezivati Popovići.
    Molim za pomoć u detaljima oko svega jer me jako zanima istorija predaka.

    Moji slave Sv.Petku.

    Lijepi pozdrav

    Slaviša

    P.S. ako može odgovor na e-mail.

    Odgovori
    • Radislav

     Poštovani Slaviša po predanju jedan deo porodice Radovica odselio se iz Ibarskog Kolašina i sada se prezivaju Bradići.Pouzdano znam da se moj deda Radosav sa svojim sinom za vreme drugog svetskog rata skrivao kod Bradića i imao saznanja o njima.Kako su i on i sin umrli odmah nakon rata iza njih je ostala nejač koja ima samo predanje da se deo naše porodice nalazi u okolini Kuršumlije.Naša slava je Sveta Petka i gotovo je sigurno da smo rođaci.Takođe je velika verovatnoća da smo i starosedeoci Kosova jer se po popisu Turskom pominju 1455 god. pominju sela koja i danas postoje.Takođe postoji i groblje na kome se sahranjuju Radovići oko 300 god.
     Za sada toliko.
     Rođače odgovori.
     Radislav Radović

     Odgovori
     • Vitomir Radović

      Poštovani Radislave,
      Molim te kaži mi sve što znaš o poreklu tvojih i Radovića koje pominješ.
      Odakle su ti Radovići i šta sve znaš o njima?
      Kada je promenjeno prezime?

      Veliki pozdrav od Vita Radovića

      Odgovori
      • Radislav

       Poštovani Vitomire Radovići iz Ibarskog Kolašina ili Zubinog Potoka tačnije iz sela Varage vode poreklo od pretka koji se najverovatnije zvao Ujoš i imao je tri sina Rada,Leku i Obrada.Od Rada su Radovići.od Leke su Lekici a od Obrada Obradovići .Vreme u kome je roden prvi Radovic najverovatnije je oko 1740 g.
       Preci Radovića su najverovatnije doseljeni iz Metohije odakle su proterani u brdske krajeve od Turaka.
       Interesantno je da je iz Ibarskog Kolašina koji se tada zvao nahija Klopotnik krenula seoba Srba sa Kosova i da je Arsenije Črnojević anatemisao lokalnog kneza koji je odbio da se iseli.Da bi dokazao da se nije poturčio izvršio je samoubistvo a svoj narod zakleo da se ne iseli.
       Inače u današnjoj opštini Zubin Potok postoje gotovo sva prezimena koja postoje u Crnoj Gori postoji mogućnost da su doseljeni i Crne Gore ali tu nema logike jer se bežalo od turaka a ne išlo prema njima.
       Bitan je i podatak da je čitav kraj pod zaštitom manastira Crna Rijeka u kome su premeštene kosti sveca Sv.Petra Koriškog koga su Srbi preneli u 16 veku iz okoline Peći.
       Što se tiče samog prezimena Radović ono se izvodi iz korena reči Rade,međutim po drevnim božanstvima iz staroslovenskog jezika kada se bog zvao RA a njegovi sledbenici Raovi čitaj Radovi možda i tu ima logike.
       Radovići iz Ibarskog Kolašna nemaju nikave rodbinske veze sa drugim Radovićima ima nas oko desetak muških glava a najveći deo porodice preko 70% odselo se u okoloni Kuršumlije oko 1880 g. i danas se prezivaju Bradići.
       Molim te da me povežeš Slavišom-Rijeka koji je moj rođak na e-mail [email protected].
       Tako]e sam čuo da se neki vojvoda Rade oženi sa sestrom cara Dušana i da neki Radovići po tom vojvodi imaju po ženskoj liniji Nemanjićke krvi.Čuo sam da poznati vajar Sava Radović iz Podgorice poznaje istoriju drevnih Radovića.
       Za sata toliko.
       Pozdrav od R.Radislava

      • Vitomir Radović

       Radislave,
       Što pominješ tog slikara iz Podgorice, Radovića, da poznaje istoriju drevnih Radovića, ne postoje drevni Radovići.
       Svako starohercegovačko i crnogorsko pleme ima Radovića, a da u opšte nisu rod.
       Sve sam ja to detaljno opisao u mojoj knjizi.

       Opisao sam poreklo i korene svih Radovića sa različitim slavam.

       Veliki pozdravića od Vita Radov

     • Vitomir Radović

      Radislave,
      Odakle si crpio ove podatke?
      Kaži mi tačno ime sela, najbližeg grada, opštine,na koje se to selo sada oslanja ili se oslanjalo u prošlosti.
      Da li bi mogao da mi napišeš rodoslov tvojih Radovića, jer imam jednog Radovića iz tih krajeva, slavi istu slavu kao i vi, ali ništa ne zna o poreklu njegovih Radovića, samo zna kako mu se đed zvao.
      Nisam sada pri mojoj knjizi koju pišem o Radovićima, pa ne mogu da ti kažem tačno ime sela ovog Radovića, koji je vojno lice i živi u Beogradu.
      Gde ti živiš?
      Evo ti moj mejl [email protected]
      Veoma mi je bitan vaš rodoslov, kako bi mogao sklopiti kockice i napraviti kopču sa ostalim Radovićima vašim, ali mislim da znam odakle su vam koreni i poreklo.

      Pozdrav od Vita Radovića

      Odgovori
      • Radislav

       Poštovani Vitomire živim u Beogradu od 1976. g. i jedini sam iz porodice koji je napustio zavičaj,mislim na muške glave.
       Radovići su iz sela Varage Opština Zubin Potok kroz koju protiče reka Ibar ,okruženi smo Opštinama : Kos.Mitrovica ,Zvečan,Ribariće i Istok u Metohiji.
       Moj otac zavao se Đorđe rođen je 1932.g.
       Moj deda zavo se Radosav/Rako/ rođen je oko 1890.g.
       Moj pradeda zavao se Jovan bio je terzija ubijen je od šiptara izdajom kuma Orlovića iz sela Strmac nakon čega se odselio veći broj Radovića u okolini Kuršumlije i sada se prezivaju Bradići.Ne zna se god.rođenja verovatno oko 1850.
       Moj čukundada zvao se Stojan verovatno je rođen oko 1810.g.
       Moj pračukundeda zvao se Rade po kome se svi mi prezivamo.Verovatno je rođen oko 1770.g.
       Moj čukunčukundeda zvao se Ujoš imao je tri sina :Rada,Leku i Obrada.Verovatno je rođen oko 1730.g.
       Svi podaci su usmeno prenešeni meni od moga oca.
       Za sada toliko poštovani Vitomire.
       Pozdrav,R.Radislav.

     • Vitomir Radović

      Radislavie,
      Da li znaš, da li ste ikada menjali slavu?
      Da li su Radovići ikada menjali prezime?
      Šta se pričalo u porodici, odakle ste došli?
      Da li imaš neki stari dokumenat bilo kog Radovića?
      Odakle su vam kumovi starinom?
      Da li znaš na groblju, koji je najstariji spomenik Radovića?

      Veliki pozdrav od Vita Radovića

      Odgovori
      • Isidora

       Postovani,
       Nisam primjetila da iko pominje Radovice koji slave Stefandan (jedino ako sam napravila propust, vrlo je moguce). Rodom sam iz Tuzle u BiH s tim sto mi je jedan dio familije u okolini Cacka. Sve sto znam je da svi ponavljaju kako vucemo porijeklo iz Crne Gore.

    • Vitomir Vito Radović

     ZA SLAVIŠU- RIJEKA

     Slaviša,
     molim te javi mi se na moj mejl, imam podataka za tebe.

     moj mejl:

     [email protected]

     Pozdrav od Vitomira Vita Radovića

     Odgovori
    • Vitomir Vito Radović

     ZA SLAVIŠU – RIJEKA

     Slaviša.
     molim te javi mi se imam pdataka o tvome poreklu i rodoslovu.

     moj mejl:

     [email protected]

     Pozdrav od Vitomira Vita Radovića

     Odgovori
   • Vitomir Vito Radović

    ZA SLAVIŠU- RIJEKA

    Slaviša,
    molim te javi mi se na moj mejl, imam podataka za tebe.

    moj mejl:

    [email protected]

    Pozdrav od Vitomira Vita Radovića

    Odgovori
  • ivan

   U mojsinju kod Cacka
   ima familija Radovic i slave djurdjevdan

   Odgovori
  • Sinisa Ljusic

   Selo Krnjino se nalazi u opstini Istok u Metohiji.Jedan kraci period taj deo Metohije je bio pod upravom zetske banovine.
   Pozdrav Sinisa

   Odgovori
  • Sasa

   Niko u ovoj interesantnoj prepisci nije pomenuo porodicu Radovic iz Mladenovca.Da li neko zna njohovo poreklo? Slave Sv.Stevana.

   Odgovori
 • administrator

  Nikola, hvala vam na ovom lepom prilogu o vašoj grani Radovića. Svako dobro vam želimo! Ostanite uz nas.

  Odgovori
 • VITOMIR RADOVIC

  HVALA ADMINISTRATORU, KOJI JE OBJEDINIO TEKSTOVE O RADOVIĆIMA KOJE SAM JA INICIRAO, ZBOG INFORMACIJA U VEZI PISANJA KNJIGE O RADOVIĆIMA.

  VELIKU ZAHVALNOST DUGUJEM NEBOJŠI I ŠARKU, KOJI SU ME INFORMISALI O RADOVIĆIMA, ONOLIKO KOLIKO SU ONI ZNALI.

  ZAHVALJUJEM NIKOLI RADOVIĆU, NA POZDRAVIMA, KOJI JE BIO KOD MENE U STANU U ZRENJANINU, GDJE SAM MU OBEĆAO POMOĆI U VEZI NJEGOVIH RADOVIĆA.

  OVAMO, DOK BORAVIM U CRNOJ GORI, PRIKUPLJAM SVE PODATKE O RADOVIĆIMA, KOJE NALAZIM NA TERENU, U MANASTIRIMA, CRKVAMA, GROBLJIMA I KOD KUĆA POJEDINACA.
  SVE ŠTO BUDEM NAŠAO, OBJAVIĆU NA OVOM PORTALU.

  NIKOLA, NIKO U CRNOJ GORI I STAROJ HERCEGOVINI, OD PLEMENA, NE SLAVI SVETOG LUKU, SEM ROVACA I NIKŠIĆKE ŽUPE. ALI U NIKŠIĆKOJ ŽUPI SAM BIO OVIH DANA I TAMO NEMA RADOVIĆA, KAO ŠTO NEMA RADOVIĆA U PLEMENU ROVCA. ROVAČKI RADOVIĆI SU DOŠLI IZ MORAČE U ROVCA.
  ALI, JA SADA ISTRAŽUJEM NOVOPAZARSKI SANDŽAK, PA ĆU VIDJETI DO KOJIH PODATAKA ĆU DOĆI, ŠTO SE TIČE RADOVIĆA.

  NIKOLA, MOLIM TE OBAVJESTI ME O SADRŽAJU RAZGOVORA, KOJI BUDEŠ VODIO SA POMENUTIM KUSTOSOM MUZEJA.

  NE ZNAM, NIKOLA, DA LI TI JE POZNAT PODATAK, DA SU 1879.GODINE U TOPLIČKI KRAJ DOSELILI IZ PIVE RADOVIĆ JANKO, RADOVIĆ VUKO, I RADOVIĆ LJUBICA.

  JA SAM UBJEĐEN DA SU TVOJI RADOVIĆI PROMJENILI SLAVU, ALI VIDJEĆEMO NA KRAJU KADA BUDEMO SVE KOCKICE SLOŽILI.

  RADOVIĆI JAVLJAJTE SE.

  POZDRAV ZA SVE OD VITA RADOVIĆA IZ ULCINJA

  Odgovori
  • mihailo

   radovici iz rovaca su malo bratstvo od bratstva scepanovica,presli su u bjelopavlice a potom dio prema valjevi od kojih su krsmanovici i jos neki, slave rovacku slavu svetog luku

   Odgovori
 • VITOMIR RADOVIC

  Nikola,

  Da li si se sastao sa kustosom muѕeja u Prokuplju i da li si došao do nekih novih saznanja.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Nikola Radovic

  Vitomire,

  Sreo sam se sa kustosom muzeja, nije mogao da mi konkretno nista kaze, sem da u arhivu Srbije pronadjem arhivski spisak iz 1884. godine knjiga 208, sto je, ustvari, popis stanovnistva za gotovo sva Toplicka sela sa tacnim informacijama ko je dosao odakle.

  Prica da smo dosli iz okoline Leposavica po njemu pije vodu, jer je veliki deo stanovnista iz Ibarskog Kolasina vec pocetkom Nevesinjskog ustanka krenuo ka Toplici, a posle oslobodjenja se taj proces intenzivirao.

  Odgovori
 • VITOMIR RADOVIC

  Nikola,

  Hvala ti na obavještenju. Kada budem došao u Srbiju, treba i ja da posjetim istorijski arhiv, jer sam već bio tamo i neke tragove u vezi Radovića našao.

  Pogledaću Ibarski Kolašin kod mene, pa da uporedimo.

  Molim te pokušaj pratiti ove Radoviće iz Pive koji su dolazili u Prokupački kraj. Imam neki osjećaj, da su tvoji od njih.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Nebojsa Radovic

  U Ivanjici ima sigurno par stotina Radovića. Nažalost nemam tačnu informaciju odakle su, slavi se Nikoljdan, a prilično sam siguran da su tu od nekih 1850tih pa na dalje. Pre toga ne znam ništa o precima, a voleo bih da saznam.

  Odgovori
 • VITOMIR RADOVIC

  Nebojša Radoviću,

  Koliko sam shavatio, tvoji Radovići slave Nikoljdan, je li tako?

  Da li vam je to staro prezime, te da li se priča u familiji, da ste možda nekada imali neko drugo prezime?

  Hoću da te pitam, da li vam je to primarno ili sekundarno prezime?

  Da li tu u Ivanjici, ima nekih prezimena s kojima se vi svojatate i sa kojima ste vrlo bliski, rodbinski?

  Da li ste nekada slavili neku drugu slavu?

  Obavezno mi odgovori na svako postavljeno pitanje.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Da li imate preslavu

  Odgovori
  • uroš delibašić

   Drugi knez u Riđane od Delina ogranka bio je Rade. Živio je u drugoj polovini sedamnaestog vijeka. Pjevao se u narodnim pjesmama. Iz jednog Zapisa Petra Šobajića KNJ.VI.sv. 6 .1930 arhiva u ? Vidi se da je Rade bio tada glasoviti junak i harambaša . Komentarišući narodnu pjesmu ,,Rade od Riđana i Paša Stambolija,,Šobajić kaže ,,Rade od Riđana, kako ga pjesma zove dobro mi je poznat iz narodnog predanja. Preci su mu došli iz Kuča u Riđane gde je Rade bio u drugoj polovini XVII vijeka glasoviti knez riđanski. Razurili su ga Turci krajem toga vijeka pa je prvo prešao u Risan odatle u Nevesinje. Od njega je tamo poznato bratstvo Radovići”. Za Radoviće u Nevesinje sasvim se pouzdano zna da su Dragojevi potomci, mada ima i nekih drugih tumačenja koja ne spore da su Dragojevi potomci ali smatraju da su ranije odselili u Nevesinje. U feljtonu objavljivanom u llistu Pobjeda od 4 aprila 1998 god pominje se u Morejskom ratu kao stanovnik Nikšića i Risna. Pjesmu koju pominje Šobajić nijesam mogao pronaći. Najvjerovatnije da postoji u zaostavštini Andrije Luburić. Pronašao sam jednu drugu pjesmu koja govori o razuri Rada od Riđana. Pjesmu je objavio Branko A. Koprivica u Knjizi Pjevač i prorok Pavle- Pako Kosanović. Objašnjenje koje ide uz pjesmu glasi,,Rade je bio ober – knez u Riđanima. Imao je sinove Bogdana i Vuka, čuvene u narodnim pjesmama ,,Vuka od Riđana” i Luku kome je bilo 3 god. kad su se razurili. Rade je pomogao istjerati turke iz Risna 1684 god. a za nagradu dali su mu Mlečići jednu tursku kulu na Rudini u Risnu gdje mu se sinovi Bogdan i Vukan nasele oko 1692god. Rade je mnogo četovao i pročuo se na sve strane kao hrabar , vješt, ali i pošten harambaša. Oko 1700 god. u sporazumu sa Redžep pašom Nevesinjcem nasele Rada i malog mu sina Luku u Brataču (Nevesinje) i pored velikog imanja daju Radovićima ober kneštvo nad cijelim Nevesinjm. Od Luke su Radovići u Nevesinje a od Vuka i Bogdana Radovići u Risnu. Od Radova brata Šanja su Šantići kod Mostara (Arhiv Srbije ,zal.VII/257) Radovići iz Nevesinja i jedan ogranak Radovića iz Boke ( i jedni i drugi slave Nikolj dan) su porijeklom iz Kuča, Dragojevi potomci kao i bulaići, Vujačići Delibašići Antunovići i neka druga bratstva koja ovdje neću nabrajati.

   Odgovori
 • Rade Lončar

  Pozdrav, Vitomire. Pročitao sam negde gde ste vi napisali da su Lončari iz Pljevalja zapravo Radovići. Zanima me da li je to tačno, pošto moji vode poreklo upravo iz pljevaljskog kraja. Slavimo Đurđevdan. Pozdrav iz Inđije.

  Odgovori
 • VITOMIR RADOVIC

  POZDRAV ZA RADA LONČARA.

  RADE, DA JA SAM TO ISTRAŽIO I VI LONČARI STE OD RADOVIĆA.
  PRAVILI STE LONCE OD ILOVAČE, PA SU VAS ZBOG TOGA I PROZVALI LONČARI.
  ČESTO DOLAZIM U INĐIJU, ĆERKA MI JE TAMO UDATA I RADI KAO LJEKAR U SLANKAMENU, PA MOŽEMO SE NAĆI DA TI POKAŽEM TO ŠTO JA IMAM O LONČARIMA.

  POZDRAV OD VITA RADOVIĆA IZ ULCINJA

  Odgovori
 • Nikola Radovic

  Vitomire,

  Cuo sam se Radovicima iz Leposavica koji slave sv.Luku i oni su mi potvrdili da su iz Crne Gore dosli u selo Donji Krnjin kod Leposavica sto odgovara prici mojih predaka da su dosli iz Krnjina, a selo iz kojeg su dosli je Lopate kod Andrijevice.

  Odgovori
 • VITOMIR RADOVIC

  Nikola,

  Lopate su selo, odnosno jedna mala zaravan iznad Lijeve Rijeke, na putu za Mataševo i Kolašin.
  Lopate se smatraju rasadnikom najvećeg broja Vasojevića.
  Radoslav jagoš Vešović, u svojoj knjizi PLEME VASOJEVIĆI, Podgorica, 2005.g. na strani 253 kaže:
  “ RADOVIĆI SLAVE ARANĐELOVDAN, IMA IH U CRNOM VRHU 2 KUĆE.
  NEDAVNO SU DOSELJENI IZ MORAČE POSLIJE RATOVA 1876-1877.godine.
  Sada ih je svega 8 kuća.“

  Pošto je put Morača,Lopate, odnosno Crni Vrh, Leposaviće, skoro pravolinijski, sve su prilike, da su tvoji Radovići, od ovijeh Radovića iz Morače,koji su otišli u Leposaviće, ali su promjenili slavu, to je činjenica.

  Treba ispitati period od 1876.

  Znači: MORAČA – CRNI VRH, LOPATE(VASOJEVIĆI) – LEPOSAVIĆI – SRBIJA.

  Odgovori
  • Temnić

   Dobar dan. Selo Bube u Ibarskom Kolašinu, opština Zubin Potok, ima rod sa nazivom Lopaćani. E sad to povežite sa Lopatama u Vasojevićima pa napred u etapama….
   Milisav Lutovac, Ibarski Kolašin,……..

   Odgovori
 • VITOMIR RADOVIC

  Nikola,

  Ovo su porodice iz Lopata, gdje se vidi da nema Radovića:

  Ogranak Vasojevića
  Stvarnim centrom, korenom i rasadnikom najvećeg broja Vasojevića smatra se selo Lopate, mala zaravan iznad Lijeve Rijeke na putu prema Mateševu i Kolašinu. Po predanju, tu na Lopatama se nastanio Rajo, najstariji od tri Vasova sina i od njega potiče najbrojnija grupacija Vasojevića koju profesor dr Radoslav Jagoš Vešović u svojoj knjizi „Pleme Vasojevića“ deli na tri podgrupe – Lopaćane, Dabetiće i Kovačeviće.
  Po Vešoviću, Lopaćani su Raketići, Radulovići, Popovići (odnosno Vešovići), Marsenići, Vulevići, Bojovići, Đukići, Miloševići, Velidžiknići, Čukići, Golubovići, Lalevići, Rajičevići, Ivanovići, Novovići, Vasovići, Pavićevići, Dragovići, Mikovići, Neradovići, Aleksići, Vukašinovići, Spasojevići, Stojanovići, Stojkovići, Vukićevići, Boričići, Labani, Mijovići, Radunovići, Radivojevići, Vukanići, Ugrenovići, Jelići, Perovići, Mirkovići, Ivanovići, Kikovići, Karadžići, Sakovići, Folići i Zulevići.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Mihailo Radovic

  Procitao sam celu prepisku, ja ne znam o poreklu toliko koliko i vi, ali me jako interesuje da saznam nesto vise. Iz ovoga sto sam procitao mogu da primetim da niste pomenuli moje Radovice. Ja sam iz Tubica kod Kosjerica (zapadna Srbija), slavimo Djurdjevdan. Mislim da poticemo od Marka Radovica koji je umro, mislim 1900.godine, ali to je sve sto znam, a hteo bih da saznam nesto vise. Nadam se da cu dobiti neki odgovor. Pozdrav od Mihaila iz Tubica.

  Odgovori
  • Sarko

   Za Mihaila Radovica

   Evo podataka za selo Tubici iz 1910 godine:

   Selo Tubici kod Kosjerica osnovao je Milija Tuba oko 1700. godine, pametar, gatalo i vidar, isao je iz sela u selo, dosao u ovo selo i naselio se u sred sela iznad Skrapezam i ostavio iza sebe potomstvo- Tubini su potomci i danas pametari i dobra pricala, ima ih 12 kuca, slave Sv. Luku. Tuba je iz sela Bistrice u Polimlju, potomci mu se zovu Milijici i Petrici.

   Druga s Tubom u ovo selo pala porodica i pored njih naseljana jesnu danasnji Miletici- Rosnici. Mileta i Rosna iz Ozrinica u Crnoj Gori dosli su u selo i naselili se zapadno od Tube, ima ih danas 7 kuca, slave Malu Gospodju. Rosnici su razgovorni, brbljivi, prosti i vrlo vredni seljaci.

   Oko 1780 godine dosli su Vrane. Vrane su svestenicka porodica iz Karana. Mladi pop Aleksa Vrana dosao je za popa pri ovim selima i posle iz Karana preveo je oba svoja brata: Neska i Josipa. Cim ih doselio, odelio ih je od sebe; Josipa preveo u Sevrljuge, blizu sebe, a Neska prevede u Mionicu i tamo ga ostavi. Malo je popovao, posto ostane udov, skine mantiju, ponova se ozeni i oda zemljoradnji. Imao je dosta dece i od njega su tubicske Vrane: Stevanovici i Vicentijevici, ima ih 11 kuca, slave Sv. Iliju.

   Djokici pod Zlostupom, naselili su Tube iz Bistrice, ima ih 6 kuca, slave Sv. Lazara.

   Djokovici su iz Radoine, ima ih oko Milijica 7 kuca, slave Sv. Nikolu.

   Colake je naselio pop Aleksa iz Mokre Gore, a Pijuke iz Kremna i smestio ispod sebe blize Kosjericima, ima ih Colaka 9 kuca, slave Sv. Djurdja. Pijuka 6 kuca, slave opet Sv. Djurdja.

   Subotice – Osacane naselio je pop Aleksa iz Bjeloperice, oni su iz Godjevica u Osatu (istocna Bosna), i danas i pri doseljenju najjaca porodica, od 22 kuce, slave Sv. Djurdja.

   Erici su iz Rutosa, ima ih 6 kuca, slave Sv. Arhangela.

   Vrane su danas imucna, istaknuta, ugledna porodica, Osacani su tako isto vredni i imucni, ali neistaknuti.

   U Tubicima je 103 kuce od 10 porodica. (podaci su iz 1910 god. Uzicka Crna Gora).

   Tvoji Radovici mogu biti od nekih pomenutih porodica u Tubicima koje slave Sv. Djurdja, a mozda vama je prezime skorasnje, ili ste doseljeni posle 1910 ili 1920 godine ili kasnije u Tubicima i zato vas mozda nema na spisku. U okolna sela ima samo jedna porodica Radovici u Drenovcima slavi Sv. Nikolu dosli iz Pcelice.

   Odgovori
 • Vito Radovic

  Mihailo,

  Od kada se pominjete u u tom selu?
  Sa kojim rodovima se rodjakate?
  Ko su vam starinski kumovi?
  Da li ste nekada mjenjali prezime?
  Da li imate neki spic naziv?
  Da li ste nekada mjenjali slavu?
  Koja vam je preslava?
  Gdje jos u tvom okruzenju ima Radovica i koju slavu slave?

  Molim te na svako mi pitanje posebno odgovori?

  Pozdrav od Vita Radovica iz Ulcinja

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Mihailo,

  odgovori mi na prethodno postavljena pitanja.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Darko Radovic

  Procitao sam sve prepiske , ne znam bas puno o svom porijeklu , mozda nesto unazad 100 – 150 godina , Ali u focanskom kraju ima Radovica koji slave i Đurđevdan i Sv.Nikolu i Sv.Jovana i Sv.Luku . Mi slavimo Sv.Luku . Da znam porijeklom smo iz sela Rudino Brdo nedaleko od Zavrsja koje je pominjao gosp. Vitomir Radović. E sada me zanima da li su svi Radovici iz istog plemena

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Darko,

  Kaži mi odakle si ti?
  Gde si rođen?
  Gde živiš?
  Odakle su ti roditelji?
  Gde sada žive?
  Sa koji RADOVIĆIMA se svojatate?
  Da li ste nekada promjenili Prezime?
  Da li ste nekada promjenili Slavu?

  ODGOVORI MI NA SVAKO PITANJE PONAOSOB.

  Svi Radovići nisu iz istog plemena.
  Oni Radovići koji imaju istu slavu, a nisu mjenjali ni slavu ni prezime,oni su iz istog plemena i oni su bratsvenici.

  Šta znaš o Radovićima koji slave Đurđevdan iѕ fočanskog kraja?

  Ja sam u mojoj knjizi, koja trba uskoro da bude objavljena, opisao porijeklo svih Radovića, odnosno sa svim slavama.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Darko Radovic

  Pozdrav Vito. Ja sam rodjen u Foci, gdje i danas zivim. I moj otac i djed i pradjed su tu rodjeni i moj cukundjed je tu rodjen (kada kazem Foca mislim na Focu i okolinu). Toliko ja znam, a za dalje bih morao pitati oca ili strica, oni znaju garant daleko vise. Slavimo Sv.Luku i samo se svojatamo sa Radovicima koji slave Sv.Luku. Interesantan je podatak da nas ima „malo“ u ovom kraju zato sto su stradali u Prvom i Drugom svjetskom ratu (bar sto se tice moje direkne loze – cukundjed u Prvom, a pradjed u Drugom sjetskom ratu).

  Odgovori
 • Darko Radovic

  A zaboravih da odgovorim na ovo pitanje o Radovicima koji slave Djurdjevdan, nastanjeni su u selu Kreća kod Ustikoline.

  Odgovori
 • Darko Radovic

  Slavu kao ni prezime, da ja znam, nismo nikada mjenjali.

  Odgovori
 • Darko Radovic

  Kada ste me pitali za ostale Radovice jos i ovaj podatak da Vam kazem moze vam biti interesantan
  – Radovici koji slave Sv. Jovana su nastanjeni oko predjela Pređel i Vojnovića, blizu Tjentišta, a to je jako blizu CG, vazdusne linije od Šćepan Polja nema 3 km,
  – Radovići koji slave Sv. Nikolu su iz Čelebića i Zavajta isto blizu kanjona Tare i Pive, samo ih rijeka dijeli
  – Radovići koji slave Djurdjevdan su nastanjeni u selu Kreća kod Ustikoline, ima ih jos negdje, ne znam gdje, morao bih se raspitati, to je lako
  – I moji Radovići koji slave Sv. Luku su sa Rudina Brda izmedju Dragocave i Zavajta, opet blizu Crne Gore
  Znaci svi ovi Radovići su udaljeni najvise nekih 10 km vazdusne linije od Crne Gore

  A volio bih ako ste u mogucnosti da mi posaljete odlomak iz Vase knjige koji se odnosi na Radovice koji slave Sv.Luku, naravno ako ste u mogucnosti na mail
  [email protected]
  Puno pozdrava iz Foče

  Odgovori
 • Boban

  Poštovani
  Moje ime je Boban Čamdžić.Po pričama predaka bili smo deo bratstva Radovića i pre oko 200 godina smo se preselili iz Kolašina u okolinu Pljevalja.Poznato mi je ,a taj zapis sam našao u jednom rukopisu pre nekoliko godina da je promena prezimena u vezi sa zanimanjem,naime jedan od mojih predaka je izrađivao drvena okna za prozore od čamovine(u rukopisu ne piše ime predaka niti vreme dešavanja) .Naša slava je Aranđelovdan.Najveći deo porodice živi u okolini Pljevalja(selo Crljenice).Čamdžića ima u Bosni i Hercegovini najvećim delom su Bošnjaci,Srbiji jedno selo blizu Šapca pravoslavne su veroispovesti(moguće da u Srbiji ima Čamdžića i u drugim mestima) i u Hrvatskoj.Mislim da nemam zajedničke korene sa pomenutim prezimenjacima.
  Najstariji poznati predak je Trifun-Jefto-Ilija-Mirko-Milorad-Boban(dao sam svoju direktnu liniju).
  Molim Vas,posebno g.Vitomira Radovića ako imate neke informacije da mi ih prosledite.Posebno me zanima period pre doseljenja moje familije u Pljevlja.
  Srdačan pozdrav Boban Čamdžić

  Odgovori
 • VITOMIR RADOVIĆ

  ZA BOBANA

  Čamdžića ima dvije vrste.
  Stariji su oni u Crljenicama(Slatina), dok su oni kod Dobre Vode na Čemernu mlađi.
  Svi su oni porijeklom od RADOVIĆA sa Krnjače.
  Svi slave Aranđelovdan.
  Rod su im Čaktari, Jestrovići i Golubovići sa Krnjače ili Ograda.
  Neki je Radović pravio prozore, bio majstor za prozore, (na turskom-džan), pa ih po tome prozvaše Čamdžići.
  Pamte imena predaka od Trifuna(1815).
  Trifunov sin je Jevto,
  Jevtovi su:Obrad, Lazar i Ilija.
  Sva tri brata su učestvovala u Prvom svjetskom ratu u crnogorskoj vojsci.
  Čamdžićima su age bili Katane.

  Za sada Bobane toliko.
  Ako te još nešto interesuje slobodno pitaj.

  Moj mejl [email protected]

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • VITOMIR RADOVIĆ

  ZA DARKA,

  Darko, kaži mi molim te, Radovići koji slave Đurđevdan, su u Krećima, jeli tako?
  Koliko su Kreća udaljena od najbližeg mjesta u Crnoj Gori?
  Napiši mi sve što znaš o Radovićima koji slave Đurđevdan.
  Hoću. poslaću ti sve što imam o Radovićima koji slave Sv.Luku.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Boban

  • Hvala g.Vitomire na odgovorima koje ste mi prosledili.
  Pošto već duže vreme razmišljam o pisanju rodoslova svojih Čamdžića zamolio bih Vas da mi,ako ste u mogućnosti,odgovorite na još neka pitanja.Ja Vam se unapred zahvaljujem i ne želim da Vas preterano obavezujem,ali jako mi je važno da dobijem proverene i tačne informacije.Vi znate koliko je istinita informacija važna za pisanje knjige.
  Da li je tačno da su moji Radovići pre nego što su došli u okolinu Pljevalja bili deo plemena Rovci?
  Da li su daljim poreklom Ozrinići i da li su u oblasti oko Kolašina došli sa Čeva?
  Da li su moji Radovići naseljavali oblasti u neposrednoj blizini manastira Morače?
  Recite mi pošto Radovići sa Krnjače slave Đurđevdan(koliko je meni poznato),a Čaktari,Golubovići,Jestrovići i Čamdžići Aranđelovdan da li to znači da smo mi Čamdžići promenili slavu ?
  Da li je Trifun prezimena Radović ili Čamdžić,da li možda znate od kog pretka smo promenili prezime?
  Pomenuti Trifun je moj navrnđed.Čamdžića u Čemernu(Dobre Vode)više nema koliko ja znam pošto je Obrad rođeni brat mog prađeda Ilije imao žensku decu ,a isti Obrad je ostao u Čemernu dok su s Ilija i Lazar pošli sa Čemerna ka Crljenicama gde i danas žive njihovi potomci.U 19.veku su moji preci često menjali stanovanje pa su tako došli u Crljenice i kasnije napustili Crljenice i pošli ka Čemernu da bi se deo njih opet sa Čemerna vratio kasnije u Crljenice(priče starijih).Ovu informaciju sam Vam prosledio zbog verodostojnosti,a prilično sam ubeđen da je tačna.Sve ostale Vaše informacije su na mestu i potvrdile su moja prethodna saznanja.
  Ja ću verovatno imati pitanja i ubuduće,ne mogu trenutno svih pitanja da se setim ,jako sam srećan što sam uspeo da pronađem nekoga ko može da mi odgovori na pitanja i zaista Vam neizmerno unapred zahvaljujem.
  Ako imate sugestije,savete,predloge za pisanje knjige molim Vas pošaljite mi.
  Pozdrav od Bobana Čamdžića

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Bobane,

  Hvala ti na javljanju.
  Izuzetno mi je drago da sam ti pomogao, a večeras ću ti napisati i odgovoriti na sva tvoja pitanja, pa i o Radovićima od koji i ti potičeš.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA BOBANA ČAMDŽIĆA

  Bobane,

  Nije tačno da su tvoji preci RADOVIĆI bili deo plemena Rovci.
  RADOVIĆA u Rovcima nema, a da slave ROVAČKU slavu.
  Slava ROVACA je Sveti Luka.
  Ali ima RADOVIĆA u ROVCIMA, koji su doselili iz MORAČE-Mioska i oni slave ARANĐELOVDAN, jer je to moračka slava.
  Tvoji RADOVIĆI su iz Morače, potiču od RADA MORAČANINA, iz DONJE MORAČE.
  Rade je prije 500 godina ubio turskog pašu, te je pobjegao u brda i promjenio prezime od MORAČANIN u RADOVIĆ.
  Radovići su u Donju Moraču došli iz Hotskog Huma, a kasnije prelaze u Gornju Moraču.
  Svi oni slave ARANĐELOVDAN.
  Jedni od ovih Radovića idu ka Bijelom Polju i Pljevljima i sa sobom nose i svoju slavu ARANĐELOVDAN.
  1851.godine, u jednom beglučarskom tefteru, koji opisuje Jugovo, Crljenice, Židoviće, Krnjaču, Bučje, Gotovušu,Bušnje,i Brvenicu piše, da se u Crljenicama pominju i RADOVIĆI i ČAMDŽIĆI, koji su došli iz KOLAŠINA, što znači da te 1851.godine u Crljenicama imamo RADOVIĆE, koji su došli iz Morače, a isto tako imamo i ČAMDŽIĆE gdje piše da su došli iz MORAČE.Što znači da je neko u Morači-Kolašinu od predaka RADOVIĆA, bio majstor za prozore,te su ga tamo prozvali ČAMDŽIĆ.
  Oko 1900.godine, Čamdžića je bilo u Miljevićima i Crljenicama, došli od Kolašina i slave Aranđelovdan.
  Vi niste menjali slavu.
  Nemoj da te buni što u Krnjači ima Radovića Đurđevštaka, bilo je i Aranđelovštaka.
  O RADOVIĆIMA sam napisao obimnu knjigu, ali trenutno ubacujem rodoslove i mislim da ću je ove godine objaviti.To je jedinstvena građa, koja opisuje sve RADOVIĆE, i njihovo poreklo, bez obzira koju slavu slave.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
  • Ivan Radovic

   Tacno je Vitomire da su moji Radovici sa svojom slavom posli iz Doljne ili Gornje Morace put Bjelog Polja ,znaci zupnije.Sve sam do sad procitao sto ste napisali,ali ste po junastvu zaboravili da naglasite da je nas predak Vojvoda Mina Radovic zajedno sa Novicom Cerovicem ubio Smail agu Cengica i oslobodio Moracu kao Crnogorsku cjelinu od Turaka.I to je najznacajni dogadjaj medju svima onima koji nose prezime Radovic ma koju slavili slavu.Kad Vam posaljem Migracije Crnogorskog stanovnistva koje sam donio iz Drzavne arhive iz Skoplja,za svaku moju rijec do sad nacicete opravdanje.Srdacan pozdrav.

   Odgovori
 • Boban

  Hvala na odgovorima i pojašnjenjima g.Vitomire.
  Postaviću Vam još nekoliko pitanja,a Vi kad budete imali mogućnosti odgovorite mi molim Vas
  Da li su Rade Moračanin i Bogić Moračanin ista osoba?
  Spomenuli ste popis iz 1851.god.da li za Radoviće piše da tada žive u Crljenicama ili u Krnjači?(da li možete na e-mail da mi prosledite beglučarski tefter iz 1851)
  Šta mislite da li može da opstane pretpostavka da su islamizovani Čamdžići u Bosni i Hercegovini zajedničkog porekla sa mojim Čamdžićima? Šta mislite da li može da opstane pretpostavka da su pravoslavni Čamdžići u Srbiji zajedničkog porekla sa mojim Čamdžićima?(naime postoji priča starijih da od tri rođena brata jedan posle dolaska u okolinu Pljevalja ostaje da živi u okolini Pljevalja,drugi ide put Bosne,a treći put Srbije)
  Da li možda postoji zapis u knjigama koje posedujete o braći Trifunovoj ili Jevtovoj(mojih najstarijih predaka)?
  Da li i dalje ima Radovića u Krnjači?
  Koju literaturu možete da mi preporučite za istraživanje o poreklu moje porodice?(mislim konkretno na Moračane,bratstvo Radovića)
  Duboka i iskrena zahvalnost

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA BOBANA ČAMDŽIĆA

  Rade Moračanin i Bogić su dvije osobe.
  Rade je od Bogića. Ja sam to detaljno opisao u mojoj knjizi i imaćeš prilike da čitaš ovu knjigu o RADOVIĆIMA.
  Čamdžići u Srbiji i Bosni su bratstvenici sa Čamdžićima iz Pljevalja.
  Jedni od Čamdžića su primili islam.
  Što se tiče literature, objaviću je nakon izdanja moje knjige o RADOVIĆIMA.
  Da, Radovića ima na Krnjači.
  Planiram, kada bude promocija knjige o Radovićima, da okupim što više RADOVIĆA, pa ćeš i ti biti pozvan.
  Oprosti mi što ti ovakop kratko odgovaram, imam dosta posla, vjeruj mi da radim po cijeli dan pa do 2 i 3 sata posle pola noći, jer uporedo pišem tri knjige.

  Veliki pozdrav od Vita Radovića

  Odgovori
 • Boban

  Rado ću g.Vitomire doći na promociju Vaše knjige.Zaista mi je evo posle ovog kratkorajnog internet poznanstva želja da Vas upoznam.Jer čovek koji toliko godina posveti svojim korenima i poreklu zaslužuje apsolutno poštovanje.
  Ja sam se pokrenuo sa stajanja u mestu nakon ovih Vaših informacija tako da ću početi sa pisanjem,kockice su polako počele da se slažu.
  Veliki pozdrav od Boban Čamdžića

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA BOBANA ČAMDŽIĆA

  Bobane,

  Da li znaš da je u otilovićkom groblju bila jedna velika srpska crkva 10×15 metara.Srušena je u prvom naletu Turaka,u toj crkvi su se Otilovićani pričestili kada su pošli u kosovski boj 1389.godine.
  Na groblju u Crljenicama je bila crkva i oko nje groblje, površine skoro 1 hektar.Od crkve je ostao samo 1 kamen.
  U Crljenicama je bilo 7 srpskih grobalja,odnosno srpskog stanovništva, koje je živelo u Crljenicama do velikih potresa i migracija oko 1700 godine.Tih godina je nestalo tog stanovništva, ne samo u Crljenicama, već i u Vijencu, Rudnici, Crnom Vrhu i Otilovićima.
  Novi doseljenicikoji su uglavnom dolazili od Babina i Vrbova, zatekli su sva sela pusta.
  U grobljima je bilo mnogo visokih lučevih krstača koje su pravili raniji stanovnici…

  Bobane, ovo samo malo da znaš o Crljenicama, ali ima toga još dosta.

  Sve podatke crpim iz knjiga koje se nalaze u mojoj privatnoj biblioteci, koja broji oko 4600 primeraka, gde se nalazi skoro sva literatura o poreklu i istraživanju porodica, kao i etnologije i etnografije.

  Preporučujem ti da odeš u:

  Manastir Sv.Trojice u Pljevljima,
  Crkvu na Ilijinom Brdu,
  Crkvu u Dubočici.

  Tamo ćeš naći dosta podataka o svojim Čamdžićima i RADOVIĆIMA.

  Veliki pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Miloš

  I u selu Ratina kod Kraljeva postoji nekoliko kuća porodice Radović. Za ovu porodicu se pretpostavlja da su možda i najstariji naseljenici sela Ratine.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Za MILOŠA

  Miloše,

  Molim te kaži mi sve što znaš o ovim RADOVIĆIMA.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
  • Temnić

   Dobar dan gospodine Vito.
   Radovića ima u selu Stopanja (postoji monografija sela). U ovo selo su došli preko Zapadne Morave iz sela Konjuha (opština Kruševac) širi predeo Temnić. U Konjuhu ima nekoliko kuća Radovića od kojih je jedna porodica u Kruševcu. Postoje neka nerazrešena pitanja oko slave. Može biti da su nekada slavili Veliku Gospođu a kasnije iz nekog razloga uzeli Svetog Arhanđela Mihajla (21.11. po novom). Detaljnije o ovome uskoro jer mi knjige nisu na ruci.
   Videti:Stanoje M. Mijatović, Temnić, ……… Radomir Marić, Konjuh selo Zapadnog Pomoravlja,……………….., Životije Živanović, Stopanja od vetrometine do blagostanja,…………… Reče Miroljub srbicom.

   Odgovori
 • Boro Radovic

  Pozdravljam sve koji se ovm veoma interesantnim istrazivanjem bave, posebno pozdravljam Vita Radovica i zahvaljujem mu se na pohvaljujucem angazovanju, njegov rad nam mnogo znaci, otvara nam oci, da bi u dosta gustoj magli bar nesto pronasli, sto je bez takvih ljudi skoro nemoguce. Ja sam takodjer poceo ( pre 10 god.) da slazem te slavne kockice, zahvaljijuci Vitu i ostalima, koji su pisali i objasnjavali o njihovom porijeklu, pomakao sam se za jedan korak unapred.
  Ja sam jedan od Radovica sa Jecmista, Čelebica, 35km od Foče. Moja baba (udovica Pok. Milana Radovica) doselila je 1920. god.sa 3 sina i 1 cerkom u predivno malo selo Falise, izmedju Čelebica i Zavajita. Nažalost nisam mogao tacno pronaci, kada su moji preci doselili u Jecmista i odakle? Posto ima vise predpostavki, ne bi imalo efekta da bilo koju varijantu opisujem. Cekam na Vitovu knjigu i pratim vrlo detaljno sve poruke i filtriram kockice. Pozdrav od Bora Radovica

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA BORA RADOVIĆA

  Boro,

  hvala na pohvalama i na podršci. Knjiga je gotova, samo ubacujem rodoslove, ko mi pošalje.
  Knjigu ću objaviti ove godine za sajam knjiga u Beogradu.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Darko Radovic

  Koliko sam ja skontao svi smo mi Radovici iz okoline moje rodne Foče , tako da tu pocinje i prestaje traganje porijekla Radovića. 🙂

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Za DARKA RADOVIĆA

  Darko,

  Mislim da si pogrešno skontao.
  Prvo, svi RADOVIĆI nisu rod.
  Drugo, nastanak prezimena je PATRONIMAČKO.
  Treće, poistovećivati sve RADOVIĆE je pogrešno.
  Četvrto, Radovići slave razne krsne slave.

  Svako starohercegovačko i crnogorsko pleme ima Radovića.

  Raznih činjenica i dokaza tu postoji o poreklu prezimena, pa tako i Radovića.

  Pozdrav od Vita Radovića

  Odgovori
 • Staniša Gračanac

  Poštovani g-dine Radović Vitomire,
  Javljam Vam se iz Kraljeva. Moji Gračanci slave Svetog Nikolu (19. decembar). Danas Gračanaca ima u samom Kraljevu, u okolini Kraljeva (Konarevo – odakle sam ja, Mataruška Banja, Bogutovac, Kamenica podno Goča). Moj deda se u Konarevo doselio iz zaseoka Ponore u selu Savovo na planini Čemerno (u blizini manastira Studenica). Ostali Gračanci iz okoline Kraljeva su se doselili i iz Bogutovca i Magliča i svi slave Svetog Nikolu.
  Znam da Gračanaca ima i u Hrvatskoj u manjem broju, ali ne znam odakle su tamo došli.
  U knjizi “Nadibar“, koju je napisao Dragoljub V. Korićanac, piše da su se Gračanci u okolinu Kraljeva (sve gore navedene lokacije) doselili iz mesta Gračani kod Raške, odnosno kod Novog Pazara u blizini manastira Sopoćani.
  Moj stric je došao do saznanja da je prvobitno prezime Gračanaca bilo Radović, ne znam odakle je ta informacija. Ali pošto sam na Fejsbuku našao profil Gračani, koji je napravio prof. Radović, a odnosi se baš na to mesto, Gračane kod Novog Pazara, ustanovio sam da u Gračanima uglavnom preovladava prezime Radović, što me navodim da pomislim da je moj stric u pravu.
  Pored ovoga došao sam do još nekih površnih neproverenih informacija da su se moji preci doselili na ovaj prostor iz Crne Gore sa Komova, a tu su opet došli iz Hercegovine.
  Od skoro sam počeo da istražujem svoje poreklo i u planu mi je da napravim rodoslov.
  Ovo su moja dosadašnja saznanja, a Vas molim za pomoć, da li ima izgleda da Gračanci vode poreklo od Radovića.

  Srdačan pozdrav!

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA STANIŠU GRAČANAC

  Staniša,

  Koju slavu slavite?
  Da li ste nekada menjali slavu?
  Da li ste nekada menjali prezime?

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
  • Staniša Gračanac

   Za VITA RADOVIĆA,

   Svi Gračanci koliko nas ima slavimo Svetog Nikolu 19.decembar.
   Kao Gračanci nismo menjali slavu, a pre toga ne znam.
   Ono što znam je otprilike ovako:
   U Gračane kod Raške i Novog Pazara, došli smo preko Sjenice iz Gračanice kod Berana, a iz Gračana naselili smo u okolinu Kraljeva (mesta Ponore, Bogutovac i Maglič).
   Pre prezimena Gračanac bili smo Savovići i Đurovići po Savu i Đuru Radoviću, ali to je koliko znam kratko trajalo, jer je Miloš Obrenović zabranio prenos prezimana po imenu oca na sina.
   Ako nešto znači deo zemlje na koju smo se doselili, tj.koja nam je dodeljena u Ponorama zove se Radovića Brdo (pretpostavljam da je zbog izvornog prezimena.

   Hvala Vam na vremenu i pomoći!
   Ako još treba informacija, potrudiću se da saznam.

   Pozdrav od Staniše.

   Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA STANIŠU

  Staniša,

  Da li mi možeš proslediti link prof. Radovića, koji je obrađivao Gračane?
  Koju su slavu slavili Radovići?
  Koju su slavu slavili Savovići i Đurovići?

  Pozdrav od Vita Radovića

  Odgovori
  • Staniša Gračanac

   Za Vita Radovića,

   Link prof. Radovića je izbrisan, od skoro, jer sam ga posećivao krajem 2012.g.
   Za sada nisam uspeo da saznam odgovore na ostala dva pitanja. Javiću kad saznam.
   Molim Vas da mi kažete Vaša saznanja o ovim Radovićima i da li po Vama Gračanci vode izvorno poreklo od Radovića?

   Pozdrav od Staniše.

   Odgovori
   • petrovicnikola

    Stanisa, druze, ja sam iz Gracana o kojim pricas. Slavim Svetog Luku, vec skoro dva veka nosimo prezime Petrovic. Pominjes neke Radovice, da li bi mogao blize da mi objasnis ko je sve iz Gracana od Radovica, jer neki rodoslov pre ovog stvarno niko od nas ne zna. Pozdrav

    Odgovori
 • Minja Radomira Radović

  Gospodine Vitomire Radoviću ,vas vjerovatno ne interesuju Radovići iz Donje Morače koji slave slavu Arhangel Mihailo (Aranđelovdan). Moje je porijeklo od tih Radovića, moji su se doselili u u Jugoistočnu Srbiju Gornju Jablanicu za vrijeme Aleksandra Obrenovića 1878 kao i druga brastva iz Crne Gore, Hercegovine i Stare Srbije KOSOVA I METOHIJE.
  Posedujem Rodoslov Bratva Radovića iz Donje Morače autora Grubana Radovića.
  Minja R.Radović Zvornik.R.Srpska

  Odgovori
  • Srdjan Dimic

   Minja , možete li me kontaktirati na mail [email protected], a uvezi pomenute knjige, moji su se takođe u to vreme preselili u Jablanicu iz Peći a pre toga iz Morače… U tom periodu je i prezime promenjeno…

   Odgovori
 • Vitomir Radović

  Za MINJU RADOVIĆA

  Minja,

  Ja pišem knjigu o svim Radovićima, sa svim slavama.Na ovom projektu radim oko 30 godina.Knjiga je gotova, samo unosim rodoslove svih Radovića, koji žele da im se rodoslov nađe u ovakvoj knjizi. Knjiga na ovu temu, nigdje nikada još nije napisana, niti ima popisanih i obrađenih Radovića, sa svim slavama, na jednom mjestu.

  Molim te pošalji mi to što imaš o Moračanima, kao i tvoj rodoslov da ga unesem u knjigu, naravno, bez ikakvih obaveza.

  Ja sam o Moračanima pisao, ali svaki podatak mi je dragocjen.

  Veliki pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Marko Radović

  Molim sve koji nešto znaju o poreklu Radovića sa Romanije(naročito selo Kruševci) da napišu o tome.
  Moji Radovići su iz sela Kruševci u blizini Sokoca,slavimo Nikoljdan(koliko se zna od kad smo na Romaniji nismo mjenjali slavu).Po predaju doselili smo iz Crne Gore početkom 19. vjeka i to dva brata Vasilj i Luka.Nisu se se odmah nastanili u Kruševce već su bili u Glasinačkom polju pa u selu Pihlice.Smatra se da se po preseljenju u Kruševce njihova sestra Simana odselila u selo Tišće,Vlasenički srez i da su njeni potomci preuzeli prezime Simanić.Vasilj i Luka su se doselili iz Vaškova,Sandžak,imali su brojne porodice jer je i danas naša familija najbrojnija od svhih Radovića na Romaniji(a ima ih u Podromaniji,oko Pala,Goražda,Foče).Predpostavlja se da se njihov otac zvao Joko(savremenik vojvode Mine Radovica) imao pet sinova: Stanislava,Milovana i trojicu kojima se ne znaju imena jer su se odselili za Bosnu-Romaniji(to su u stvari Vasilj i Luka)i u Pivu(slave Jovanjdan).

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA MARKA RADOVIĆA

  Marko,

  Oko 30 godina se bavim istraživanjem svih Radovića, sa raznim slavama.
  Ove godine treba da objavim knjigu, samo čekam još, ko hoće da mi pošalje svoj rodoslov da ga unesem.
  Kontaktirao sam sa mnogim Radovićima sa Romanije, koji slave Nikoljdan.
  Kada ih pitam, da li su nekada u starosti menjali slavu ili prezime, svi odgovaraju da nikada nisu menjali ni jedno ni drugo, te da potiču starinom iz Morače.
  Dosta sam toga istražio, ali se moji podaci ne podudaraju sa iskazima i tvrdnjama Radovića sa Romanije, koji slave Nikoljdan i tvrde da su iz Morače.
  To ćeš čitati u mojoj knjizi, da ti sada ne objašnjavam
  Ako imaš svoj rodoslov napisan, ili ga napiši ako nemaš i pošalji mi ga da ga unesem u knjigu, bez ikakvih obaveza, naravno.
  Nemoj tvoje Radoviće povezivati sa Pivljanima.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Marko Radović

  Vito,
  s obzirom da ste kontaktirali s mnogim Radovićima koji slave Nikoljdan onda ste vjerovatno stupili u kontakt sa Milanom i Milomirom Radovićem koji su napisali knjigu o Radovićima iѕ Kruševaca i imate i naš rodoslov. Ovi podaci koje sam naveo u prethodnoj poruci su iz te knjige i po njima smo mi iz Morače, ali sam hteo da proverim i uporedim sa još nekim podacima jer znam da je to sve veoma zamršeno i da je teško sa sigurnošću tvrditi takve stvari za koje nema pisanih dokaza. Ako Vam nije teško samo ukratko napišite šta Vi mislite o poreklu Radovića sa Romanije (naročito selo Kruševci) dok ne izađe Vaša knjiga i naravno gde će moći ta knjiga da se nađe.

  Pozdrav od Marka

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA MARKA

  Marko,
  Tvrdim da niste iz Morače.
  A sada bi bio dug proces da ti objašnjavam poreklo.
  Vrlo retko su se menjale slave .
  Prezimena su mogla češće da se promene, ali slava teško i kada je to moralo da se desi, onda su tu glavniu slavu uzimali za preslavu.
  Koja je vaša slava koju prislavljate?

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Marko Radović

  Ne prislavljamo nijednu i koliko sam se raspitao ne pamti se da smo i prislavljali.
  Jedino je postojala MOLITVA,ali to nije pravo prislavljanje.Molitva se održavala na otvorenom i tu je dolazilo celo selo i iz okolnih sela.Sveštenik bi obavio molitvu,a onda se zajednički ručalo,igralo i pjevalo.Molitva je bila na SPASOVDAN i ako do tad ne bi bilo kiše pjevali bi dodolske pjesme i prizivali kišu.Molitve u okolnim selima nisu bile striktno vezane za velike praznike vec je mogla biti i nedelja(npr. prva nedelja po Petrovdanu).
  Odakle su onda moji Radovići? Ne morate sada objašnjavati ceo proces ako ne mozete već samo odakle potičemo i odkud na Romaniji?

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA MARKA,

  Marko, ne slažem se sa oni što su ova dvojica Radovića pisala o poreklu Radovića.
  Mislim da su oni sami iskonstruisali priču bez ikakvih istraživanja i verodostojnih podataka.
  Tvrdim 100% da niste iz Morače, jedino ako niste promenili slavu ili prezime.
  Ali kontaktirajući sa mnogim Radovićima toga kraja, svi tvrde da nisu nikada menjali niti slavu niti prezime, već da slavu slave kako znaju za sebe od starina.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Dragan Radović

  Od Radovića sam, po ocu, doseljenih 1946. iz Žina kraj Krajčinovića u Banat. Slavimo Đurđevdan. Deda mi je bio Mikajlo, a pradeda Jovo Radović. Dalje ne znam, a naravno da bih voleo. Ako ko nešto zna o ovoj grani Radovića, rado bih da saznam, a ako nešto mogu pomoći, pitajte!

  Odgovori
 • Marko Radović

  Za Vita,
  Odakle smo onda i odkud na Romaniji?Ja sam i postavio ovo pitanje da bih uporedio podatke i na neki način provjerio njihovo istraživanje.S obzirom da je Milan rođeni brat mog đeda znam da su knjigu zasnovali na istraživanju Miladina(Buda) iz naše familije pre 40-50 godina kad je još bilo živih ljudi rođenih krajem 19.vjeka koji su mu govorili o tome(neki od njih su bili rođeni kad je živeo najstariji Radović,Matija(Vasiljev-Vasilj i Luka su došli iz CG) koji je umro u 105-oj godini,a bio je rođen pre doseljavanja).Išli su i u Bijelo Polje i Mojkovac,Cetinje,razgovarali s mitropolitom Amfilohijem i koristili literaturu između ostalog i „Radovići i jedan od njih“,Radosava M.Radovića.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Za DRAGANA RADOVIĆA

  Dragane,

  mi smo rod.
  Javi mi se na Mail [email protected]

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Za MARKA

  Marko, 30 godina istražujem Radoviće i još ne smem da se usudim da objavim knjigu.
  Ovo je mukotrpan posao.Ne mora da znači da, ako neko kaže od starih lljudi da su došli otuda, da je to istina,
  Istražujući i radeći na ovom projektu, vjeruj mi 90% ispitanika mi je kazalo da potiču iz Morače, a slave neke druge slave koje nemaju veze sa Moračom.
  Čak i jedan moj rođak je kazao, ne znajući s kim razgovara, da je iz Morače, a kada sam mu se predstavio, video je da nije u pravu i da eto, to je tako.
  P istražujući fočanska prezimena, autori su naveli da su Radovići nikoljštaci i đurđevštaci jedan rod. A to nije tačno.
  U mojoj privatnoj biblioteci koja broji oko 4600 knjiga, nema knjige iz etnologije i etnografije koju ne posedujem sve sam istražio i proučio i video sam da su mnogi autori ovakvih monografija, olako dolazili do zaključaka i tvrdili da to što su napisali da je istinito.
  Istraživanje porodica je vrlo osetljiva nauka, da to je prava nauka.
  Da li u toj knjizi koju ti citiraš piše da li je tim Radovićima primarno prezime i primarna slava?
  Da li piše, da li su ti Radovići ikada promenili slavu, makar u postojbini?

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Za MARKA

  Marko oprosti, ali molim te kaži mi šta piše u toj knjizi, koju su literaturu autori koristili, šta su citirali?

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Strahinja

  Gospodine Vitomire, trudio sam se da pažljivo čitam celu prepisku, ali nisam primetio da neko spominje Radoviće koji naseljavaju Toplički okrug. Konkretno me interesuju Radovići iz Kuršumlije, želeo bi da znam nešto više o našem poreklu. Naši precu se se doselili iz Crne gore pre nešto više od oko 100 godina. Slavimo Sv. Arhanđela. Sticajem okolnosti ostali smo bez našeč porodičnog stabla. Počevši od naj starijeg pretka za kojeg znam je: Jovan – Radovan – Mladen – Milorad – Aleksandar – Strahinja (ja). Znam da se u stablu pominju imena Pejat i Perko. Možete li mi pomoći?

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA STRAHINJU

  Strahinja,

  Da li ste nekada u starosti promenili prezime, tvoji stari ili vi mlađi?
  Da li ste nekada promenili slavu, pa umesto stare slave uzeli neku drugu?
  Koja vam je preslava?
  U kojem mestu žive tv0ji Radovići?
  Ispričaj mi šta ti znaš o svome poreklu.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Marko Radović

  Za Vita

  Ja znam da je vrlo teško pouzdano utvrditi poreklo porodice i da je to komleksan posao,da podatke treba sagledati iz više uglova i uporediti više izvora. Baš iz tog razloga ja sam i postavio svoju prvu poruku i naravno hteo sam da čujem još nečije mišljenje jer imam izvesnu sumnju u potpunu istinitost informacija iz ove knjige. Ne sumnjam u Vašu predanost ovom radu i želju da se iznesu sve činjenice u vezi Radovića i želeo bih da znam šta Vi mislite o poreklu Radovića iz Kruševaca.
  U knjizi nije naglašeno šta je primarno slava ili prezime. Od kad znamo za sebe nismo mjenjali ni slavu ni prezime,a ne piše da li je eventualno jedno od to dvoje promenjeno u postojbini. Po knjizi mi smo preklom iz Morače, ali da smo imali više stanica u seobi do Romanije. Poslednja je selo Vaškovo,Sandžak.Prema usmenom predanju zna se da su se u Kruševce doselila dva brata Vasilj i Luka sa porodicama (mislim da je to činjenica u koju ne treba sumjati s obzirom na jaku usmenu tradiciju u Radovića, dobro pamćenje više pojedinaca koji su bili vrlo zainteresovani za svoje poreklo i poznavali dobro rodoslov i dobro pamtili svoje pretke). U knjizi Radovići i jedan o njih stoji „da su dva Jokova sina otišla za Bosnu, Romaniji gde i danas ima njihovih potomaka“ i mislim da je to jedan od ključnih izvora na kome su zasnovali svoju tezu,a kojoj ide u prilog i vreme napuštanja Vaškova i dolazak na Romaniju (kraj 18. i početak 19.veka),brojnost porodice iz koje je mogla izrasti jedna od najbrojnijih familija na Romaniji. U prilog ne ide što Moračani slave Aranđelovdan,a mi Nikoljdan.
  Literatura koju su koristili:
  Redakcija za istoriju Istorija Crne Gore,Titograd,knjiga II 1970. i knjiga III 1975.god
  Jagoš Jovanović Istorija Crne Gore,dopunjeno izdanje 1994
  Jovan Cvijić Antropogeografski i etnografski spisi,SANU;Beograd,1987
  Branislav Đurđev Postanak i razvitak brdskih,crnogorskih i hercegovačkih plemena,CANU,Titograd,1984
  Jefto Milović Zbornik dokumenata iz istorije Crne Gore,Cetinje,1956
  Andrija Jovičević Riječka nahija u Crnoj Gori.Beograd,1911.
  Radoslav Ratković Crnogorci-porijeklo i sudbine(Odakle su došli preci Crnogoraca),Cetinje,1999.
  Nebojša Drašković,Čevsko Zaljuće i donji kraj-sela u plemenu Ozrinići.Beograd.1999.
  Radosav M. Radović Radovići i jedan od njih,Bijelo Polje.1986
  Miladin-Bude Radović(interni rad)
  Pozdrav i molim Vas napišite Vaše mišljenje odakle potičemo i odkud na Romaniji.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA MARKA

  Marko,

  Ne znam koliko se baviš istraživanjem porodica, ali pogledaj literaturu koja je korištena, razne istorije Crne Gore, postanak i razvitak crnogorskih plemena,
  Ovo za mene nije literatura koja je relevantna za iseljavanje Moračana na Romaniju.
  Dalje, Riječka nahija, ne znam što su koristili tu knjigu i šta su uzeli iz nje, kada Radovića u Riječkoj nahiji ima u Kosijerima, oni slave Malu Gospojinu i oni su iz Pipera.
  Dalje, pominju Ozriniće, Ozrinići slave Aranđelovdan i gde su se god selili zadržali su svoju slavu i u Srbiji i po drugim krajevima.
  Mislim da se nisu puno zadržavali na slavi NIKOLJDAN i istraživali taj problem.
  Imena osoba opšte nisu sporna.
  Sporna je slava Nikoljdan koja se vezuje za Moraču, a tvrdi se da nije menjano ni prezime ni slava.
  Ja sam to u mojoj knjizi malo drugačije radio.
  Mora se krenuti od plemenskih slava.
  Mora se videti kud su se ti plemenici selili i da li su zadržali slavu ili su je promenili a za preslavu su uzeli glavnu slavu.
  Selo Vaškovo se nalazi u PLJEVALJSKOM kraju u Prenćanskoj regiji, gde popisivači nisu nigde pronašli RADOVIĆE.
  U Tom kraju su sledeća bratsva: Vukovići,Cvijetići,Brajkovići,Grbe, Kneževići,Bojovići,Zmajevići,Terzići,Šestovići,Mrdaci,Čabarkape,oni su došli od Kolašina odnosno Mojkovca,Bostandžići-Zekovići,Golubovići-Ćirovići,Maksimovići-Lekovići, Vojinovići, Vukovići, Rondovići
  To su porodice Vaškkova-Premćana u Pljevaljskom kraju.Znači ne pominju se Radovići.

  Molim te nemoj se sekirati, ja zaista nebih da objavljujem sve podatke iz knjige koja još nije objavljena, ali kada bude izašla, mislim da će ti se otvoriti samo, da i ti sam ćeš uvideti da ono što sam ja napisao, zaista ima logike, što se tiče NIKOLJŠTAKA na Romaniji i Foči, Ali samo pod jednom uslovom, a to je DA NISU MENJALI NI SLAVI NI PREZIME, već da im je to oboje primarno.

  Marko, da li znaš godine,kada igde su im bile usputne stanice?
  Da li znaš tačno mesto odakle su došli u Vaškovo?
  U koji mestima su sve bili nabroj mi hronološki.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA MARKA

  Marko,

  U tekstu si naveo“ne znam šta je primarno slava ili prezime“
  Oboje su važni.Šta znači primarno prezime?
  Primarno prezime je ono prezime koje je nastalo recimo od RADA RADOVIĆI i to nikada nije više menjano.
  Šta je sekundarno prezime?
  Ovaj Rade Radović je imao sina Jovana i od njega, njegovi potomci grade novo prezime, i ne zovu se više RADOVIĆI, već JOVANOVIĆI.

  Isto važi i za slavu.
  Primarna slava je ona slava koja je od starina i nikada nije menjana.
  Sekundarna slava je slava koju su uzeli domazeti, oni koji su došli ženi na imanje, a svoju primarnu, glavnu slavu su uzeli za preslavu.

  Ima još priče o ovome, ali ovo samo malo ukratko ,eto da znaš.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Marko Radović

  Za Vita,
  Ne bavim se istraživanjem porodica, ali sam zainteresovan za Radoviće i naše poreklo.Nisam čitao dodatnu literaturu,već samo pomenutu knjigu ali sam ipak imao neku sumnju u istinitost podataka.Nema problema, sačekaću knjigu,samo objavite kad bude gotova.
  Što se tiče Vaškova ne znam da li je to selo koje ste Vi opisali ili neko drugo (u knjizi stoji da je Sandžaku i da je u dodiru sa plemenima Šaranci i Uskoci).Izvor za seobu u Vaškovo im je Petar Šobajić „Zapisi“ koji navodi da se oko 1733.raspala jedna porodica Radovića u Morači.Jedan deo je otišao u Pogoricu, a braća Joko i Luka u Sandžak,selo Vaškovo. Moja je greška u prethodnoj poruci da je bilo više stanica u seobi (mislio sam na stanice pri seobi na Romaniju),dakle iz Morače su došli direktno u Vaškovo, a iz Vaškova su neki odselili u Raduliće, Pivu, Romaniju, Bijelo Polje i Tomaševo.
  Prezime nam je primarno (Radovići od Rada),a za slavu se smatra da smo promjenili (po odlasku iz Morače ili po dolasku na Romaniju ) ali koji je razlog se ne zna. Prislavu nemamo pa to otežava stvar. Ne zna se da smo ikad došli na ženevinu ili na neki naleđeni posed pa da bi zbog toga promijenili slavu. Na primer,ja znam da su Karađorđevići (tačnije knez Petar,kasnije kralj) 1890. promenili slavu zbog nedaća koje su ga zadesile tako da i takav neki razlog može biti po sredi.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA MARKA

  Marko,

  imate li vi roda u Smrtićima na Glasincu?
  Da li ste sigurni 100% da ste promenili slavu?
  Na Romaniju su dolazile porodice i iz drugih Plemena.
  Literaturu koju si mi naveo iz te knjige, veruj mi da u opšte ne opisuje Radoviće iz Morače .Žao mi je što kod sebe nemam tu knjigu, dao sam je letos jednom prijatelju iz Bijeljine i još mi je ne vraća, da vidim šta sve hronološki piše.
  Da li je ti možeš skenirati ili slikati pa mi je poslati na moj mejl?
  Da li si čuo za porodicu Uljarević i da li ti ona nešto znači?
  Da li se ta porodica negde u toj knjizi pominje?

  Jeste to Vaškovo koje sam ti pomenuo, Vaškovo koje si ti meni kazao.

  Molim te kaži mi tačno šta su naveli od ŠOBAJIĆA i koje delo i koju su stranu citirali.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Strahinja

  Dragi Vito evo odgovora na neke od tvojih pitanja:
  Mesto porekla opština Čelo, dona Markovina. Najstariji predak: Peat, Mišo, Rade, Radovan, Maladen, Milorad,Aleksandar, Strahinja. 1886 su došli iz svoga sela u selo Debeli lug. Kao oficiri na osnovu ugovora kralja Aleksandra i Nikole. Da štite, okolna sela od turaka. Iz tog sela se iselio deo porodice u Selište kod Kuršumlije i dobili prezime po Radovanu, znači Radovići. U Kuršumliji i dan danas živimo. U Crnoj gori se prezivamo po Peatu – Peatovići. Preslava je Spasov dan. A slava je arhangelov dan i nikada nije menja. Može te li mi reći nešto više osim ovog mog oskudnog znanja o precima? Unapred zahvalan Strahinja Radović sa porodicom!

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA STRAHINJU

  Strahinja,

  Kada si naveo mesto porekla, napisao si ČELO, da li je to greška štamparska ili ne, ne znam.
  U Crnoj Gori takvo mesto ne postoji, ali postoji mesto ČEVO, kod Nikšića u Ozrinićima.
  Interesantno je da prezime Peatović u Nikšiću postoji, ali njega niko od ispitivača nije nikada obrađivao, čak ga nema ni u Staroj Crnoj Gori, niti u Ozrinićima da ga je neko opisao.
  Ali bez obzira na sve to, ako niste nikada menjali slavu i bez obzira da li ste Peatovići ili baš starinom Radovići kao primarno prezime, vi ste iz plemena OZRINIĆI.
  Znači ništa ne menja stvar i da ste od Peatovića, koji se na jenom mestu pominje ili stari Radovići vi ste Ozrinići, ali ja mislim da ste starinom baš Radovići.
  Ja sam o Ozrinićima pisao, a tebe bih zamolio, da popišeš sve tvoje od najstarijeg do danas, sa godinom rođenja i smrti, ako znaš, zatim s kim su se ženili i udavali, pa sve to da mi pošalješ, da unesem u moju knjigu u delu gde su ostali rodoslovi.
  Ako te još nešto interesuje, slobodno pitaj.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Strahinja

  Poslaću vam sutra, kada se budem konsultovao sa dedom. Pozdrav.

  Odgovori
 • Marko Radović

  Za Vita,

  nemamo roda u Smrtićima,niti se svojatamo sa kojom familijom ,niti je bio običaj da se s nekom familijom ne sklapa brak.
  Nisam 100% siguran da smo promenili slavu (kad smo došli ili pred dolazak na Romaniju),to je samo predpostavka.

  Nisam čuo za Uljareviće i koliko se sjećam ne pominje se nigde u knjizi.Mislite da oni imaju neke veze s nama? Odakle su oni?
  Od Šobajića (delo „Zapisi“ ali ne znam koja strana)su naveli da u se oko 1733.god respala jedna porodica Radovića u Morači i da je jedan dio otišao u Podgoricu,a braća Joko i Luka u Vaškovo,Sandžak .Možda je i još nešto ali ja se ne sjećam više.

  Mogu da probam da slikam samo napišite mejl na koji da Vam pošaljem.Hoćete da slikam celu knjigu ili samo deo o poreklu jer knjiga ima 250 strana,a dobar deo se odnosi na Kruševce,tradicije Radovića i dešavanja u 20-om veku.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA MARKA

  Marko,

  Ja bih te zamolio ako možeš da mi slikaš sve sem običaja, tradicije i onoga što nije vezano za poreklo i dolazak na prostore Romanije.
  Bitno mi je da vidimo šta se dešava od VAŠKOVA pa na dalje.
  KAda sam ti pomenuo Uljareviće, videćeš u mojoj knjizi, šata sam pisao o tome.
  I ja mislim da vi niste menjali slavu, da je to vaša prava slava, ali poreklo nije iz Morače, već iz drugog plemena, ali o tom potom.
  Uradi mi ovo što sam te zamolio.

  Trenutno sam u Srbiji u Zrenjaninu, a početkom aprila idem u Ulcinj.
  Evo ti moji brojevi telefona u Srbiji 00 381 23 547 171 fiksni
  00 381 63 724 684 7 mobilni
  u C.Gori 00 382 30 457 601 fiksni
  00 382 69 242 201 mobilni

  Mejl [email protected]

  Pozdrav od Vita Radovića

  Odgovori
 • Marko Radović

  Za Vita

  Poslaću Vam to ovih dana, najvjerovatnije za vikend.
  Kad ste govorili o popisivanju familija iz Vaškova,kad je vršen taj popis? U ovoj knjizi stoji da su se svi Radovići odselili iz Vaškova(vjerovatno početkom 19. veka), neki u Raduliće,u Pivu,Bijelo Polje,Tomaševo i dva brata na Romaniju.Razlog za raseljavanje je što su ubili 10 Turaka,askera, pa iz bojazni od osvete.

  Odgovori
  • Marjan Radovic

   Marko
   moj otac je iz Krusevaca (Obrad Radovic) verovatno smo rodjaci pa mi se javi, i gde bih mogao da nadjem knjigu sto su posali Milan i Milomir Radovic(moj stric)
   Odgovori mi na moj Email
   Pozdrav

   Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA MARKA

  Marko,

  Kada su opisivali Vaškovo, koju su literaturu koristili i šta su citirali, to mi pogledaj dobro, molim te.
  Javi mi to odmah.

  Ako možeš za vikend uradi mi to.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA MARKA

  Marko, javi mi se.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Goran

  Za Vitomira

  Radovici zive u Vrbici(Sveti Luka) i Misaci(Arandjelovdan)sela u opstini Arandjelovac.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA GORANA

  Gorane,

  Da li znaš nešto o poreklu ovih Radovića iz Vrbice i Mišaca?

  Da li im je ovo primarno prezime?
  Da li su nekada menjali prezime?
  Da li su nekada menjali slavu?

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Goran

  Prezime Radovic je primarno,jedno vreme su se prezivali Dimitrijevic(vec su bili doseljeni u Sumadiju-po Dimitriju -Karadjordjev buljubasa).Dimitrije se doselio iz Bijelog polja(sadasnji hotel Bela Rada se nekada zvao Radovica Hotel),ovo mozes lako proveriti.Sve ovo se odnosi na Radovice iz Vrbice.
  Radovici iz Misace nose prediklicu (nadimak za celu familiju)-Cisovci,prema nekim saznanjima ,isti nadimak imaju i Radovici iz primorja…
  Pozdrav za Vitomira.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA GORANA

  Gorane,

  Kažeš da je prezime Radovića u Vrbici, primarno, pa onda nastavljaš sa tekstom da su se jedno vreme prezivali DIMITRIJEVIĆI.
  Ako je ovo tačno, onda prezime nije primarno nego sekundarno, to jest nastalo od Dimitrijevića.
  Da li je to tako?

  Kažeš da ovi Radovići iz Mišaće nose isti nadimak ĆISOVCI, kao i Radovići u Primorju.
  Na koje Radoviće iz Primorja misliš, iz kojeg mjesta?

  Odakle crpiš ove podatke?

  Veliki pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Goran

  Postovani,
  Jedini pisani trag je u arackom tefteru 1832-33 gde je upisan Dimitrije Radovic sa sinovima Alempije,Mina,Vicentije i Avram.Oni su uzeli prezime Dimitrijevic ali su kasnije vratili staro prezime Radovic.
  Za nadimak Cisovci-istinita prica Dobrivoja Radovic iz Misace koji je upoznao rodjake letujuci na moru jos pre dvadeset godina-nemam kontakt da proverim ,pokusacu.
  Preporucujem knjigu -Vrbica i stari Vrbicani-Vladeta Kolarevic.
  Pozdrav.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA GORANA

  Gorane,

  Da li mi možeš slikati, skenirati, prepisati, ili na bilo koji način poslati podatke sve što piše o Radovićima u knjizi: VRBICA-STARI VRBIČANI, od Vladete Kolarevića.

  Napisati tačan tekst, broj stranice, tačan naziv knjige, ime i prezime autora i mesto i godinu gde je i kada knjiga objavljena.

  Gorane, biću ti veoma zahvalan, ako mi ovo učiniš.

  Veliki pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Goran

  Vito,
  Malo slobodnog vremena imam samo za vikend.Bilo bi dobro da nadjem primerak knjige i da ti posaljem.Knjiga je stampana u tirazu 500 kom.izdata 2009 u Arandjelovcu,naziv-Vrbica i stari Vrbicani-autor Vladeta Kolarevic,urednik Mile Nedeljkovic.Ako ne nadjem primerak,skeniracu arhivske podatke, mada se dosta podataka nadje u kazivanju starijih ljudi zapisanih u knjizi.
  Pozdrav.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA GORANA

  Gorane,

  Molim te, ako ne nađeš knjigu, skeniraj mi iz arhivskih podataka.
  Znam ja da se može dosta toga i putem kazivnja saznati, ali ja u mojoj knjizi navodim sve citate, odakle sam šta koristio.
  Ništa ne konstruišem, pišem samo ono što je publikovano i dokazano.

  Nisam te pitao, da li si i ti Radović?

  Veliki pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Goran

  Postovani,
  Ja sam po majci Radovic,posalji mi broj mobilnog ili E-mail da bih poslao nesto sto sam skenirao,
  Pozdrav.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA GORANA

  Gorane,

  Evo ti moj mejl [email protected]

  Ja se trenutno nalazim u Srbiji u Zrenjaninu.

  Moji telefoni u Srbiji su: 00 381 23 547 171 fiksni
  00 381 63 724 684 7 mobilni

  U Crnoj Gori telefoni su: 00 382 30 457 601 fiksni
  00 382 69 242 201 mobilni

  Pozdrav od Vita Radovića

  Odgovori
 • Goran

  Vito,
  Nadam se da si dobio e-mail i da ce ti podaci nesto znaciti.
  Pozdrav.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA GORANA

  Gorane,

  hvala ti na ovim fotografijama.
  Molim te napiši mi kako se zove ova knjiga, ko je autor, koje godine je objavljena.
  Kako se zove ovo mjesto gdje se opisuju ovi Radovići.
  Koji je najbliži grad ?

  Pozdrav od Vita Radovića

  Odgovori
 • Goran

  Vito,
  Naziv knjige je -Vrbica i stari Vrbicani-autor Vladeta Kolarevic,urednik Mile Nedeljkovic ,izdata 2009 godine u cast 150 godina postojanja grada Arandjelovca,koji je nastao od sela Vrbice ukazom Knjaza Milisa 1859 godine.
  Vrbica je kroz istoriju vise puta bila pusta i ponovo naseljavana.Osnivaci sadasnje vrbice su Dimitrije Radovic,Vujmilo Vujimilovic (doseljen sa sinovima Tomom i Lazarom odakle potice moje prezime Tomic),Bosko govedar od koga postaju Boskovici i td…
  Pozdrav.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA GORANA

  Gorane,

  Hvala ti na ovim podacima.

  Ja sam neke podatke imao o Radovićima iz Vrbice, a sada ću to da uporedim i uskladim.

  Hvala ti i veliki pozdrav

  Odgovori
 • rade

  Zna li ko ista o Radovicima iz Morace, slave Arandjelovdan, a inace su potomci Minje Radovica. Odselili su u Pec, a onda u Medvedji promenili su prezime u Jankovice, samo je krsna slava ostala ista.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA RADA

  Rade,

  Nije jasno tvoje pitanje. Pitaš da li neko zna nešto o Radovićima iz Morače.Da, puno toga znam o Radovićima iz Morače i to sam napisao u mojoj knjizi.
  E sad, ne znam šta želiš da saznaš, da li su ti Radovići otišli u Peć, a onda u Medveđu i da su u Medveđi promenili prezime u Jankoviće, a da su slavu ostavili istu,znači želiš da saznaš nešto o Jankovićima da li sam u pravu?
  Kaži mi nešto više, konkretnije i kako se ti prezivaš.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
  • Srđan Dimić

   Moji su takodje istim putem otisli iz Morace u Pec i onda u Jablanicu (Medvedja Sijerinska Banja)
   Moji slave Sv Arhangela Mihaila i promenjeno je prezime iz Radovica u Dimić
   Da li imate nekih informacijama o Dimicima i precima koji su bili? Znamo za cukundedu Raka i njegove sinove i td

   Odgovori
 • Nikola Mitrović

  Poštovani Gospodine Vito,
  Da li imate podatak o Vojvodi Mihailu Radoviću, koji je preminuo 1822 u Drežniku na Zlatiboru, da li je imao potomaka i koji su. Inače moji preci sa majčine strane su Radovići, i žive u selu Krvavci (opština Užice) i slave Đurđevdan.
  Unapred hvala Nikola

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA NIKOLU MITROVIĆA

  Nikola,

  O Mihailu Radoviću,prvo obor-knez,kasnije ustanički vojvoda na Zlatiboru,koji je dobio i diplomu na predlog Miloša Obrenovića, Karađorđe i Praviteljstvujušći sovjet
  su mu tu diplomu dodjelili.
  Imam još dosta toga o Mihailu, ali to ćeš čitati u mojoj knjizi koja treba da izađe oko Nove Godine.

  Molim te, ako hoćeš, da mi napišeš sve što znaš o RADOVIĆIMA tvoje majke: koju slavu slave, odakle su starinom i RODOSLOV, koji ću ja uneti u moju knjigu, koja će biti jedinstvena te vrste u nas, jer obrađuje porekla svih RADOVIĆA.

  Sve što te interesuje pitaj.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Ivan Radovic

  Drago mi je da postoje ljudi koji se tako ozbiljno i temeljno bave proucavanjem prezimena Radovic.Molio bih poznavaoce ove tematike da pokusaju da mi pomognu u pronalazenju porekla mojih predaka.Moji Radovici su iz sela Cvetke kod Kraljeva,slava koju slavimo je Djurdjic,veliki broj clanova famlije poginuo je i ratu 1912-1913,najstariji meni poznat predak je bio Vuk 1840-1925,on je otac mog cukundede Dragutina 1889-1912.
  Unapred zahvalan svima koji su spremni da mi daju neke odgovore na pitanja koje
  me zanimaju.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA IVANA

  Ivane,

  Da li ste nekada menjali prezime?

  Da li vam je to primarno prezime, što znači da nije nastalo od nekog pretka koji se zvao Rade, a prezivao recimo Veličković?

  Da li ste nekada menjali slavu?

  Da li imate preslavu i koju?

  Gde je rođen Vuk?

  Gde je rođen Dragutin?

  Odakle ste došli u Cvetke?

  Molim te odgovori mi na svako pitanje ponaosob i napiši sve što znaš o tvojim Radovićima.

  Veliki pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Ivan Radovic

  Postovani gospodine Vito,

  Moram priznati da za izvor informacija koje Vam dajem koristim samo saznanja dobijena od starijih clanova moje porodice,od kojih neki nisu vise medu zivima.
  Vuk je rodjen u Cvetkama,kao i svi njegovi potomci(i Dragutin je dakle rodjen u Cvetkama).Prezime i slavu nismo menjali(govorim o vremenu za koje imam podatke),a preslava je Djurdjevdan.Poreklo je iz Crne Gore,odakle su se doselili u Dragacevo,a onda u Cvetke(ovo je podatak za koji nisam siguran,mada nekih drugih podataka o seobama nemam).

  Pozdrav od Ivana Radovic iz Kraljeva

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Za IVANA,

  Ivane,

  Koliko se ja bavim ovim poslom, Radovića sa slavom Đurđic, kao primarnom slavom nema.
  Primarna slava je Đurđevdan a Đurđic su uzeli iz nekih drugih razloga za primarnu slavu,a glavnu slavu Đurđevdan su ostavili za preslavu.

  Ako imaš svoj rodoslov napisan pošalji mi ga da ga unesem u moju knjigu, znači popiši najstarijeg vašeg Radovića,sa godinom rođenja i smrti, ko mu je žena i njeno prezime i tako sve do današnjih dana.
  Kada svi rodoslovi budu u knjizi, moći će da se uporede i slože kockoce o daljem rodoslovu.

  Inače sam knjigu napisao, samo unosim rodoslove.
  To će biti jedinnstvena knjiga te vrste u nas.
  Opisao sam sve Radoviće, sa svim slavama i njihovo poreklo.

  Pozdrav od Vita Radovića

  Odgovori
 • Ivan Radovic

  Postovani gospodine Vito,
  Rodoslov napisan nemam,ali cu se potruditi da ga sastavim,za to ce mi biti potrebna pomoc starijih.Javicu Vam se kada budem spremio sve podatke.
  Pozdrav od Ivana Radovic iz Kraljeva

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA IVANA

  Ivane,

  Molim te to uradi, jer ti si iz mojeg plemena.
  Slavili ste Đurđevdan.
  Došli ste iz Sjenice u Dragačevo.
  Ostatak priče čitaćeš u mojoj knjizi.

  Potrudi se što pre da sastaviš rodoslov, nije to teško.

  Kaži mi čime se baviš?

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Ivan Radovic

  ZA VITA

  Gospodine Vito,

  HRISTOS VOSKRESE,srecan Vam praznik

  Potrudicu se da sto pre sastavim rodoslov.
  Zivim i radim u Kraljevu,po profesiji sam doktor-stomatolog.
  Nadam se da cu uskoro citati knjigu koju ste napisali.
  Primetio sam da ste godinama sakupljali materijal za knigu,cime se vi bavite u zivotu?

  Pozdrav od Ivana Radovic

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA IVANA

  Ivane,

  HRISTOS VOSKRESE,VAISTINU VOSKRESE.
  Mnogo zdravlja i uspjeha u životu vam želim.

  Ja sam prosvjetni radnik u penziji.
  Radio sam u Zrenjaninu.Djeca su mi u Beogradu, a žena i ja smo u Ulcinju.

  Kada budete radili rodoslov, obavezno popišite i ženske osobe, njih nemojte zaboraviti.

  Veliki pozdrav iz toplog Ulcinja od Vita Radovića

  Odgovori
 • veselin radović

  Moji Radovići vode porijeklo iz Pive.U Pivi smo slavili Sv. Jovana a prisluživali Sv. Đorđa.Moj čukundjeda Vasko se od krvne osvete preselio u selo Glog – Bučje ispod Čemerna između Pljevalja i Priboja , i da bi ukrio tragove promijenio je ime u Vaso i uzeo je slavu Sv.Đorđe koja mu je bila prislava.Po kazivanjima nije imao braće . Ostali dio porodice se raselio , po nekim kazivanjima u Foču i Vojvodinu itd.Moja porodica više nema podataka a volio bih da mi pomognete ako imate bilo kakve informacije.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Za Veselina

  Veseline,

  Od koga si čuo da ste iz Pive?
  Sa kojim se Radovićima u tom kraju -pribojsko-pljevaljskom,rođakate?
  Da li imate roda u Pivi?

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • ZA VITOMIRA RADOVIĆA

  Poštovani Vitomire,
  molim Vas za malo više informacija o poreklu Radovića iz Bjelopavlića koji slave sv.Petku, naime, moj predak ( deseto koleno) je došao u Vrnjačku Banju iz Bjelopavlića i mi smu tu ostali i dan danas, nadimak tog pra-pra dede je bilo Šutla, zatim , Marinko, Jakub, Đorđe, Petar, Isidor, Dragoslav, Života, Tomislav, Dragoslav.

  Hvala unapred i možete mi poslati e-mail na [email protected]

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA DRAGOSLAVA

  Poštovani Dragoslave,

  Da li je vaša slava Sv.Petka stara slava, koju niste nikada menjali?
  Da li ste nekada menjali prezime, vaši stari?
  Koja vam je preslava?
  Kako znate da ste poreklom iz Bjelopavlića?
  U koje selo su došli vaši iz Bjelopavlića?
  Da li su se premeštali iz tog sela u druga sela?
  Gde sada žive vaši Radovići?

  Molim vas da mi odgovorite na svako pitanje, ovako kako sam ja postavio pitanja.

  Do sledećeg javljanja pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Dragan Radović

  Poštovani gospodine Vitomire,

  Vaš trud je zaista za svaku pohvalu, naročito kada se zna da se radi o jednom od najčešćih prezimena na teritoriji Crne Gore/Srbije/BiH i kompleksnosti pitanja porijekla. Međutim, danas nam na raspolaganju stoje znatno pouzdanije naučne metode od (ne)pouzdanih predanja i starih zapisa. Da li ste razmišljali o mogućnosti da se eventualno postojanje zajedničkog pretka u spornim slučajevima utvrdi na osnovu analize DNK dobrovoljnih predstavnika pojedinih grana prezimena (dovoljan je po jedan tipični predstavnik).

  Pozdrav iz Pljevalja.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA DRAGANA RADOVIĆA

  Dragane,

  Prvo da te pitam, koju slavu slave tvoji Radovići i odakle ste poreklom?
  Čime se baviš i gdje žive tvoji Radovići?

  U knjizi, koja je skoro gotova za štampu, opisao sam poreklo svih Radovića, sa raznim slavama i preslavama.
  Koristio sam skoro svu dostupnu literaturu, koja se nalazi na prostorima Balkana.
  Koristio sam i usmena predanja, koja su se prenosila sa koljena na koljeno.
  To je vrlo težak i zahtjevan posao, naročito, što se malo ljudi odaziva da mi pomogne u traženju verodostojnih podataka o poreklu Radovića.
  Mnogi Radovići koje sam kontaktirao, a ima ih pozamašan broj, ili ne znaju skoro ništa o svom porijeklu, ili ono što znaju je nepouzdano i netačno.
  Interesantno je da mnogi Radovići, sa raznim slavama, navode, da je njihovo poreklo Morača.Takvih je skoro 90%. Kada malo dublje uđem u raspravu sa njima, dođemo do zaključka, da su oni iz sasvim drugog plemena.
  Razmišljao sam i o DNK analizama, pojedinih predstavnika, ali sve što je vezano za finansijske izdatke, ja to ne mogu da propratim, jer u ovakvim današnjim uslovima, za mene je to nemoguće.

  Dragane, ako možeš, imaš volje i znanja, molim te da se uključiš u ovaj projekat i pomogneš mi da dođemo do što vjerodostojnijih podataka u vezi porijekla Radovića.

  Do slijedećeg javljanja, veliki pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Dalibor

  Pozdrav,
  Ja sam iz sela Donja Bresnica koje se nalazi podno Velikog Jastrebca u opštini Prokuplje. Deda mi je rekao da smo se ovde doselili iz sela Ostraće koje se nalazilo na zapadnoj strani Kopaonika blizu Leška. Tamo smo se prezivali Radović a onda je pre nego što smo se preselili umro moj pra,pra,pra,pra deda koji se zvao Peran. Pri doseljavanju familija je promenila prezime u Peranović. Slavimo slavu Đurđevdan 16. Novembra. To nam je do pre nekoliko godina bila velika slava a mala je bila isto Đurđevdan ali 6. Maja. Deda takođe kaže da ne zna tačno da li su se naši preci doselili odnekle i u Ostraće ali kaže da verovatno jesu i to najverovatnije iz Crne Gore. A stvarno bih voleo da znam nešto više o tome.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA DALIBORA,

  Dalibore, koja vam je sada slava?
  Zbog čega ste promenili slavu?
  Da li imaš napisan rodoslov od najstarijeg Radovića do danas?

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Dalibor

  Pa rekao sam, sada slavimo Svetog Đorđa 16. novembra. Nismo menjali slavu već smo prestali da slavimo malu, Đurđevdan, koja se pada 6. maja. Nemam, od početka prezimena Peranović deda zna se sve ali pre toga ništa.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA DALIBORA

  DALIBORE,

  U prethodnom javljanju si kazao:“Slavimo slavu Đurđevdan 16.novembra.To nam je do pre nekoliko godina bila velika slava…“
  Šta znači „do pre nekoliko godina“?
  Koje godine ste promenili slavu ,kada kažeš ovo što sam citirao.
  Kako se zove najstariji Peranović i koje je godište?

  Pozdrav od Vita iz Ulcinja

  Odgovori
 • Dalibor

  Pa do pre 10 godina smo slavili veliku i malu slavu. Sada slavimo samo veliku 16. novembra. Nismo menjali slavu. Sad ne znam tačno, kad pitam dedu odgovoriću vam.

  Pozdrav

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA DALIBORA

  Dalibore,

  Pitaj dedu kako se zvao najstariji Peranović i koje je godište bio?

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Milomir Radovic

  Postovani,
  Poticem od Radovica iz Podromanije, mesto Gromile. Slavimo svetog Jeremiju.
  Sigurno smo poreklom iz Banjana. Ovo je podatak iz knjige Glasinac iz 1930.
  Imas li neke blize podatke o nama. Kada i gde cu moci kupiti Vasu knjigu?
  Pozdrav od Milomira Radovica iz Beograda

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA MILOMIRA

  Milomire,

  Da li znate nešto više o Vašim Radovićima ili samo ono što je pisao M.Filipović?
  Da li ste vi nešto pisali o Radovićima?
  Knjigu planiram da objavim za Sajam knjiga u Beogradu ove godine, sada trenutno ubacujem rodoslove onih Radovića koji mi pošalju.

  Ako imate vaš rodoslov a želite da se nađe u ovoj jedinstvenoj knjizi ove vrste, gde su obrađeni svi Radovići, sa raznim slavama i njihovim poreklom i korenima, slobodno ga možete poslati na moj mejl [email protected] i ja ću ga uneti u knjigu.

  Pisao sam i o Radovićima sa Glasinca i Romanije.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Milomir Radovic

  Postovani Vito,
  Nasao sam kod jednog antikvara knjigu „BANJANI“ S. Tomica i sutra idem da je preuzmem.Probacu da povezem sa nasim sa Romanije iako nisam siguran da nisu menjali prezime. Uzdam se da cu uspeti po slavi Svetom Jeremiji koja je jako retka.
  Za vikend cu videti oca Milanka koji je rodjen 1926 pa da mi kaze rodoslov. Nadam se da cu ga uhvatiti pri zdravoj pameti. (Valjda ce jedna rakijica pomoci)
  Ako Vi mozete da mi pomognete ili me uputite na nekog ko moze da mi pomogne da povezem sa Banjanima bit cu Vam jako zahvalan.

  Pozdrav od Milomira Radovica

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA MILOMIRA

  Milomire,

  Kaži mi sve što znaš o tvojim Radovićima:

  Kada su došli na Romaniju?
  Da li im je to prvo prezime?
  Da li su menjali prezime?
  Da li su menjali slavu?
  Koja vam je preslava?

  Imam ja knjigu o Banjanima,a i pisao sam o Radovićima iz Banjana.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Dalibor

  Najstariji Peranović je bio Jevrem i imao je brata Stevana. A godište ne znam tačno, izvinite.

  Odgovori
 • Milomir Radovic

  Postovani Vito,
  Okrenuo sam bar 100 telefona u RS dok nisam dosao do nekih znacajnijih podataka jer iskreno mnogi misle da znaju ali zakljucuju pgresno iako su dobronamerni.
  Moji su dosli na Romaniju (selo Podromanija)oko 1850. Dosla je Joka sa tri sina. Joka je sa dvojicom otisla u Mokro kod Sarajeva i od njih su Jokici koji takodje slave Sv.Jeremiju i sa kojima se moji svojataju i dan danas. Stari Ranko Jokic mi je bas pomogao jer mu je sve pricao deda Ilija rodjen 1886. On tvrdi da smo dosli negde od Zabljaka pod prezimenom Radovic.(Po M. Filipovicu smo iz Banjana) Malo mi je sumnjivo sto se Jokin sin koji je ostao na romaniji zvao Radovan pa smo mozda i po njemu Radovici iako stari Jokic kaze drugacije. Ovo Radovan je ime iz starih umrlica koje se pominju na slavama. Dalje znam i poslat cu ti rodoslov. Posebno mi je cudna slava. Sa Jokicima smo se razrodili oko 1860 i posle toga slava sigurno nije menjana a koloko vidim iz ovih knjiga ja nisam nasao u Crnoj Gori nikoga da slavi Sv. Jeremiju ni u Banjanima ni Pivi ni Drobnjacima. Da je nisu uzeli odmah po dolasku na Romaniju. Jos nesto mi je interesantno. U selu Osijek kod Sarajeva postoje Jokici koji su po Sv. Tomicu (Banjani) od Miljanica iz Banjana i to bi se potpuno uklopilo u pricu da su i moji Radovici od Miljanica iz Banjana kao st navodi Sv. Tomic. Posto je Osijek ostao u Federaciji Bih nisam uspeo da ih kontaktiram i pitam za slavu ali cu nastaviti da „vrtim“ telefone Jokica po pPalama i Sarajevu dok nadjem nekog iz Osijeka. Preslavu nemamo ni mi ni Jokici iz Mokrog.
  Bit ce mi drago ako Vam ovo nesto znaci i bit cu Vam zahvalan ako mozete da mi date neke nove podatke ili me uputite u kom pravcu dalje da istrazujem.
  Najvise me buni ovo oko slave.
  Pozdrav od Milomira Radovica iz Beograda

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA MILOMIRA

  Milomire,

  na početku da te zamolim da mi pošalješ obavezno rodoslov.
  Što se tiče Jokića, u Mokrom ih ima koji slave par različitih slava, a ukupno u Bosni Jokići slave oko 10 različitih slava.

  Slavu ste sigurno promenili, u to nema nikakve sumnje.

  Radovići u Banjanima slave Jovanjdan a prislužuju Ilindan i oni potiču od Rada Božovog Miljanića.

  Radovići u Pivi su od Branilovića i oni slave Jovanjdan.

  Radovići u Drobnjacima su od Miloševića i oni slave Đurđevdan, a prislužuju Usjekovanje glave Sv.Jovana Krstitelja.

  Nemoj se nervirati, ti skupljaj podatke o tvojima, rodoslov mi pošalji, a na meni je da ti pronađem iz kojeg ste plemena.
  Sve što sakupiš, odmah mi šalji.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Šarko

  Gospodine Radoviću,

  Ja sam mislio da niste tako aktivni na ovom portalu, ali koliko vidim vi ste itekako aktivni. Vi ste nama pisali da imate program za izradu rodoslovnog stabla. Ja sam Vas pitao da li bi mogli da mi nabavite neki dobar program, za koji bi Vam platio?!Evo čekam na Vaš odgovor ima nedelju dana, ali nema Vite da odgovori. Ja sam mogao Vama da pošaljem oko desetak monografija Etnografskog zbornika, a Vi mene sad ignorišete i nećete da mi pomognete…

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA ŠARKA

  Šarko,

  Ne,ne, nisam ja zaboravio na tebe, nego ne znam kako da ti to pošaljem.Ja ovaj program ima na disketi i pokušao sam da ga prebacim na računar, kako bih ti ga poslao, ali nisam uspeo ni posle 3 sata radeći na tome.
  E sada čekam da mi dođe jedan prijatelj iz Beograda, kome je struka informatika, pa da mi on to sredi i tebi pošalje.

  Evo kako se zove program:

  Family Tree Maker
  Vesion 7.0
  Installation Program
  & FamilyFinder Index
  Volume 1:A-E

  To piše na DVD-u
  A dobio sam uz njega i knjigu koja objašnjava sve o programu i kako ga koristiti za pravljenje rodoslova.

  Najbolje bi bilo kada bi ti uzeo od mene ovaj disk, ali ne znam kako i na koji način.

  Ja sam u Ulcinju do Nove Godine, posle dolazim u Beograd i Zrenjanin, gde ću biti do marta meseca.

  Vidi šta je najbolje, hoću da ti ga dam, a o ceni nemoj da pomišljaš, jer me time vređaš.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Mirjana

  Moji Radovići (očevo prezime) su iz sela Jardan kod Zvornika (Bosna). Slava je Lazarevdan a preslava Trojice. Nisam nigde videla da se to selo pominje a ima ih dosta tamo. da li se zna odakle potiču?

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA MIRJANU
  Mirjana,

  Da li su tvoji Radovići nekada menjali prezime?
  Da li su tvoji Radovići nekada menjali slavu?
  Odakle su došli Radovići u selo Jardan kod Zvornika?

  Molim te napiši mi sve što znaš o tvojim Radovićima.

  Kako se zove najstariji Radović od tvojih Radovića i koje je godište?

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Nikola sv.Luka

  ZA SLAVISU!

  Postovani Slavisa molim da mi posaljete prvi popis iz 1878. Velike Plane iz arhiva Srbije.

  [email protected]

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA NIKOLU

  Nikola,

  Koju slavu slave tvoji Radovići?
  Da li su menjali slavu?
  Da li su menjali prezime?
  Kako se zove najstariji tvoj predak i koje godine je rođen?
  Gde su nastanjeni tvoji Radovići?
  Odakle potiču tvoji Radovići?

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • rade

  Mi Radovici iz donje Morace slavimo Arandjelovdan a poticemo od kneza Rada i knjeginje Despe ima zapis na manastiru Moraci dje stoji ovako .Rade je bio obor knez na sirem prostoru sto znaci knez nad knezevima imao je naslednu titulu kao direktni potomak vojvode Bogica Moracanina koji je doselio u moracu iz Huma Hotskoga sa obale Skadarskog jezera.Unuk kneza Rada je Radule i njegovo ime se nalazi na zidu manastira Morace odprilike ovako poginuo je od Turaka.Sin Radulov je znameniti vojvoda Mina Radovic jedan od prvih senatora Crne Gore .Njegov rodjeni brat od strica je najeci junak prvog srpskog ustanka hajduk Veljko Petrovic vojvoda negotinski.

  Odgovori
 • Rade

  Mi Radovici iz donje Morace slavimo Arandjelovdan a poticemo od kneza Rada i knjeginje Despe ima zapis na manastiru Moraci dje stoji ovako .Rade je bio obor knez na sirem prostoru sto znaci knez nad knezevima imao je naslednu titulu kao direktni potomak vojvode Bogica Moracanina koji je doselio u moracu iz Huma Hotskoga sa obale Skadarskog jezera.Unuk kneza Rada je Radule i njegovo ime se nalazi na zidu manastira Morace odprilike ovako pogibe knez Radule i ozalosti svu moracu i Brda>poginuo je od Turaka.Sin Radulov je znameniti vojvoda Mina Radovic jedan od prvih senatora Crne Gore .Njegov rodjeni brat od strica je najeci junak prvog srpskog ustanka hajduk Veljko Petrovic vojvoda negotinski.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA RADA

  Rade,

  O vašim Radovićima moračanima sam pisao dosta.
  Da li imaš vaš rodoslov napisan?
  Ako imaš, da li bi hteo da mi ga pošalješ da ga unesem u knjigu koju pišem o svim Radovićima?
  Gde žive tvoji Radovići?

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Predrag Radović

  Poštovani g.Vito,
  ja sam Radović iz Mataguža kraj Podgorice.Koliko znam poreklom smo iz Orahova u Kučima.Kažu da smo od Klikovaca.Problem je što ja neznam od koga su Klikovci.Pozdrav

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA PREDRAGA

  Predraže,

  Radovići od Klikovaca slave sv.Nikolu.
  Klikovci su iz Kuča iz mjesta Orahovo.
  Ja sam pisao o vama Radovićima.
  Ako imaš napisan rodoslov, možeš mi ga poslati da ga unesem u knjigu koju pišem o Radovićima.

  Gde su nastanjeni tvoji Radovići?

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • administrator

  Pesma o junačkoj pogibiji komitskog harambaše Radula M. Radovića: http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=230.0

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA ADMINISTRATORA,

  Veliko hvala na ovoj pesmi.
  Ako još pronađete, molim vas, ubacite ih ovdje.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA ADMINISTRATORA

  Da,da.Svakako da će se u jednom posebnom poglavlju moje knjige o Radovićima, naći i junačke, epske pjesme, koje opjevaju Radoviće.

  Hvala vam na svakoj sugestiji i podršci.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • administrator

  Evo još jedne pesme Hadži Radovana Bećirovića Trebješkog u kojoj se pominje junak Raško Radović:

  MORAČKI HAJDUCI (POGIBIJA HASAN-BEGA MEKIĆA) (oko 1798. godine)

  Knjigu piše Hasan-Beže-Kada
  Od bijela Kolašina grada,
  A šalje je knezu i plemiću
  U Moraču Rašku Radoviću.
  U knjizi mu piše Hasan-beže:
  „Čuješ Raško, od Morače kneže,
  Ne pišem ti što me želja na te
  No što carski harač ne predate.
  Šta radite divlji vilajete
  Te carevo caru ne dajete?
  Vi kneževi uzbuniste raju
  Te harače neće da predaju.
  Pozdravi mi Radža i Tapuška, –
  Moja će ih da zakolje puška!
  I Minića Koću sa Smolica,
  O glavi mi rade sva trojica!
  Oni bune Rovca od Trmanja
  Te ne dadu ake sa imanja!
  Kastigaću popa Dragovića
  I staroga kneza Pekovića,
  Za sve jade Minu i Mijata,
  A tebe ću konop oko vrata,
  Ako budem staroga talika!
  Onda nek vi pomože vladika,
  TTTto sa Crnom Gorom šurujete,
  Za Rusijom zemljom tugujete,
  Sa bečkijem carem trgujete,
  A Sultanu danke dugujete!
  Harač, more, ne čekajte ništa,
  Vi nemojte gledat na Ljevišta,
  Da vas crni jadi ne zadese,
  Tu je đavo doša iz Trebjese
  I kod sebe okupili bandu
  Te svoj Bosni živjeti ne dadu.
  Al’ je Šundić u Rusiju iša
  I s njim serdar Bućiću Mališa,
  Zemlju im je Katarina dala
  Odseliće šućur bogu hvala,
  A vama je od svega najpreče:
  „Konja vezat đe vi aga reče“.
  Knjiga naće Raška Radovića
  Kod bijele lavre Nemanjića,
  Skupiše se Morački glavari,
  Da se o toj dogovore stvari.
  Nije lako harač sigurati,
  Neće narod moći izdurati.
  Da prodadu i zmiju u trnu –
  Ne bi globu podmirili crnu.
  Reče đetić Mina Radoviću:
  „Napišite Hasanu Mekiću
  Nek on dođe da kupi harače,
  Al, živ neće izać iz Morače.
  Ja sam prega ubit Hasan-bega
  Jarko sunce da grije iz njega!
  Ovoga mi hrama Nemanjića
  I tako mi kuće Petrovića
  I junačke crnogorske časti
  Više neću turske trpjet vlasti
  I čaše mi koju s vama pijem
  Mekića ću agu da ubijem!
  Biše neće po zemlji gaziti
  Zajsto ću mu u din ugaziti,
  Da je kao vojvoda Prijezda,
  A da mu je na čelu zvijezda,
  Među pleći od međeda šapa,
  Da ga čuva trideset Arapa,
  A da jaše konja trojanskoga
  Zbog njegova rada poganskoga
  Zato će mu odlećeti glava
  Pa u njedra da mu guja spava!“
  Onda Šundić drugu knjigu šara
  Te Mekiću begu odgovara:
  „Ti nam tražiš harače i danke
  Na čečare i na savardake!
  Ovo da su luke i čitluci,
  Ovuda bi serdarali Turci,
  No su ovo prla i potoci
  Đe Brđani čame i Uskoci,
  No se prođi sirotinje raje,
  Okle ona harač da ti daje?
  Okle onaj koji hljeba nema
  Da krvave harače priprema?
  Onaj koji svačim otpagava
  Pa da tebi polovinu dava.
  No se prođi, il za harač dođi
  I dovedi Turke haračlije
  Da ti zveknu prazne bakračlije
  Znaš, Turčine, kukala ti majka
  I Jedren će ostat bez Turaka.
  Jer još nema mnogo da se čeka
  Glas oružja za pravo čovjeka!
  Jer će Moskov brzo da se krene
  U boj ljuti za braću Slovene.
  No Turčine ne šali se s glavom
  – Ti koji se kuneš vjerom pravom,
  Ne stidiš se alaha ni dina
  A znaš da smo braća od starina!.“
  Kad Mekiću takva stiže karta,
  (Pročita je hiljade berata)
  Ali takve čita knjige nije,
  Ko to tako da mu pisat smije?
  Kaluđeru Šundiću prijeti:
  „Hoću njega živa odrijeti,
  Neće vittte pomaljati zube,
  Baš on koji sirotinju skube,
  Do skoro je oko Gračanice
  Mamurio turske potkućnice,
  Sad čitluke gazi Nemanjića
  – Od Drobnjaka do Vasojevića.
  Hrani papaz hiljadu ovaca
  A služi ga trista mađupaca
  I viši je aga nego Turci
  Pa se čudim njegovoj poruci!“
  Kad se aga s popom izinati,
  Onda stade vojsku okupljati
  – Do Sjenice age i begove,
  U Kolašin kod kule njegove.
  S njima Mekić krenu za Moraču,
  No ga stari Selman-aga začu,
  Imaše mu sto i dvadest ljeta
  Pa Hasanu zbori sa kreveta:
  „Moj Hasane, po ljetima sine,
  Mnogo ti se bez pameti gine.
  Nemoj tražit sreću u nesreći,
  Nemoj drvo više sebe sjeći!
  Nemoj hodit da kupiš harače,
  U krvava Rovca i Morače.
  Đe se s hljebom ništa ne prismače
  Nako suva bez ulja pasulja,
  Ili pero luka il’ jabuka
  – Tu je harač pokupiti muka!
  Moj Hasane ko će gola svući?
  Tuću kletvu ne donosi Kući!
  Ko zna raji što u sebi taji?
  I raja je ko i drugi ljudi,
  Ona spava, al’ kad se probudi,
  Onda zemlje i gradove pali,
  A ne tebe s hata da ne svali!
  Tu su Rovca i Morače dvije,
  Tu pokupit harač lako nije.
  Neka su im kuće savardaci,
  Al’ tu žive ljudi i junaci.
  Na tebe su Moračani ljuti,
  To se bez zla neće razminuti.
  Oni tebe kod vladike tuže,
  Nemoj im se spuštiti na uže.
  Ne vjeruj im od usta do nosa,
  Ubiće te zbog svoga ponosa.
  I tu će se crni splesti vraže,
  Jer ti glavu na Cetinju traže.
  Pa s kim ideš da kupiš harače?
  Tu je malo vojske za Morače!
  No ne idi, poslušaj Selmana,
  Svečeva ti posta ramazana!
  I tako ti Ćabe i Medine,
  Poslušaj me moj Hasane sine.“
  Hasanaga zavika mu s praga:
  „Moj hamidža, ne slušam te stari:
  Kad ti ne znaš kako stoje svari,
  Jer to nije raja no hajduci,
  Oni žive bolje nego Turci!
  Tu ne fali mesa ni pogače,
  U krvava Rovca i Morače.
  Što po Bosni otimlju i kradu,
  Pa zar nama dio da ne dadu?
  Što narodu dijelimo pravdu
  U bijelu Kolašinu gradu.“
  To izreče ode na alatu,
  Bas u srmi i ruhu bogatu.
  Uprijeko Handžar odvrnuo,
  A zeleni ćurak prigrnuo.
  Fes od svite sa četiri kite,
  Sablja bije konja u kopite!
  Crn mu perčin po plećima bije –
  Ni more mu do koljena nije.
  Takve su ti turske uzurlije,
  Oka mrka, a dva suče brka,
  A naravi vuka da prestravi.
  Dva mu oka ka u krvoloka,
  Dva obraza dva mrka oblaka,
  Vala silna konja i junaka!
  A jest junak da mu nema ravna,
  Ali ima nesrećnije mana
  Još iz rane doba i mladosti
  Navika je na ljudske slabosti:
  Na Mujagu brata diga ruke,
  A rašćera raju i hajduke
  I staru je poturnuo majku
  Što ne liči onakvom junaku.
  Ne zna šta je od kašike teže,
  Tako živi Mekić Hasan-beže.
  Zle ga misli na svašto navode,
  Pravo Mekić na Moraču ode.
  Ode kuga pro Nježina luga
  U Moraču zbog staroga duga
  I dovede Turke zulumćare
  – Na zelene Radovića Bare.
  Što je bolje kad pameti nema
  Te ne vidi šta mu raja sprema.
  No počinu na Rajičevinu,
  Tu se kolju bravi i goveda,
  A vadi se iz ulišta meda.
  A dovlače grožđe i jabuke
  – Hoće Srbi da obmanu Turke.
  Bi u devet jama da sakriju
  Da će sjutra bega da ubiju.
  Al se Mekić preko svega kara:
  „Što Šundića nema i glavara?“
  Da ga sretnu da mu temenišu,
  Ne zna Turčin šta mu knjige pišu
  Smišlja jade na četiri strane
  Jamu kopa da sam u nju pane.
  Da Morača stara vojvodina,
  Plaća harač od sedam godina.
  On bi majci što mu hranu dava
  Osjekao ruke zbog rukava.
  Ali će mu zveknuti vilice
  „Ka lakome lukave lisice“.
  Šta uradi Mekiću Hasane
  Iščeka je jedva dokle svane:
  Zorom krenu da kupi harače
  Pred Turcima puškomet odmače,
  Jutros će mu majka da zaplače
  Jer utvrdi klanac Pastirnicu,
  Na ljutu je nagazio zlicu
  Na ćetića Minu Radovića
  Tek je momku devetnaest ljeta,
  U ruci mu šešana zapeta.
  Beg naleće pušci na grliću,
  a gađa ga Mina Radoviću
  Posred prsi i zlatnije toka
  I pogodi ljuta krvoloka!
  Đe vuk – vuku može da pobježe
  Ili Mini Mekić Hasan-beže!
  Još bi reka pušku ne opali,
  A Mekić se pod alatom svali
  I Radović poteže handžara
  Te pogubi bega zulumćara,
  I skide mu bistra dževerdara
  Vas od srebra i sedefa čista
  Što je bio Poturaka Rista:
  Istrže mu ledenice dvije
  I svuče mu toke kolajlije,
  Uze sablju optočenu zlatom
  I alata konja pod pusatom.
  Sve to svrši za pola dekika,
  Dokle neko iz gore zavika:
  „Bješte natrag haračlije
  Turci Udariše morački hajduci,
  Pogibe vi Mekić Hasan-beže
  Onda Turci počeše da bježe
  Put bijela Kolašina grada
  – Da glas nose velikije jada.
  No se onda raja uskomeša
  Šta da rade od begova leša?
  Treće zore i dana bijela
  Nestalo je begova tijela!
  I od dana i slučaja toga
  Tu već turska ne dolazi noga!
  Mina s glavom zamče od prilike
  Na Cetinje kod Petra vladike,
  Đe dvorova nema ni palate,
  Sa njim vitez Dulović Mijate.
  Treba proći klapce i bogaze
  Da na tursku četu ne nagaze.
  Dok stigoše na Cetinje polje
  Kod najviše srpske bogomolje
  Zadužbine Ivanbegovića,
  – Tu naćoše Petra Petrovića,
  Pod pećinom u Mitropoliju,
  Đe Hristovu čita istoriju
  I Mojsijev zakon i Bibliju,
  Čuva krunu s Dušanove glave
  I petrahilj svetitelja Save,
  Štampariju i bogosloviju
  I stolicu Ivan-bega Bana
  Od drveta „kedra, sa Livana!
  Britku sablju Vukašina kralja
  I taliju srpskije zemalja,
  Tu će čuva istorijske spise
  Stare gusle javorove vise!
  Na zlatnu se štaku navalio,
  A voštane luče zapalio,
  Suze roni a bogu se moli,
  Otomanskoj sili da odoli
  – Domovinu svoju da proširi,
  Zavađena bratstva da pomiri
  I da onda grešnu dušu smiri.
  Isplaka je kod ruskoga dvora
  Da mu pomoć prima Crna Gora,
  Zato mu je lice kao zora,
  A još samo neprosute kosti
  Od dugoga posta i starosti.
  Stare vlasi ljudskovina krasi:
  Zlatna mitra Mirotočivoga,
  Nevskog orden, Petra Velikoga,
  Zlatni prsten Svetoga Sinoda
  I priznanje Srpskoga naroda!
  Pet stranije jezika govori,
  S jadima se velikijem bori,
  Te je rano izgubio zdravlje
  Za mir božji i za pravoslavlje.
  Krijepi ga duhovna visina
  – Ka Jovana Zaharina sina
  Kad je spava u mrtvačkoj skrinji
  U dalekoj Jordanskoj pustinji.
  Kad banuše dva sokola siva
  Kod ovoga duhovnoga diva
  Odmah pozna moračke hajduke
  Pa je stare raširio ruke
  I s njima se poljubi i grli
  Taj veliki Srbin neumrli!
  Pa na ledne posjedoše ploče,
  Onda Mina govoriti poče:
  O veliki i duhovni oče
  I junačke zemlje vladaoče,
  Mučeniče i preosvećeni,
  Apostole Hristov napaćeni,
  Možeš li nam kazati vladiko,
  Ima l’ ovo u svijetu iko,
  U ovakvoj kući prestonice
  I državu bez iđe granice,
  A svud po njoj turske kasapnice?
  I ima li iko da dokaže
  Vladaoca koji nema straže?
  Nit’ ko dava danka ni poreza
  Još od doba Ivan-bega kneza.
  Onda njima Petar Prvi kaže:
  „Što će straže kome Bog pomaže?
  Ja tu imam, đe prizivam Boga,
  Više vrata od prestola moga,
  Ivanova Orla dvoglavoga,
  To je simbol vjerovanja moga,
  Stražar mi je svaki Crnogorac,
  To je moja snaga i oslonac,
  Svi na moju riječ da polete
  Da Lazara i Kosovo svete!
  Mi smo srpska zvijezda u tami,
  Al’ nijesmo bez nikoga, sami,
  „Nas i Rusa dvjesta miliona
  Jedne vjere i jednog zakona“!
  I nema me niđe sretnijega,
  Siromaha i nesrećnijega!
  No vi okle morački hajduci,
  Jesu li vas nabrzili Turci?
  I šta rade mrki Kolašinci
  Dode li vam carevi zabiti,
  Možete li s njima doglaviti?
  Narod jadan, je li mnogo gladan,
  Kad nemate para ni pazara
  No trpite muku i strahotu,
  Je li Mekić Hasan u životu?“
  A vele mu dva mrka hajduka:
  „Ti što spavaš na studenoj ploči,
  Mi svi u te upiremo oči,
  Pa smo juče na Moračke Bare
  Rašćerali Turke janičare!
  Posjekli smo Mekić Hasan-bega,
  Više trpjet ne mogasmo njega
  Da cvijelja samohrane majke
  I uzima poreze i danke
  – Na godinu po četiri puta,
  To je bila prisojkinja ljuta!“
  Mina glavu pred vladiku stavi
  Te odanju ruke okrvavi,
  Pa zboriti ode hajducima:
  I ja sam se klao sa Turcima,
  Nije grota okrvavit prste
  Od krvnike koji se ne krste,
  I ako smo od starine braća,
  Ovako se dug krvavi plaća!.
  Žali bože ovakvog junaka
  Što je bio na strani Turaka!
  Gledao sam na hiljade glava
  Al’ ne viđoh ovakvoga lava!
  Vidim da je od slovenske rase
  – Ta svojština naša propala se!
  U mnogo je bio udrobio,
  Te je svoju glavu iskobio
  I sad doša đe mu milo nije,
  Đe se vino uz ramazan pije,
  Đe se krsti i tamjan miriše,
  Đe krv ljudska istoriju piše!
  Đe je carstvo muke i nevolje
  – Na Cetinje crnogorsko polje!
  Pa naredi Petrović vladika:
  „Sahranite srpskoga krvnika
  S počastima kako dolikuje
  – Stambol danas za njim jadikuje“.
  Sahraniše Hasan-bega-Kadu
  Neka Turci u Stambolu znadu
  Kako ovi krvavi gorštaci
  Znadu biti ljudi i junaci!
  Tu bijaše grobnica Glavnjača
  – Kosturnica turskih osvajača,
  Tu i ovi Kolašinac ljuti
  Sa svojom će braćom satrunuti!
  I tada je sveti Petar Prvi
  Zbog ovakve prolivene krvi
  Postavio Minu za vojvodu
  Da mu živi ime u narodu.
  I dade mu uspomenu trajnu
  Oko vrata od zlata kolajnu.
  I još uz to veliko priznanje,
  Darova mu kulu i imanje
  U Moraču tvrdu kačanicu,
  Na zelenu Čepića Glavicu,
  A Mijatu selo Trnovicu,
  Pod Gradišta niže Šeničišta.
  I Mijata stavi za serdara
  Što njegovoj kući odgovara.
  Još vladika blagoslovi oba
  – Strašan čovjek iz strašnoga doba,
  Vojskovođa za vrijeme rata,
  Na divanu mudri diplomata,
  Melem što se na rane privija,
  Al’ ga Turci zvahu krvopija.
  A bio je čudo za Francuze –
  Kad im Boku i Dubrovnik uze!

  Hadži Radovan Bećirović Trebješki, „Carev laz“, Oktoih, Podgorica 2011. (str. 84-96)

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA ADMINISTRATORA

  Veliko hvala na ovom prilogu.

  I dalje te molim da sve što nađeš o Radovićima, pošalješ.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • slobodan

  Može li nešto o Radovićima iz Velje Dubokog?

  Odgovori
  • Nebojša

   Radovići, Velje Duboko (Rovca)

   Ovo malo bratstvo je porijeklom od Šukovića iz Mijoske. Njihov predak Rade bio je sluga kod Đura Raičeva, tada veoma bogatog čovjeka u Veljem Dubokom. Đuro nije imao potomstva, a pošto je Rade bio dobar i pošten čovjek, zavolio ga je i ostavio mu u nasljeđe dio svoje imovine. Drugi dio prepisao je manastiru Morači. To je bilo negdje sredinom XVIII vijeka. Od Rada se oformilo današnje veljedubočko bratstvo Radovići. Uvijek su bili radni, mirni i pošteni ljudi, ali kao malobrojni nijesu mogli doći do vidnijeg izražaja. Ima ih 5 kuća u Dubokom.

   Šukovići su inače poreklom sa Njeguša. Pripadali su bratstvu Erakovića, koje vodi poreklo iz Hercegovine.

   Odgovori
 • radivoje

  Moji Radovići, potiču iz Lješanske nahije, selo Gradac- Parci. Sada smo nastanjeni u Bjelopavlićima- Kosovi lug. Po usmenom predanju, smo se u Bjelopavliće doselili nakon pohare Gradca od strane Turske vojske krajem 18. ili početkom 19.vijeka. Od četiri brata najstariji se vratio u Gradac, drugi po starini se nastanio u Momišićima u Podgorici, treći je prešao u Islam i oni se prezivaju Adžiahmetovići, a najmlađi od njih četvorice se nastanio u Kosovom lugu- selo Ćurilac. Stara slava slava koju smo slavili bila je Aranđelovdan, a dolaskom u Bjelopavliće promjenili smo slavu i od tada slavimo svetu Petku. Posjedujem rodoslov od rodonačelnika koji se doselio u Bjelopavliće.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA RADIVOJA

  Radivoje,

  Molim te pošalji mi tvoj rodoslov, da ga unesem u moju knjigu o Radovićima.
  Napiši mi sve što znaš o tvojim Radovićima.

  Pošalji na Mejl adresu [email protected]

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Dejan

  Dragi rođaci,

  Slučajno sam naišao na ovu vašu prepisku i jako sam se obradovao što postoje ljudi koji se ovako ozbiljno bave našim korenima.
  Nažalost ja se do sada nisam upuštao u istraživanje porodičnog porekla ali možda me ovo podstakne.
  U dosadašnjoj prepisci nisam našao pomena mojih Radovića ili ih makar nisam prepoznao pa možda neko od vas ko se ovim bavi studiozno zna nešto više. Bio bih vam zahvalan na bilo kojoj informaciji.
  A radi se o Radovićima iz Čajniča koji slave slavu Sveti Lazar ( vrbica ). Sve što ja znam o nama što očigledno ne mora da bude tačno je da smo po nekim pričama poreklom negde iz okoline Podgorice. Ne znam da smo nekad slavili neku drugu slavu. Deda mi se zvao Nenad, Pradeda Vasilije a čukundeda ( valjda se tako kaže ) Mićo, pre toga ne znam a oni su svi rođeni u Čajniču. Možda pomogne podatak da imamo staro kumstvo sa porodicom Popović i navodno to kumstvo datira još iz tog perioda pre preseljenja.

  Hvala unapred i pozdrav svima

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Za DEJANA,

  Dejane,

  Sigurno si pročitao da pišem knjigu o Radovićima, pa bi bilo dobro da mi popišeš tvoje Radoviće po imenu i godini rođenja, naravno ako znaš.
  Znači:od najstarijeg Radovića sa godinom rođenja do danas.

  Da li ste nekada menjali slavu?
  Da li ste nekada imali neko drugo prezime?
  Koja vam je druga slava odnosno preslava?

  Napiši mi sve što znaš o tvojim Radovićima.

  Možeš i na moj mejl [email protected]

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulciwa

  Odgovori
 • Dejan

  Dragi Vito

  Vrlo rado bih vam napisao kada bih znao ali sve što znam sam već napisao, mislio sam da ste nas možda vi već negde registrovali prilikom istraživanja i da ću i sam da saznam nešto novo.
  Ne bih da spekulišem ali ima neka priča da su u Čajniču od 1700 i neke gde su došli posle bežanije pred Turcima, pominjalo se i Bijelo Polje verovatno kao neka usputna stanica i to je bukvalno sve što znam a i nisam siguran da je istina. Nažalost ne znam ništa o eventualno drugoj slavi, preslavi ili prezimenu.
  Eventualno neko moje istraživanje na ovu temu bi svakako bilo zakasnelo za vašu knjigu jer nisam trenutno u prilici da se tome posvetim a nemam ni kome da se obratim iz mog okruženja ko bi mogao nešto više da zna. U svakom slučaju ako nešto saznam javiću vam svakako što i vas molim da učinite.

  Unapred se radujem Vašoj knjizi i sve čestitke za Vaš trud i rad
  Sve najbolje Dejan

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA DEJANA

  Dejane,

  U mojoj knjizi su i Radovići iz Čajniča, G
  oražda itd. ali bih želio da imam i vaš rodoslov, jer treći dio knjige obuhvata sve rodoslove, pa tako oni koji nisu sigurni u svoje korjene, mogu putem ostalih rodoslova da slažu kockice i da dođu do prave istine.
  Pošalji mi tvoje najstarije koje znaš.

  U kojem ste selu kod Čajniča?
  Gde sve ima tvojih Radovića u okolini Čajniča?

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Javier Saviola

  Vito meni je majka od Radovica , trenutno ima vise porodica Radovic koje zive u Sivcu u Vojvodini,slava im je Arandjelovdan i ime kevinog dede je Aleksa, takodje mi je pricao deda da su bili popvska porodica i da je njegovih 7 kolena nazad bilo u popovima do njegovog oca e sad keva je rekla da su dosli iz Morace ili Pljevalja imaju porodice u Crnoj Gori sa kojom se posecuju.Vidim da si izvsio iscrpnu analizu i da si napravio zaista veliki i mukotrpan posao pa u koliko ti trebaju neke njihove informacije spojio bih te sa nekima od njih, kada izlazi knjiga rado bih je procitao ?

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA JAVIER SAVIOLA

  Poštovani,

  Molim te da daš nekome od tvojih Radovića moj mejl [email protected]
  da me kontaktira i da mi daju podatke o njima.

  Knjiga je gotova, samo unosim RODOSLOVE svih onih Radovića koji mi pošalju

  Obavezno mi se javite sa podacima.

  Planiram što prije da objavim knjigu.

  Veliki pozdrav od Vita RAdovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Jovana

  Poštovani Vito, moja baba je od Radovića iz Kamenjače u okolini Trstenika. Slave slavu Svetog Ćirila. Ne znaju odakle su, ovo je sve što znam.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA JOVANU

  Jovana,

  Da li je baba nekada menjala prezime?
  Da li je nekada menjala slavu?
  Mislim na njene Radoviće.

  Ja sam pisao o ovim Radovićima, a tebe ću zamoliti, da, ako imaš rodoslov sa babine strane, da mi ga pošalješ, a ako nemaš, zamoli nekoga da ti pomogne da popišeš sve Radoviće, od najstarijeg do danas, naravno ako znate, i poželjno bi bilo da se upišu godine rođenja i smrti.

  Obavezno mi pošalji rodoslov da ga unesem u moju knjigu, a u knjizi ćeš pročitati i o Radovićima iz Kamenjače.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
  • Vitomir Radović

   Poštovani g. Vitomire Radoviću,

   Da li biste bili ljubazni da me upoznate sa svojim zapisom o Radovićima iz Kamenjače (kod Trstenika) o kojima Vam je pisala Jovana čija je baba rodom iz Kamenjače? I sam sam se rodio tamo. Mislim da znam čoveka, Zorana Radovića koji ima genealoško stablo bratstva Radovića iz Kamenujače gde su najbrojniji. Ako Vam nije mrsko javite se! Ja živim u Novom Sadu, ul. Laze Kostića 13, univerzitetski sam profesor bSvetske i komparativne knjuiževnosti, u penziji! Hvala, unapred! Želim Vam uspeh. Kasda će se pojaviti Vaša knjuiga?
   Srdačan pozdrav Mi.R.

   Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Radović, po mestima življenja u Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

  Ostale podatke porodica Radović, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

  -Gradac
  -Đurđevac
  -Žabari
  -Klašnić
  -Leskovice-1
  -Leskovice-2
  -Kličevac
  -Osečenica
  -Rajković
  -Sandalj
  -Slavkovica

  Odgovori
 • milan

  Postovani Radovici moji su poreklom od Radovic Nikole iz Kolasina crna Gora pa smo po njemu dobili prezime Nik od tada smo mi nikolici u Prokuplju Srbija.Slavimo Svetog Nikolu .Inace ja sam posle mojih predaka 5 generacija Nikolica a moja deca Nikola I Novak 6. Zelim porodicama Radovic u svetu svaku srecu od Boga i Puno zdravlja

  Odgovori
  • Krčo Goran 19

   Milane, ja sam od Nikolica iz Bosne, selo Krč koje se nalazi kod Sarajeva. Po predanju smo od Kolasina (Lipovo, Plana) tamo je bilo u zadruzi 86 čeljadi, prezime je bilo Novakovic a po pretku Nikoli kad se preselilo u Bosnu Nikolici. Slava je Sv. Nikola.Jos znam da je dalji predak bio POPOVIČ RADE od koga su Radovici.Rođen sam 1954. i šesto sam koljeno od Nikole.Uporno pokusavam da napravim spoj sa porijeklom iz Kolasina i ako utvrdimo da smo vezani za Radovic Nikolu dilemu smo razriješili. Imam uradjenu Y-DNK analizu i uradio sam kompletnu rodoslovnu šemu Nkolica- Krča. Pozdrav od Krčo Gorana iz Sopota!

   Odgovori
   • Vitomir Radović

    Za Krčo Gorana 19

    Gorane,

    Nešto si pobrkao.
    Kažeš da su tvoji od „Kolašina (Lipovo, Plana).“

    Gorane, kod Kolašina ne postoji mesto Lipovo niti Plana.
    Ako imaš napisan svoj rodoslov, molim te pošalji mi ga, pa ću ja videti po mojim rodoslovnim tablicama, razih Radovića, s kim ste u vezi.

    Moj mejl
    [email protected]

    Pozdrav od Vita Radovića

    Odgovori
    • Vitomir Radović

     ZA KRČO GORANA 19

     Gorane,

     Molim te oprosti, ja sam pogrešio u prethodnom javljanju, kada sam ti napisao da u okolini Kolašina ne postoji Lipovo i Plana. Ja sam mislio na sasvim nešto drugo, a u okolini Kolašina postoje ova dva mjesta.

     Imam moračke rodoslovne tablice, pa bih te molio za rodoslov, da bih mogao uporediti ne samo sa moračkim nego i sa drugim rodoslovnim tablicama koje posjedujem.

     Oprosti još jednom i pozdrav od

     Vita Radovića iz Ulcinja

     Odgovori
     • Krčo Goran 19

      Vito, ja imam uradjene rodoslovne tablice samo za Bosnu. U knjizi Dr Milenka S. Filipovica ,,Vogosca i Bioca u Bosni“ spominju se Novakovici i Novakova dolina i sa tim prezimenom smo dosli u selo Krc kod Sarajeva.Turci po pretku Nikoli preinace u prezime Nikolic slava je Sv.Nikola.Sto je do promjene prezimena doslo meni je nepoznato.Juce sam saznao od Milana Nikolica da se Nikola prezivao Radovic i posl deset godina istrazivanja pocinjemo novu pricu. Mene je trag Novakovica iz Gornjeg Lipova vodio u pleme Rovca brastvo Srezojevice.Posle davanja Y-DNK analize ispostavilo se da pripadam Drobnjacima-Novljanima.Sledeci period istrazivanja moram posvetiti RADOVIC NIKOLI,ako imas bilo kakve podatke javi. Pozdrav od Gorana!

      Odgovori
      • Vitomir Radović

       ZA KRČO GORANA 19

       Gorane,

       Ako imaš rodoslovne tablice, da li bi mogao da mi ih pošalješ na moj mejl?

       Napiši mi najstarijeg tvoga Radovića i godinu rođenja.
       Ne znam zbog čega se vežete za Moraču?
       Ni vi Gorane a ni Milan ne zna da li ste menjali slavu.
       U mojim rodoslovnim tablicama moračkim, nalazi se Nikola u 17, 18 i 19 veku.
       Nemam dovoljno podataka o vama, jer ste mi šturo sve opisali, ali da sam na vašem mjestu, ne bih se odmah vezao za Moraču, išao bih na drugu stranu, možda prvo u Kuče.Tamo bih tražio kopču za vezu porekla.
       Zbog toga mi pošalji rodoslov od najstarijeg tvog pretka, da ga tražimo u rodoslovnim tablicama Kuča ili Moračana, a možda i Vasojevića, je mislim čak da je i tu došlo do greške u predanju vaših predaka, pa da ste možda bili Radevići, a u razgoru je došlo do zamene slova A u E.
       Sve su ovo moje pretpostavke, koje ne treba zanemariti, jer u Vasojevićima ima grana Novakovića u kojoj je bratsvo Radevića.

       Do sledećeg javljanja, pozdrav od

       Vita Radovića iz Ulcinja

   • milan

    VAZI Gospodine Gorane i hvala Vam na pozivu sad imam broj pa se cujemo u svakom slucaju

    Odgovori
   • milan

    Gorane moj otac ima brata Dragana a on 2 cerke Mariju i Mirjanu o njihovim prezimenima cu vam se naknadno obratiti Marija ima 2 sina Pavla i DJordja , Mirjanina deca su Sara i Lazar. Dragica je prezimena Jovanovic mislim na ocevu sestru i ona ima decu Ivanu i Nikolu.

    Odgovori
 • milan

  Posto se nisam izrazio lepo u prethodnom tekstu sada cu malo pojasniti od Radovic Nikole poticu Milija, Vucko Radosav,Dragoljub ,Milan.To sam sve saznao od svog Pokojnog dede Radosava i u veyi drugih podataka nisam dosao vec je to samo sto mi je on preneo i ja sam zapamtio.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA MILANA

  Milane,
  Kako se prezivaju MILIJA, VUČKO,Radoslav, Dragoljub i Milan.
  Koju je slavu slavio Nikola
  Kada ste uѕeli Nikoljdan ѕa slavu
  Imas li rodoslov do Nikole
  Imas li rodoslov od Nikole ka ovamo

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Radović_Subotica

  Pozdrav prezimenjaci,hteo sam da pitam da li neko možda ima naš GRB,voleo bih da vidim kako izgleda… Inače smo Radovići sa Romanije,iz opštine Rogatica,selo Osovo,poreklo nam je iz Borkovine iѕ okoline Pive ali od toga dalje ništa ne znam pa ako neko nešto zna neka napiše. Slavimo Svetog Jovana Krstitelja 20og januara.

  Odgovori
 • milan

  Postovani Gospodine Vitomire mi Nikolici Slavimo Svetog NIKOLU, Ne znam rodoslov do Nikole jer mi je samo Pokojni Deda to pricao u zadnjih par godina njegovog zivota , ali neznam bas tacno koliko je ostalo dece od Nikole i nemam rodoslov, Prezime nam je NIKOLIC po Nikoli koji se Prezivao Radovic.Nisam dosao do bilo kakvih daljih podataka a voleo bih znati taj rodoslov do Nikole, mene je to licno mnogo privuklo poreklo svojih predaka. Veliki pozdrav Vasoj Familiji od porodice Nikolic iz Prokuplja.

  Odgovori
 • Milan Radovic

  Postovani moji Radovici i svi redom zemljaci roda moga. Ja sam porekolom od Foce i imam rodoslov 8 kolena unazad ali od dolaska pretka Jova koji je dosao iz sela Rovaca iz Morace. Zanima me da li neko zna nesto o tome. Po mojoj proceni on se mogao doseliti pre 200 godina. Slavimo sv.Nikolu.
  Pozdrav

  Odgovori
 • Ivana

  Samo da se javim da mi je majka od Radovica iz Brataca blizu Nevesinja. Nasi Radovici kako clanak kaze, slave Nikoljdan. Moja direktna rodbina je zivjela u kucama u selu Trtine kod Brataca. Kao djete cesto sam posjecivala kucu u kojoj je odrastao moj djed, Vojin Radovic, na zalost niko vise u selu ne zivi tu 🙁 Od rodbine nasih Radovica najpoznatiji je pop i vojvoda Petar Radovic koji je bio aktivan ucesnik Nevesinjskog ustanaka ( brat mog pr-djeda) http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B

  Odgovori
 • Boban

  Poštovani g.Vito moram Vas zamoliti za uslugu.
  Listajući internet prethodnih dana i tražeći možda nešto što bi moglo da posluži za pisanje knjige naišao sama na Vašu prepisku sa g.Gračaninom iz Višegrada.(prepiska od januara ove godine).Naime g.Gračanin kaže da poseduje monografije i rodoslovne tablice o Radovićima iz Donje Morače koji slave Aranđelovdan od 1350.godine.To su za mene jako vredni spisi(koji će potpuno dopuniti deo o mojim Čamdžićima koji mi nedostaje) pa bih Vas zamolio da ako imate navedene spise,iste prosledite na moj mail([email protected]) ili mi dostavite kontakt Zdravka Gračanina.
  Unapred zahvalan
  Srdačan pozdrav od Bobana Čamdžića

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Bobane,
  Pisao sam Gračaninu, obećao mi je da mi pošalje tu tablicu, ali mi nije poslao.
  Ja imam morački rodoslov, ali sam hteo da vidi i njegov, ali postoji samo jedan morački rodoslov, i ja ga imam.
  Gde ti živiš?
  Ja sam trenutno u Beogradu, pa ako si tu negde u okolini ili u Beogradu možemo se videti.
  Moj telefon u Srbiji je 00 382 63 724 684 7
  Moj mejl je [email protected]

  Sve što ti treba odradićemo.

  Pozdrav od Vita Radovića

  Odgovori
 • savo radovic

  6. Okt. Zacece sv. JOVANA je nama Radovicima slava poreklom iz sela krusevice iznad Herceg Novog ( bokeljci) moj deda Sava (pokojni) je imao rodbinu u Americi tj. brat mu je bio tamo, nekoliko cerki i sina koji je bio kapetan nekog broda (kazu da je potonuo sa brodom)…ja mislim san francisku bi trebalo da imam sestre koje su se poudavale …pa ako neko zna neku radovicku u san francisku 🙂 mada bi trebalo da su sad vec u poznim godinama a i pitanje je dali su zive i ko zna koje prezime imaju. Moj otac Slobodan Radovic (pokojni) sa svojih 6 sestara je se naselio davno na kosovu blizi lipljana u selu Suvi Do. Eto…voleo bih nekog od familije da nadjem. Pozz Sava

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA SAVA RADOVIĆA

  Savo,

  Da li imaš rodoslov napisan, od tvojih Radovića.

  Napiši mi sve što znaš o tvojim Radovićima i gdje ti živiš, kako bih mogao sve to da unesem u moju knjigu o Radovićima.

  Pozdrav od Vita Radovića

  Odgovori
 • Nebojsa Radovic

  Pozdrav za sve Radovice.Ja veoma malo znam o svom poreklu i samo da pitam dali je knjiga izasla?Inace korene vucemo iz strmca,opstina priboj,slava Djurdjevdan.Veliki pozdrav

  Odgovori
  • Miroslav Radovic

   Ja sam iz sela Tubici opstina Kosjeric.Svi Radovici iz Tubica vode poreklo od Marka Radovic,umro 1902,a doselio se negde iz istocne Hercegovine (po pricama).Svi Radovici iz Tubica slave Djurdjevdan.

   Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA NEBOJIŠU RADOVIĆA

  Nebojša,

  O tvojim Radovićima i korenima ćeš čitati u mojoj knjizi, koja još nije izašla, još sakupljam rodoslove od onih Radovića koji žele da im se rodoslov nađe u knjizi.

  Budi strpljiv još malo.
  Ako znaš neku priču o tvojim precima, a misliš da je interesantna,pošalji mi je da je objavim u knjizi.

  Gdje ti i tvoji Radovići živite?

  Pozdrav od Vita Radovića

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA MIROSLAVA RADOVIĆA

  Miroslave,

  Veoma bih voleo da mi napišeš sve što znaš o tvojim Radovićima i obavezno da mi napišeš tvoj rodoslov.
  To nije teško.Napiši najstarijeg Radovića i obaveznoi upisuj godine rođenja i smrta tamo gden znaš, zatim njegove potomke i sve redom do današnjih dana.

  Da li su tvoji Radovići nekada menjali slavu?
  Da li su tvoji Radovići nekada menjali Prezime?
  Napiši mi sve što znaš o tvojim precima.

  Moja mejl adtresa je [email protected]
  Telefon u Srbiji je 063 724 684 7 mobilni
  011 630 69 05 fiksni
  Boraviću ovdje u Beogradu do kraja februara.

  Veliki pozdrav od Vita Radovića

  Odgovori
 • Milodan

  Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Radović.
  Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

  Ostale podatke porodica Radović, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

  -Barajevo
  -Venčani
  -Meljak
  -Šopić

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA MILODANA

  Milodane,

  Hvala ti na ovim podacima, te knjige sam koristio kada sam obrađivao Šumadiju.

  Veliki pozdrav od Vita Radovića

  Odgovori
 • Milodan

  Pa kao penzioner, umesto da igram domine ili tablić u penzionerskom klubu, ja sam se, eto, opredelio za ovu vrstu aktivnosti. I mislim da nisam pogrešio.
  Pozdrav Vama i od mene.

  Odgovori
 • marijan radovic

  Poštovani Vitomire Radoviću, moji su poreklom iz Sandzaka i pod Arsenijem Čarnojevicem doselili su u Hrvatsku, tačnije na Kordun. Krsna slava Đurđevdan, posle Drugog svetskog rata doselili se u ravnu Vojvodinu, tačnije Futog.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA MARIJANA

  Marijane,

  Iz kog si mjesta iz Raške oblasti?
  Da li ste nekada mjenjali prezime?
  Da li ste nekada mjenjali slavu?
  Napiši mi sve što znaš o tvojim Radovićima, i ako imaš napisan rodoslov, pošalji mi ga.
  Kako se zvao najstariji tvoj Radović i koje je godište bio?

  Možeš mi pisati na mejl: [email protected]
  Moj telefon u Srbiji o63 724 684 7 mobilni
  011 630 69 65 fiksni

  Pozdrav od Vita Radovića

  Odgovori
 • Tijana Radović

  Koliko volim svoje prezime. Hvala na informacijama o Radovićima iz Gornjih i Donjih Leskovica, kod Valjeva!

  Odgovori
 • Temnić

  Za gospodina Vita Radovića .
  I kažete imate 4600 knjiga.Lepo. A zatim kažete da etnolozi i etnografi u mnogim od tih knjiga grdno grešili pišući o Radovićima (pa verovatno i o drugima). Znači te knjige su bez koristi za vas. Ajde poklonite mi ih. Ja sam etnolog i sakupljam knjige sa pogrešnim i štetnim podacima. Ili prodajte mi ih. Će se nagodimo, imam pare!

  O Radovićima na desnoj obali Z. Morave izmeću Kruševca i Trstenika videti u selu Globoderu i okolini.Knjiga: Todosijević, Globoder,……………… . Reče Miroljub srbicom.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA TEMNIĆA

  Da, posjedujem pomenuti broj knjiga.
  Kažete da ste etnolog? Kao etnolog treba da znate kako se istražuju porodice, odnosno porijeklo porodica.Mnogi „etnolozi, etnografi, istraživači porodica“ su u svojim djelima prepisivali jedni od drugih, a da nijesu odlazili na teren i vršili istraživanja.Tako imate „etnologa“ koji je pisao o Radovićima na Romaniji, koji slave Sv. Nikolu, i kaže da su starinom Moračani.Kada pogledate literaturu koju je koristio, nema nikakve veze sa tim Radovićima.Ako se bavite etnologijom, onda znate kako je veliki problem doći do pravih podataka i istinitih podataka.
  Ja sam pisao samo o Radovićima, samo Radoviće istražujem, a u mojoj knjizi ćete vidjeti šta su sve neki „etnolozi“ pisali o porijeklu Radovića.
  O drugim prezimenima nijesam se puno bavio, tako da ne mogu tvrditi da su i oni griješili.
  Kažete da „te knjige nisu od koristi za vas“…
  Pa upravo su od velike koristi, da se uvidi gdje su greške, kako bi se ispravile, te kako bi ljudi došli do istinitih podataka.
  Kažete „ajde poklonite mi ih“.
  Zaista, knjige koje skupljate cijeli život, za koje ste uzurpirali cijeli jedan stan, jer je to prešlo u veliku ljubav i želite da ih ostavite vašim pokoljenjima, ne mogu se pokloniti.
  A ovo što kažete da „ste etnolog i sakupljate knjige sa pogrešnim i štetnim podacima“, ne bih komentarisao.

  O Radovićima koje vi pominjete u Globoderu i okolini sam pisao i o tome ćete čitati uskoro.

  Veliki pozdrav za Temnić od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Za TIJANU RADOVIĆ

  Tijana,
  koju slavu slave tvoji Radovići i odakle vam je porijeklo?

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Temnić

  Gospodine Vito, nemojte tako srdito! Ako mi vi ne poklonite ili ne prodate te „felerične“ knjige ću ih čekam na Kupindu kad tad. A uopšte ne znam kako se istražuje poreklo rodova ili pojedinaca! Ne znam! Eto, zato sam ovde da naučim. I hvala vam. I Srećna vam Nova godina koju obeležavate!

  Elem, Radovića je bilo nekoliko kuća u selu Devet Jugovića kod Prištine do 1999.godine. Gde su oni sada i koju su slavu slavili ne bih znao da kažem.
  Možda treba videti: A.Urošević, Kosovo,…….. .
  Napisa Miroljub srbicom.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Za Bobana Čamdžića

  Bobane,

  Vukota i Akim Miljanić u svojoj knjizi Crnogorska prezimena, na strani 471 kažu da su Čamdžići-Čamdžije,došli u Miljeviće i Crljenicu (Pljevlja),iz Kolašina.

  Tanasije Pejatović u svojoj knjizi Srednje polimlje i potarje, na strani 68 i 69 kaže da su Čamdžići doseljeni iz Kolašina i da ih je bilo 1851 godine u Crljenicama kod Pljevalja.

  U istoj knjizi od istog autora, na strani 129, kaže, da su Čamdžići u Miljevićima i Crljenici (Pljevlja), došli iz Kolašina i da slave Aranđelovdan.

  Mileta Vojinović u svojoj knjizi Pljevaljski kraj, na strani 162 kaže, da Čamdžića ima dve vrste.Stariji su oni u Crljenicama(Slatina), dok su oni kod Dobre Vode na Čemernu mlađi.
  Svi su poreklom od Radovića sa Krnjače i slave Aranđelovdan.
  Rod su im Čaktari, Jestrovići i Golubovići sa Krnjače ili Ograda.
  Neki Radović je pravio prozore (na turskom džan) pa ih prozvaše Čamdžići.
  Pamte imena od Trifuna(1815.god), Trifunov je Jevto, a Jevtovi su: Obrad, Lazar, Ilija. Sva tri brata su učestvovala u Prvom Sv.ratu u crnogorskoj vojsci.
  Age su im bile Katane.

  Jestrovići su prema Tanasiju Pejatoviću, poreklom iz Potpeća. Prema jednoj verziji, rod su sa Radovićima iz Ograda i Golubovićima iz Ograda i Babina kao i sa Čaktarima i Čamdžićima.Prema njihovom kazivanju, poreklom su iz Pive od Adžića.
  Moguće je da su nekada živeli u Potpeću ali su se odvojili, ne zna se kada, od Radovića. Neki se Radović prizetio uz neku Ješu ili Jestru oko 1800.godine, pa mu sinove prozvaše Jestrovići.Ješa ili Jestra živela je u Šumanama. Kasnije su prešli u Komine.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Beograda

  telefon 011 630 69 05 fiksni
  o63 724 684 7 mobilni

  Odgovori
 • Nikola Radovic

  mene interesuje ako neko nesto moze da mi kaze vise vezano za ovo sto cu sada reci a i pitati.Moj pokojni pradeda Jeremija a i pokojni deda Gojko za vreme drugog svetskog rata preselili su se iz Gradca u Donju gorevnicu,pradeda je imao brata koji je ostao i promenio prezime u Pavlovic. slavimo krsnu slavu Svetog Nikolu, a prababa Magda je rodom od Vasojevica sestra devetacima koji su naseljeni u okolini Cacka,toliko znam. a voleo bih vise ako neko zna nek mi odgovori

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Za NIKOLU,

  Nikola,

  Da li bi hteo da mi se javiš na moj mejl [email protected]

  Pozdrav od Vita Radovića

  Odgovori
 • Nikola Radovic

  Poslao sam vam email, samo da pitam mozda ga niste primili ili procitali ? Pozdrav, hvala.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA NIKOLA

  NIKOLA,

  Dobio sam mejl i poslao sam ti odgovor.

  Pozdrav od Vita Radovića

  Odgovori
 • Temnić

  To je il za čuđenje il za divljenje što neko ima 4600 knjiga pa mu nisu dobre i hoće da napiše jednu al bolju od svih! Ako, ako, blago čike! Nije meni niko kriv što ja ne umem i ne mogu se zamajavam sa time. Nisam dokon.
  Pošto sam ja grana od nekih Radovića platio bih da mi neko napiše rodoslov.Imam problem alergije jer nosim bradu pa kad prelistavam stare i crkvene matične knjige to me takva alergija spopadne po kapcima, ušima, vratu, po grudima, šakama da je to nepodnošljiv svrab a ne smem da se češem. Onda se ja duplo nasapunjam kad se kupam i presvučem u drugo čisto. A bradu sapunjam po tri puta.
  Eto ja bih platio da mi neko napiše makar samo rukom a ja ću da prekucam. Uz to daću mu kratka uputstva o podacima koje znam. Pozdrav svima.

  Odgovori
 • Milan

  Ti kao takav Temniću ne moraš nam slati svima pozdrave

  Odgovori
 • Tanja

  Samo da kažem da postoji original porodično stablo o kojem mi je tetka pričala i da ga imamo, tamo je upisano ime mog navrdede (od čukundede Nikole otac) Petar Pop Radović, on je najpoznatiji, vođa ustanka Nevesinjska puška, a od njegovog sina Nikole sin Miloš (moj pradeda) po njemu je moj otac dobio ime, podignut je spomenik u okolini Sarajeva u čast nastradalim partizanima.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA TANJU

  Tanja,
  Da li tvoji Radovići slave Sv.Nikolu?
  Da li možeš doći do tog porodičnog stabla ili me nekako povezati sa tvojom tetkom u vezi rodoslova?
  O poreklu tvojih Radovića znam dosta.
  Molim te nabavi što prije rodoslov.

  Moj mejl:
  [email protected]

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
  • Tanja

   Pozdrav Vitomire, pitaću tetku detaljnije o tome. Ono što mi je pričala je da to porodično stablo se nalazi kod druge tetke koja mi nije rođena i u Beogradu živi. Fotografisaću nekom prilikom kada budem išla kod nje, pa ću ti poslati na mail. Jeste porodična slava nam je Sv. Nikola, otac mi je pričao o tome, samo je moj pokojni deda u Sarajevu radio u državnoj službi, u vreme Tita, pa je prestao da slavi slavu. Ali je tetka preuzela tu slavu, pa je slavi i dan danas.

   Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA ISIDORU

  Isidora,

  Da li su tvoji Radovići nekada menjali slavu ili prezime?
  Odakle ste došli tu gde sada živite?
  Da li vas još ima u tim krajevima i gde?

  Ja sam pisao u mojoj knjizi o Radovićima koji slave Šćepandan.
  Da li imaš napisan vaš rodoslov?

  Možeš mi pisati na mejl:

  [email protected]

  pa da napišemo rodoslov tvojih Radovića i unesem u moju knjigu, kako bi drugi a i vi lakše našli kopču za poreklo.

  Veliki pozdrav od
  Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • milan radovic

  Prelistah sve poruke i drago mi je da ih ima ovoliko kao i Radovica iako nisu svi u rodu kao sto kazete. Voleo bih da znam nesto vise o Radovicima iz okoline Gorazda (selo ilino) i sa Pala jer su oni blizak rod.Slave slavu SvetiJovan (jovanjdan).Meni je poznato od Danila Radovica ,imao sinove Sekulu (Paljanska strana) i Milosa Radovica (Gorazdanska strana) koji je inace bio moj deda.Zamolio bih vas za informaciju o knjizi kako bih mogao da je nabavim.Interesuje me posto smo se opet raselili . unapred hvala

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA MILANA

  Milane,

  Molim te da mi što podrobnije napišeš sve što znaš o tvojim Radovićima.
  Ako nemaš rodoslov, popiši najstarije tvoje Radoviće sa godinama rođenja.
  Ja sam istraživao Radoviće u goraždanskom i romanijskom kraju, ali mi moraš dati podtke o najstarijim tvojim Radovićima.

  Da li su nekada u starini promjenili prezime?
  Da li su nekada promjenili slavu?
  Sa kojim Radovićima se rođakaju?
  Gdje vas sve ima?
  Šta se priča u tvojim Radovićima, odakle ste starinom?

  Sve mi to možeš poslati i na moj mejl [email protected]

  Veliki pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • DRAGAN RADOVIC

  DRAGAN RADOVIC
  BEOGRAD
  +381 63 206 078

  Veliki pozdrav Vitomire! Presrecan sam sto vidim sve ovo sto procitah. Mi smo Radovici koji zivimo od 1827.godine u Toplickom kraju. Zovu nas DROBNJACI, zato sto vodimo poreklo iz zajednickog plemena. Slava nam je DJURDJEVDAN.

  Moj jedan stric, pokojni, uspeo je da napravi rodoslov od vec pomenute 1827.godine kada je iz okoline Novog Pazara cukundeda Rade Radovic presao u Toplicu, tacnije u podnozju planine Jastrebac.

  Veliki pozdrav jos jednom do sledeceg pisanja.

  u Beogradu, 29.95.2014. DRAGAN RADOVIC

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA DRAGANA RADOVIĆA

  Dragane, odgovorio sam ti na tvoj mejl koji si mi poslao. Sve ću ti napisati o Radovićima đurđevštacima.

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Žagrović

  Ima(lo) je dosta Radovića u selu Žagrović kod Knina

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA ŽAGROVIĆA

  Znam da ih tamo ima i bilo ih je, a da li vi znate nešto više o Njima?
  Oni slave Nikoljdan.
  Pisao sam o njima dosta.

  Veliki pozdrav od
  Vitomira- Vita Radovića iz Ulcinja

  Moj mejl:

  [email protected]

  Odgovori
 • Filip Radović

  Poštovani gospodine Vito,
  Svaka Vam čast na dosadašnjem radu! Ja sam od Radovića iz Novog Pazara i slavimo Sv.Jovana. Ja sam rođen 1986. i otac i deda su mi živeli u Novom Pazaru, Deda mi je 1893 godište i, kako sam čuo, u Pazar je došao iz sela Netvrđe kod N.pazara. Da li možda nešto znate o poreklu tih Radovića?
  Unapred zahvalan.

  Odgovori
  • Vitomir - Vito Radović

   ZA FILIPA

   Filipe,
   Znam dosta o Radovićima iz Novog Pazara.
   Molim te napiši mi najstarije tvoje Radoviće za koje znaš, sa godinom rođenja i smrti, zatim njihovu decu i decu njihove dece, sve do danas.

   Da li ste nekada menjali slavu?
   Da li ste nekada menjali prezime?
   Kako se zove selo gde je došao prvi Radović?

   Moj mejl:

   [email protected]

   Pozdrav od Vitomira – Vita Radovića iz Ulcinja

   Odgovori
 • senada(ajdinovic) colic

  Za Vitomir – Vito Radović Na ovaj sajt sam usla da vidim da li bih mogla da saznam nesto o poreklu svoje porodice, mislim na moje devojacko prezime Ajdinovic( deda Maljo iz sela Tupale kod Medvedje Leskovacke) imam jos malo doduse sturih podataka o nama ,zanima me i poreklo porodice mog supruga Colic ne c kao cipela neko kao Cacak, nemam ciliricna slova pa moram ovako poreko je iz Mitrovog polja ili sela Dupci kod krusevca slava Sv.Arhangel Mihail(21.11) , a naisla sam na prepisku o radovicima. Majka mog svekra je iz Radovica ,Vrnjci slave Sv.Petku, zvala se Ljubinka ime oca joj je Isidor a videla sam ga u jednom od komentara . neznam koliko vam ovo pomaze ali rekoh da napisem sta znam i nadam se da ce te moci da mi pomognete da saznam nesto o ajdinovicima i colicima.
  Unapred zahvalna Senada
  Ps. ako nasto saznate pisite mi na mejl [email protected]

  Odgovori
 • Vitomir - Vito Radović

  ZA SENADU

  Senada,oriti
  na sva ova pitanja ću ti odgovoriti putem mejla.

  Veliki pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Vitomir - Vito Radović

  Senada, oprosti na onoj grešci gde posle tvoga imena stoje ona slova -oriti-.

  Pozdrav od Vita Radovića

  Odgovori
 • Aleksandar Radovic

  Da li neko slucajno zna kako izgleda grb radovica?

  Odgovori
 • Vitomir Vito Radović

  ZA ALEKSANDRA i sve ostale Radoviće

  Aleksandre,
  grb Radovića ne postoji.Radovići nikada nisu bili nikakva vlastela pa nisu ni imali nikada svoj grb.
  Ni jedni Radovići na zemaljskoj kugli nemaju svoj grb.

  A koju ti slavu slaviš i odakle su ti koreni?

  piši mi na mejl:

  [email protected]

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Danica

  Interesuje me poreklo porodice Škrnjić. Moj profesor istorije mi je rekao da postoji porodica Škrnjić na prostoru Republike Slovenije. Inače smo nastanjeni u Perućcu kod Bajine Bašte (Zapadna Srbija) više od jednog veka. Nastariji poznati preci su: Gojko (Goja) živeo je u 19. veku i Miloš koji je rođen krajem 19 i živeo do 1963. godine. Mioševi sinovi su: Milenko, Milivoje, Lazar, Vitomir. Hvala unapred.

  Odgovori
 • Vitomir Vito Radović

  Za Danicu,

  Danice,
  kakve veze imaju Škrnjići sa Radovićima?

  Pozdrav od Vita Radovića iz Ulcinja

  Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Radović, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

  -Mali Šenj
  -Petrovac
  -Mali Krčmar
  -Brzan
  -Vojinovac
  -Drenovac

  Odgovori
 • Đorđe Radović

  Poštovani,

  Tek sam sad naleteo na ovaj sajt i pročitao sam sve što ste do sada napisali u komentarima. Koliko primećujem knjiga još uvek nije izašla, da li može da podelite informaciju kada će i želeo bih da mi kažete nešto o mom poreklu ako znate.

  Moj otac je rođen u Mirovcu, opština Podujevo kao i moj deda Đorđe po kojem sam ja dobio ime. Deda Đorđe je imao valjda 8 sestara i 2 brata, Raška i po onome što je meni rečeno drugi brat se zvao Bećo, mada mu to verovatno nije bilo pravo ime. Beća su navodno ubili četnici ili je sam bio u četnicima, to stvarno ne znam, uglavnom priča sto se tiče njega je vezana za njih. Deda Đorđev otac se zvao Boško a majka Ikonija. Pradeda Boško je rođen u selu Radovići u Crnoj Gori ali je kao mlad došao da živi u Mirovac gde su se rodili moj deda i moj otac. Deda Đorđe je početkom 60-ih godina dobio posao u Kraljevu i svi su prešli ovde zajedno sa njegovim bratom Raškom i njegovom familijom. Ja i danas živim u Kraljevu. Vidim da Vas zanima i koju slavu slavimo, u pitanju je Aranđelovdan.

  Odgovori
 • Nikola Radovic

  Pozdrav,

  neka mi se jave svi Radovici koji slave sv.Luku na broj 065/3133179

  ili putem mail-a [email protected]

  Odgovori
 • nikola radovic

  Ja sam Radovic iz Valjeva,Klicevac slavim sv.Arhangela Mihaila.Cukundjed mi se doselio u Valjevo sa ocem Mirom i bratom Dragisom jos dvojicom brace,moj se cukun djed zva Savo,bio je kapetan poginuo na Cerskoj bitci.shcese da nas prekrste Srbi u Mirovice po cukundjedovom ocu ali mi nismo pristali,inace i kumovi su se doselili sa nama.Kumovi su Savici zajedno smo poubijali neke turke te se zbog krvnine vamo doselismo.I dalje mi kumuju Savici.Dragisa se odselio odavde i njegovi se prezivaju po njemu Ddragisici.Djed mi je rekao da su se nasi doselili iz Crni Bara kod Niksica i da vodimo porijeklo od Burica. Te vas molim da li vi mozete da saznate nesto vise?

  Odgovori
 • Dragan RADOVIĆ

  RADOVIĆI

  Iz okoline Gusinja u Crnoj Gori, iz plemena Rovčana, a od roda Savića, vodi poreklo rod Radović iz Dobre Vode kod Bojnika.
  Nakon osloboćenja juga Srbije od Turaka, krajem devetnaestog veka, u okolinu Prokuplja, u selo Garić, preko Kosova i Metohije doselilo se nekoliko porodica iz gusinjskog kraja. Danas u Prokuplju postoji prigradsko naselje Garić, a Radoviće u Dobroj Vodi su, po pričanju starijih, zvali Garići. Odatle se, prema pisanim podacoma, deo doseljenika iz Garića seli u Jebučje (Jabučevo), a drugi se naseljava između sela Magaš i Vujanovo. Po doseljenicima taj zaselak sela Vujanova se i danas zove Gusinci i u njemu živi deo roda Đurašković. U ovo Gusince nastanila su se braća Ivan i Rade Savić. Od Ivana je nastala porodica Ivanović koja je osala tu da živi. Zaseok su naselili doseljenisi iz vlasinskog sela Radosine, pa se po njima nazvao Radosince. Tu je sahranjena prva generacija Radetovih potomaka. Radetova porodice se preselila koji kilometar ka zapadu, na proplanke planine Radan, između sela Magaš i Ivanje u selo koje se još u turskim knjigama pominje kao Vrbica (Marino kale). Kraj je za vrme turaka bio naseljen arnautima (i sada se naziva Arnautluku). Sadađnje selo Dobra Voda formirali su doseljenici nakon osloboćenja od Turaka. Selo su nazvali Dobra Voda i naselili su ga Crnogorci, Hercegovci i nekoliko pododica Crnotavaca. U zaselak koji su opet nazvali Gusince naselio se deo roda Đurašković i oni Savići, potomci Rada koji su po njemu uzeli prezime Radović. Od početka 20. veka u Gusince se, na poziv Radovića, doseljavaju njihovi susedi iz starine Radenovići.

  slave Lučindan

  Odgovori
 • Miljan Radović

  Za Nikolu Radovića iz Valjeva, Kličevac
  Ja sam Miljan Radović, selo Lukovo kod Nikšića, pratim ovaj sajt i prvi se put javljam. Nikola, mi smo rođaci. Na svadbi kod pokojnog Momira Radovića, kada je ženio sina Srđana, mislim 2011. godine, upoznao sam Slobodana Radovića iz Valjeva (sada počivšeg), razmijenili smo telefone. Rođače, slavim sv. Arhagela Mihaila. Kod mog brata od strica Miloša ima naš rodoslov. Da ti dam neke informacije koje će te interesovati. Rade, naš predak, sin Ilije Burića, doselio se sa Zagrede-Čevo Katunska nahija u Nikšić, tačnije Dragovu Luku, sa pet sinova, koji se kasnije naseljavaju na Lukovo, Orah, Pragu, Ivanje, Gvozd Granice, Glibavac, dok su ostali odselili u Srbiju vjerovatno tvoji preci kao i Dragišići koje pominješ. Rade je imao devet sinova (sedam iz prvog i dva iz drugog braka). Dvojica Radovih sinova nijesu imali potomstva tako da se razvilo naše bratstvo od sedam ogranaka. Moj pokojni striko Boško Novičin koji je poslije drugog svjetskog rata odselio kao kolonista u Vojvodinu-Vrbas prikupio je podatke o našem bratstvu i napravio rodoslov koji imamo. Na Lukovu je organizovan Prvi bratstvenički skup. Dok smo bili mlađi nijesmo rodoslovu pridavali neku pažnju, a danas želimo da ostavimo našim potomcima nešto zapisano. Želim da pozdravim Vitomira Vita Radovića na trudu koji ulaže za porijeklo svih Radovića Vjerovatno će mu ovi podaci biti od koristi. Srdačan pozdrav od Miljana Radovića. Lukovo bb Nikšić tel. 068 862-410

  Odgovori
 • Vitomir Vito Radović

  Za MILJANA RADOVIĆA

  Miljane,
  Hvala ti na pozdravima, pisao sam dosta o tvojim Radovićima.
  Mi smo se čulitelefonski i očekujem da mi dostaviš rodoslov, kako smo se i dogovorili.

  Veliki pozdrav od Vita Radovića iz Beograda

  Odgovori
 • Milovan Cicvaric

  Malo sam pregledao ! Samo nigde ne naidoh na Radovice u selu Ravni ispod Zlatibora gde je roden Mihailo Radovic 1759-1822g . Vojvoda zlatiborski i oborknez uzicki . Kod koga je knez Milos bio harambasa . I bas tu u Ravnima dobio titulu kneza .Mihailo Radovic je bio glavni organizator Prvog srpskog ustanka u zlatiborskom kraju .

  Odgovori
 • Milovan Cicvaric

  Radovici u selu Ravni ispod Zlatibora i cuveni vojvoda zlatiborski i oborknez uzicki Mihailo Radovic voda Prvog srpskog ustanka u zlatiborskom kraju kod koga je Milos Obrenovic bio harambasa .?

  Odgovori
 • Vitomir Vito Radović

  ZA MILOVANA CICVARIĆA

  Poštovani Milovane,
  o zlatiborskim Radovićima sam dosta napisao u mojoj knnjiz, o njihovom porijeklu, kao i o Mihailu Radoviću i o njegovom rodoslovu.
  Nažalost, ne može se o svakoj istaknutoj ličnosti na ovom mjestu pisati, jer ima uticajnih Radovića u svakom plemenu Stare Hercegovine i Crne Gore.
  Na ovom mjestu je ukratko dato po nešto samo o Radovićima, ali ja zato ostavljam moj Mejl, da me ljudi kontaktiraju i da dobiju preciznije podatke o svojim precima.
  Znači, zlatiborski Radovići su izuzetno dobro obrađeni u mojoj knjizi, koja treba uskoro da bude objavljena.

  Moj mejl:

  [email protected]

  Veliki pozdrav od Vitomira Vita Radovića iz Beograda

  Odgovori
 • Milovan Cicvaric

  Hvala ! Izvini sto su dve poruke mislio sam da nije proslo .

  Odgovori
 • Dubravka

  Moja porodica je Cupara i postoji teorija po kojoj mi vodimo porijeklo od Radovića iz Hercegovine. Pa bih Vas zamolila ako neko zna ko se od njih odselio u pravcu Pljevalja smatra se mozda i u 17vijeku da mi napisete jer se i ja bavim pisanjem rodoslova za moju porodicu

  Odgovori
 • Dubravka

  Ja pišem rodoslov o porodici Cupara za koje se tvrdi da su došli od Radovića iz Hecegovine iz Čelebića pa bih Vas molila ako bi ste mogli da mi kažete da li ima neko ko se od njih odselio put Pljevalja i u kom periodu. Inače moja porodica slavi Sv. Nikolu.

  Odgovori
 • Djordje

  Postovani,
  pazljivo sam procitao ceo dati tekst i sve komentare i nigde nisam nasao nesto(makar i pomen) porodice Radovic iz sela Ravni kod Uzica, Zlatiborski okrug, ja sam vec 8. koleno, poreklo vodimo od MIhajla Radovica(1759-1822), Vojvode zlatiborskog i Obor Knjeza uzickog. U crkvenim knjigama je navedeno samo da su se doselili negde iz okoline Morace, ali nista vise od toga. Molio bih ma koga ako ista vise zna ovoj temi da mi pomogne? Hvala

  Odgovori
  • Bogić Moračanin

   Đorđe, moj otac je napisao knjigu o Radovićima iz Morače. U toj knjizi su obrađeni i Radovići iz sela Ravni kod Užica. Pošto te zanima možeš da mu se javiš na tel. : 033/772-752, i on će ti drage volje pomoći!

   Odgovori
  • Dragan

   Poštovani Đorđe,

   Molim Vas za informaciju da li znate gde se nalazi portret Mihajla Radovića, koji je naslikao Janko Moler Mihailović? Prikupljam materijal kako bih napravio izložbu o Janku pa bi mi informacija o navedenom portretu bila od koristi. Hvala!

   Odgovori
 • Vitomir Vito Radović

  ZA ĐORĐA

  Đorđe, molim te javi mi se na moj mejl:

  [email protected]

  Imam dosta podataka o Radovićima sa Zlatibora.

  Pozdrav od Vitomira Vita Radovića iz Beograda

  Odgovori
 • Bogić Moračanin

  Moj otac je napisao knjigu o Radovićima iz Donje Morače ( Radović, Vojvodić, Moračanin, Novosel, Furtula, Gledović, Hajdukveljković, Petrović … ). Ako je neko zainteresovan za podatke iz rodoslova o svojoj porodici, može se javiti mome ocu na telefon 033/772-752, i on će vam rado pomoći.

  Odgovori
 • Nikola Radovic

  Postovani treba navesti tamo gdje pominjete Radovice iz Kosijera da je u pitanju Cetinje i Crna Gora a ne srpsko prezime. Hvala Vam na razumijevanju!

  Odgovori
 • Vitomir Vito Radović

  ZA NIKOLU RADOVIĆA

  Nikola,
  nijesam te u potpunosti razumio, kada kažeš:
  „…treba navesti tamo gdje pominjete Radoviće iz Kosijera da je u pitanju Cetinje i Crna Gora a ne srpsko prezime.“
  Šta si želio ovim da kažeš?

  Veliki pozdrav od
  Vitomira Vita Radovića

  Odgovori
  • Kosijer

   Veli da Radovići iz Kosijera nijesu Srbi.

   Odgovori
   • Nebojša Babić

    Šta su? Vlasi? Albanci? Hrvati? …

    Odgovori
    • Vitomir Vito Radović

     Za Nebojišu Babića

     Nebojša,

     Radovići iz Riječke Nahije iz Kosijera slave Malu Gospojinu, i oni su ovdje došli iz Pipera.Prije su slavili Đurđevdan. Oni su pravi Srbi.

     Pisao sam o njima u mojoj knjizi.

     Veliki pozdrav od Vitomira Vita Radovića iz Beograda

     Odgovori
   • Vitomir Vito Radović

    ZA KOSIJER

    Kosijer,

    Pa šta su Radovići iz Kosijera ako nijesu Srbi?
    Oni slave Malu Gospojinu, a ovamo u Riječku Nahiju u Kosijeri su došli iz Pipera.

    Za sada samo toliko.

    Veliki pozdrav od Vitomira Vita Radovića

    Odgovori
    • Kosijer

     Za Nebojšu i Vita.

     To će ti Nikola Radović morati odgovoriti. Pitao si Nikolu šta je onim želio reći, ja sam se samo nadovezao, jer znam šta je želio reći. A mogu ti odgovoriti i na ovo drugo pitanje, onako kako bi ti on najvjerovatnije odgovorio. Da su Crnogorci i da nijesu Srbi. E sad jesu li Dukljani starosjedeoci (Vlasi što reče Nebojša), ili posebno pleme unutar Slovena, to ne bih znao, još se crnogorski istoričari nijesu dogovorili oko ove teze, tako da će ti on morati odgovoriti kojoj struji pripada. Ali sve u svemu nijesu Srbi, barem ti njegovi Radovići, tako veli čovjek. Pozdrav.

     Odgovori
     • Nebojša Babić

      Jasno je sve šta je on mislio.
      Ja mislim da su im prađedovi odlično znali koje su nacionalnosti. Čitam povremeno neke istorijske sajtove iz zavičajne mi države, kakvih sve bljuvotina tamo može da se pročita, sačuvaj Bože. To a propo dukljanskih naučnika koji se dogovaraju oko porekla, kao da je to stvar njihovog dogovora danas a ne realnih činjenica iz prošlosti.
      Neko je postao Crnogorac – nesrbin, još 1920-ih, posle Božićnog ustanka, neko u vreme komunizma kad je to bio hit, neko sad u poslednjih 20-ak godina. Mislim da je svakom iole razumnom čoveku jasno da je u pitanju veštačka tvorevina.
      A, trebalo bi uzor svima da bude Krsto Popović, koji, iako protivnik ujedinjenja i jedan od vođa rečenog ustanka, uvek se i svugde dosledno izjašnjavao da je Srbin.
      Za mene je Crnogorac geografska kategorija u ravni sa terminima Brđanin, Hercegovac, Šumadinac, Dalmatinac, Sremac… I niko me neće u drugo ubediti.
      Opet, svako ima pravo da za sebe misli i kaže šta god mu volja, nek su zdravo i dobro.

      Odgovori
      • Vitomir Vito Radović

       ZA NEBOJŠU

       Nebojša,

       o ovakvim stvarima ne treba razgovarati i uzaludno trošiti vrijeme.

       Imao sam slučaj prošle godine, gde me zove čovjek, Radović iz Istre iz Peroja i pita me na kojem ću jeziku objaviti knjigu o Radovićima. Ako ću pisati na crnogorskom jeziku, on će mi dati vrlo egzaktne podatke o Radovićima toga kraja, a ako ću pisati na srpskom jeziku, on više neće sarađivati sa mnom i nikakve podatke od njega neću dobiti.
       Naravno, kazao sam mu da sam ja Srbin iz Crne Gore, da pišem na zvaničnom jeziku, srpskom,mom maternjem jeziku,koji je i jezik stanovnika Crne Gore bio sve do par godina, kada je izmišljen crnogorski jezik, politike radi Mila Đukanovića i njegove svite.
       Od tada ovaj Radović iz Istre, više ne komunicira sa mnom.
       Zato, neka njih, a neka i nas, sve će to doći tamo gdje i treba.
       Zaboravljaju riječi Sv. Petra Cetinjskog,Njegoša, kralja Nikole, Marka Miljanova, i drugih koji su živjeli prije sviju nas a izjašnjavali se samo kao Srbi.

       Veliki pozdrav od Vitomira Vita Radovića

     • Nicola Radovic Ozrinic Dragojevic

      duklja prva srpska drzava
      sin dukdukljanskog kralja radislava mihailo a njegov bodin a bodinov vukan a vukanov stevan nemanja tolikotoliko o tome.

      Odgovori
      • Vitomir Vito Radović

       ZA NIKOLU RADOVIĆA OZRINIĆA DRAGOJEVIĆA

       Nikola,

       Pisao sam o Radovićima koji su od Markovljana-Čauševića, koji slave Aranđelovdan
       Dragojevići su potomci Vukote Ozrinića, a Čauševići od kapetana Jovana.
       Tefteri iz 1521 i 1523. godine ne daju mogućnost da se dalje prate predačka imena ostalim Ozrinićkim bratsvima osim Cauševićima, i to Cauša Ozrinića tačnije Čauša Đurkova koji je živio u doba Ivana ili Đurđa Crnojevića.
       Ali o svemu ostalom čitaćeš u mojoj knjizi, zaista sam sve detaljno opisao.

       Veliki pozdrav od Vitomira Vita Radovića

 • Dejan

  Poštovani,

  od Radovića sam iz Pive, selo Borkoviće. Slavimo Sv. Jovana.

  U knjizi Svetozara Tomića, Piva i Pivljani, izdanje SANU iz 1946. jasno stoji da su ti Radovići na Pivi starosedeoci, odnosno da su tragovi pre 1800. godine.
  Inače, Tomić je bio stručni saradnik Jovana Cvijića, koji mu je i savetovao da izučava dinarske delove Srpstva, zbog izvornosti i tradicije.

  Da li mi možete nešto više reći, odnosno posavetovati koju literaturu da čitam o svom poreklu? Obren Blagojević, akademik, je jedan od pisaca na temu Pive.

  Hvala i svako Vam dobro od Boga.

  Dejan
  Beograd, Zemun

  Odgovori
  • Vitomir Vito Radović

   ZA DEJANA

   Dejane,

   o vama pivljanima sam dosta pisao i imam vrlo stari Rodoslov.

   Možeš mi pisati na mejl:

   [email protected]

   ili da se čujemo na ove telefone u Srbiji:

   063 724 684 7 mobilni
   011 630 69 05 fiksni

   U Beogradu sam do polovine marta, pa bi bilo dobro da se čujemo ili vidimo, u vezi rodoslova.

   Veliki pozdrav od Vita Radovića iz Beograda

   Odgovori
 • Ružica

  Poštovani gospodine Vito, molim vas da mi napišete nešto što znate o Radovićima iz Tubića (opština Kosjerić). Jedino što znam je to da je izvesni Marko Radović negde krajem XIX veka sa svojom porodicom naselio pomenuti selo (Tubiće), nije nam poznato ni odakle du došli. Jako bi mi značilo da saznam nešto više o svom poreklu, inače i mi slavimo Đurđevdan. Hvala unapred!

  Odgovori
 • Nikola Radovic

  Postovani,

  Jos jednom bi hteo da pozovem sve koji znaju nesto o Radovicima koji slave sv.Luku da mi se jave na 0653133179 ili na mail [email protected]. Ako neko ima neki podstak o Rizni Radovic ili poznatija pod nazivom Stojan Komita veoma mi bi koristilo njeno poreklo.

  Pozdrav za gospodina Vita sa kojim sam se upoznao pre par godina u Zrenjaninu.

  Odgovori
 • Vitomir Vito Radović

  ZA NIKOLU

  Nikola ,

  javi mi se da ti dam odlične podatke o Rizni.

  Ja sam u Beogradu, moj mejl znaš.

  Pozdrav od Vitomira Vita Radovića iz Beograda

  Odgovori
 • Radislav Radovic

  Postovani Vitomire
  Napravio sam porodicno stablo porodice Radovic iz Ibarskog Kolasina pa bih da ti to posaljem na e/mail ali sam izgubio tvoj e/mail i br. mobilnog zbog promene telefona .
  Molim te posalji mi broj tvog tel. i e/mail/
  Bratski pozdrav R.Radovic/

  Odgovori
 • Vitomir Vito Radović

  ZA NIKOLU RADOVIĆA

  Nikola,

  ovi Radoslavovi Radovići slave Sv. Petku a i prislužuju sv. Petku i nemaju nikakve veze sa Vama Lučinašima, oni su iz Bjelopavlića.

  Veliki pozdrav i vidimo se kako smo se i dogovorili putem telefona.

  Vitomir Vito Radović

  Odgovori
 • Bogdan Radovic

  Postovani,vec dugi niz godina pokusavam da dobijem odredjene informacije u vezi porekla i predaka,medjutim sam tempo zivljenja nije dopustao sire angazovanje.Situacija je prilicno zakomplikovana time sto je deda Bogdan sa sluzbom na zeleznici poginuo 1945.u Kos.Mitrovici.Od tog trenutka porodica se rasipa,biva preseljena u Kraljevo.Deda Bogdan je imao sestoro dece-2 cerke i 4 sina,koji i dan danas zive u Kraljevu.Po dedi sam nasledio ime,krsnu slavu Djurdjevdan i neke detalje koje sam uspeo da saznam od oca Andjelka i striceva.Spominje se da je deda rodjen u Crnoj Gori,mesto Sahovici…Sve je vremenom dosta izbledelo,jer nije bilo koga da to malo poveze…Imam troje dece i zelim da oni znaju ko su i odakle su im preci.Hvala i svako dobro.

  Odgovori
  • Vitomir Vito Radović

   ZA BOGDANA

   Bogdane,

   u kom mjestu Srbije, se pominju prvi put tvoji Radovići?
   Koji je najstariji tvoj Radović i koje je godište?
   Da li ste se uvjek prezivali Radovići?
   Da li ste nekada mjenjali slavu?

   Pozdrav od
   Vita Radovića iz Beograda

   Odgovori
   • Bogdan Radovic

    Hvala gdine Vito na odgovoru i ovim pitanjima.Spominje se mesto Sahovici tj Tomasevo,kao mesto rodjenja dede Bogdana i ime pradede Sekula..Koliko god secanja dosezu nije bilo promena u vezi prezimena i slave.Izvinjenje sta nisam uspeo ranije da odgovorim.Svako dobro

    Odgovori
    • Vitomir Vito Radović

     ZA BOGDANA RADOVIĆA

     Bogdane,

     Ima Radovića u naselju Tomaševo u zaseoku Drndari, kod Bijelog Polja
     Inače u mnogim mjestima u Bjelopoljskoj opštini ima Radovića koji slave Đurđevdan i Aranđelovdan. Ovi đurđevštaci nisu u rodu sa aranđelovštacima.

     Gde se pominje mesto Šahovići kd rođenja tvoga dede?
     Da li se pominju Šahovići ili neko drugo selo?
     Ima li pisanog traga?
     Da li imaš napisan rodoslov?
     Koje je godište najstariji Radović?
     Gde sada živiš ti?

     Pozdrav od Vitomira Vita Radovića iz Beograda

     Odgovori
 • Boškić

  Pozdrav gospodine Vitomire.

  Moji preci su živeli nekada kod Skadra odale su izbegli za Crnu Goru.
  Živeli su u Morači po pričama koje sam čuo.
  Znate li možda nešto više..
  Unapred hvala.

  Odgovori
  • Vitomir Vito Radović

   ZA BOŠKIĆA

   Boškić,
   nisi mi kazao prcizno, u kojem mjestu pored Skadra su bili tvoji Radovići, ali evo kazaću ti za početak nekoliko stvari u vezi Radovića iz okoline Skadra, tamo idem svake godine i uvjek nešto novo saznam.

   Radovići u Vraku su došli iz Lješanske nahije, iz sela Štitara, a u Vraki žive u zaseoku Grilu.
   Sa njima se rođakaju Ulišići, koji su takođe došli iz Štitara u selo Namenicu kod Vrake.
   Radovići iz Vrake su se iseljavali pa je tako 1933. godine kada je i počelo ovo iseljavanje, otišli u Kosovo i Metohiju,
   Jedna porodica ovih Radovića je otišla u selo Zrze , 1932. u Podrimlju. Ovdje je došao Lazar Radović.

   Napiši mi gdje su tvoji naseljeni?
   Koju slavu slave?
   Imaš li napisan rodoslov?

   Pozdrav od Vitomira Vita Radovića iz Beograda

   Odgovori
 • Bogdan Radović

  Poštovani gospodine Vitomire,javljam Vam se sa informacijama koje i nisu toliko precizne,jer su okolnosti bile veoma specifične.
  Mesto rođenja dede Bogdana se ,navodno, spominje u nekim dokumentima i to nam je jedini trag da se radi o ovom mestu.Sve veze su,njegovom smrću 1945.i preseljenjem ostatka porodice u Kraljevo,potpuno pokidane.Kako sam ranije naveo,deda je radio na železnici od Skoplja do Beograda i tako je i svo petoro dece rađano.Najstariji od njih je stric Mićun 1935.godište,rođen je u Beogradu.
  Pod nerazjašnjenim okolnostima 1945.godine u Kos.Mitrovici,pri rutinskoj popravci dresine dolazi do navodne nesreće gde deda Bogdan gubi život.Ni dan danas ne znamo gde mu počivaju posmrtni ostaci…Izvinjenje što ne mogu nešto preciznije izneti,ali to je ono što me najviše i tišti.Veliki pozdrav

  Odgovori
 • Vitomir Vito Radović

  ZA BOGDANA

  BOGDANE,
  Nisi mi odgovorio na ova moja postavljena pitanja:

  Gde se pominje mesto Šahovići kod rođenja tvoga dede u kojim dokumentima?
  Da li se pominju Šahovići ili neko drugo selo?
  Ima li ikakvog pisanog traga o rođenju dedinom?
  Da li imaš napisan rodoslov?
  Koje je godište najstariji Radović?
  Gde sada živiš ti?

  Pozdrav od

  Vitomira Vita Radovića

  Odgovori
 • Vitomir Vito Radović

  ZA SLAVIŠU

  Slaviša,
  da li bi mogao da mi pošalješ popis koji imaš za Veliku Planu?

  Pozdrav od Vitomira Vita Radovića iz Beograda

  Odgovori
 • Vitomir Vito Radović

  ZA SVE RADOVIĆE

  Da li ima zainteresovanih Radovića, bez obzira koju slavu slave, da izvršimo DNK analizu na naše poreklo i korene.
  Cena je 6500 dinara preko Društva Rodoslovaca.
  Cena je 13000 dinara, ako idete samostalno.

  Svi koji bi želeli da urade ovu analizu, neka mi se jave putem mejla:

  [email protected]

  telefon: 011 630 69 05 fiksni
  telefon 063 724 684 7 mobilni

  Dobro bi bilo da nas ima što više, sa raznim slavama i mestima stanovanja, da se okupimo i odemo zajedno da uradimo analizu na DNK. Ja takođe se prijavljujem da je uradim.

  Veliki pozdrav od Vitomira Vita Radovića iz Beograda

  Odgovori
 • Veselin Radović

  Poštovani Vito, surfujući po internetu naišao sam na ovu prepisku mojih brastvenika- Radovića. Pošto ja potičem iz Pive- selo Crkvičko Polje, želeo bih da saznam nešto više o kretanju mojih Radovića kroz istoriju. Slavimo Sv. Jovana- 20.januar, a u Crkvičko Polje preci su doselili iz Mratinja. Da li nešto znaš o našim precima?

  Odgovori
 • Vitomir Vito Radović

  ZA VESELINA RADOVIĆA

  Veseline,
  znam dosta o tvojim Radovićima i imam dosta rodoslovnih tablica o vama.
  O vama bi mi trebalo dosta vremena i prostora da pišem, ali molim te sačekaj dok izađe moja knjiga i u njoj ćeš dosta podataka naći o tvojim Radovićima.

  Da li ti imaš napisan vaš rodoslovŠ
  Gde živiš?

  Veliki pozdrav od Vitomira Vita Radovića

  Odgovori
  • Veselin Radović

   Zdravo Vito,
   ja živim u Novom Sadu. Pre devet godina sam doselio iz Budve, gde sam živio 16 godina. Rođen sam u Crkvičkom Polju 1966 god. i završio sam osnovnu školu u Polju. Srednju školu sam završio u Foči, a ekonomiju u Novom Sadu. U budvi sam se zaposlio u hotel Naftne Industrije Srbije, gde i sada radim. Oženjen sam i imam dva sina.
   Što se tiče rodoslova nemam ništa. Znamo lozu par koljena unazad, ali mi je želja da se tim malo više pozabavim i da to stavimo na papir za buduća pokolenja.
   Gde ti živiš i kako bi mogli organizovati da se čujemo i vidimo?

   Odgovori
   • Vitomir Vito Radović

    ZA VESELINA RADOVIĆA

    Veseline,
    ja od januara do aprila sam u Beogradu a posle odlazim za Crnu Goru i tamo živim u Ulcinju.
    Obdje u Beogradu sam još par dana, kada odlazim dolje.
    Kad god hoćeš da se vidimo i čujemo, gdje tebi odgovara.

    Moji telefoni u Srbiji su:

    011 630 69 05 fiksni
    063 724 684 7 mobilni

    Moji telefoni u Crnoj Gori su:

    030 457 601 fiksni
    069 242 201 mobilni

    Za crnu goru je pozivni 00 382

    Najbolje je da se negdje nađemo i da ti pogledaš sve što sam ja pisao o vama Pivljanima, a posebno su interesantni stari rodoslovi.

    Veliki pozdrav
    Vitomir Vito Radović

    Odgovori
 • Dragan Radovic

  Postovanje,

  Ima nas Radovica koji zivimo u Jeloviku pod Bukuljom i slavimo sv.Lazara :

  http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogosluzbeni/BogosluzenjeStrasnaSedmica/Lat_BogosluzenjeStrasnaSedmica01.htm

  Odgovori
 • Vitomir Vito Radović

  ZA DRAGANA RADOVIĆA

  Dragane,

  Od kada su Radovići u Jeloviku?
  Odakle vam je poreklo?
  Da li ste nekada menjali slavu?
  Da li ste nekada menjali prezime?
  Imaš li napisan rodoslov tvojih Radovića?

  Možeš mi pisati i na mejl:

  [email protected]

  Pozdrav od Vitomira Vita Radovića

  Odgovori
 • Daliborka Radojevic

  Postovani Vito, moja majka se prezivala devojacki Radovic i oni su sa Korduna selo Ostrožin opština Vrginmost. Prema predanju kazu da poticu sa teritorije danasnje Crne Gore . Njen deda se zvao Rade i rodjen je krajem 19.veka na Kordunu. Slava im je Đurđevdan. Ako vam to može nesto pomoci bilo bi mi drago. Puno ih je stradalo u Jasenovcu pa oni kao deca nisu mnogo toga mogli ni saznati o precima.
  Veliki pozdrav

  Odgovori
 • Dragan Radovic

  RADOVIĆI

  Iz okoline Gusinja u Crnoj Gori, iz plemena Rovčana, a od roda Savića, vodi poreklo rod Radović iz Dobre Vode kod Bojnika.
  Nakon osloboćenja juga Srbije od Turaka, krajem devetnaestog veka, u okolinu Prokuplja, u selo Garić, preko Kosova i Metohije doselilo se nekoliko porodica iz gusinjskog kraja. Danas u Prokuplju postoji prigradsko naselje Garić, a Radoviće u Dobroj Vodi su, po pričanju starijih, zvali Garići. Odatle se, prema pisanim podacoma, deo doseljenika iz Garića seli u Jebučje (Jabučevo), a drugi se naseljava između sela Magaš i Vujanovo. Po doseljenicima taj zaselak sela Vujanova se i danas zove Gusinci i u njemu živi deo roda Đurašković. U ovo Gusince nastanila su se braća Ivan i Rade Savić. Od Ivana je nastala porodica Ivanović koja je osala tu da živi. Zaseok su naselili doseljenisi iz vlasinskog sela Radosine, pa se po njima nazvao Radosince. Tu je sahranjena prva generacija Radetovih potomaka. Radetova porodice se preselila koji kilometar ka zapadu, na proplanke planine Radan, između sela Magaš i Ivanje u selo koje se još u turskim knjigama pominje kao Vrbica (Marino kale). Kraj je za vrme turaka bio naseljen arnautima (i sada se naziva Arnautluku). Sadađnje selo Dobra Voda formirali su doseljenici nakon osloboćenja od Turaka. Selo su nazvali Dobra Voda i naselili su ga Crnogorci, Hercegovci i nekoliko pododica Crnotavaca. U zaselak koji su opet nazvali Gusince naselio se deo roda Đurašković i oni Savići, potomci Rada koji su po njemu uzeli prezime Radović. Od početka 20. veka u Gusince se, na poziv Radovića, doseljavaju njihovi susedi iz starine Radenovići.
  Krsna slava Radovića iz Dobre Vode je SVETI LUKA, a poreklom su ROVČANI.
  Rade
  1. Simo
  2. Savo
  3. Aleksa
  4. Zarija

  1. Simo i Mira (od Šekulara)
  1. Milovan
  2. Radovan
  3. Rade
  4. Radivoje
  5. Vojislav (umro mlad)
  6. Radoslava
  7. Milja
  2. Savo i Stanica
  1. Luka
  2. Vukosava
  3. Vukosav (umro mlad)
  3. Aleksa i Ješa
  1. Ljubomir
  2. Radomir
  3. Stana
  4. Stoja (nije Aleksina)
  4. Zarija i Milica nisu imali dece

  1.1. Milovan i Petkana Perović
  1. Dragoslav
  2. Miodrag
  3. Anđelija
  4. Radojka
  5. Radmila
  6. Dušanka
  7. Milanka
  8. Dragica (umrla mala)
  1.2. Radovan i Milica Radenović
  1. Stanko (poginuo u ratu)
  2. Svetozar
  3. Jelena
  4. Olgica (umrla kao dete)
  5. Jovanka
  1.3. Rade i Zorka Kecojević
  1. Tomislav
  2. Milivoje (1942-1942)
  (umrlo još dvoje dece)
  1.4. Radivoje i Vilma
  1.6. Radosava i Blagoje Žugić iz Statovca
  1. Milica
  2. Grujica
  3. Marica
  4. Jelica
  5. Vojka (umrla)
  (umrle dve devojčice?)
  1.7. Milja i Cvetko Spajić iz Vrela kod Leca
  1. Miroslav
  2. Radoslav
  3. Rada
  4. Miodrag
  2.1. Luka i Stanica Dragović iz Pustog Šilova. (Luka sa prvom ženom Milicom nije imao dece)
  1. Dana
  2. Gavrilo
  3. Danilo
  4. Jordana
  5. Zorica
  (Umirala deca)
  2.2. Vukosava i Ljubo Raonić ( Vukosava je bila udata i za Milivoja Stojiljkovića)
  1. Radoman
  2. Radmila

  3.1. Ljubomir i Jelena Petrović iz Mrljaka
  1. Savka
  2. Milosav (pogunuo 1944. godine u Bosni. Ne zna mu se grob)
  3. Stana
  4. Milan
  5. Milica (umrla mala)
  6. Leposava (umrla mala)
  7. Milutin
  8. Momčilo
  9. Nada
  10. Dostinja (umrla mala)
  3.2. Radomir i Ruselena Stefanović iz Ivanja
  1. Aleksandar (umro kao đak)
  2. Branislav (nestao u ratu)
  3. Hranislav (umro kao đak)
  4. Tomislav (umro mali)
  5. Dobroslav (umro mali)
  6. Dragica (umro mali)
  7. Dušanka (umrla mala)
  8. Desanka (umrla mala)
  9. Verica
  10. Mira
  3.3. Stana i Radosav Nikolić iz Petrilja
  1. Vasilije
  2. Radoje
  3. Radojko
  4. Radisav
  3.4. Stoja i Milorad Đokić Zaguzarac iz Žitnog Potoka
  1. Zagorka
  2. Mile
  3. Vitomir
  4. Zlatica

  1.1.1. Dragoslav i Dušanka Milićević iz Nove Topole
  1. Desanka
  2. Ljubinka
  1.1.2. Miodrag i Zagorka Stamenković iz Leskovca
  1. Rade
  2. Milovan
  1.1.3. Anđelija i Đorđe Golubović iz Dobre Vode
  1. Ljubinka
  2. Branislav
  1.1.4. Radojka i Radovan Rončević iz Dobre Vode
  1. Zoran
  2. Dragan (nastradao u Grčkoj 1980. god)

  1.1.5. Radmila Bela i Miodrag Vasić iz Petrilja
  1. Zoran
  2. Dobrila
  3. Krsto
  4. (umrla devojčica)
  1.1.6. Dušanka Duna i Jovan Radenović iz Dobre Vode
  1. Gorica
  2. Blažo
  1.1.7. Jovanka i Voja Đorđević Mandarac iz Leskovca
  1. Goran

  1.2.2. Svetozar Tole (poginuo 196_) i Mira Mihajlović
  1. Ljiljana
  2. Dragan
  3. Dobrivoje (Boban)
  1.2.3. Jelena i Gojko Milivojević iz Radosinca
  1. Ljubiša
  2. Goran
  1.2.4. Jovanka i Ljubo Zlatić. (Preudala se za Džon Rubija, Amerikanca)
  1. Tomislav (Boban)
  2. Aleksandra

  1.3.1. Tomislav i Nada Zdravković iz Leskovca
  1. Rade
  2. Miroljub

  1.6.1. Milica
  1. sin
  1.6.2. Grujica
  1. Vesna
  2. Jasmina
  1.6.3. Marica
  1.6.4. Jelica i Tome

  1.7.1. Miroslav i Stanojka (Ćira) Đurašković iz Dobre Vode
  1. Dragana
  2. Milan
  1.7.2. Radoslav i Olga
  1. Radmila
  2. Radivoje
  3. Dragan
  4. Miloš
  1.7.3. Rada i Dragan iz Kosova Polja
  1. Marko
  2. Branka
  1.7.4. Miodrag i Ruskinja
  1. Dragoslav

  2.1.1. Dana i Vojin Jovanović
  1. Dragana
  2. Perica
  2.1.2. Gavrilo
  2.1.3. Danilo (Beli)
  2.1.4. Jordana i J. B. Arogo
  1. Džon
  2. Džems
  2.1.5. Zorica i Branko Ilić
  1. Ivana
  2. Danilo
  2.2.1. Radoman (poginuo u saobraćajnoj nesreći 19 ) i Grkinja
  1. Boban
  2.2.2. Radmila i Rade Momčilović iz Niša
  1. Milijana
  2. Mišo
  3.1.1. Savka i Boško Bjelica iz Novog Đurevca
  1. Ratomir
  2. Ratomirka
  3. Bratimir
  4. Bratislav
  3.1.3. Stana i Milivoje Ćorović iz Dobre Vode
  1. Milovan (1952-2000)
  2. Miladin (1955-2004)
  3. Radivoje (umro sa godinu dana)
  3.1.4. Milan i Ruža Glušac iz Novog Đurevca
  1. Radmila
  2. Dragan
  3. Bojana (umrla sa 4 meseca)
  3.1.5. Milutin i Dragica Luković iz Bijelog Polja
  1. Ljubomir
  2. Aleksandar
  3.1.6. Momčilo i Jelica Grba iz Pakraca
  1. Ljubica
  3.1.7. Nada i Miroslav Vojvodić iz Trpeza
  1. Slavica
  2. Valentina
  3.2.7. Verica i Rista Stanković iz Pridvorice
  1. Ljiljana
  2. Goran
  3.2.8. Mirjana i Milorad (Goge) Dimić iz Magaša
  1. Rade
  2. Goran
  3.3.1. Vasilije i Nada iz Leskovca, iz porodice Šućurana
  1.Verica
  2. Ljiljana
  3.3.2. Radoje i Vera
  1. Milan
  2. Svetlana
  3.3.3. Radojko i Milena
  1. Zoran
  2. Cica
  3.3.4. Radisav i Radmila
  1. Dragan
  3.4.1. Zagorka i Mile Kitanović
  1. Ljubiša
  2. Slađana
  3.4.2. Mile i Milica
  1. Jovica
  2. Emilija
  3.4.3. Vitomir i
  1.
  2.
  3.
  4.
  3.4.4. Zlatica (Nije se udavala)

  1.1.1.1. Desanka i
  1.
  2.
  3.
  1.1.1.2. Ljubinaka (Buba) i
  1.
  1.1.2.1. Rade i
  1. Dara
  2. Zora
  1.1.2.2. Milovan i Ljubinka
  1. Miša
  2.
  3. Perica
  1.1.3.1. Ljubinka (Buba) i
  1. Olivera
  2. Vesna
  1.1.3.2. Branislav i
  1. Đorđe
  2. Ivan
  3.

  1.1.4.1. Zoran i Slavica
  1. Marko
  2. Aleksandar
  1.1.5.1. Zoran i Svetlana
  1. Marija
  2. Maja
  1.1.5.2. Dobrila i
  1.
  2.
  3.
  1.1.5.3. Krsto i
  1.
  2.
  1.1.6.1. Gorica i
  1. Jovana
  2. Đorđe
  1.1.6.2. Blažo i
  1.
  2.
  1.1.7.1. Goran
  1.
  2.
  3.
  1.2.2.1. Ljiljana i
  1.
  2.
  3.
  1.2.2.2. Dragan
  1.
  1.2.2.3. Dobrivoje
  1.
  1.2.3.1. Ljubiša
  1.
  1.2.3.2. Goran
  1.
  1.2.4.1. Boban i
  1.2.4.2. Sanja

  1.3.1.1. Rade i Olivera
  1. Aleksandar
  2. Ana
  1.3.1.2. Miroljub i Slađana
  1. Maja

  1.7.2.1. Radmila i Ljubiša Radenović
  1.Saša

  2.1.1.1. Dragana i Saša Vukojević (razveli se)
  l. David
  2. Emilija
  2.1.5.1 Ivana i Dragan Stoiljković
  1. Ilija
  2. Jasna

  3.1.1.1. Ratomir i Nina (iz Pernika u Bugarskoj)
  1. Javor
  3.1.1.2. Ratomirka i Milun Petrović
  1. Olivera
  2. Aleksandar
  3. Tatjana
  3.1.1.3. Bratimir (Baćo) i Ana iz Velike Plane
  1. Saša
  2. Nebojša
  3.1.1.4. Bratimir i Milijana iz Žitnog Potoka
  1. Dušan
  2. Milena
  3.1.3.1. Milovan i Jana Stojičić iz Borinca
  1. Milan
  2. Ivan
  3.1.4.1. Radmila i Momir Golubović iz Bačkog Dobrog Polja
  1. Andrijana
  3.1.4.2. Dragan i Marija Penić iz Leskovca
  1. Milan
  2. Jelena
  3. Ljubica
  3.1.7.1. Ljubiša i Larisa
  1. Zoja
  3.1.7.2. Aleksandar i
  1. Mia
  3.1.8.l. Ljubica i Slobodan Dragutinović
  1. Milica
  2. Aleksandar
  3.1.9.1. Slavica i Dobrosav Milićević
  1.Miloš
  2. Milena
  3.1.9.2. Valentina i Dragan Ilić
  1. Teodora
  2. Petar
  3.2.6.1. Ljiljana i Saša Petrov (Razveli se)
  1. Branka
  3.2.6.2. Goran i Branka
  1. Ljubomir
  2. Marina
  3.2.7.1. Rade i Slavica iz Rečice
  1. Vesna
  2. Bojana
  3. Stefan
  3.2.7.2. Goran i Suzana
  1. Miljna
  2. Milena
  3.3.1.1. Verica i Zvonko Karabegović
  1. Aleksandar
  2. Ivan
  3.3.1.2. Ljiljana i Danilo Malović
  1. Nikola
  3.3.2.1. Milan i Svetlana
  1. Ivana
  2. Nataša
  3.3.2.2. Svetlana i Miloš Kovačević
  1. Veljko
  2. Ksenija
  3. Stanko
  3.3.3.1. Zoran i Ksenija
  1. Iva
  3.3.3.2. Slavica (Cica) Grgurević
  1. Marko
  3.3.4.1. Draan i Ivana
  1. Nemanja

  3.1.1.2.1. Olivera Stojanović
  1. Aleksandar
  2. Petar
  3.1.1.2.2. Aleksandar i Biljana
  1. Nemanja
  3.1.1.2.3. Tatjana i Zoran Đokić
  1. Marija
  2. Milica
  3. Mihajlo
  3.1.3.1.1. Milan i Zorica Grujić
  1. Lazar
  2. Milovan
  3.1.3.1.2. Ivaan i Dragana
  1. Milivoje

  Odgovori
 • Rade Brakočević

  Dragane, navodite između ostalog i:“Simo i Mira (od Šekulara).“ Možete li da navedete prezimena u Dobrim vodama kod Bojnika i okolini koja su porijeklom iz Šekulara (po mogućnosti i njihova stara prezimena, jer su prezimena u Srbiji u to vrijeme bila promjenjiva ). Zna se da na području Gornje Jablanice ima porijeklom Šekularaca, Veličana,Vasojevića, Srbljaka, Ašana, Bioraca, Korićana, Pešteraca i drugih sa prostora Crnogorskih Brda i Stare Crne Gore. Savići, Radenovići su iz okoline Plava. Gornje Polimlje od izvorišta Lima do Tifranske klisure kod Berana se zvalo Gusinjska nahija i tokom 19 vijeka. Otuda i toponim Gusinci u vašem kraju.

  Izostavih Toplicu, đe takođe ima doseljenika iz navedenih krajeva.

  Odgovori
 • Vitomir Vito Radović

  ZA DRAGANA RADOVIĆA

  Dragane,
  iz kojih ste knjiga uzimali ove podatke?
  Molim vas da navedete ime autora i stranice gdje se pominju ovi Radovići.

  Radovića u Rovcima nema niti ih je bilo porijeklom iz Rovaca sa slavom Sv. Luka.
  Radovića u Rovcima – Velje duboko ima, ali su porijeklom iz Morače – Mioska,koji su davno doseljeni i slave moračku plemensku slavu, Aranđelovdan,a ne rovačku slavu Sv. Luka.
  Radovići u Rovcima, nose prezime po Radu koji se doselio na sadašnje Njive Minića,, gdje su se Lješani bili naselili početkom 18 vijeka, kada su Njive bile svojina Đura Rajičeva Radulovića, koji je jednu ćer udao za Rada, koji je kod njega bio u najmu. Rade je tada i uzeo i slavu Lešnjana Aranđelovdan…
  Podatke sam uzeo iz knjige Rovca i Rovčani od Stevana Popovića, drugo dopunjeno izdanje, Nikšić, 1997. god, str. 242, 243, 244.
  Pročitajte i knjige: Rajka Raosavljevića kao i Mirka Barjaktarovića, koji su takođe pisali o Radovićima u Rovcima.

  Veliki pozdrav
  Vitomir Vito Radović
  iz Beograda

  Odgovori
 • Relja Radovic

  Moja familija Radovic zivi u Zlatiborskom okrugu,opstina Cajetina, selo Jablanica.
  Slavimo sv.Stefana 9.januar.
  Po kazivanju mog dede navodno smo doseljeni iz Morace , a na ovom portalu http://www.poreklo.rs/2014/03/25/poreklo-prezimena-selo-jablanica-cajetina/
  po pisanju Ljubomira Micica u knjizi Zlatibor – antropogeografska ispitivanja iz 1906. godine takodje se navodi da su Radovici iz Morace i slave Stevanjdan.
  Opet po kazivanju jednog drugog dede o tome otprilike nema nekih tacnih podataka i da cak postoji predpostavka da je Dzino dosao iz Hercegovine.
  Po porodicnom stablu koje ja imam moglo bi se zakljuciti da je taj prvi Radovic Dzino mogao doci u ovaj kraj negde oko 1825. ( praveci razmak medju generacijama od 25. godina).
  Ja imam to porodicno stablo u pdf. formatu i na zalost ne mogu ovde da ga prikacim kao atacment.
  Osim toga u mom selu zivi jos familija Bujic, Zivkovic i u selu Rozanstvo u opstini Cajetina zivi familija Ristanovic, koji takodje slave Stevanjdan.
  Po nekim kazivanjima to su neke familije koje su u nekoj vrsti srodstva, mada smo mi Radovici i Bujici kumovi. ( Bujici kumuju Radovicima ) i to je kumstvo staro kako sam saznao iz kazivanja svojih dedova oduvek.
  Familija je velika i rastrkani smo po celoj Srbiji ( Beograd, Uzice, Pozega Uzicka, Cacak ), a ima nas i u inostranstvu ( Amerika, Engleska ).

  Odgovori
 • Vitomir Vito Radović

  ZA RELJU,

  Relja,
  Da i po mojim istraživanjima vi ste iz Morače, ali to je sve knjiško istraživanje, u koje ja nemam poverenja.
  Za svoje Radoviće sam 30 i nešto godina istraživanja, tvrdio da smo od drobnjačkih Radovića, odlazio u Drobnjak pronašao i vezu itd…, ali kada sam prije par mjeseci uradio DNK analizu, ispostavilo se da nikakve veze sa Drobnjacima nemam, već da smo iz sasvim drugog plemena.
  Zato predlažem ti, u interesu tačnosti porijekla, da odradiš DNK analizu, koja košta 6500 dinara po popustu inače je prava cijena 13500 dinara.
  Ako ovo ne odradiš, sve će biti u nedoumici, nesigurnosti i pod velikim znakom pitanja.
  Kada budeš odlučio da uradiš DNK analizu, javi mi se pa ću te povezati sa ljudima koji to organizuju i rade, ili se javi portalu Poreklo.rs.

  Tebe bih zamolio, ako imaš taj tvoj rodoslov, da mi ga pošalješ na moj mejl:

  [email protected]

  Kako bih ga uporedio sa moračkim starim rodoslovima, i da ga unesem u moju knjigu o Radovićima.

  Sve što te zanima slobodno me pitaj.

  Veliki pozdrav
  Vitomir Vito Radović iz Beograda

  tel. 063 724 684 7 mobilni, viber
  011 630 69 05

  Odgovori
 • Nebojsa Radovic

  Za Vitomira. nije tacno da u rovcima nema Radovica koji slave sv. Luku moji Radovici je slave stotinama godina poz.

  Odgovori
 • Vitomir Vito Radović

  Poštovani Nebojša,
  U Rovcima nema Radovića kao rovačkog plemena-
  Bratstva, koja vode porijeklo od predaka, koji su dobježali u Rovca zbog krvi, i tu ostali su: Janjuševići, Pižurice, RADOVIĆI, Radmanovići, Miletići, Mitrići, Tomići i Popovići.
  Radovići u Rovcima u Velje Duboko,su davno doseljeni iz Morače, iz Mioske, nose prezime po pretku Radu Šukoviću, koji se doselio na sadašnje Njive Minića, gdje su se Lješani bili naselili početkom 18 vijeka, kada su Njive bile svojina Đura Rajičeva Radulovića, koji je jednu ćer udao za Rada, koji je kod njega bio u najmu, što znači da su starinom – porijeklom Moračani. Radovići u Rovcima slave Aranđelovdan, to je njihova primarna slava, a ima i onih koji su tu slavu promjenili i uzeli rovačku slavu Sv, Luku, ali oni nijesu Rovčani starinom, nego Moračani.

  Nebojša, imam još dosta podataka o Radovićima iz Rovaca, ali to ćeš čitati uskoro u mojoj knjizi o Radovićima.

  Veliki pozdrav
  Vitomir Vito Radović
  iz Beograda

  Odgovori
 • Nikola

  Za Nebojsu,

  Molim da se javis na [email protected] ili na 065/3133179 Nikola Radovic.

  Interesuje me sta imas i znas o poreklo svojih Radovica.

  Pozadrav

  Odgovori
 • Nikola

  Molim sve sa slavom Sv.Luka da se jave na [email protected] ili na 065/3133179 Nikola Radovic.

  Odgovori
 • Vitomir Vito Radović

  Nikola,
  da li si nešto novo saznao u vezi tvojih Radovića?
  Preporučujem ti da obavezno uradiš DNK analizu inače ovako sa „knjiškim „istraživanjem, vrlo je teško doći do pouzdanih podataka o poreklu.
  Ja sam takođe uradio DNK i to je sada sasvim druga priča.

  Pozdrav od
  Vitomira Vita Radovića
  iz Beograda

  Odgovori
 • Borko Radovic

  Postovani
  Procitah sve sto se pise o poreklu Radovica.
  Ja sve sto znam o svom poreklu jeste da nam koreni poticu iz Morace.
  Naseljeni smo u selu Bistrici izmedju Nove Varosi i Priboja i prijepolja.
  Ima nas tri kuce.
  Krsna Slava nam je Djurdjevdan.
  Voleo bi da saznam nesto vise o svojim korenima.
  Takodje bi voleo da mi kazete kako mogu nabaviti knjigu ako je izasla.
  U napred zahvalan.
  S`postovanjem
  Borko Radovic

  Odgovori
 • Vitomir Vito Radović

  ZA BORKA

  Borko,
  molim te piši mi na mejl:

  [email protected]

  moji telefoni su: 063 724 684 7 mobilni
  011 630 69 05 fiksni

  Pozdrav
  Vitomir Vito Radović
  iz Beograda

  Odgovori
 • Joksim

  Vito kad će knjiga?

  Odgovori
 • Vitomir Vito Radović

  ZA JOKSIMA

  E moj Joksime, zagrizao sam izuzetno veliki zalogaj i sada se mučim da ga progutam.
  Knjiga je, što se tiče rukopisa gotova. Unosim tekst u računar i tu su problemi. Sada tek vidim koliko malo vremena imam, tako da bih trebao 24 sata da radim.
  Obimna je građa ima prko 1500 stranica, čak mislim da će biti oko 2000 stranica. Sam unosim tekst u računar a tu sam tanak, jer ne znam slijepo kucanje, već nabadam, tako da jednu stranicu moga teksta kucam 1 sat, sa korekturom, fus notama, i prelomom, znači samo da se preda na štampu.
  U računar sam uneo 230 stranica, za sada.
  Ali šta da radim, veliki je poduhvat, jer ja obrađujem sve Radoviće bez obzira na slavu, na mjesto rođenja, boravka, porijekla, znači sve Radoviće na zemaljskoj kugli.
  Ovako nešto još nijko nije uradio za jedno prezime.
  Kada bih imao nekoga da mi kuca a ja da mu diktiram tekst, bilo bi t brzo završeno, a ovako, vidjećemo kada će biti kraj.

  Veliki pozdrav
  Vito Radović
  iz Beograda

  Odgovori
 • Vitomir Vito Radović

  Poštovani prijatelji, na jučerašnjem sastanku Društva srpskih rodoslovaca „Poreklo“ predloženo je da organizujemo testiranje na Svetski DNK dan 25. aprila 2016. Kao i prilikom testiranja za Srpski DNK dan (14. septembra 2015), cena testiranja bi bila 5.500 dinara uz plaćanje godišnje članarine za Poreklo sa 50 odsto popusta (1.000 umesto 2.000 dinara). Dakle, ukupno 6.500 dinara bi bilo testiranje na ovaj dan. Potrebno je da se javi najmanje deset sigurnih za testiranje, pa da se onda obratimo DNK centru za genetiku i definitivno dogovorimo ovu akciju. Prijave mogu da se šalju na [email protected] sa naznakom: Prijava za testiranje za Svetski DNK dan. NAPOMENA: Postojeći članovi Društva sa plaćenom članarinom za 2015. godinu, mogu da predlože jednog kandidata za testiranje po ceni od 5.500 dinara. Članovi Društva koji su platili članarinu za 2015. i 2016. godinu mogu da predlože dva kandidata za testiranje po ceni od 5.500 dinara.

  Odgovori
  • milisav

   živim u Ratkovu,selo u Bačkoj,Vojvodina,deda Mirko Radović,rodjen u Borkovićima,srez Plužine,u Pivi,mislim da je moj rodjak Radivoje Radović dao podatke o našim Radovićima,što se tiče izdavanja knjige,mislim da Vitomir ,može sa prikuplenim podacima,koji su,ako je tako kako on veli,za svaku pohvalu,treba izdati knjigu,mnogo je toga doprineo razvoj genetike,ali to ipak ,kao što ništa nije za celu istinu,osim Božije,a mladje generacije,kada genetika još sigurnija bude,knjigu dopisivati,tu živu riječ prenešena,što pričom,što zapisom,ništa nemože zamijeniti,ko večna priča o Kosovu,narod je to najbolje preneo,te znamo i šta je bilo,i kada je bilo,i kako je bilo

   Odgovori
 • Vitomir Radović

  Milisave,
  ogroman materijal sam prikupio i unosim u računar. Uneo sam 370 stranica, a po mome računanju biće između 1500 i 2000 stranica. Zaista je ogroman projekat, jer sam obradio sve Radoviće bez obzira na slavu. Ima dosta tačnosti i u knjiškim podacima, ali ima dosta i netačnosti, naročito u vezi Radovića iz Srbije, ali zato će DNK testovi odgonetnuti sve ostale nedoumice.
  Što se tiče Radovića u Crnoj Gori i hercegovini, tu nema grešaka, jer se tu tradicija i čuvanje porijekla i korijena prenosilo s koljena na koljeno vjerodostojno, istinito, dok u Srbiji ima svašta.
  Sve sam to popisao, i pokušao da utvrdim i porijeklo i tih Radovića. Koliko sam uspio, vidjećemo.
  Ali ipak preporučujem da Radovići u što većem broju urade DNK test. Mnogo znači, za utvrđivanje porijekla.

  Milisave, rodoslov vaših Radovića iz Pive imam, baš onaj najstariji, a ako imate vi vaše porodice, slobodno mi ga dostavite da ga unesem u knjigu.

  Veliki pozdrav
  Vito Radović
  iz Beograda

  Odgovori
 • milisav

  Pozdrav Vitomire da ste mi zdravo,Hvala na odgovoru,što se tiče moje porodice,rodjena mi tetka po ocu dala je sve podatke Radivoju Radoviću iz Bačkog Dobrog Polja,a on je vama poslao,oni su od Anta,a mi od Obrena,ima ona pesma,“a na vrhu Šejtan kule dje pogibe Adžić Vule,i dva mlada oficira,što ih Piva odabira,Soko Obren Radoviću i Milane Kneževiću“valjda je ta original,da nebude,sa Radovićima da se zavade,čiji je koji junak,i šta je uradio,kažu da su se posvadili u svoje vreme,koji će najveći junak biti u Crnoj Gori ,Nikac od Rovina ili Rovaca,evo ja kod prvog podatka zapeo,mogu misliti kako je Vama sa toliko podataka,te zbog pomirbe izabraše,Miloš Obilića,,pratio sam dosta ove prepiske Radovića,sa sviju strana,i mislim da treba da izdate knjigu,što pre,lakše će se potom dopunjavati,jer će tek tada u punomm jeku pristizati,i prave informacije,a mnogi će dati za analizu dnk,i poslati,u toj želji da knjiga što pre izadje,svako dobro ,zdravlje i sreću želim,Vama,i Vašoj familiji,i svim Radovićima redom,gde su da su,neka su zdravo

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA MILISAVA RADOVIĆA

  Hvala Milisave, na ovako divnim i biranim riječima. Da, knjiga će svakako biti objavljena, punom „parom“ unosim podatke u računar, tako da za sada nemam nikakvih problema. Biće to izuzetno i vrlo vrijedno djelo, nije što sam ja to radio, već zaista mnogo, mnogo podataka ima, koji su potkrijepljeni, činjenicama i fus notama odakle sam te podatke crpio, iz razni manastira, crkava, arhiva itd, itd.

  Veliki pozdrav
  Vito Radović
  Beograd

  Odgovori
 • Predrag T. Šćepanović

  Poštovani gospodine Vito,
  Ne znam zašto uporno tvrdite da u Rovcima nema Radovića.Ili čitate pogrešne knjige ili Vas neko pogrešno obaveštava jer očigledno nijeste dolazili u Rovca.Ovo bez ljutnje.Jer,u Rovačkom plemenu postoje dva mala bratstva od po nekoliko kuća,a prezivaju se Radović.Jedno su Radovići u selu Međuriječju koji slave Lučindan i koji su ogranak bratstva Jovanovića,koji,opet,s Ilinčićima potiču od Srezojevića i drugi Radovići iz sela Velje Duboko,koji slave Svetog Vasilija Velikog su porijeklom od bratstva Šukovića iz Donje Morače iz sela Mijoska.Ova dva bratstva,dakle,nijesu u međusobnom srodstvu kao ni s trećim bratstvom Radović,iz Bara Radovića u Donjoj Morači.Najbrojniji su ovi treći i slave Aranđelovdan.A širom Srbije postoje neka druga bratstva Radović koja su porijeklom iz Tarskog ili Moračkog sliva,ali od nekih drugih rodova.Po mojim istraživanjima, Radovići sa Zlatibora, od kojih je vojvoda Mihailo,porijeklom su iz Gornje Morače, gdje danas u selima Trnovica,Svrke i Dragovića Polje,živi brojno stanovništvo s tom slavom.
  Veliki pozdrav od Predraga T.Šćepanovića iz Kolašina na Tari

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA PREDRAGA ŠĆEPANOVIĆA

  Poštovani Predraže,
  očigledno niste precizno i detanjno pročitali ovu prepisku o Radovićima.
  Istražujući Radoviće i njihova porekla, ustanovio sam da postoje primarna prezimena i sekundarna prezimena Radovića. Radovići u Morači koji slave Aranđelovdan su Radovići koji prije ovoga prezimena nisu imali nikakvo drugo prezime, već je ovo prezime Radović njima primarno prezime… Svi ostali Radovići kao i u Rovcima su sekundarna prezimena, nastala od nekog drugog prezimena, a to sam objasnio i Nebojiši Radoviću prije nekoliko poruka, u ovim prepiskama. U prethodnim prepiskama sam takođe rekao da u Rovcima ima Radovića koji su od moračkih Radovića.
  Naravno, ja u ovim prepiskama ne mogu davati detalje moga istraživanja, jer ipak, ja pišem knjigu o Radovićima, pa ne bi bilo zgodno da baš sve iznesem u javnost prije objavljivanja knjige.
  Što se tiče Radovića u Srbiji, to je priča za sebe. Tek tu imate, ne sekundarna prezimena Radovića već u jednoj kući imate šestoro braće a od njih šest prezimena i između ostalih i Radovići. Sve sam te Radoviće iz Srbije popisao, i po knjiškim istraživanjima smjestio ih tamo gdje pripadaju, ali dok se ne uradi DNK analiza, sve je pod znakom pitanja.
  Knjiško istraživanje i predanja su jedno a hemija, nauka je nešto sasvim drugo To sam utvrdio i za moje Radoviće, i za Bjelopavlićke Radoviće koji su iz Srbije, i Radoviće iz okoline Bijeloga Polja, Radoviće iz Foče, Radoviće sa Romanije, Radoviće iz Raške itd, itd.
  Sigurno znate, da sva starocrnogorska i starohercegovačka plemena imaju prezime Radović, od kojih su neka primarna a neka sekundarna i to većinom. U Srbiji imaju Radovići koji nemaju veze ni sa Crnom Gorom niti sa Hercegovinom. U Hrvatskoj imate 2300 porodica sa prezimenom Radović, ali samo mali broj ima veze sa Crnom Gorom i Hercegovinom itd.

  Inače, Predraže, napisao sam jedan tekst koji treba da vam pošaljem u vezi Radovića, i tom prilikom da odgovorim na vaša pitanja koja ste mi poslali putem mog Mejla. Ovaj tekst će te dobiti ubrzo, a ja se izvinjavam što ga prije nisam poslao.

  Eto, dragi Predraže za sada toliko, mislim da sam donekle objasnio ove rovačke Radoviće.

  Veliki pozdrav
  Vito Radović
  iz Beograda

  Odgovori
 • dragan radovic

  postovani vitomire,
  zelim vam puno uspjeha na zavrsavanju knjige! zaista velik poduhvat!
  procitao sam sve komentare na ovom portalu, od 2012 do danas, no nista nisam nasao o mojim radovicima.
  obzirom da pominjete da u knjizi obradjujete sve radovice bez obzira na slavu, interesuje me da li imate podataka o porijeklu radovica iz buloga (okolina sarajeva, na pola puta izmedju sarajeva i pala)?!
  evo odgovora na vasa tipicna pitanja:
  – slava: sv.arhandjel mihailo,
  – prezime: nije mijenjano na ovom prebivalistu,
  – mjesto: bulozi, opstina stari grad, grad sarajevo, bih-republika srpska (prema terminologiji vaseg portala),
  – po usmenom predanju je jedan od trojice brace dosao iz crne gore (kolasin),
  – procjenjujem da je naseljavanje bilo sredinom 19.vijeka posto je moj djed spasoje rodjen 1880, a moja grana rodoslova izgleda … vukola – maksim – spasoje – risto – dragan.
  srdacan pozdrav,
  dragan

  Odgovori
  • Vitomir Radović

   ZA DRAGANA RADOVIĆA

   Dragane, mnogo podataka imam, a isto tako veliki je broj Radovića koje obrađujem, tako da ne mogu o svima pisati ovdje na ovom mjestu, jer ako moja knjiga ima preko 1500 stranica, šta misliš onda koliko bi zauzeo prostora na ovom mjestu da pišem o svima.

   Molim te javi mi se na moj mejl:

   [email protected]

   Imam podataka i o tvojim Radovićima.

   Veliki pozdrav
   Vitomir Vito Radović
   iz Beograda

   Odgovori
 • ante ivanković

  PREZIME RADOVIĆ U HRVATSKOJ
  autor Ante IVANKOVIĆ iz Splita

  Prezime Radović ima 1847 stanovnika Hrvatske i po učestalosti je 234. hrvatsko prezime.
  Radovića je najviše: u Zagrebu (108 obitelji, 220 duša), Viru pokraj Zadra (41, 114), Rijeci (44, 107), Karlovcu (36, 88), Splitu (32, 87), Zadru (23, 70), Dubrovniku (25, 69), Šumberu pokraj Svete Nedelje (49, 48), Radošiću pokraj Sinja (15, 45), Puli (13, 34).
  Prezime je nastalo od pridjeva posvojnog Radov, izvedenog od imena Rade ili Rado, koja u osnovi imaju korijen rad- sa značenjem kao i pridjev radin, onaj koji voli rad, koji je radišan.
  Slična su jezičnog postanja i prezimena: Radov, Radovac, Radovec, Radovčić, Radovečki, Radovinović, Radovniković.
  Radović je učestalo prezime dalmatinskog područja, kako nekoć tako i sada: prema popisu iz 2001. godine u 31 naselju u Dalmaciji živi 220 Radovića obitelji sa 626 duša, što je trećina svih pripadnika tog roda u Hrvatskoj
  Staro je to prezime i zadarskog kraja.
  Prigodom posjeta Pašmanu općeg providura Mletačke Dalmacije i Albanije Alvisa Moceniga 1607. godine na tom se otoku spominje 179 prezimena, među njima i Radović, koje se tu održalo do danas.
  Prema popisu iz 2001. godine Radovići na zadarskom području žive u šest naselja sa 79 obitelji i 233 duše, a najviše ih je: u Viru (41 obitelj, 114 duša), Zadru (23, 70), Tkonu (otok Pašman) (5, 21), Vrsima pokraj Nina (6, 12) itd.
  Koliko je problematika prezimena i složena i osjetljiva pokazuje i primjer Radovića dubrovačkog kraja, koji se prema krvnom podrijetlu na tako malom prostoru dijele na čak četiri grane: konavosku, imotsko-cavtatsku, dubrovačko-kotorsku i pelješku.
  Konavoski Radovići su starinom iz Čilipa, odakle su se raselili: u Dubrovnik (1722. i 1787. godine), Komaje (1895) i Cavtat (1782).
  Što tiče Radovića u Čilipima, N. Kapetanić i N. Vekarić su utvrdili da je u popisu iz 1673/1674. godine popisivač zaboravio popisati u Čilipima kuću Radovića, koja je, izričiti su autori, sigurno postojala i prema procjeni imala je pet duša.
  U popisu pak iz 1833. godine u Čilipima su zabilježene dvije Radovića obitelji: Kate, udovice Braice Radovića i Rade Petrova; u popisu iz godine 1890. dvije obitelji s prezimenom Radović: obitelji Balda Baldova i Marije, udovice Luke Radovića te i četiri obitelji s dvoriječnim prezimenima: Đure Radovića Đanikola, Petra Nikolina Radovića Perinka, Petra Radova Radovića Butijera i Mata Radova Radovića Matana.
  U Cavtat je 1903. godine doselila Radovića obitelj iz Prološca u Imotskoj krajini, potomak pravoslavnih Radovića, koji su 1718. godine prebjegli iz Popova polja u Imotsku krajinu (Proložac i Nebriževac).
  Dio Radovića iz Dubrovinika su drukčijeg krvnog podrijetla: u dubrovačkoj matici vjenčanih upisano je 1675. godine vjenčanje Vicenta Petra Radovića iz Kotora s Ivanom kćeri Vukašina Ivaniševića (Giouanna filia Vucasini Iuanisceuich murlaciensis).
  Starina pak peljeških Radovića je Potomje, gdje su nastali od starijeg roda Dokesića, da bi kasnije promijenili prezime u Nikičević a tek su se u 18. stoljeću konačno opredijelili za prezime Radović. S tim prezimenom su zabilježeni: u popisu iz 1783. godine četiri obitelji: Pave Stjepanova, Nikole Antunova, Antuna Nikolina i obitelj Mande, udovice Martina Radovića; u popisu iz 1793. godine ubilježeni su svi domaćini obitelji iz popisa otprije deset godina, jedino je u obitelji udovice Lucije stasao za domaćina sin Josip Martinov Radović.
  Popis iz 2001. godine zatekao je Radoviće na dubrovačkom području u devet mjesta s 56 obitelji i 144 duše, a najviše ih je: u Dubrovniku (26 obitelji, 59 duša), Čilipima (7, 31), Potomju (10, 17), Orebiću (4, 14) itd.
  U povijesnoj Poljičkoj Kneževini zaselak sela Srijana na sjevernim padinama Mosora, zvao se Radovići (spominje se 1613. godine), što upućuje na davno postojanje prezimena Radović na tom području. Zaselak Radovići pojavljuje se pod tim nazivom i u austrijskim popisima stanovništva (od 1890-1900) da bi od 1910. do 1948. godine bio preimenovan u Radovčiće. To vjerojatno znači da su preci današnjih poljičkih Radovčića (u popisu iz 2001. godine u Kostanju je 12 Radovčića obiteljii s 55 duša, u Splitu 18 obitelji s 47 duša) u starini imali upravo prezime Radović.
  U Poljičkoj Kneževini i na nedalekom splitskom području popis iz 2001. godine zabilježio je Radoviće: u osam naselja s 54 obitelji i 157 duša, a najviše ih je: u Splitu (32, 87), Podstrani (8, 25), Kaštel Sućurcu (4, 17), Kostanju poviše Omiša (4, 12) itd.
  Inače prezime Radovčić je zabilježeno 28. ožujka 1633. godine u Srijanima (Marko Radovčić je svjedok pri prodaji zemlje).
  U selu Dobrom pokraj Livna u popisu biskupa fra Marijana Bogdanovića iz 1768. godine zabilježena je dvočlana obitelj udovice Ane Radović, tada jedina obitelji u Bosni i Hercegovini s tim prezimenom.
  Možda su, ali se ne zna i jesu li livanjski Radovići preci današnjih Radovića u Cetinskoj krajini, u kojoj ih je popis iz 2001. godine zatekao u tri naselja s 20 obitelji i 81 obitelji: u Radošiću pokraj Sinja (15 obitelji, 45 duša), Sinju (9, 31), Brnazama (1, 5).
  U gradu Visu Radovići su zabilježeni u 18. stoljeću u župskim maticama umrlih: Juraj Radović alias Butrisin, Magdalena Radović Kuzmina (1749) i Mato Radović iz Starog Grada na Hvaru (1764).
  Popis iz 2001. godine evidentirao je u Visu dvočlanu obitelj s prezimenom Radović.
  Radovići pravoslavne vjere zabilježeni su 1784. godine u Prološcu pokraj Imotskog te 1792. godine u Nebriževcu također pokraj Imotskog (danas Kamenmost), a u oba slučaja su doseljenici iz Popova polja u jugoistočnoj Hercegovini.
  Prema popisu iz 2001. godine u Imotskoj krajini Radovići žive: u Kamenmostu (četiri obitelji, 11 duša) i Donjem Prološcu (2, 8).
  Radovići iz Riđana i Žagrovića pokraj Knina doseljenici su iz Bosne u 17. stoljeću.
  Na kninskom području popis iz 2001. godine zatekao je Radoviće: u Kninu (dvije obitelji, devet duša) i Žagroviću (1, 1).
  Radović je i slavonsko prezime, a zabilježeno je: godine 1698. u Mikleušu pokraj Slatine obitelj Blagoja Radovića; u Gornjim Meljanima pokraj Voćina obitelj Marka Radovića; godine 1702. u Osijeku obitelj Stjepana Radovića; u Škrabutniku pokraj Požege obitelji Ilije i Nikole Radovića; godine 1736. u Lazu pokraj Vukovara obitelj Petra Radovića; u Škrabutniku obitelji Stevana i Tadije Radovića; godine 1760. u Cerniku pokraj Nove Gradiške kuća Ante Radovića, u kojoj žive dva bračna para i ukupno šest duša; u Prvči tročlana obitelj Mije Radovića.
  Popis iz 2001. godine zabilježio je u 37 naselja pet slavonskih županija 76 Radovića obitelji sa 175 duša, u Osječko-baranjskoj županiji (16 mjesta, 38 obitelji, 90 duša), Vukovarsko-srijemskoj (9, 19, 52), Virovitičko-podravskoj (6, 10, 17), Brodsko-posavskoj (3, 6, 11) i Požeško-slavonskoj županiji (3, 3, 5).
  Ovom prigodom navodimo naselja s 10 i više Radovića: u Osijeku (10 obitelji, 28 duša), Marinićima (5, 10), Sarvašu (4, 10); u Vukovaru (11, 19).
  U Međimurju Radovići se pojavljuju 1844. godine u Donjem Mihaljevecu i Turčišću s grafijskim oblikom Radovics; godine 1850. u Lapšini s oblikom Radović; godine 1931. ustalio se oblik Radović, tada zabilježen u Domašinecu i još devet međimurskih naselja.
  Popis iz 2001. godine zabilježio je Radoviće sedam mjesta s 15 obitelji i 43 duše, a najviše ih je: u Podbrestu (4, 13) Gradinovecu (3, 11), Ivanovecu pokraj Čakoveca (2, 5) itd.
  U drugoj polovici 20. stoljeća dio Radovića s dobojskog područja (Bosna) preselili su u Zagreb i Pulu, a dio njihovih prezimenjaka zadarskog područja nova su prebivališta svojim obiteljima osigurao u Rijeci.
  U 25 naselja zagrebačkog područja i Hrvatskog zagorja živi 164 Radovića obitelji s 384 duše, a najviše ih je: u Zagrebu (108 obitelji, 220 duša), Šumberu (19, 48), Sesvetama (5, 23), Velikoj Gorici (4, 14), Velikoj Ostrni (3, 11) itd.
  Popis iz 2001. godine zatekao je u 45 mjesta primorsko-istarskog područja 127 Radovića obitelji s 336 duša, a najviše ih je: u Rijeci (44 obitelji, 107 duša), Puli (13, 34), Labinu (11, 26), Novom Vinodolskom (3, 12) itd.
  Spominjemo i još dvije skupine Radovića: karlovačku (15 naselja, 58 obitelji, 143 duše) i sisačku (14, 31, 59), a najviše ih je: u Karlovcu (36 obitelji, 88 duša),Tuškanima (6, 20); Sisku (7, 17), Dugom Selu Lasinjskom (9, 17) itd.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Za Anta Ivankovića

  Ante,
  Molim vas, javite mi se na mejl:

  [email protected]

  Veliki pozdrav
  Vito Radović iz Ulcinja

  Odgovori
 • Sanja Radovic

  Postovanje gdine Vitomire
  Ja sam takodje Radovic… slucajno sam nasla ovaj sajt…Moj otac je Milomir Radovic,rodjen 1955.g Krusevcu, deda je Milic Radovic,rodjen 1931.g u selu Bovan kod Krusevca,pradeda se zvao Miloje. Na moju zalost otac i deda su se upokojili pa nemam puno informacija o nasem poreklu. Po prici koje se secam iz detinjsva cukun deda prebegao iz Crne Gore posle neke guzve da kazem sa Turcima,ne secam se samo da li je to bila okolina Cetinja ili Niksica. Slavimo Nikoljdan. Ako mozete da i pomognete bar malo bila bih Vam jako zahvalna. A ja cu potraziti neke dodatne informacije kod dedine rodjene sestre Milice (Milica Radovic udata Mijatovic) koja je jos uvek Bogu hvala vitalna. Pozdrav iz Krusevca

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA SANJU RADOVIĆ

  Poštovana Sanja,
  dobio sam vaše podatke koje ste mi poslali putem Mejla, pa ću vam odgovoriti takođe putem Mejla.
  Pošaljite mi podatke koje sam vam tražio.

  Veliki pozdrav

  Vito Radović
  iz Ulcinja

  Odgovori
 • liv

  Radovici iz Pive, CG (slave sv. Jovana u januaru) su bili naseljeni na Mratinju pa presli u selo Crkvicko Polje gdje ima 15-tak kuca. Negdje pise da su rod s Čavićima s Pišča

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA LIV

  O ovim Radovićima sam dosta pisao, imam i njihov stari rodoslov. Oni su od stabla Branilovića i slave Jovanjndan. Oni nijesu isto bratstvo sa Radovićima iz Borkovića. Ovi su ( Mratinjci) Potomci Rada Čavića.
  Za sada toliko, jer puno toga ima , a to će biti objavljeno u mojoj knjizi o Radovićima.

  Veliki pozdrav
  Vito Radović
  iz Ulcinja

  Odgovori
 • liv

  Svaka cast za knjigu Vito. Kada ce biti izdata? Znam mnoge koji bi voljeli da je imaju

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA Liv

  Tekst ubacujem u računar, uneo sam oko 400 stranica, imam još da unesem oko 2100 stranica i tu je kraj.
  Očekujem u toku zime da sve ovo privedem kraju.

  Veliki pozdrv od
  Vita Radović
  iz Ulcinja

  Odgovori
 • Predrag T. Šćepanović

  Vito, svaka ti čast, dobar si poznavalac bratstava Radovića.Vidio sam rezultat testiranog Radovića iz Kruševica (Romanija).Uvijek si tvrdio, dakle ispravno,da oni nijesu porijeklom iz Morače.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Za Predraga Šćepanovića

  Predraže,hvala ti na pohvalama.
  Vidjećeš u mojoj knjizi o Radovićima, da će biti još iznaneđenja i ekskluzive, što se tiče porijekla raznih Radovića.
  Mnogo sam godina, rada i truda uložio u ovaj projekat, pa na kraju moraju doći i rezultati.

  Ovom prilikom da obavjestim sve Radoviće, da trenutno rukopis unosim u računar, unio sam do sada 980 stranica A4 formata, a ako ovako ovim tempom budem nastavio, očekujem da ću zimus ceo tekst u rukopisu unijeti u računar i predati na štampanje.

  Molim još jednom sve Radoviće, ako imaju svoje Rodoslove, da mi dostave, da ih unesem u knjigu.

  Veliki pozdrav Peđa tebi
  od Vita Radovića iz Beograda

  Odgovori
 • Dejan Radovic

  pozdrav Vitomire….mene zanima poreijeklo mojih Radovica iz Foče ali iz sela predrazje ili Trošanj…nema nas mnogo mozda 3-4 kuce…imam neke neprovjerene informacije da smo potomci nekih Zivanovica od Pive…slavimo Djurdjevdan.. 😀 pozdrav

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA DEJANA RADOVIĆA

  Dejane,
  molim te javi mi se na mejl:

  [email protected]

  Veliki pozdra
  Vito Radović
  iz Beograda

  Odgovori
 • Predrag T. Šćepanović

  Poštovani Vitomire,
  Nedavno sam saznao od mog komšije Dragoljuba Mišovića,koji je porijeklom Mojašević iz Vasojevića,da je sa njim u Sarajevu studirao Pravni fakultet izvjesni Rasim Radoović rodom iz okoline Foče.G.Dragoljub se sjeća da je u svom prezimenu imao dva slova o.Ali o njemu,poslije završenih studija,ništa nije čuo.Rasim i Dragoljub su studirali sa Vojislavom Šešeljom.To je ta generacija.Rasim je tvrdio da vodi porijeklo iz Morače.Znaš li ti šta o tome?Zvao sam g. Petra Zagorskog Aškrabu da ga pitam je li je išta čuo o ovim Radovićima sa dva slova o, u prezimenu.Odgovorio mi je da o tome nema nikakvih informacija.U Bijelom Polju sam saznao da muslimansko bratstvo Balić iz okoline toga mjesta tvrdi da su porijeklom od Radovića iz Morače.tamo negdje oko Konjica ima muslimansko bratstvo Ćinćur,a u Bijelom Polju su pravoslavni Ćinćuri koji su porijeklom od Radovića iz Morače.Nešto ima od svega ovoga ali ne mogu da skučim.Pozdrav.

  Odgovori
  • Ivan Radović

   Da postoje Radovići muslimani sa dva „oo“, ali ne u Foći već u Goraždu i to je nažalost jedini podatak koji znam.

   Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA PREDRAGA ŠĆEPANOVIĆA

  Predraže,
  imam matične knjige rođenih i umrlih iz sela u okolini Foče. Radovića sa dva slova „o“ nema u pomenutim matičnim knjigama.
  Ima Radovića muslimana.

  Veliki pozdrav
  Vito Radović iz Beograda
  tel 064 724 684 7

  Odgovori
 • Đurakič

  pozdrav svima,

  interesujeme da li nešto znate o Radovićima koji su se naselili u Čačku,Ljubić. Iz pričem sam čuo da su rodom iz Kolašina. Slava im je Sv.Stefan.

  unapred hvala 🙂

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Za Đurakića,
  Poštovani, u gradu Čačku ima Radovića sa različitim slavama, pa i onih koji slave Stevandan, oni su došli iz Ljubića, a u Ljubić su došli krajem 18 i početkom 19 vijeka.
  Odakle su došli u Ljubić ovi Radovići koji slave Stevanjdan, saznaćete iz moje knjige o Radovićima, koja će, nadam se, biti objavljena u toku ove godine.
  Ako vas nešto preciznije interesuje o ovim Radovićima, pišite mi na mejl:

  [email protected]

  Veliki pozdrav
  Vito Radović
  iz Beograda

  Odgovori
 • Nemanja

  Zanima me poreklo familije radovic iz sela lozno pored leposavica .po nekim spisima.kazu da su od vasojevica i da su ziveli oko manastira morace .slave arandjelovdan

  Odgovori
 • Joksim

  Nemanja, javite se Vitomiru Radoviću. Imate njegovu mejl adresu.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA NEMANJU

  Nemanja,
  u plemenu Vasojevića nema Radovića.
  O Radovićima iz Lozne sam pisao, uskoro ćete imati prilike da čitate

  Javite mi se na Mejl:

  [email protected]

  Veliki pozdrav
  Vito Radović

  Odgovori
 • Mladen radović

  Poštovani Radovići,

  Veliki pozdrav svima.
  Interesuje me, da li neko ima podatke o Radovićima iz sela Sibnice i Rašice, relativno blizu sela, iz opštine Blace kod Prokuplja. Moji su poreklom iz Sibnice, koji su kasnije došli u Rašicu? Hvala najlepše.

  S poštovanjem,
  Mladen Radović
  [email protected]

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA MLADENA

  Mladene, koja vam je slava?
  Pisaću vam na mejl.

  Pozdrav od Vita Radovića

  Odgovori
 • Mladen Radović

  Poštovani Vito,

  Šaljem Vam sve nama poznate podatke danas u toku dana na mejl.

  Srdačan pozdrav i svaka Vam čast na trudu i zalaganju, koji je ogroman. Budite ponosni !

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Za Mladena Radovića
  Mladene, hvala na podršci, u kontaktu smo putem Mejla.

  Veliki pozdrav
  Vito Radović
  iz Beograda

  Odgovori
 • Nebojša Radojević

  Poštovani Vitomire Radoviću,

  Veliki pozdrav .
  Interesuje me, da li neke imate podatke o Radojevićima iz sela Donji Krnjin iz okoline Leška, nekad Studenički srez, a sada u opštini Leposavić. Slavimo sv.Luku i po predanjima od naših starih došli smo iz Crne Gore.

  Odgovori
 • Mladen Radović

  Poštovani Vito,

  Poslao sam Vam dva puta na e-mejl adresu rodoslov i ništa mi još niste javili.
  Molio bih Vas da mi se javite, da razmenimo informacije.

  Veliki pozdrav.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Mladene,
  dobio sam mejlove, javljam se.

  Pozdrav
  Vito Radović

  Odgovori
 • Jelena Mihailovic

  Moji preci su Radovici iz sela Jelovik kod Arandjelovca. Slave Lazarevu subotu.Da li znate nesto o njihovom poreklu? Srdacan pozdrav!
  Jelena Mihailovic

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Jelena,
  pišite mi na mejl:

  [email protected]

  Pozdrav
  Vito Radović

  Odgovori
 • Dusan

  Pozdrav porodica Radovic iz ljubica ako imate informacije

  Odgovori
 • Mladen Radović

  Poštovani Vito,
  Gde možemo pogledati Vaše knjige i kupiti ih? Da li će se naći u nekim knjižarama, izdavaonicama, itd?

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Poštovani Mladene,
  svi ćete biti obavješteni kada bude štampana konačna verzija knjige. Ovo sada sam odštampao samo jedan probni primjerak, da vidim kako bi to izgledalo i da uradim još dopuna, ubacim još slika, tekstova itd.

  Ako imate slika ili nekih interesantnih priča, a željeli bi da se nađe u ovoj jedinstvenoj knjizite nvrste u nas, o svim Radovićima na zemaljskoj kugli, slobodno mi pošaljite na mejl, ja ću to sa zadovoljstvom uneti u knjigu.

  Veliki pozdrav
  Vito Radović
  iz Ulcinja

  Odgovori
 • Marko Radović

  Poštovani,
  Samo da javim da ima i nas Radovića i u Istočnoj Srbiji
  Slavimo Sv.Luku ako se dobro sećam priča pokojnog dede vodimo poreklo iz Morače
  Ako imate neke informacije molim vas pošaljite mi na mejl

  Pozdrav za sve Radoviće
  Marko Radović
  Zaječar

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Za Marka Radovića

  Marko, o vama u istočnoj Srbiji sam dosta pisao. Javi mi se na mejl:

  [email protected]

  Pozdrav
  Vito Radović
  iz Ulcinja

  Odgovori
 • Crkvicko Polje

  Znate li nesto o Radovicima iz Crkvickog Polja, slave Jovandan? Imate li mozda rodoslov?

  Moje postovanje

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Za Crkvičko Polje

  Imam dosta napisano o Radovićima iz Crkvičkog PŠolja i imam njihov stari Rodoslov.

  Pišite mi na mejl:

  [email protected]

  Veliki pozdrav,
  Vito Radović iz Ulcinja

  Odgovori
 • Novljanin

  Moji Radovici u Herceg Novom (Ratisevina) slave Svete Vrace. Kako bih mogao saznati porijeklo mojih Radovica, tj. odakle smo dosli u HN?

  Ima dosta Radovica u HN iz lokalnog sela Krusevice, ali nam oni nisu rodjaci.

  Pozdrav za Vita Radovica,

  Krsto

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Za Krsta,

  Krsto, Radovići u Ratiševini se pomonju u prvom mletačkom katastru nakon povlačenja Turaka iz Herceg Novog 1687. godine Tada je Ratiševina imala 165 stanovnika, a među njima i Radoviće.
  U mojoj knjizi o Radovićima, sam mnogo pisao o tim Radovićima i njihovom porijeklu, gdje je sve podkrijepljeno dokumentima.
  Uskoro ćete čitati o tim Radovićima.

  Pišite mi na mejl:

  [email protected]

  Veliki pozdrav
  Vito Radović ioz Ulcinja

  Odgovori
  • Milorad Bogdanović

   Mikula i Cvitko Radović spominju se u turskom defteru za 1604 godinu u selu Visak, nahija Vrbaški, između Lijevče polja i Kozare. Još se spominju prezimena:Kovačević, Petković, Vukčević, Predojević, Dojčinić, Glasinić, Ljubojević, Frančević, Balić, Prijaković, Sarišović i Suvarić. Upisane su 33 kuće, od toga, gledajući po posjednicima baština-očevina, njihovim imenima, imenima očeva, može se lako zaključiti da je bilo 25 pravoslavni Srba, 2 katolika i 6 muslimanskih porodica.

   Ovo je prepis iz knjige Opširan popis Bosanskog sandžaka iz 1604 godine, Sarajevo, 2000., Svezak 1/2, što je pripremio Adem Hamdžić, str. 346-347, a može se pročitati i u našoj digitalnoj biblioteci.

   Odgovori
 • Vitomir Radović

  Milorade,
  hvala ti na ovom dopisu, ovo sam ja već obradio u mojoj knjizi i donekle ustanovio odakle potiču ovi Radovići. Ali, o tome ćemo uskoro čitati u mojoj knjizi o Radovićima, koja treba uskoro da bude objavljena na skoro 5000 (pet hiljada) stranica, u 4 toma.

  Još jednom hvala,
  Vito Radović
  iz Ulcinja

  Odgovori
 • Mladen Radović

  Poštovani Vito,

  Je l ti mejl i dalje onaj stari, poslao bih ti neka pitanja i rodoslov svoj koji sam našao?

  Svako dobro
  Mladen Radović

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA MLADENA

  Mladene, jeste, aktuelan je onaj moj stari mejl:

  [email protected]

  Telefon viber: 063 724 684 7

  Javi mi se obavezno.

  Veliki pozdrav
  Vito Radović iz Beograda

  Odgovori
 • Darko Radovic

  Postovani, ja sam Darko Radovic iz Kraljeva. Pratim vase objave i jako me interesuje moje poreklo, inace pradeda mi je iz sela Gracac kod Vrnjacke Banje,slavimo Arandjelovdan pa bih vam bio zahvalan kada bi ste mi rekli neka vasa saznanja o nasem poreklu.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Za Darka Radovića

  Darko,pisao sam o tvojim Radovićima.
  Molim te javi mi se na telefon (viber) 063 724 684 7
  ili mejl: vilaradovicptt.rs

  Veliki pozdrav
  Vito Radović
  iz Beograda

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Darko,
  mejl adresa je prethodna pogrešno napisana.
  Evo tačne mejl adrese

  [email protected]

  pozdrav
  Vito Radović

  Odgovori
 • Spaic Slobodan

  Poštovani:
  Moji kumovi od starina su Radovići.Žive u Herceg-Novom.Nekada su živeli u Kruševicama kod Herceg-Novog.Ima ih i danas da žive u Kruševicama.Slave Začeće svetog Jovana 6 oktobra i to im je od starina slava.Molio bih ako nešto znate o njima da mi kažete.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Za Slobodana

  Slobodane,

  o Radovićima iz Kruševica – Herceg Novi sam pisao toliko u mojoj knjizi, da bi se mogla izdvojiti jedna posebna knjiga. Uskoro će biti štampana moja knjiga o Radovićima, pa ćete imati prilike da dosta čitate o njima.

  Veliki pozdrav
  Vito Radović
  iz Beograda

  Odgovori
 • Krsto Radovic

  Za Vitomira Radovic,

  Zovem se Krsto Radovic, rodjen sam u Beogradu 1974. Otac mi je iz Grblja, CG. Poreklo po predanju su nam Kosjeri, mada u knjizi „Istorija Grblja“ se navodi da smo sa Njegusa. U Grbalj smo dosli u vreme Knjaza Danila. Slavimo Svetog Djordja.
  Pregledavao sam komentare i stranicu o Radovicima, ali nisam video da se spominju Radovici iz Grblja, niti mesto Radovic na Crnogorskom primorju.
  Dali imate neke informacije o tome?
  Unapred hvala!

  Pozdrav!

  Krsto

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  ZA KRSTA

  Krsto, pisao sam o Radovićima iz Grblja i molim te javi mi se na telefon:

  063 724 684 7

  Vito Radović
  iz Beograda

  Odgovori
 • Sasa Radovic

  poz za sve radovice ovde gde se moze kupiti vasa knjiga ako je izasla posto bi voli da znam

  o porjeklu radovica procitao sam skoro sve tekstove ovde pa sam sad bas zainteresovan da

  saznam sto vise ja sam iz Milica Republika Srpska veliki poz za sve radovice i da slavim

  Djurdjevdan .

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Za Sašu,

  Saša,
  javi mi se mejlom ili na telefon 00 381 63 724 684 7 ovo je vajber,

  Evo mejl adrese

  [email protected]

  Veliki pozdrav

  Vito Radović

  Odgovori
 • Mladen Radović

  Poštovani Vito,

  Da li je knjiga završena? Može li se negde pogledati, kupiti?

  Odgovori
 • Vojislav Ananić

  RADOVIĆ (p). u Brataču (Nevesinje). Zasadi (Bileća) i Željuši (Mostar). Starinom su iz Kuča u Crnoj Gori. Predanje kaže da su tamo „ubili agu“ i pobjegli u Riđane, „pa su i tu ubili agu“. Iz Riđana je, početkom 18. vijeka. doselio Rade u Bratač. U ovom selu ih ubrajaju među najstarije poradice, Radovići u Željuši su iz Bjelica u Crnoj Gori, od tamošnjeg bratstva Avramovića. Slave Petkovicu, a Radovići u Zasadi i Brataču slave Nikoljdan (59:187, 213, 249). Bratač je rodno mjesto nevesinjskog „vojvode“, popa Petra Radovića, koji je imao značajnu ulogu u hercegovačkom ustanku 1875. godine. Radovići se spominju i u Mostaru. Iz arhivskih dokumenata se saznaje da je nekada poznati mostarski knjižar i izdavač Vladimir M. Radović bio „jedna od centralnih figura u javnom životu Mostara posljednje decenije devetnaestog vijeka“. V. Radović je bio pokretač izdavanja dječjeg lista „Hercegovče“ koji je trebao da se pojavi 1. januara 1893. godine, kao „prvi i jedini dječji list u Bosni i Hercegovini“ (20:114,119).

  Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Vojislave, hvala ti na javljanju.
  U mojoj knjizi o Radovićima u 6 tomova, o hercegovačkim Radovićima sam pisao na preko 200 stranica.
  Ovaih dana sam dao u štampu 6 (šestu) knjigu.

  Odgovori
 • Vojislav Ananić

  Pozdrav, Vitomire!
  Bilo bi lepo kad završiš sve o Radovićima, da se knjiga nađe i u našoj digitalnoj biblioteci.
  Vojislav

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Svakako, pa Poreklo je izdavač mojih knjiga.

  Odgovori
 • Mladen Radović

  Poštovani Vitomire,

  Kada će se knjige naći u slobodnoj prodaji i gde?

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Od Nove Godine će biti u slobodnoj prodaji. Ko želi da bude prenumerant, može mi se javiti, njegovo ime će biti upisano u knjige.
  Štampam 6 njiga na 6500 stranica.

  Moj telefon: 00381 63724 684 7 u Srbiji
  00 382 69 242 201 u Crnoj Gori

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Posle 42 godine istraživačkog rada o svim Radovićima na zemaljskoj kugli, upravo je izašla knjiga „Radovići, poreklo, ljudi i događaji“ u 6 tomova na 5332 strane u 100 primeraka na A4 formatu.

  Sve ukupno knjiga „Radovići, poreklo, ljudi i događaji“ u 6 tomova ima 5.332 stranice
  334 arhivska izvora
  1.401 izvor iz knjiga i razne druge literature
  1.215 izvora iz novina, časopisa i drugih publikovanih listova
  150 informatora
  116 internet adresa
  registar na 341 stranici
  sadržaj na 102 stranice
  manje poznate reči i izraze na 16 stranica
  11.215 fusnota
  1.907.150 napisanih reči

  Odgovori
 • Danevla

  Poštovani g.dine Vitomire

  Da li u Crnoj Gori i gdje se može kupiti vaša knjiga o Radovićima.
  Moji potiču iz Gornje Morače,Vojvodić,slavimo salvu sv.Arhangela Mihajla,Aranđelov dan,vodimo porijeklo od Mine Radulovog Radovića,znamenitog Crnogorskog junaka i Vojvode,koji je iz Bara Moračkih(u srodstvu sa Mitropolitom Crnogorsko Primorskim gdinom Amfilohijem Radovićem)i koji je posle ubistva Hasan Bega Mekića;od Vladike Petra I Petrovića dobio zvanje Vojvoda Crnogorski i Morački(i imanje u Gornjoj Morači tačnije u Dragovića Polju),i ćiji je sin zbog turske osvete od titule Vojvode postao Vojvodić.
  Puno pozdrava za sve Radoviće,ma gde bili,iz Boke Kotorske.

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Poštovana Danevla,
  o vašim Vojvodićima sam dosta pisao u mojim knjigama. Ja sam za par dana u Crnoj Gori. Evo moj telefon 00382 69 242 201
  Veliki pozdrav

  Odgovori
  • Stefan Bujić

   U mome selu Jablanica žive Radovići koji slave stevanjdan i oni su moji kumovi.Inače i ja slavim stevanjdan.Čuo sam da smo možda ista krv.Zanima me naša istorija!

   Odgovori
 • Predrag Radović

  Poštovani,

  ja sam Predrag Radović iz Kraljeva, a moj pradeda Božidar Radović je iz sela Ratina (kod Kraljeva). Krsna slava je Sveti Nikola. Negde sam načuo da smo poreklom iz Crne Gore, ali ne mogu da se setim odakle mi ta informacija.

  Pozdrav ostalim Radovićima

  Odgovori
 • Vitomir Radović

  Predraže, da li tvoji Radovići slave Stefandan?

  Pozdrav
  Vito Radović, autor knjige „Radovići, poreklo, ljudi i događaji“

  Odgovori
 • Radović Predrag

  Poštovani
  Ja sam Predrag Radović iz Valjeva, moj deda Milan Radović protojerj stavrofor sveštenik iz Foče od oca Dimitrija. Slavimo Đurđevdan. Možete li da me uputite na literaturu iz koje bih saznao više o svom poreklu. Hvala i pozdrav svim Radovićima

  Odgovori
 • Fruškogorac

  Samo da se zna !
  Na jučerašnji dan pre 75 godina u logor Aušvic je ušao ruski tenk iz kog je izašao pijani crvenoarmejac,izvadio pištolj i gurnuo ga u usta 18 to – godišnjem logorašu ,vičući : „votka,votka“.Ovaj logoraš se zvao Petar – Pera Radović iz Buđanovaca,Ruma.(R1b rod Moračana Bogićevaca)
  Da je povukao okidač,ne bih nikad upoznao ujaka.

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top