Poreklo prezimena Pavlović

3. februar 2012.

komentara: 70

[toggle title=”TESTIRANI PAVLOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Pavlović

Haplogrupa: R1a L1280 rod A

Poreklo: Čitluk, Ljubovija, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
________________________

Pavlović

Haplogrupa: I1 rod Đ

Poreklo: Bajevac, Lajkovac, Srbija

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

Pavlović

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Rucka, Srbija

Krsna slava: Tomindan

Kontakt:
_________________________

Pavlović

Haplogrupa: R1a Z280 L1280 rod A

Poreklo: Bukor, Šabac, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
__________________________

Pavlović

Haplogrupa: R1a Z280 L1280 rod A

Poreklo: Oćevlja, Vareš

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Pavlović

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Vranje, Srbija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

Pavlović Koldžić

Haplogrupa: R1a Z280 L1280 rod A

Poreklo: Likodra, Krupanj, Srbija / starije prezime Koldžić

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Pavlović

Haplogrupa: E1b rod Orlovića

Poreklo: Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

PAVLOVIĆI

(u Selini i Pasjem Nuglu)

Pavlovići potiču iz Nikšićke župe, odakle su se oko 1712. godine iselili u Donji Kolašin, u selo Prošćenje, i tada su se prezivali Spaići. Porodično predanje zna za najstarijeg pretka, popa Jovana Spaića, koji je, kako se pripovijeda, stekao velike zasluge i povlastice kod Turaka krijući nekog pašu koji se bio odmetnuo od sultana, kada je ponovo stekao sultanovu milost, on se odužio popu Jovanu Spaiću i njegovom bratu tako što im je dao spahiluk potvrđen od sultana.

Pop Jovan imao je sina Pavla, a Pavle Radoja, Simeuna, Novaka i Rada, koji se po ocu Pavlu prozvaše Pavlovići. Negdje oko 1800. godine pobiše neke Turke zbog zuluma, pa uskoče u Šarance; tu su kratko vrijeme živjeli, jer ih kolašinski Turci napadnu i razure. Nakon ove razure, pređu u Gornju Moraču, gdje su jedno vrijeme živjeli. Negdje oko 1825. godine odlaze u Sirovačke bare, gdje su se kratko zadržali, jer su prešli u Pasji Nugao, u Šarance, gdje su se nastanili. Godine 1861. Simeun se sa svojom porodicom iz Pasjeg Nugla preselio u selo Selinu, ispod Pirliktora, gdje se stalno nastanio.

Pavlovići su se isticali kao dobri junaci u mnogim borbama protiv Turaka. Od njih su naročito bili poznati Petar, Simeun, Mitar i Risto. Todor Pavlović je bio poznati komita u Komitskom pokretu 1916-1918. godine.

Simeun Pavlov je imao četiri sina. Milutina, Miletu, Neđeljka i Mijaila, a od Radoja Pavlova ostadoše Radivoje i Mijailo. Od njih vode porijeklo svi Pavlovići u Pasjem Nuglu i Selini. Radovan Pavlović iz Seline i Mileta Pavlović iz Pasjeg Nugla bili su istaknuti patrioti i ugledni domaćini u svom bratstvu i u svom kraju.

U NOR-u su poganuli Niko Ilijin na. Pljevljima 1. decembra 1941. godine, Jelisavka, Radovanova supruga, u Dalmaciji 1943. godine i Radomir Milutinov 28. juna 1944. godine, kod Bijelog Polja, kao borac 7. omladinske crnogorske brigade.

Pavlovića ima iseljenih u okolinu Pljevalja. Ima ih i u drugim mjestima širom zemlje.

Sa Pavlovićima su rod Kršikape u uskočkom selu Sirovac.

Slave Lučindan, a prislužuju Malu Gospođu.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (70)

Odgovorite

70 komentara

  1. Milenko

    Pozdrav, da li znate poreklo Pavlovića iz Osečine i Valjeva?

    • Jelena Pavlović Nikolić

      Moji su Pavlovici iz Brankovine kod Valjeva,po prici mog dede Slobodana,nasi preci su se doselili iz Kolasina,imala su tri brata,dva su se naselila tu,od njih su nastale familije Pavlovic i Neskovic kada su se podelili,mi imamo kumove koji su u Kolasinu,pradeda mi se zvao Negovan,na zalost ni deda ni otac mi nisu zivi da bih vam mogla reci opsirnije,to sam zapamtila kada mi je pricao kao devojci.Znam da imaju u Crniljevu kod Osecine Pavlovici ali da nismo rod.

    • Milos Pavlovic

      Pozdrav. Mi slavimo Arandjelovdan, po prici mog oca, doseljeni smo iz Citluka ( kod Sokobanje ). Ne znam nista vise od toga. Znam da mi se cukun deda zvao Milun Pavlovic, a cukunbaba Jelena. Zivimo u selu Boboviste ,pored Aleksinca. Ima jos Pavlovica u selu, ali niko nije rod sa nikim . Da li neko zna vise o mojim predacima?

  2. Vuk

    Moja pra baba je rodjena Stana Pavlović iz Jablanice selo Borovac.
    Ne znamo tačnu teoriju o daljem poreklu ali ima priče da su iz istočne Bosne i da je to bila plemicka porodica koja je vladala tim delovima a druga teorija da smo iz Niksicke župe.
    Slava Sveti Kliment.

  3. Darko Pavlović

    Ja sam iz Šapca Pavlović
    Slavimo Sv Mihaila (Aranđelovdan)
    Po nekim spisima pominje se istočna Bosna i Nikšić od Vojvode Niksa..
    Ako neko zna više, neka se javi.. Srdačan pozdrav..

  4. Danijela

    Moji su Pavlovici poreklom iz Crne gore doselili u Pastric kod Mionice.Najdalje sto sam nasla dva brata Zdravko i Branko su doselili nesto pre 1865 ..Slavimo Djurdjic .Tata mi je pricao da smo poreklom od neke plemicke porodice, brat kaze da nam je predak neki bio pop sta je istina pitanje je.Specificni smo imamo svetle oci ..Bilo kakav info je dobrodosao.
    [email protected]

    • Zoran

      Poštovana
      Ja sam Zoran Pavlović iz Beograda ali su mi deda i pradeda iz Vlaškog polja kod Mladenovca.deda je Milan a pradeda Nikola.Slavimo Đurđic…neznam dalje poreklo ni odakle su došli tu.Ako vam ovaj podatak nešto znači javite se 0646652046 Zoran