Poreklo prezimena Lazarević Reviewed by Momizat on . [toggle title="TESTIRANI LAZAREVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU"] Lazarević (Ilijini) Haplogrupa: R1a Z280 L1280 Poreklo: Jasenica, Zvornik, Republika Srpska Jedan [toggle title="TESTIRANI LAZAREVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU"] Lazarević (Ilijini) Haplogrupa: R1a Z280 L1280 Poreklo: Jasenica, Zvornik, Republika Srpska Jedan Rating: 0
You Are Here: Home » Autori » Vojislav Ananić » Poreklo prezimena Lazarević

Poreklo prezimena Lazarević

TESTIRANI LAZAREVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU

Lazarević (Ilijini)

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Jasenica, Zvornik, Republika Srpska

Jedan rod sa Petrovićima / Vidovićima, Miloševićima, Lazarevićima (Stevinim), Rakanovićima / Gajićima, Vasićima / Filipovićima

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
___________________________

Lazarević (Stevini)

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Jasenica, Zvornik / ogranak Lazarevića (Stevini) su Lazarevići u Roćeviću, Zvornik, Republika Srpska

Jedan rod sa Vidovićima, Miloševićima, Rakanovićima / Gajićima, Vasićima / Petrovićima, Lazarevićima (Ilijinim) / Filipovićima

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Lazarević

Haplogrupa: E1b rod Đ

Poreklo: Guncati, Barajevo, Srbija

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

LAZAREVIĆI

(žive na Godijeljima)

Vode porijeklo od Lazara, sina Radoja Davidova Godijelja, David je sin Pejana Godijelja, koji se prvi doselio na Godijelje. Radoje Davidov Godijelj bio je istaknuti junak koga je pogubio Sulejman-paša Skopljak u petnjičkom zaseoku Pušini 1806. godine. Ostao mu je sin Lazar po kome se njegovi potomci: Milosav, Vasilije, Milan i Bojo prozvaše Lazarevići.

Milosav je imao Neđeljka i Miluna. Vidoje Neđeljkov, sa svojom suprugom Milevom, kćerkom Zaja Mijovića, i sa svojim starijim sinovima Mitrom i Savom bili su poznati aktivisti u NOP-u. Iako u odmaklim godinama života, Vidoje je učestvovao u bici na Pljevljima 1. decembra 1941. godine. Dušan, brat Vidojev, zarobljen je 1943. godine i interniran u Njemačku, gdje je u logorima ostao do kraja rata. Milosav Milunov je uhapšen 1943. godine od strane četnika, koji su ga predali Nijemcima i oni su ga strijeljali u decembru 1943. godine u Farmacima kod Podgorice.

Vasilije Lazarev imao je sina Lazara, zvanog „Šubara“, a ovaj ima Vasilija čija su djeca bili aktivni učesnici NOP- a. Ćerka Draginja, zbog svoje aktivnosti, osuđena je na sto jednu godinu robije od strane italijanskog suda, nakon čega je sprovedena u Italiju na izdržavanje kazne, gdje je u Veneciji podlegla zatvorskoj torturi. Draginjina braća Milorad i Lazar bili su borci 7. omladinske crnogorske brigade od njenog osnivanja.

Bojo Lazarev imao je sinove Nova i Jovana. Novova porodica je aktivno učestvovala u NOR-u od 1941. godine. Novova žena Ljubica, rodom od Mašića sa Duži, bila je prava partizanska majka. Njena kuća, iako siromašna, uvijek je bila otvorena za borce i bila je pravo utočište za sve dobronamjernike. Sin Velimir je jedan od organizatora ustanka u opštini Šavnik; poginuo je 1. decembra 1941. godine u bici na Pljevljima kao zamjenik političkog komesara Uskočko-drobnjačkog bataljona. Sestra Danica skinula je pušku sa mrtvog brata i od nje se nije odvajala do herojske pogibije na Jablanici 21. februara 1943. godine, kao pripadnik Četvrte crnogorske proleterske brigade. I Radomir Novov, brat Velimirov i Draginjin, pripadnik je NOP-a od prvih ustaničkih dana i u stroju Petog bataljona Četvrte crnogorske brigade od njenog osnivanja, pa u Pratećem bataljonu VŠ. On je ratni vojni invalid i nosilac Partizanske spomenice 1941.

Jovan Bojov interniran je kao sedamdesetogodišnjak 1943. godine od strane Nijemaca. Sproveden je u Beograd, gdje se gubi svaki trag ovog starog ratnika iz prvih ratova i velikog patriote i rodoljuba.

Za ovu porodicu se može s pravom reći da je skoro sva učestvovala u NOR-u.

Lazarevića ima iseljenih u razne krajeve naše zemlje.

Slave Tomindan.

________________

LAZAREVIĆI

(na Gracu)

O porijeklu Lazarevića rečeno je u dijelu o Mitrovićima. Sadašnje prezime su dobili po Lazaru Milutinovu Mitroviću, koji je na Gradac došao oko 1820. godine na imanje Zuka Adžimusića. U nekoj svađi Lazar ubije Zuka. Poslije pogibije Smail-age Čengića na Mljetičku, 1840. godine, presele se na Malinsko, gdje su živjeli četrdesetak godina. Kada je Ded-aga napadao na uskočka sela, u odbrani Uskoka istakli su se Mitrovići – Lazar, Mitar-Šule i Mina. Lazar je bio poznati hajduk, koji je dugo četovao i Turcima mnogo zla nanio. Imao je pet sinova: Jovana, Stevana, Joksima, Miladina i Radovana, od kojih su Stevan, Joksim i Miladin, sa svojim stricem Ivanom, poginuli kao hajduci negdje pored Lima. Od Jovana su bili Đorđije, Milosav i Stevan, a od Radovana Mijat i Teofil.

Đuro Lazarević sa Graca poginuo je na Mojkovcu 7. januara 1916. godine kao ratnik u sastavu Uskočkog bataljona.

Lazarevići žive na Gracu i nijesu u srodstvu s Lazarevićima na Godijeljima.

Slave Spasovdan.

___________________

LAZAREVIĆI u okolini Šapca porijeklom su od Lazarevića sa Previša. Od njih je bio čuveni junak iz Prvog srpskog ustanka – pop Luka Lazarević. Lazarevići iz sela Rogama kod Podgorice kazuju da su od Lazarevića sa Previša.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam


Komentari (49)

 • Milodan

  Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
  Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
  LAZAREVIĆ

  -Svileuva*, prva polovina 18. veka, Birač, Jovanjdan.
  *Lazarevići u Svileuvi su potomci Lazara, jednog od trojice braće, doseljenih iz Birča u ovo selo. U selu se zovu još: Bajići i Stanojčići i uvek su se isticali bogatstvom, vidnim političkim radnjama i umešnošću u upravi narodnim poslovima. Ova je porodica dala selu i Srpstvu dosta sveštenika, knezova i drugih uglednih ličnosti. Iz nje su knez Ranko Lazarević, vojovda Luka Lazarević i mnoge druge ličnosti.
  -Novaci*, prva polovina 18. veka, Osat, lazarevdan.
  *Lazarevići iz Novaka su od iste porodice od koje su i Perići u Stublinama i Živkovići u Gvozdenoviću. Danas su bogata, ugledna i vrlo velika seoska zadruga.
  -Banjani-1, druga polovina 18. veka, Donja Bukovica u Podgorini, Nikoljdan, poveća zadruga.
  -Banjani-2, druga polovina 18. veka, Ravnaja u Rađevini, Nikoljdan.
  -Vukona, druga polovina 18. veka, Brezovica u Rađevini, Jovanjdan.
  -Zukve, druga polovina 18. veka, Sitarice u Podgorini, Lazarevdan.
  -Raduša, druga polovina 18. veka, Klinci u Kolubari, Miholjdan, velika zadruga.
  -Stepanje, druga polovina 18. veka, Piperi, Sv. Grigorije, od bajevačkih Katanića.
  -Brgule, posle 1827. godine, Zvizdar u oblasti, Đurđic.
  -Brović, posle 1827. godine, Šume – Stari Vlah, Mitrovdan, doselio se kao zanatlija.
  -Grabovac, posle 1827. godine, Osat, Stevanjdan.
  -Dren-1, posle 1827. godine, Jakovo u Sremu, Jovanjdan.
  -Dren-2, posle 1827. godine, Šimanovci u Sremu, Jovanjdan.
  -Zvečka, posle 1827. godine, susedni Grabovac, Nikoljdan.
  -Zvizdar, posle 1827. godine, Brankovina, Alimpijevdan.
  -Paljuvi, posle 1827. godine, Stepanje u okolini, Aranđelovdan.
  -Rubribreza-1, posle 1827. godine, Sakulja u Jadru, Nikoljdan.
  -Rubribreza-2, posle 1827. godine, Osat, Jovanjdan.
  -Skela, posle 1827. godine, Bosanska Gradiška, Đurđevdan.
  -Trlić, posle 1827. godine, Gornja Bukovica u Podgorini, Jovanjdan.

  Odgovori
 • IRINA LAZAREVIC

  ZNAM DA MI PORODICA VODI POREKLO IZ SELA SUME STARI VLAH,DA SE PRETPOSTAVLJA DA POTICU OD PORODICE TOTOVIC IZ ISTOG SELA, DA MI JE PRADEDA MILIVOJ LAZARAVIC, DA JE RODJEN U SELU BROVIC, ALI NE NAM IME NJEGOVOG OCA I MAJKE I DA BIH VOLELA DA SAZNAM STO JE MOGUCE VISE O PRECIMA.SLAVIMO MITROVDAN.

  Odgovori
 • estavella

  Lazarevici iz Brankovine takodje vode zajednicko poreklo sa istima iz svileuve kao i sa Nenadovicima kako su se prvo prezivali u Bircu…

  Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Lazarević po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

  Ostale podatke porodica Lazarević, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

  -Balinović
  -Ba (Bah)
  -Bobova
  -Brankovina
  -Donja Bukovica-1
  -Donja Bukovica-2
  -Vragočanica
  -Komanice
  -Jajčić
  -Leskovice
  -Loznica
  -Majinović
  -Mionica-1
  -Mionica-2
  -Rajković
  -Sanković
  -Cvetanovci-1
  -Cvetanovci-2

  Odgovori
 • Milodan

  Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Lazarević.
  Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

  Ostale podatke porodica Lazarević, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

  -Županjac
  -Barajevo
  -Bistrica
  -Brajkovac
  -Veliki Crljeni
  -Venčani
  -Vreoci
  -Guncate
  -Darosava
  -Draževac
  -Zeoke
  -Junkovac
  -Konatice
  -Lazarevac
  -Mali Crljeni
  -Meljak
  -Rudovci
  -Sakulje
  -Stepojevac
  -Strmovo
  -Stubica
  -Trbušnica
  -Šopić

  Odgovori
 • Milodan

  Prezimena-familije u Šumadiji, Lazarević.
  Prema knjizi „Etnološka građa o Šumadincima“akademika Jovana Erdeljanovića, prvo posthumno izdanje 1948. godine – poslednje izdanje Službeni Glasnik i SANU – Edicija „Koreni“ 2011. godine u sklopu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“.

  -Gornje Jarušice
  -Orašac
  -Mala Plana
  -Rakinac
  -Cerovac
  -Crni Kal

  Odgovori
 • Marko

  Lazarevića je bilo u Velinićima-Veljem selu u Gornjem Orahovcu.Ovde su se doselili najverovatnije iz Gacka ili okoline još u vreme turske vladavine.Tu su,po predanju,proterali turke i naselili se.Živko Lazarević se iz Velinića preselio na Cetinje i izrodio sinove Boža,Jova i Pera.Božo je imao sina Ljuba i kćerku Danku koja danas živi u Londonu.Jovo,oženjen Vjekoslavom rođ.Zobarić iz Zagreba, je imao sina Gojka i kćerke Ružicu,Smiljku i Bosiljku koje su živele u Senti.Pero se nije ženio i nije imao poroda.Gojko,oženjen Jelenom rođ.Gal, je imao sinove Jovana i Bojana.Jovan,koji živi u Vele-polju kod Niša i oženjen Milom rođ.Stojanović, ima sina Bojana koji živi u Rio de Žaneiru i oženjen je Alanom …… Lazarević, i kćerku Tatjanu Pavlović udatu za Stojana Pavlovića, koja živi u Brusu i ima kćerku Saru i sina Petra.Bojan,koji živi u Brusu,oženjen Danicom rođ.Mikić, ima sina Marka oženjenog Marijom rođ.Živković, koji živi u Nišu i ima sina Bodina Lazarevića.
  Lazarevića ima u Risnu -Milo Lazarević sa porodicom i u Perastu.Ima ih i u Grblju i Bigovu ali nisu u srodstvu sa Lazarevićima iz Velinića.
  Krsna Slava je Sveti Jovan,6 oktobra.
  Ovo je tek mali deo opisa familije Lazarević iz Velinića.

  Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Lazarević po mestima življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Sokolska nahija“.

  -Donja Bukovica
  -Gornja Ljuboviđa
  -Savkovići
  -Zarožje
  -Jelovik
  -Bajina Bašta
  -Zaovine

  Odgovori
 • milo lazarevic

  My grandfather Ilija Lazarevic was born in Grbalj Montenegro and so was my father Ivo Lazarevic died in New York in 1990. All of my adult life I lived in the USA and know nothing about the origin of my family. I will be grateful if anyone can help me.
  Thank you.
  Milo Lazarevic

  Odgovori
  • Nebojša

   Lazarevic family from Grbalj were lived in village „Đuraševići“. They originates from the fraternity LJUBANOVIĆ. They are natives of the area (14th century).

   According to some information, family LJUBANOVIĆ (Ljubatović) originate from Trebinje, of brotherhood Kresojević. I’m not sure is this a true.

   Odgovori
  • Lazar

   Did your father participated in WW2 as comander of the Chetnik units of Draza Mihajlović in Montenegro?
   Does the name Priest Stoiljko Kajevic(From Chicago), Bosko „The Yugo“ Radonich or SOPO organization, mean something ?

   Odgovori
 • Nebojša

  Čini se da postoji više nesrodnih Lazarevića u ovom kraju. Jedni su poreklom iz Hercegovine, od nekog Lazara.

  Nesporno je da se jedni Lazarevići veoma rano pominju u Grblju i okolini. Veoma su uticajno bratstvo.

  Neki autori smatraju da su Hrebeljanovići/Lazarevići poreklom iz Grblja u Boki, gde su se doselili sa područja Stare Srbije.

  Navodno im je prvobitno prezime glasilo Gr(e)bljanović.

  Odgovori
 • Milodan

  Famililije-prezimena Lazarević, po mestima prebivališta. Prema knjizi Borivoja Drobnjaković „Kosmaj“.

  -Beljina
  -Guberevac
  -Dučina
  -Koraćica
  -Međulužje
  -Nemenikuće

  Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Lazarević, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

  Teverič, Brzan, Vojnovac, Gornje Jarušice, Lužnica, Cerovac, Čumić, Kijevo, Svetlić, Resnik, Prekopeč, Rakinac, Guberevevac, Erdeč (Petkovčani), Erdeč (Alimpijci), Majnić, Batočina Varoš, Mala Vrbica, Veliki Krčmar i Rača.

  Odgovori
 • Defendor

  Lazarevića ima u selu Boljaniću na Ozrenu kod Doboja. O tim porodicama piše Vaskrsija Janković u svojoj Monografiji Boljanića iz 2008. godine, za koje kaže sledeće:

  LAZAREVIĆI (Rike): starosedeoci su u Brđanima i Potocima. Poreklom su iz Kakmuža. Slave Aranđelovdan. Osim u Boljaniću žive i u Karanovcu, Doboju, Beograd i Francuskoj.
  LAZAREVIĆI: doseljeni su u Konopljišta iz Paklenice. Slave Nikoljdan.
  LAZAREVIĆI: doseljeni iz Paklenice u Zorane. Slave Nikoljdan.
  LAZAREVIĆI: doseljeni u Potoke iz Brezika. Slave Đurđevdan.

  Osim Lazarevića koje pominje Vaskrsija Janković, u Boljaniću ima još jedna porodica Lazarevića, koja se doselila posle rata sa dela Ozrena koji je predat Federaciji BiH. Slave Jovandan.

  Odgovori
 • Atina Arsic

  Moja baka Zorica Lazarevic je iz Beograda, Juzni bulevar…deda-ujka Tatin ujak a babin brat Aleksandar (Aca) mi je poceo pricati o nasoj porodici, pokazao mi neke slike, rekao mi je da mi je pradeda bio uvazeni gradski sudija. Da imamo dobre korene, pokazivao mi neke stare slike bogate porodice, rekao da smo plave krvi…i to je sve sto znam. Nazalost bilo je kasno, taman kad sam se zainteresovala malo vise, on nas je napustio i sve tajne o porodici odneo sa sobom u grob. Slavio je slavu „Sveti Sava Osvećeni“ (18.decembar). Zna li se nesto vise o nama? Hvala unapred, Aki.

  Odgovori
 • Luka

  Da se nadovežem ovdje,postoje isto tako Lazarevići iz okoline Sarajeva ,tačnije Vareša,koji slave Sv. Luku.

  Odgovori
  • Dragan

   Ja sam Lazarevic rodom iz Zubinog Potoko sever Kosova i mi slavimo sv.Luku bas cudno tolika razdaljina a ista slava.

   Odgovori
   • Dragiša Gile Živković

    Poštovani Dragane, iz kog sela su Vaši i kako ste se ranije prezivali. Hvala, pozdrav!

    Odgovori
    • Dragan

     Lazarevici su iz sela Ugljare,Zubin Potok i koliko znam oduvek su Lazarevici,a to znam po grobovima koji datiraju ko zna iz kog veka.Manastir u kome smo svi krsteni Duboki Potok datira iz 14 veka.

     Odgovori
    • Dragan

     Jos nesto sam zaboravio,posto se Zubin Potok nalazio nekada u krugu prve Srpske drzave Ras i da je recimo u 14 veku tom teritorijom vladao Car Lazar,video sam mapu iz 14 veka stoga verujem da svi Lazarevici poticu sa Kosova jer to je naj logicnije.Smesno mi je kada vidim da pisu da poticemo iz Crne Gore jer tada Crna Gora nije ni postojala cak i Zetom za koju Crnogorci tvrde da je njihova prva drzava je smejurija jer su tom zemljom vladale Srpske dinastije,Ostrivojevici,Brankovici,Lazarevici itd.

     Odgovori
     • Dragiša Gile Živković

      Verujem da su Lazarevići od Baščarevića?

      Odgovori
      • Dragan

       nema sanse,za tako nesto ne postoji niti jedan trag.

      • Dragiša Gile Živković

       Da li vam je mala slava Nedelja po Krstovdanu ili Nedelja pred Spasovdan. Hvala!

      • Dragan

       Moja mala slava je Trojice.Voleo bih da vidim koji ti dokaz imas da su Lazarevici od Bascarevica.

      • Dragiša Gile Živković

       Zemljače Dragane,

       hvala za informaciju o maloj slavi Lazarevića u Ugljaru, koja se, kako sam razumeo, razlikuje od slave koju prekađuju Baščarevići (?) Ako je tako, to je već pokazatelj da razlika postoji. Pogledao sam i u popisima Kolašinskih sela iz 1912. godine, koje je zabeležio Mijat Božović, učitelj iz Pridvorice, prezimena domaćina su popisivana po imenu oca (patronimi). U selu je bilo 23 srpske porodice, jedini Lazarević je Milivoje sa 12 čeljadi.
       Takođe, u spiskovima stradalih u Drugom ratu, pored nekoliko Baščarevića i Velimirovića, pominju se i Lazarevići. Mnogo sreće u daljem istraživanju porekla tvojih Lazarevića želim!

      • Dragan

       To sto ste vi procitali iz 1912 mislim da nema bas neke veze,moj deda je to godiste pa njegov otac Radenko pa radenkov otac Vukajle pa Vukajlov otac Miladin.Mozes misliti kada je ziveo Miladin ako se moj deda rodio 1912 a tek Miladinov otac i svi su oni Lazarevici i ziveli su u selu Ugljare.Kad su i odakle oni dosli i dali su dosli to samo Bog zna,danas jos uvek pouzdano nezna ni poreklo Karadjordja a ne tamo nekih Lazarevica iz nekog malog sela.

     • Joksim

      A kako ti se zove đed?

      Odgovori
  • vojin

   I moji Lazarevići slave Sv. Luku a čukundede su živele u u okolini Takova, Gornji Milanovac, selo Ozren u Srbiji

   Odgovori
   • Stefan Lazarević

    Ja sam iz Aranđelovca, deda mi je iz obližnjeg sela Kopljara došao ovde. Isto Sv. Luku slavimo. Imao sam negde porodicno stablo i mislim da smo pod ovim prezimenom od negde 1777 godine

    Odgovori
 • Defendor

  Srpski pisac i lekar Laza Lazarević (1851-1891) prezivao se tako po svom dedi Lazaru. Prezime je prvi poneo njegov otac Kuzman, koji se zajedno sa svojim bratom Mihailom početkom XIX veka doselio u Šabac, gde se 1851. godine rodio i Laza.

  Lazini preci daljim poreklom bili su sa prostora Hercegovine, zbog čega su ih Klenjani bili prozvali Hercegovićima ili Hercegovcima.

  Ovo prezime je zabeleženo u Klenju na popisu i 1831. godine, kada je popisano sedam kuća Ercegovaca, od kojih se u dve spominju imena Lazara Ercegovića, ali nije jasno da li je i koji je od njih predak čuvenog srpskog književnika.

  Odgovori
 • Lazarevic

  Zamina me dosta toga o Lazarevicima iz Loznice,nastanjeni u Klupcima,slave sv.Jovana…nigde se ne pominju u poreklu prezimena mesta Klupci…ni kao doseljenici,cak i ulica u Klupcima nosi ime Darinke Lazarevic,moje babe…bila je narodni heroj.

  Odgovori
 • marija

  Lazarevici iz Gornje Tresnjevice kod Arandjelovca!Da li iko zna nesto?

  Odgovori
 • Dragan

  Ja sam Lazarevic iz Zubinog Potoka,Kosovo zanima me poreklo slavimo Svetog Luku.

  Odgovori
  • Luka Lazarevic

   Pozdrav,ja isto slavim SvLuku,ali je moj otac iz Vareša.Tako ne znam da li imamo povezansost sa Kosovom.

   Odgovori
 • Dragan

  Imam neka saznanja da su svi Lazarevici poreklom sa Kosova i da su se razdelili i otisli na cetiri strane,jedna zajednica u Arandjelovac jedna u Backu Palanku jedna u Lipovo Crna Gora a cetvrta je ostala na Kosovo.

  Odgovori
  • Sanja

   Ja sam rodom od Cincarevića iz Kline kod Peći. Majka mi je pričala da su Cincarevići bili Lazarevići ali su zbog krvne osvete promjenili prezime

   Odgovori
  • K.Lazarevic

   Nije tacno. Danas imate jako puno Lazarevica, a medju vecinom ne postoji nikakva krvna povezanost. Razlozi su mnogobrojni. Cula sam za tu podjelu o kojoj pricate, ali vam savjetujem da ako hocete stvarno da saznate nesto kopate po knjigama i ispitajte starce dok mozete o onome sto znaju.

   Odgovori
 • St23

  Postoje Lazarevici u Vrcinu, mestu nadomak Beograda Poznatiji je Milun Lazarević koji je otvorio kafanu koja i dan danas nosi njegovo ime da li neko zna nešto o njegovom poreklu?

  Odgovori
  • St23

   Postoje Lazarevici u Vrcinu, mestu nadomak Beograda Poznatiji je Milun Lazarević koji je otvorio kafanu koja i dan danas nosi njegovo ime da li neko zna nešto o njegovom poreklu? Slave svetog Nikolu

   Odgovori
 • Lazarević

  Na Ozrenu kod Doboja u selu Kakmuž (selo sličnog imena „KAKMUŽI„ postoji u CG) žive Lazarevići koji slave slavu Svetog Simeona Bogoprimca (16 februar).

  Porodični rodoslov imamo i dalje ga dopunjavamo, međutim najstariji podatak tj imena u stablu su imena dvojice braće, Petra i Luke iz 1852 i 1854 godine od kojih se stablo dalje grana. Starijih podataka nemamo jer su manastirske knjige u Ozrenskom manastiru kroz istoriju nekoliko puta paljene i otimane.

  Na području Ozrena ima još nekoliko rodova Lazarevića, ali u novije doba nije poznato da li su u rodbinskim vezama sa nama, pogotovu iz razloga što nam i krsna slava nije ista.

  Većina Ozrenskih rodova prema usmenom predanju drži da su uglavnom doselili iz stare Hercegovine i Crne Gore.

  Kao i većina stanovništva na području Ozrena i šire i Lazarevići su pretrpeli velike gubitke u Drugom svetskom ratu
  Što se tiče Lukine loze, poginuli su Lukin sin Petar i Branko, Petrovi sinovi Tripun (1942.g) i Jelisija (1943.g), kao i Lukin unuk Radovan Lazarević.
  Drugi brat, Petar Lazarević u Drugom sv. ratu izgubio je unuka Milana (1941.g), sina Sime Lazarevića.

  Petrov drugi sin, Jovo Lazarević rođen 1880.godine izgubio je u toku rata svih pet sinova i tri unuka. (O ovoj tragediji u knjizi „Tuzlanski vremeplov„ postoji zapis).

  Poginuli su ili ubijeni Jovini sinovi: Tripun (interniran 1941. i ubijen); Vlado (interniran 1941. i ubijen u logoru u Jasenovcu); Gosto (streljan u Tuzli 16. februara 1942); Dušan (poginuo 1942.) i Miloš (poginuo u borbi protiv Ustaša u Kakmužu na Barama, 28. avgusta 1941.); kao i unuci: Danilo i Nedeljko sinovi Miloševi i Nikola sin Goste Lazarevića.

  Ova velika tragedija pogodila je Jovu i njegovu ženu Petru, te su oboje umrli u roku od mesec dana, 1942. godine.

  Odgovori
 • Joksim

  Lazarević(i) da li ste razmišljali o testiranju tj. utvrđivanju (pra)porekla po muškoj liniji?
  Gdje se nalazi selo Kakmuži u Crnoj Gori? Da nije riječ o pljevaljskom kraju?

  Odgovori
 • Zoran Lazarevic

  Zoran Lazarevic
  30. oktobra 2016. u 15:24
  Postovani,prvo da vam se zahvalim sto nam pomazete da saznamo nase korene i da iste prenosimo nasim naslednicima.
  Molim vas ako znate i ako mi mozete blize dati informacije o mom prezimenu Lazarevic krsna slava sv.Ahrangel Mihailo ili Arandjelovdan naseljeni u selu Brezna u opstini Gornji Milanovac.Prema popisu stanovnistva spolovine 19.veka pominju se po imenu svi clanovi zadruge Lazarevica a kao zemljodelac Stefan(u vreme popisa 36. godina) kao najstari sin Lazara.O Lazaru nemam nikakvih podataka …kada je umro kao ni odakle se doselio ,osim da se doselio iz Stare Srbije.Pored sina Stefana,upisana su i cetiri preostala Lazareva sina:Milovan,Jevrem,Vicentije i Vasilije.Neki tragovi vodili su me da smo usko povezani sa Dabeticima odnosno da su moji koreni iz plemena Vasojevica,s druge strane da smo s familijom Jokovic dosli iz sela Gornja Brezna Crna Gora u sta licno sumljam jer u G.Brezni ne postoje Lazarevici, koliko sam uspeo doznati.Napominjem da je prema nekom kazivanju ovdasnje selo Brezna postojalo pod istim imenom i za vreme Nikole Altomanovic.Starosedeoci sela su Ruzic i Vasovic ,slava Arandjelovdan.Vasovici danas su Jovanovici!
  Molim vas ,ili bilo koga ovde a da zna…o pojedinim informacijama koje bi mi bile od pomoci da vise i blize saznam o svojim korenima.Hvala vam unapred i veliki pozdrav!

  Odgovori
 • IRINA LAZAREVIC

  MOJI LAZAREVICI SU IZ SELA SUME KOD IVANJICE,SLAVE MITROVDAN.DA LI SE MOZE SAZNATI O PORODICNOM STABLU,RODOSLOVU.DOSELJENI SU OKO 1827 GODINE U SELO BROVIC KOD OBRENOVCA I TU SMO JEDINA PORODICA SA TIM PREZIMENOM!

  Odgovori
 • Milica

  Moja baba, je devojačko prezime Lazarević rođ. 1934 u Sremskim Karlovcima od oca Miloša Lazarevića, slavili su sv. Luku.

  Odgovori
 • Velibor Lazarević

  Pozdrav svima,

  Dodao bih da Lazarevića ima u Crnoj Gori, u Pljevljima, u više sela i u gradu. Slave sv. Nikolu, 19. decembra.

  Moji su iz sela Potoci, zaseok Kukanj, čija su imanja uz istoimeni stari srednjevjekovni grad Kukanj.

  O porijeklu Lazarevića ne znam mnogo, niti se pouzdano zna odakle su se doselili u ove krajeve.
  U selu Kukanj danas postoje dvije kuće Lazarevića. Koliko znam ima ih i u selu Lijeska, ne znam da li smo u srodstvu. Takođe u naselju Komini, kod Pljevalja.

  Lazarevića iz sela Potoci danas ima u Pljevljima (grad), Novom Sadu, Trebinju, Podgorici, Priboju, Čačku…

  Što se tiče sela Kakmuže, ono se nalazi u pljevaljskoj opštini, i po mojim saznanjima porodice iz ovih krajeva su se dosta selile na Ozren, gdje danas postoji selo Kakmuž (npr. porodica Đuranović).

  Odgovori
 • Vojislav Ananić

  LAZAREVIĆ (p.k). Lazarevići (p). u Borcima (Konjic). Doselili su u drugoj polovini 18. vijeka, iz nekog sela u Gacku. “Zovu se i Simići“. Slave Jovanjdan (59:312). Lazarevići su nekada živjeli i u Miholjačama (Gacko). U 18. vijeku su bili nastanjeni „u arealu današnjeg toponima Lazarići“. Ovo nekadašnje selo dobilo je po njima ime, Rodonačelnik ove stare gatačke porodice bio je Lazar. Njegovi potomci prozvali su se Lazarevići (146:180; 114:155). Lazarevići (k), u Hotnju (Neum). Ranije su živjeli u Prapralnici, odakle su prešli u Hotanj. Zvali su se Janjići. Uzeli su novo prezime po nekom Lazaru „koji je bio vrlo čuven” (84:190,191). Prezime se spominje i u Veljoj Međi 1777. godine (214/5:102).

  Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top