Poreklo prezimena Ilić Reviewed by Momizat on . [toggle title="TESTIRANI ILIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU"] Ilić Haplogrupa: E1b rod G Poreklo: Leskovac, Srbija Krsna slava: Nikoljdan Kontakt: ___________________ [toggle title="TESTIRANI ILIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU"] Ilić Haplogrupa: E1b rod G Poreklo: Leskovac, Srbija Krsna slava: Nikoljdan Kontakt: ___________________ Rating: 0
You Are Here: Home » prezimena » Poreklo prezimena Ilić

Poreklo prezimena Ilić

TESTIRANI ILIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU

Ilić

Haplogrupa: E1b rod G

Poreklo: Leskovac, Srbija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Bratunac, Republika Srpska

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: J2b M205

Poreklo: Beograd, Srbija

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: R1a

Poreklo: Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: I2a rod L38

Poreklo: Lozovik, Velika Plana, Srbija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE

Prezime Ilić veoma je rašireno, a portal Poreklo kao prvi u nizu tekstova o Ilićima objavljjuje prilog našeg saradnika Mikice Ilića o Ilićima iz sela Batković kod Bijeljine. Reč je o podacima iz njegove monografije „Selo Bosut u Sremu“:

Ilići (Stjepanjdan) su starinom Hercegovci. Erići (Lipovica) su se doselili u Batković polovinom XIX veka iz Hercegovine. Od Erića potiču: Kneževići (Lipovica), Radići (Klis), Ilići (Greda), Ikići (Greda) i Konstantinovići. Od Konstantinovića su Mićići (Mala Obarska), Gligorići (Lipovica), Vujići (Lipovica), Jovići (Mala Obarska) i Petrovići (Lipovica). Sve ove familije slave Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana. Ilići su jedna od najstarijih familija u Batkoviću, što se vidi po parcelama na seoskom groblju na kojima su sahranjivali svoje pretke, jer su ta mesta na samom početku groblja. Zovu ih još i Savići, po pretku Savi. Članovi ove familije danas žive u: Batkoviću, Bosutu, Bijeljini, Tuzli, Beogradu i Futogu. Prezime Ilić je jedno od najfrekventnijih u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. U Hrvatskoj je prezime Ilić najučestalije u selu Pađane u okolini Knina, a često je i na području cele zemlje.

KRSNA SLAVA: Sveti Stefan

__________________________

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ILIĆI

(žive u Polju Radovića)

Ilići su ogranak Miloševića. Prezime su dobili po svom pretku Iliji, koji se prezivao Kusturić, a živio je u prvoj polovini 18. vijeka. Ilići su jedno vrijeme živjeli na Malinsku, odakle su ih potisnuli Uskoci, pa su se naselili u Polje Radovića, gdje i danas žive.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Usjekovanje sv. Jovana.

___________

ILIĆI u Ledenicama, više Risna, porijeklom su od Ilije, sina kneza Drakule Mandića, koji se iz drobnjačkog sela Pridvorice doselio na Ledenice, gdje njegovi potomci uzeše prezime Ilići.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Trnovu Petku.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam


Komentari (182)

 • Lav Gorski

  JA SAM BOJAN IVANOVIC,MOJA FAMILIJA IVANOVIC JE IZ SELA PRCENOVA,U DEZEVI,U STAROM RASU,KOD N.PAZARA.MOJ PRADEDA JE RODJEN U SELU SEBECEVU KOD SOPOCANA KAO SVETOZAR ILIC,PA JE POSTO SE PRIZETIO U DEZEVU,U MARICE,PO DEDI IVANU UZEO PREZIME IVANOVIC.MOJ OTAC GA PAMTI.MI SMO POREKLOM OD ILICA IZ SEBECEVA KOD SOPOCANA,I SLAVIMO SV.LUKU.INACE ILICI IZ SEBECEVA SU OD STARINE IZ ROVACA U CRNOJ GORI,IZ PLEMENA NIKSICA.AKO IMATE INFORMACIJE O OVOME KAZITE MI.0616342834

  Odgovori
  • Saša Ilić

   Moj otac Milomir,deda Svetislav i pradeda Vidosav poticu iz sela Plavkova kod Rudnice. takođe slavimo sv. Luku. Od pokojnog dede sam čuo da potičemo iz Rovaca. Zelim da saznam odakle poticemo i upoznam ljude sa kojima sam rod. Unapred zahvalan.

   Odgovori
  • dragana

   Postovani, u Niksickoj zupi se nalazi manastir posvecen sv.Luki kao i stopalo sveca.U manastirskim knjigama postoje svi podaci kuda su se selili.Moji Ilici isto slave sv.Luku i u Lazarevacki kraj su dosli za vreme Milosa imamo pisane tragove.Po predanju smo slavili sv.Arhangela Mihaila a kada su kretali uzimali su slavu manastira sv.Luku.Najvise Ilica je otislo u Trebinje,planinu Ozren,Ljuboviju…Posto nisu bas svi iz plemena menjali slavu konfuzno je traziti.. Znaci poreklom smo Hercegovci

   Odgovori
 • Miroslav Ilic

  Ja bih takođe da postavim pitanje o Ilićima sa područka Kukavice, selo Donje Jabukovo, opština Vladičin Han. Pradeda se zvao Jovan, deda Nikodije.
  Zanima me poreklo Ilića sa tog prostora, tj mojih bližih predaka. U familiji se ne zna mnogo.
  Hvala.
  [email protected]

  Odgovori
  • Aleksandar Ilic

   Moji Ilici su vise od deset narastaja iz sela Belanovce opstina Vladicin Han. Inace pre dobijanja prezimena zvali su se Luke po izvesnom pretku Luki koji je ziveo na podrucju Svinjarnik selo Belanovce. Krsna slava svima je Sv Nikola. Da li neko zna nesto vise?

   Odgovori
   • Dragan

    U knjizi Vranjska kotlina iz 1951 godine piše da su 3 brata iz okoline Ćustendila naselila Belanovce a jedan se odselio u Beliševo, od koga vodim poreklo Stevanović familija Padinarci slava Sv Nikola.Ako neko zna nešto više naka javi na [email protected] ili 064 15 96 112.

    Odgovori
   • Aleksandar

    Ja sam takodje iz Belanovaca podrucje svinjarski, deda Stanko, pradeda Aleksandar, dedin brat Cvetko. Cukundeda je bio ilija uglavnom samo ova imena kruze celim plemenom. Moze se videti da je izvestan broj stradao prilikom okupacije na spomenici partizanskoj kod Jovackih jezera gde je inače bila skola. Ne znam dalje poreklo ako neko zna neka napise. Krsna slava svima je Sveti Nikola , hvala.

    Odgovori
    • Sretenilic

     Ilijin otac mislim da je bio Anta. Inace nije naziv svinjarci vev „svinjarnik“. Ilija je imao tri sina: Aleksandar, Dragutin,Jordan.
     Aleksandar je imao samo sina Stanka.
     Dragutin je imao: sinove Stojan-a, Cvetka i cerke Nada i Jevrosja.

     Odgovori
 • vojislav ilic

  Voleo bi da znam nesto o mojoj lozi Ilica. Moji su iz Janja kod Sipova u Republici Srpskoj ali mislim da poticemo iz okoline Nevesinja. Voleo bi da znam vise odakle smo tacno dosli i ko smo i sta smo.

  Odgovori
  • Vladimir

   To je ista loza kao i loza Ilića iz Donjeg Vakufa (slavimo Svetog Đorđu).
   Iz Janja su prešli na Košćane, a sa Košćana u Pribraću.
   Porijeklo nije iz Nevesinja, nego iz Dalmacije, iz okoline Benkovca (Bukovica i Ervenik). Godine selidbi ne znam tačno, osim da su sa Košćana prešli u Pribraću oko 1880.

   Odgovori
   • Vladimir

    Tačnije: Buković i Pađene, pogriješio sam malo.

    Odgovori
    • Ivana

     Pozdrav svim Ilicima. Moji Ilici su sa Koscana. Prema mom pokojnom dedi Novaku ovi Ilici su najprije dosli negdje iz Krajine-Dalmacije i prvo se nastanili u Mednoj pored Mrkonjica u Bosni. Medna inace ima i zaseok koji se zove Ilici u kojem danas nema ljudi sa tim prezimenom. Prema predanju mog dede Ilici koji su dosli sa dedom Perunom Ilicem bili su njegovi sinovi (3 ili 4 sina) od kojih i jedan po imenu Jovan. Ovi Ilici su se prvo nastanili oko Janja ili tacnije izmedju Janja u dolini ponornice Semesnice pored Donjeg Vakufa. Tu su ovi Ilici napravili svoju pilanu za rezanje sume zajedno sa komsijama Vasicima. Komsije su im takodje bile neke Grcke familije koje su se tu skrivale od Turaka. Kad su Turci izgubili Bosnu Grci su se vratili nazad a Ilici i Vasici su se nastanili u Koscane. Moj pokojni otac je rodjen na Koscanima mada su se moji ubrzo odselili u D. Vakuf. Mi slavimo Djurdjevdan. Vladimire i Vojislave mogli bi biti neki rod. Otac mog dede Novaka je bio Jovan koji je pored mog dede imao jos 2 sina Petra i Dobru i jos dvije cerke Nevenku i Bosu.

     Odgovori
     • Ivana

      Ispravka pra-deda koji je dosao iz Medne je Jovo i njegov sin Lazo nastanili su se na Koscane. U dolini Semesnice su napravili pilanu i tu radili.

      Odgovori
      • Vladimir

       Rođaci smo, moj stari je Kojo i kaže da su bila dvojica sa imenom Novo Ilić na Košćanima, a da ih se on sjeća. Sa jednim od njih je blizak rod. Ja imam skoro potpuno porodično stablo Ilića koji su sišli s Košćana u Pribraću (muških), pa bi mi bilo drago da mi dostaviš sređenu tabelu ili bilo šta slično sa podacima o tvojima. Zanima me sve to i drago mi je da se potvrđuje ono što mislim, a to je da smo porijeklom iz Dalmacije (doznaću, kad-tad da li iz Pađena ili iz okoline Benkovca).
       [email protected]

  • Marjan

   Ja sam isto ilic brcko selo brezovo polje slavim slavu sv stefan

   Odgovori
 • Perica Abadzic

  Volio bi znati da li postoje Ilici koji slave sv.Arandjela Mihaila, a da su iz Hercegovine ili Crne Gore. Moje prezime je Abadzic na Majevici, opstina Lopare, RS.
  Na ovim terenima smo otprilike 200 do 250 godina i po predanju smo negdje iz Hercegovine. Znam osam koljena unazad. Nas predak Nikola se doselio i posto se bavio abadzijskim (krojac narodne nosnje od sukna) zanatom dobili smo prezime Abadzic.
  Od Nikole su nastali Abadzici,Todici i Milici. I naseljeni smo jedni pored drugih.
  Nedavno sam saznao da je Nikola imao prezime Ilic. Da je donio sa sobom gusle i nekakav zig (vjerovatno za zigosanje stoke) ali tome se izgubio trag. Njegovi sinovi su se zvali Ilija, Mila i Todo. Moguce da jedan od njih nosi ocevo ime u Hecegovini. Ako promatram imena njegovih unuka onda su to: Marko, Nikola, Pero,Simo, Jovo,Krsta, Lako; Mitar, Ostoja, Stanko. Uglavnom imena se ponavljaju. Po drugoj verziji je navodno Nikola dosao iz Beograda ali mi se to cini nekako neuvjerljivo.

  Odgovori
  • Miroslav

   Pa u vezi sa slavom Sv.Arhandjela Mihajla vam mogu reci da je slave i Ilici sa planine Kukavica nadomak Vladicinog Hana, znaci i u Juznoj Srbiji.

   Odgovori
 • Perica Abadzic

  Samo da dodam selo u kome smo naseljeni se zove Jablanica.Nas kraj je naseljen uglavnom stanovnistvom iz Hecegovine i Crne Gore.Geografski nazivi pojedinih brda i njiva:Medjednik,Gulinovac,Strnca(c-kao cep)brdo,Narancici(naziv za susjedni zasiok a nepostoji takvo prezime ,Gornja i Donja Glavica,Pasije groblje.Nazivi njiva koje su u nasem posjedu sa specificnim imenima:Gravoriste,Utrna,Seliste(neko je prije nas zivio tu),Ivik,Klinic brdo,Topolovac(naziv potoka)koji dijeli Zasiok Abadzice od
  zasika Narancica.

  Odgovori
  • Jovan Jovo Ilić

   Gospodine Abadžiću.Do poslednjeg rata živio sam u Tuzli, a rođen sam u Bijenjanima opština Bileća.Moji dalji preci su iz sela Gornja Dola(Dolovi) pod planinom Sitnicom, opština Bileća.Naš rod je vrlo brojčan. Ima nas širom svijeta. Svi slavimo Aranđelov dan.Ja sam dugo istraživao porijeklo,a pažnju sam usmjerio na potomke braće Gligora, Đura i Jovana, čiji su se potomci naselili u nevesinjskom, gatačkom i širem bilećkom kraju. O tome sam izdao knjigu.
   Ako nešto poznaješ moga rođenog brata Slobodana, koji svu Majevicu poznaje ko svoj džep ,jer je vrlo aktivan u lovstvu, stupi u vezu pa ti on može dati moju knjigu na čitanje. Ima indicija da porodice Ilića iz Jeginovog luga kod Kalesije,Tupkovića kod Živinica i Brijesta kod Priboja potiču od našega roda, jer slave Aranđelov dan i nisu mijenjali staro prezime, a po predanju su porijeklom od Bileće.
   Želim Ti svako dobro i srdačno te pozdravljam.

   Odgovori
   • Abadzic Perica

    zamolio bih vas ako neko ima e-mail adresu od gospodina Jovana Jove Ilica
    da mu proslijedi moju e-mail adresu kako bih stupio sa njim u kontakt.
    [email protected]
    Hvala.

    Odgovori
   • Nemanja Ilić

    Pozdrav svima. Vec duze vrijeme pokusavama da saznam nesto o porijeklu prezimena Ilic, ali sve je proslo bezuspjesno. Slavim „SVETE APOSTOLE PETRA I PAVLA- PETROVDAN“. Ono sto znam da smo par koljena unazad zivjeli na planini OZREN, opstina Lukavacu, regija TUZLE.
    Bio bih mnogo zahvlan kada bih mi dali bilo kakvu informaciju o porijeklu moga prozimena. Pozdrav i izvinite na smetnji.

    Odgovori
    • Slađana Ilić

     Poštovanje Nemanja, moj djed je rođen u selu Donji Potpeć opština Tuzla. Bio je učesnik NOR-a. Po završetku rata ostao je da živi u Crnoj Gori,u Tivtu.I mi slavimo Petrovdan ali o svom porijeklu skoro da ništa i ne znam, i djed i otac su umrli mladi. Jedino sto znam je da su nam korijeni iz Hercegovine.

     Odgovori
     • Dragan ILIC

      [email protected] evo ti mail pa se javi rodice :)) ja sam ti isto u CG samo u Herceg Novi

      Odgovori
     • sladjan ilic

      Postovana Sladjana,hteo bih ti reci da je i moje poreklo iz d.Potpeca.tacnije,tamo smo ziveli do rata92.slavimo istu slavu SV.PETRA I PAVLA.na zalos i moj deda i otac nisu zivi,tako da i ja slabo znam o svome poreklu.ako je tvoj deda rodjen u POTPECU,mi smo verovatno rodjaci.moj deda se zvao PAVLE a otac MILADIN.veliki pozdrav

      Odgovori
      • Slađana Ilić

       Poštovani Slađane, evo naše loze:Ilija Pantelić,imao je dva sina Dimitrija i Ilju i ćerku Maru. Mi smo od Dimitrija koji je imao Rista, Stanoja, Marka i Stevu. Vi ste Ristov potomak a ja Stevov!

      • DRAGAn

       sladjan i sladjana ja sam misljenja da su svi Ilici koji slave sv. Petra svojta i svi su nedje oko tuzle a okle su dosli bog sami zna, Moji su bili u Mramoru (Marina glava) djed ILIJA BABA od Milosevica JOKA iz smoluce a imali su 4 sina Drago (nosilac partizanske spomenice) Jerko (radio nesto rudniku kao ing.) Slavko (nista nije radio nikad ja mislim 🙂 i moj otac Nikola(zubar) ali naj manje je ilica sa nasom slavom

 • Djordje

  Ja sam Ilić, slavim Svetog Đorđa, znam da mi je deda iz Međaša u Bosni, a poreklom iz Trebinja navodno. Možete li mi reći nešto više o tim Ilićima?

  Odgovori
 • Nebojša

  Đorđe, Vaši Ilići jesu poreklom iz Hercegovine. Među poslednjima su stigli u Međaše.
  Došla su tri brata, Jovan, Blagoje i Ilija, od kojih su Jovanovići, Blagojevići i Ilići. Slave Đurđevdan, a imali su i nadimak „Ere“.

  Odgovori
 • Djordje

  Hvala Vam, mogu li da pitam za izvor informacija? Ne zato što sumnjam, nego sam zainteresovan da istražujem i dalje.

  Odgovori
  • Nebojša

   Đorđe, u pitanju je knjiga „Semberija : etnološka monografija“, Radmila Kajmaković.

   Što se Hercegovine tiče, najbolje je da pročitate : „Hercegovina“, Jevto Dedijer i „Hercegovačka prezimena“, Risto Milićević.

   Odgovori
 • Nikola

  Dobar dan, mogu li dobiti informaciju odakle vode poreklo Ilići koji slave Svetog Nikolu, koji žive u Zaplanju(selo Gornji Barbeš) kraj Niša?

  Odgovori
 • Miroslav

  Ja se opet javljam jer nisam dobio odgovor o Ilićima koji su se doselili u Južnu Srbiju i slave Svetog Aranđela.
  Saznao sam da su došli iz zaseoka Dol u Hercegovini, severnije od Trebinja.
  Ja ne znam ništa ranije od pradede Jovana, koji je rođen krajem XIX veka.
  Da li se zna nešto o takvim Ilićima kao i da je neko od njih otišao u Staru Srbiju, današnja Južna Srbija, Vladičin Han.

  Pozdrav

  Odgovori
  • Jovan Jovo Ilić

   Miroslave,
   Mislim da si dobro čuo o svom porijeklu.Tvoji preci su doselili iz sela Gornja Dola (Dolovi) koje se nalazi, bolje reći nalazilo, jer po najnovijem saznanju tamo sada živi samo jedno dvočlano staračko domaćinstvo, idući putem od Bileće pod planinu Sitnicu. Taj podatak možeš naći jedino na vojnoj topografskoj karti, ili pak na detanoj autokarti. Pred sobom imam knjigu og autora Gavrila Gaša Ilića pod naslovom ILIĆI porijeklom iz Dola Bileća.
   Na stranici 200 piše da je Jovan Jeremijin pođen 1906. godine u Dolima i da je radio na željeznici kao nadzornik pruge sekcija Niš. Takođe piše da je imao sina Dragišu, a Dragiša Miroslava. Možda su to Tvoji.
   Budi pozdravljen i želim Ti svako dobro.

   Odgovori
  • Gorgana

   Moja familija Ilic potice sa planine Kukavica ,ali slave Sv.Nikolu.

   Odgovori
 • Milodan

  Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
  Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
  ILIĆ
  -Zvizdar*, stara porodica, Nikoljdan.
  *Ova stara porodica bila je prvi put kod Vodice, a danas se rasturila po celom selu i ima opšta prezimena još: Adamovići, Kostadinovići i Petrovići.
  -Dren-1, prva polovina 18. veka, Klinci u Kolubari, Aranđelovdan, uz Alimpiće i Vasiljeviće.
  -Nepričava-1, prva polovina 18. veka, Gornji Lajkovac u Kolubari, Đurđic.
  -Crvena Jabuka, prva polovina 18. veka, Rebelj u Podgorici, Jovanjdan.
  -Banjani-1, Druga polovina 18. veka, Todisavac u Rađevini, Alimpijevdan.
  -Banjani-2, druga polovina 18. veka, Zavlaka u Rađevini, Alimpijevdan.
  -Belo Polje, druga polovina 18. veka, Banjaluka, Jovanjdan, uz Kuzmanoviće*.
  *Predak Kuzman doselio se kao vodeničar prvo na Savi, a posle i na KOlubari gde su ga Karići iz ovog sela, kao svoga seljaka, doveli u selo za svoju odivu i okućili.
  -Brgule-1, druga polovina 18. veka, Bajice u Crnoj Gori, Jovanjdan.
  -Grabovac-1, druga polovina 18. veka, Osat, Nikoljdan.
  -Gunjevac, druga polovina 18. veka, Lještansko-okrug užički, Jovanjdan, uz Markoviće, velika i ugledna zadruga.
  -Dren-2, druga polovina 18. veka, Sušica u Podgorini, Jovanjdan, uljezi u Gavriće.
  -Kalenić, druga polovina 18. veka, Brezovica u Podgorini, Miholjdan, uz Jevremoviće.
  -Krtinska, druga polovina 18. veka, Osat, Tomindan.
  -Ljubinić, druga polovina 18. veka, Gračanica u Azbukovici, Đurđevdan, uz Aćimoviće.
  -Ljutice, druga polovina 18. veka, Vragočanica u Podgorini, Nikoljdan, uz Živkoviće.
  -Orašac, druga polovina 18. veka, Babina Luka u Kolubari, Pantelijevdan, uz Ćebiće.
  -Piroman, druga polovina 18. veka, Šljivova u Rađevini, Jovanjdan.
  -Tvrdojevac, druga polovina 18. veka, Semetljevo-Stari Vlah, Jovanjdan, poveća i viđena zadruga.
  -Crniljevo-1, druga polovina 18. veka, Šljivova u Rađevini, Aranđelovdan, uz Sukonjiće.
  -Crniljevo-2, druga polovina 18. veka, Vrbić u Rađevini, Nokoljdan, uz Mićiće.
  -Šarbane, druga polovina 18. veka, Srem, Đurđic, uz Gajiće.
  -Bajevac, posle 1827. godine, Lještansko-okrug užički, Markovdan.
  -Brgule-2, posle 1827. godine, Osat, Đurđevdan.
  -Grabovac-2, posle 1827. godine, Dubica, Nikoljdan.
  -Dren-3, posle 1827. godine, Lika, Tomindan, dovodci.
  -Jabučje, posle 1827. godine, Tvrdojevac u oblasti, Lazarevdan.
  -Kalinovac, posle 1827. godine, Kostojevići-okrug užički, Sv. Jovan Zlatousti.
  -Liso Polje, posle 1827. godine, Otanj kod Požege, Nikoljdan.
  -Nepričava-2, posle 1827. godine, Godečevo-okrug užički, Jovanjdan.
  -Nepričava-3, posle 1827. godine, Visoka-Stari Vlah, Đurđevdan.
  -Paljuvi-2, posle 1827. godine, Srem, Nikoljdan.
  -Radljevo, posle 1827. godine, B. Krajina, Jovanjdan.
  -Takovo, posle 1827. godine, Krasava u Rađevini, Stevanjdan.
  -Trlić, posle 1827. godine, Banat, Aranđelovdan, pokršteni Cigani-Romi.
  -Trstenica, posle 1827. godine, Slatina kod Čačka, Nikoljdan uljezi u Kariće.
  -Stubline. posle 1827. godine, Siječa Rijeka-okrug užički, Nikoljdan, uljezi.
  -Crniljevo-3, posle 1827. godine, Matijevac u Posavskoj Tamnavi, Sv. Stefan Dečanski.
  -Ušće, posle 1827. godine, Vlasanica u Posavskoj Tamnavi, Alimpijevdan, uljezi u Laziće.

  Odgovori
  • Nemanja Ilić

   Pozdrav svima. Vec duze vrijeme pokusavama da saznam nesto o porijeklu prezimena Ilic, ali sve je proslo bezuspjesno. Slavim „SVETE APOSTOLE PETRA I PAVLA- PETROVDAN“. Ono sto znam da smo par koljena unazad zivjeli na planini OZREN u okolini TUZLE.
   Bio bih mnogo zahvlan kada bih mi dali bilo kakvu informaciju o porijeklu moga prozimena.

   Odgovori
  • Ana

   Molim vas recite mi nesto o poreklu prezimena Ilic,moj deda Bozidar Ilic je ziveo u Kotrazi kod Guce ,slava Arandjelovdan

   Odgovori
 • Dragan Ilic

  Dragan Ilic
  Selo Trubarevo (srez Krusevac). Slava: Sv. Jovan. Po predanju vode poreklo od Djurdjije koji se doselio u ovaj kraj krajem 18-og ili pocetkom 19-og veka. Imao je cetiri sina ( Stajko, Miloje, Ilija i Aleksa) a po jednom od njih Iliji smo dobili prezime Ilic. Pre toga u centralnoj Srbiji prezimena su se cesto menjala (tek uredbom A. KAradjordjevica iz 1851.god uvedena je obaveza stalnih prezimena).
  Ilija je verovatno rodjen 1810-1826.god. Najverovatnije su doseljeni iz stare Srbije ili Bugarske. Zahvaljujem za komentar.

  Odgovori
  • Bojana

   Prica koju sam cula od prabake se poklapa sa ovim. Mi smo od Dragoljuba Ilica koji se iz Trubareva doselio u Poslon. Slavimo Svetog Jovana. Pozdrav!

   Odgovori
   • Dragan Ilic

    Bojana, mi smo rodjaci. Tvoj predaak Dragoljub je rodjeni brat moga pradede Milojka. Imali su brata Stanislava i sestre Staniju udatu u Praskovce i Sandu udatu u Trubarevo. Njihovi roditelji su: Jovan i Jelica a zatim Ilija, Djordjija, Pavle , Stevan. Ovo je uglavnom provereno na osnovu dokumenataDrzavnog arhiva Srbije i delom turskih popisnih knjiga. Napravio sam kartu rodoslova (koji naravno ukljucuje i Dragoljuba). Ukoliko zelis mogu ti poslati ove podatke kao i fotokopije dokumenta iz DAS. pozdrav Dragan ilic e-mail: [email protected]

    Odgovori
 • Dalibor Ilic

  Dobar dan, voleo bih da saznam sto vise o poreklu svoga prezimena ILIC, otac Stojan, deda Svetozar i pradeda Petar iz Krive Feje kod Vranja, slava Arandjelovdan.

  Odgovori
  • Lazar

   Kakva slucajnost poreklo mojih Ilica je iz Cestelina isto kod Vranja mozda smo povezani nekako.Otac Miodrag deda Vasilije i pradeda Stojan

   Odgovori
  • VLADIMIR ILIĆ

   gDalibore Iliću .Moj deda Petar Ilić živio je u Krivoj Feji sa bakom Zagorka Ilić rođ. Milenković, imali sina Ilić Antona poginuo kao vojno lice 1954, i imali su ćerku Staniku ,svi su iz Krive Feje .Vaš pradeda Petar i moj deda isto PETAR to mi je zanimljivo. Vaša slava Aranđelovdan a ja moju neznam zato me sada zanima dali ima moj deda i vaš pradeda išta skupnega. Lp

   Odgovori
  • Latinka Ilic Maksimovic

   Dobar dan i pomaze Bog! I ja sam iz familije Ilic, a znam tako malo o njenom poreklu. Moji Ilici zive u selu Stapari kod Uzica, slave Sv. Arhangela Mihaila. Otac Milos, ziveo i radio u Uzicu, a deda Mihailo koji je kao zarobljenik odveden u Nemacku, a po okonacnju rata otisao za Ameriku. U Stapare se vratio 70-ih godina. U Cikagu je ostao njegov brat koji tamo ima porodicu, o kojoj nista ne znam. Zanima me da li imamo jos rodjaka u Srbiji i sire. Hvala na ovoj divnoj prilici da spoznamo svoje korene.

   Odgovori
 • Jova Ilic

  Buo bih zahvalan ako neko zna nesto o Ilicima koji slave slavu Sv.Ilija.Moj deda se u Beograd doselio iz Kragujevca.Zna se da su moji iz Sumadije,ali dalje nista.

  Unapred hvala

  Odgovori
 • Jova Ilic

  Buo bih zahvalan ako neko zna nesto o Ilicima koji slave slavu Sv.Ilija.Moj deda MIlivoje se u Beograd doselio iz Kragujevca.Zna se da su moji iz Sumadije,ali dalje nista.

  Unapred hvala

  Odgovori
 • Uroš

  Da li neko zna nešto o Ilićima koji žive u selu Suvi Do kod Tutina. Krsna slava je Sv. Nikola? Unapred hvala.

  Odgovori
  • Jovana

   Uroše, ja živim u Podgorici, a moj djed i njegov rodjeni brat, kao i braca od strica su se prije pedesetak godina preselili iz Suvog Dola i došli u Bijelo Polje i Berane… Slavimo Sv. Nikolu i jedino što znam jeste da imamo rođake po Srbiji, mada ne znam gdje tačno..

   Odgovori
  • Sladimir

   Uroše,moji su doseljeni u Kraljevo,mesto Metikoš, 71g.,iz Suvog Dola,gde sam i ja rođen.
   Otac Lazar,deda Jovan.
   Srdačan pozdrav

   Odgovori
 • Vojislav

  Ilići ,Uzovnica -Ljubovija slavimo Svetog Avramija,interesuje me poreklo ? 🙂

  Odgovori
  • Aleksandar Marinković

   Vojislave,
   obratite se Mlađi, on će takođe biti vrlo zainteresovan za vaše poreklo. Vrlo je moguće da pripadate istom rodu koji živi u Podrinju, ali neka vam bolje objasni. Svako dobro!!!

   Odgovori
  • mlađo

   Zdravo Vojislave,
   ja trenutno istražujem porijeklo porodica koje slave Avramijevdan (to je inače i moja krsna slava), poznati su mi Ilići iz Uzovnice koji slave sv.Avramija, možeš mi poslati mejl na: [email protected]

   Odgovori
  • Nenad

   Postovanje Vojislave.
   I ja sam Ilic. Moji su ispod brda Bodnjika Kod Selanca.Tamo sam isao u prvi razred osnovne skole. Pa je moj otac odselio u macvanski Prnjavor 1963.Ja sam krsten u crkvi u Selancu.U Crkvi u Selancu cemo naci najbolje podatke o nama Ilicima odakle smo i odakle smo dosli.Ja se nameravam naleto da odem u Selanac u crkvu jer tamo u crkvenim knjigama mozemo naci podatke o nama.
   I ja slavim sv Avramija.
   Pozdrav Nenad.

   Odgovori
   • Vojislav

    i moji su iz Bodnjika ja sam praunuk prababe Kose i pradede Marka,možda si i čuo za njih ,imam i kuću gore ,ali sada stanujem u Sremu .

    Odgovori
 • Perica Abadzic

  Hvala svima na pruzenoj pomoci.Sto vise trazim podataka dublje padam u ponor.
  Citajuci knjigu: Milenko Filipovic Majevica dolazim do podatka da smo se prezivali Todic.A starinom Cirkovic.Sada neznam kuda i kako dalje.Zamolio bih gospodina Jovu Ilica
  da mi se javi na e-mail adresu. [email protected] Bilo bi mi zadovoljstvo stupiti sa vama u kontakt.

  Odgovori
 • Perica Abadzic

  Da nebi doslo do zabune zbog dvojice jova Ilica mislim na Jovana Jovu Ilica.
  Hvala

  Odgovori
 • Dragan Ilić

  Prezivam se Ilić,živim u s.Radalj i slavim sv Jovana i zanima me poreklo i ako ko zna molim vas neka mi odgovori.Unapred hvala………

  Odgovori
  • Nebojša

   Za Dragana Ilića:

   Selo Radalj, opština Mali Zvornik

   Stariji su rodovi: Radići, došli pre 150 godina u Gornje Košlje uz tamošnje Tadiće iz Pive, pa tek posle došli u ovo selo. Ovde su došla četiri brata: Paun, Mirko,
   Branko i Stanko Radići, čije se prezime i danas, kao i Tadića, očuvalo u Pivi. Sva su se četvorica podelila i zasnovala četiri porodice na četiri brda oko sadašnje škole, upravo stare crkvine, koja je nekad bila u blizini škole.

   Mirko nije imao muške dece, još za života je posinir jednog Paunovog sina. Braća su ovde pomrla, a deca Paunova se odsele u Tabanoviće i od njih su Maksići i Radići toga sela, Brankova odu u mačvavski Pričinović i ostave potomstva, a Markov posinak i Stankova deca ostanu u selu i od njih su porodice:
   Vasići, Ćirići, Cvijići, Stankovići i Lazići, svi između sebe i izvan sela Radići (27 k.; Sv. Jovan).

   U stare Žarkoviće rudare, odseljene u Olovo i Fenek došli su Kevići. Kevići su Kuči i došli uz svoje zemljake Čoviće u Voljevce, pa ih neka Keva dovela u Žarkoviće pod Radakovac. Keva je bila u dobrim odnosima sa Zvorničanima i nije se s njima terala, te su se njeni potomci samo pojedinačno selili. Ovde se između sebe zovu Kevići, dokle im se ceo kraj zove Žarkovići, a inače su Teodorovići, Jovanovići i Vu-
   kovići (19 k.; Sv. Dimitrije).

   Jokići su preko Gornjih Košalja i preko Tadića došli iz Pive i naselili se uz
   Radiće. Ovde su došla tri brata, a potomci jednog od njih sišli u Tabanović. U selu se zovu Zeljići, Davinići, Krsmanovići i Mićići, svi između sebe i izvan sela Jokići (38 k.; Sv. Jovan).

   Živanovići su došli kumovima Radićima u selo i naselili se ispod Leskove Ravni po Lepenici. Oni su ispeli i na brda nad Drinom zovu se: Ilići, Pavlovići
   i Markovići, svi izvan sela Živanovići. I od njih se jedna porodica odselila u Tabanović (26 k.; Sv. Đurđe).

   Lazića predak je hajdukovao po Birču i našim stranama, bio se stalno nastanio pod Jelečem i otuda ga oterali, pa su ga jataci ovog sela doveli i visoko u planinu podigli. Lazić hajduk je bio rodom iz sela Pijuka kod Vlasenice. Njegovi su potomci i docnije bili nemirnogi borbenog karaktera (18 k.; Sv. Đurđe).

   Pozniji su doseljenici: Jovići prema školi u jugoistočnom pravcu više Radića, došli iz Rujevca (9 k.; Sv. Jovan).

   Kostadinovići su dobegli od Tatića iz Gornje Ljuboviđe (8 k.; Sv. Đurđe).

   Gošnići su došli iz rađevske Cerove na imanja srodnika Žarkovića (5 k.; Sv. Đurđe).

   Vuković je iz Budišića od Matića (1 k.; Sv. Đurđe).

   Pantić je iz Borine (1 k.; Sv. Nikola). Erić je iz D. Triješnjice (1 k.; Sv. Arhanđel).

   U Radalju ima 11 rodova sa 153 doma.

   Izvor: Ljuba Pavlović, Sokolska Nahija, 1930. godine

   Vidimo da se pominju dva velika roda koja slave Sv. Jovana. U pitanju su Radići i Jokići. Jovanjštaci su još i Jovići, koji su nešto kasnije stigli u selo.

   Ilići koji se pominju u selu su ogranak Živanovića i slave Đurđevdan.

   Odgovori
 • Ilic

  Ilic – Dalmacija,Knin,selo Padjane,Crkva Svetog Djurdja ( Sv.Georgija )sagradjena je 1454 godine. Citavo selo slavi Djurdjevdan. Najstarije prezime u selu je ILIC i najbrojniji su. Grobovi ILIC-a su stari najmanje koliko i sam hram.

  Odgovori
  • Bojana Ilić

   Pozdrav svima!
   Zanima me poreklo Ilića iz sela Vakup kod Aleksinca.Naša krsna slava je Sveti Đorđe.U Vakupu ima 5 kuća Ilića.
   Unapred hvala!

   Odgovori
   • Aleksandar I1

    Bojana,
    Dragoslav Antonijević u delu “Aleksinačko Pomoravlje“ se nije bavio poreklom porodica već je uopšteno navodio migracije u tom delu Pomoravlja.
    Na osnovu toga, jedino se može reći da je starinačkog stanovništva kao i onih koji nisu znali za svoje poreklo bilo oko 20%. Ostalo su doseljenici. Najviše doseljenih je bilo iz južnomoravskih prostora (Vranje, Leskovac, Niš, Pirot) koji se naseljavaju počevši od 1833. godine. Ima i doseljenika sa prostora Kosova i Metohije koji su kraj počeli naseljavati već krajem 18.veka. Dinarci čine male zajednice, a doseljavaju se početkom 19.veka. Četvrtu grupu doseljenika čine oni iz timočko-braničevske oblasti.
    Pored Srba, u Aleksinac i okolinu, naseljavaju se takođe Cincari i Grci iz Makedonije.

    Odgovori
 • Dragoljub Jovanović

  Slava sveti Luka. Deda mi je iz Bašina (okolina Smederevske Palanke) od oca Nikodija i majke Draginje. Dedin rođeni brat Živko se preziva Ilić dok je moj deda uzeo prezime Jovanović navodno po očevom bratu Jovanu koji nije imao poroda. Tako sam ja Jovanović.

  Molio bih ako bi neko mogao više da mi kaže o našem poreklu.

  Hvala!

  Odgovori
 • Darko

  Pozdrav…ja sam ILIĆ..nastanjen u Novoj Topoli(Republika Srpska)a otac poreklom iz Gornjih Karajzovaca kod Nove Topole…slava nam je Jovan Zlatusti…Karajzovci imaju oko 500 porodica sa prezimenom Ilić i svi slave tu slavu…moze malo da mi objasnite odakle poticemo…hvala

  Odgovori
 • Nemanja Ilić

  Pozdrav svima. Vec duze vrijeme pokusavama da saznam nesto o porijeklu prezimena Ilic, ali sve je proslo bezuspjesno. Slavim „SVETE APOSTOLE PETRA I PAVLA- PETROVDAN“, ali vidim da gore medju navedenim ni jedna porodica ilica ne slavi Sv. Petra i Pavla.
  Bio bih mnogo zahvlan kada bih mi neko dao bilo kakvu informaciju o porijeklu moga prozimena.

  Odgovori
 • Zoran Ilic

  Pozdrav svima!
  Zanima me poreklo Ilića iz sela Čardak ,opština Zavidovići ,BiH.
  Slavimo vrlo retku slavu „Prepodobni Sava Osvećeni“ 18. Decembra .Bio bih Vam zahvalan kada bih imao bilo kakvu informaciju o porijeklu moga prezimena.

  Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Ilić po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

  Ostale podatke porodica Ilić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

  Babajić-1, Babajić-2, Babina Luka, Ba (Bah)-1, Ba (Bah)-2, Beloševac,
  Berkovac, Bratačić-1, Bratačić-2, Vračević, Dragijevica-1, Dragijevica-2, Dupljaj, Žabari, Zlatarić, Kličevac, Kozličić, Bogovađa (Prnjavor)-1, Bogovađa (Prnjavor)-2, Leskovice, Lopatanj, Maljević, Miličinica, Mionica, Nanomir, Nepričava (ne pripada ovom području), Oglađenovac, Petnica, Pridvorica, Radobić, Sandalj, Strmna Gora, Strmovo, Tabanović i Šušovka (Šušeoka),

  Odgovori
  • Dragana

   Pozdrav za vas vidim dosta znate o poreklu Ilica sa prostora Valjeva, Pocerine moje poreklo je i sela Bukor i Slava je Nikoljdan mislim da su odavno dosli sa prostora Crne Gore i to je sve sto znam. Da li moze neki savet gde o tom

   Odgovori
 • Milan Ilic

  obradovalo me otkrice Vaseg portala. Pripadam Ilicima iz sela Dolac, Zavidovici. Slava nam je Sveti prvomučenik – arhiđakon Stefan. Interesuje me odakle i kada su moji Ilici stigli u Dolac, i ukoliko posedujete podatak o imenima tih prvih. Ulili ste mi veru jer moje istrazivanje po Net-u nije silno urodilo plodom.

  Milan Ilic,
  [email protected]

  Odgovori
 • Okir

  Pozdrav, Milane.

  Evo ti nešto o Ilićima sa krsnom slavom Sveti Stefan. Podaci su iz 1882. godine.
  – parohija Boljanić, protoprezviterat maglajski
  – parohija Bosanski Brod, protoprezviterat derventski
  – parohija Vozuća, protoprezviterat maglajski
  – parohija Golići, protoprezviterat vlasenički
  – parohija Dubravica, protoprezviterat srebrenički
  – parohija Kravica, protoprezviterat srebrenički
  – parohija Mičijević, protoprezviterat maglajski
  – parohija Pečenogovci, protoprezviterat prnjavorski
  – parohija Porječina, protoprezviterat maglajski
  – parohija Slapašnica, protoprezviterat srebrenički
  – parohija Sokolovići – Višegrad, protoprezviterat višegradski
  – parohija Sočanica, protoprezviterat derventski
  – parohija Hrge, protoprezviterat maglajski

  Kao što vidiš, Ilići sa ovom krsnom slavom pretežno su grupisani u maglajskom i srebreničkom protoprezviteratu, što bi moglo ukazivati na porijeklo iz Hercegovine. Npr. selo Boljanići postoji na Ozrenu, a postoji i u Hercegovini kod Pljevalja. Od Pljevalja su bile česte seobe uz Drinu, preko Glasinca, Ozrena i dalje u Krajinu. Ako naiđem na još nešto, javljam ti.
  Ovdje možeš preuzeti knjigu Milenka Filipovića o stanovništvu Ozrena: http://www.4shared.com/office/nAJ8bSIm/Ozrenjaci.html

  Petar Demić

  Odgovori
 • Bogdan Ilić

  Pozdrav. I ja sam Ilić iz Užica. Otac mi je iz sela Gornje Kordince, opština Prokuplje. Tu su se doselili u 19-om veku iz sela Resnik kod Soko Banje. Slava nam je Sveti Jovan 20-og januara. Da li neko zna nešto više o poreklu tih Ilića iz Resnika. Unapred hvala.

  Odgovori
 • Stefan Ilic

  JA SAM IZ VRNJACKE BANJE, DEDA I PRADEDA SU MI IZ SABCA, IMAM KUMOVE U BJELJINI, VOLEO BIH DA ZNAM ODAKLE VUKU MOJI KORENI, POZDRAV ZA SVE ILICE, INACE SLAVIM DJURDJEVDAN.

  Odgovori
 • Jelena Ilić

  Pozdrav! Ilici iz Klekovaca kod Kozarske Dubice,BIH. Moji Ilici su se doselili iz Kaća poslije 1.svj. rata. Cukundeda koji se doselio zvao se Dusan. Dusan je imao 3 kceri i 5 sinova Radu,Uroša,Đoku,Stevu i mog pradedu Savu. Da li neko zna nesto vise o porijeklu tih Ilića iz Kaća? Unapred hvala.

  Odgovori
 • Milorad Bogdanović

  Jelena, a možemo li makar znati koju su slavu slavili preci vaši, da nam malo olakšate pretraživanja.
  Moja je pretpostavka da su Ilići iz Klekovaca?, ako sam dobro pročitao šta ste napisali (latinica nije čitka kao ćirilica),onda ste slavljenici Jovanjdana, koji pripadaju parohiji Draksenić, i više nigdje ovi slavljenici ne spominju se u dubičkom kraju, u tom vremenu. Ovu parohiju 1882 godine činila su još sela Gunjevci i Pucari. Selo Klekovac? te godine činilo je 76 kuća sa 459 duša.
  Prepis: ŠEMATIZAM dabrobosanski za 1882 godinu, str.36 i 143.

  Ilići, slavljenici Jovanjdana u Mitropoliji dabrobosanskoj za 1882 godinu, spominju se još u parohijama Brusnica, Porječina, Stupari (Maglaj); Višegrad; Gradiška-Laminci; Gudavac (Krupa); Kravica, Pribojevići,Sase, Srebrenica (Srebrenica); Prijedor; Prnjavor-Smrtić; Rudnica (Bihać) i Suvaja (Petrovac).
  Prepis:Đorđe Janjatović-PREZIMENA SRBA U BOSNI, str.146

  Svako dobro. Pozdrav iz Potkozarja, vaših pradjedova rodnog kraja.

  Odgovori
 • Jelena Ilić

  Milorade,hvala Vam na odgovoru. Jeste, slava nam je Jovanjdan.

  Odgovori
 • Milodan

  Porodična prezimena u Kačeru, Ilić. Prema knjizi Miloja T. Rakić „Kačer“, prvo izdanje 1905. godine, najnovije izdanje 2010. godine – edicija „Koreni“, JP Službeni glasnik i SANU.

  Ostale podatke porodica Ilić– poreklo, odakle su i kada doseljeni i Krsne slave možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

  -Dragolj
  -Boljkovci
  -Brančići
  -Gukoši
  -Lalinci

  Odgovori
 • Milodan

  Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Ilić.
  Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

  Ostale podatke porodica Ilić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

  -Arnajevo, Medoševac, Baljevac, Barajevo, Barič, Baroševac, Veliki Borak, Veliki Crljeni, Vranić, Guncate, Županjac, Jasenak, Junkovac, Konatice, Lazarevac, Leskovac, Lukavica, Mali Crljeni, Medoševac, Mirosaljci, Petka, Sokolovo, Stepojevac, Trbušnica, Tulež, Šiljakovac i Šopić.

  Odgovori
 • borislav

  molim vas da mi nesto kazete o poreklu ilica iz sela pridvorice opstina bojnik slava sv.arhangel mihajlo

  Odgovori
 • Dragan ILIC

  E ovako ja pokusa ali nidje ne pise o ILICIMA koji slave Petrovdan a pradjedovi su iz okoline tuzle Mramor, Smoluca, Potpec itd. pa ako ikako mozete nebilo Vam zapovjedjeno da napisete Vase misljenje odakle smo starinom. Unaprjed hvala

  Odgovori
  • Milorad Bogdanović

   Ilići 1882 godina, koji slave Petrovdan

   Dragane, Ilići koji slave Petrovdan spominju se u ŠEMATIZMU dabrobosanskom za 1882 godinu, po parohijama.

   Parohija Maglaj koju sačinjavaju još Tumare, Vukovine, Hrge, Svinjašnca, Lozna, Orahovica srpska i Brijesnica donja. Pored Ilića, Petrovdan slave: Mijailovići, Ristići, Đurići, Lazići, Blažanovići, Demonjići, Stanići, Janjići i Sarajlići.

   Parohija Visoko u čjem sastavu je još 22 sela: Topuzovo Polje, Dubrava, Biskupići, Muhašimovići, Ozrakovići, Kula, Banjer,Kopači, Doljno Polje, Kuti, Čekrčići, Ljubnjići, Odžak, Vratnica, Čifluk, Zbilje, Grad, Moštre Gornje, Arnautovići, Vrbovik i Svrljin, gdje je sveukupno bilo 293 doma sa 1909 duša. Petrovdan su slavili parohijani Dido i Ilići (Krleta).

   Parohja Pečenogovci, protoprezviterat prnjavorski
   Ovu parohiju sačinjavala su još sela:Kobaš, Seferovača, Trstenci i Korovi. Petrovdan su slavili samo Ilići.

   U parohiji Sarajevo grad Petrovdan slave parohijani: Ilići ( Kerlote), Nahod, Balaban, Andrić, Blagojević (Vračalija), Trtić (Jajčanin), Petković i Jevtanović.

   I u Parohiji Slapašnica, protopr. srebrenčki sv. ap.Petra i Pavla slave samo Ilići. Ovu parohiju sačinjavaju još sela: Magašići, Repovac, Suha srpska i Ljubovija (B).

   Odgovori
   • Dragan ILIC

    Gospodine Milorade,
    Vama hvala na ovom napisanome ali ja i dalje tu ne vidim naselja oko Tuzle tj. Potpec,Smoluca, Mramor itd, ovo zadnje mjesto nije poslednje ali moj djed je rodjen u Mramoru a to je nedje 1900 godina (nisam siguran za godinu ali je tu nedje) tako da sam ubjedjen da je te 1882 god mj pradjed bio u toj regiji. A ne spominje se nidje regija Tuzle. A nidje drugo ni ne mogu naci odakle bi mi mogli doci u Tuzlu. Te stoga i dalje sam u neznanju kao i gore druge osobe (Nemanja i Sladjana) koje su takodje ilic sa istom slavom i iz ne vjerovati iz regije Tuzle. Koju niko ne spominje u ovom dokumentu iz 1882 god.
    S postovanjem ILIC Dragan

    Odgovori
  • Nemanja

   Dragane javite se na moj mejl [email protected]. Voli bih da stupimo u konfakt!!! 🙂

   Odgovori
 • Milodan

  Prezimena-familije u Šumadiji, Ilić.
  Prema knjizi „Etnološka građa o Šumadincima“akademika Jovana Erdeljanovića, prvo posthumno izdanje 1948. godine – poslednje izdanje Službeni Glasnik i SANU – Edicija „Koreni“ 2011. godine u sklopu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“.

  -Belosavci
  -Botunj
  -Vodice
  -Kruševo
  -Mramorac
  -Velika Plana
  -Pridvorica

  Odgovori
 • administrator

  Autor : Hercogovacka Površ
  Komentar:
  Ilići iz Hercegovacke Površi,mjesta Zagradinje,Mrnjići,Biograd….su oduvijek slavili Šćepan dan.Dobijali su nadimke Pamučina,Ćukilo….prvih 100 godina drzali su to prezime 1623 do cca 1720….Neka udovica Ilića je dosla oko 1620-1650 iz Crne Gore sa dvojicom sinova Branislavom i Uglješom u Slivnicu.Potisli su tamosnjeg kneza Kudeljicu i zauzeli to selo.Bjelogrlici u Gacku su od Pamučina,po babi Bjelogrli sto je kao udovica posla doma u Lipik,Gacko sa sinovima,bila je od Okiljevića.

  U BIJELJANIMA SU ILIĆI IZ LEDENICA IZNAD RISNA,DOSELIO SE NEKI VASO 1879.SLAVE ĐURĐEV DAN.

  RISNO?

  Odgovori
 • Tanja

  Interesuje me da li neko nesto zna o Ilicima iz Bosanske Dubice,tacnije iz Klekovca? Unuka sam Milke Ilic, koja je rodjena 1938, od majke Bose i oca Jovana.Volela bih da znam imam li nekih rodjaka, posto je baba preminula pre nekoliko god………. ako neko nesto zna neka pise na [email protected]

  Odgovori
  • Duhovi

   Pa sta jednostavno ne nazoves na telefon rodbinu,neš ti 70 godina starine :D.
   Bas i nisi bila bliska s babom,očito.Sorry,ali stvar je jednostavna.

   Odgovori
   • Tanja

    Nikako ne mogu saznati, jer je bila jedinica, t.j. imala je brata koji je poginuo kao mali, a svojima nikad nije pricala koga je imala, i da li je imala nekog….ceo zivot pokriven velom tajni….. kao majka volela bih da znam da li moje dete ima mozda nekih rodjaka…to je to 🙂

    Odgovori
 • Duh hercegovacke Površi

  Htio bi da ispravim Mikicu Ilića iz glavnog teksta,koji je spomenuo Iliće koji slave Stefan (Šćepanjdan).Ilići su starinom Crnogorci,a nisu starohercegovci ni hercegovci.Ovi koji slave Šćepanjdan su ogranak Kaluđerovića.Dobar dio ih se naselio u Hercegovackoj Površi (blizu Trebinja).Imali su svoje nadimke i priču o udovici koja ja je sa sinovima(djeca) krenula prema Župi dubrovačkoj,na magarcu iz Ćeklića (Crna Gora,kraj Cetinja).Zaustavio ju je knez Kuđelica i rekao joj da ce joj dati da se nastani u rupnim dolima kraj Slivnice.Djeca odrasla posvađala su se nesto sa knezom.Pozvao ih je na slavu,a u meduvremenu je dogovorio da ce ih zaskocit i ubit.Njegova žena,kuma Branislava i Uglješe upozorila ih je na njega.Kad Kuđelica zaviče:U oro momci,u kolo đevojke…skocit ce svi da ih ubiju.Jedan se napio,drugi nije…i kad je taj Kuđelica zavikao…ovaj jedan skoči na njega,i bio je jači i pocerao kneza i njegove ljude naspram Ljekove….i stigo je jednog na NIikoljem brijegu,pokraj Ljekove…ubili kneza kneza Kuđelicu sabljom,na mramoru još piše.I to se selo Slivnicu potisli,tj zauzeli.Od njih su Drobljenci,Pamučine(znaju da su starinom iz Ćeklića),Šilobadi,Ćurtovići,Marinovići,te čini se i Bjelogrlići u Gacku koji su od Pamučina ili Kaluđerovića koji je dosao u posjetu iz Čeova(kraj Cetinja)

  Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Ilić po mestima življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Sokolska nahija“.

  -Brasina
  -Radalj
  -Voljevci
  -Selanac
  -Lonjin
  -Ljubovija
  -Čitluk
  -Pecka
  -Carina
  -Donja Orahovica
  -Drlače
  -Svojdrug
  -Draksin
  -Bajina Bašta

  Odgovori
 • Ilic

  Sve mi se cini da smo mi Ilici potomci nekog turcina. Sa oceve strane imaju crnu put. Pogledajte sta sam nasao:
  İliç Kaymakamlığı (http://www.ilic.gov.tr/)
  Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/%C4%B0li%C3%A7)

  Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Ilić, po mestima življenja. Prema knjizi Jovana Erdeljanovića „Donje Dragačevo“.

  -Turica
  -Grab
  -Zeoke
  -Lis
  -Gornjoj Kravarici
  -Negrišori
  -Dučalovići

  Odgovori
  • Boban Ilic

   Pozdrav svim Ilićima! Ja sam iz Guče, otac mi se doselio iz sela Donja Kravarica, izmedju Guče i Arilja. Znam da se pradeda zvao Bogosav, a čukundeda Milija i da smo se valjda doselili iz Herceg Novog. Takodje imam neproverene podatke da su tamo Ilići bili trgovci, da su trgovali sa Mletačkom republikom, a kasnije Francuskom, pa tako svi potomci imaju po jedan zlatnik, ja konkretno francuski franak iz 1878. i to se prenosi sa kolena na koleno. Inače, slavimo Arandjelovdan! U Dragačevu postoji mnogo porodica Ilića, ali niko nikom nije rod, doseljavali su se sa različitih strana. Kod mene u komšiluku imaju josš 2 porodice, ali nisu mi rod. Zanimljivo.. P.S. @Milodan, samo da napomenem da si propustio da kažeš da ima Ilića i u Donjoj Kravarici!

   Odgovori
   • Pomozi

    U Jugovićima(Nevesinje),Bijeljanima i Davidovićima(Bileća),Pustom Polju (Gacko).Starinom su iz Risna.Živjeli su u Dolu,Poljicu i Strujičima(Popovo).Iz SELA DOL presli su u Vrijeske (Bileća), oko 1830.godine „na handžarev čitluk“ u Jugoviće.

    SLAVE ARANĐELOV DAN.

    Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Ilić, po mestima življenja. Prema knjizi Radomira Ilića „O ljubićskim selima“.

  -Preljina
  -Prislonica
  -Lađevci, uz Korićance
  -Tamnik, uz Ćubrke

  Odgovori
 • Dado Ilić

  Pozdrav…ja sam ILIĆ..nastanjen u Novoj Topoli(Republika Srpska)a otac poreklom iz Gornjih Karajzovaca kod Nove Topole…slava nam je Sveti Jovan Zlatousti…Karajzovci imaju oko 500 porodica sa prezimenom Ilić i vecina slavi tu slavu…moze malo da mi objasnite odakle poticemo…hvala

  Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Ilić, po mestima prebivališta. Prema knjizi Borivoja Drbonjakovića „Kosmaj“.

  -Amerić
  -Babe
  -Beljina
  -Vlaška
  -Dučina
  -Velika Ivanča
  -Koraćica
  -Međulužje
  -Parcani
  -Rajkovac
  -Ralja
  -Rožanci.

  Odgovori
 • Dušica 79

  Zelela bih da znam nesto o poreklu moje porodice Ilic. Slava nam je sv. Ilija. Moj pradeda se zvao Vladimir. Nisam bas sigurna odakle je-cini mi se Kremna.

  Odgovori
 • Verica

  Volela bih da saznam nesto o mom poreklu.Moj deda se zvao Nikola Ilic iz sela Lesane kod Suve reke opstina Prizren.Slavimo Vavedenje Presvete Bogorodice….Pozdrav

  Odgovori
 • Pomozi

  Jel ima neko skeniranu ovu knjigu:
  Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

  Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Ilić, po mestima prebivališta. Prema knjizi Stanoja Mijatovića „Belica“.

  -Trešnjevica
  -Sinji Vir
  -Šuljkovac
  -Bagrdan
  -Gornji Štipalj
  -Miloševo
  -Kovačevac
  -Međureč
  -Bukovče

  Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Ilić, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

  Gradac, Korman, Crni Kal, Drača, Brzan, Adrovac, Rača, Donja Rača, Botunj, Dragobraća, Korićani (Petkovčani), Korićani (Nikoljci), Maršić, Radovanje, Resnik (Petkovčani) Resnik (Nikoljci), Resnik (Đorđevci), Rakinac, Veliki Šenj, Markovac (Aranđelovci), Markovci (Nikoljci), Lapovo, Batoččina Varoš, Rogojevac, Novi Milanovac, Rača (Svilajničani), Rača (Sipićani), Donja Rača i Divostin

  Odgovori
 • Miroslava Ilić

  Pozdrav 🙂
  i mene zanima moje porijeklo.Živim u okolini Bijeljine(Republika Srpska)
  Prandjed mi se zvao Tanasije imao je 5 djece, od kojih su dva sina Pero i Lazar.
  Mi smo potomci Perini, dok preko puta nas žive Lazarevi potomci.
  Slavimo Savindan.Samo te dvije kuće Ilića imaju.

  Odgovori
 • Marijana

  Postovani, zanima me poreklo Ilica, zivim u Vrcinu (Beograd), krsna slava nam je Djurdjevdan. Jedino sto znam i sto moj deda pamti, da nam je poreklo od deda Jevrema (od njega ima jos 5 generacija). Veliki pozdrav!

  Odgovori
 • Miroslav

  Poštovani,
  Čitao sam vaše komentare i nisam našao nikgog da slavi Lazarevu subotu ( Vrbicu ). To je naša slava, mi smo Ilići iz Buđanovaca ( kod Rume ). Moj pradeda se zvao Radovan i nije imao braće i sestara. Od skoro sam počeo da se zanimam za dalje poreklo, jer od mojih niko ne zna za dalju istoriju prezimena i porekla.
  Pozdrav…

  Odgovori
  • Vladimir Ilic

   Moja porodica je sa Majevice planine iz sela rozanj Slavimo Lazarevu subotu.
   poslednjih 150-200 godina smo bili na prostorima majevice koliko ja znam,a koreni poticu negde iz danasnje crne gore

   Odgovori
 • Jovana

  Zanima me da li neko zna Poreklo Ilica iz Srebrenice? Krsna slava Sveti Jovan?

  Odgovori
 • Milan

  pozdrav. da li neko zna nesto vise o Ilićima iz sela Metlic kod Šabca, krsna slava sv. Luka ćale mi je rekao da smo potomci Neje Ilića sto sam i ovde procitao ali me zanima jos detalja ako neko slucajno zna.

  Odgovori
 • Mile Ilic

  Pozdrav svima , zovem se Mile Ilic rodjen sam u N Sadu od oca Dusana i majke Save devojacko Ilic.Moji roditellji su u krvnom srodstvu i to im je poznato bilo i pre nego su stupili u brak.Oboje su rodjeni u Lokvarima selo Ilici (Kauri) na Manjaci (B Luka)Moj pradeda sa oceve strane Mile i Jovan sa majcine strane su bili su rodjena braca od oca Petra koji se oko 1850 god doselio iz mesta Padjeni kod Knina.U isto vreme je njegov rodjeni brat (ime mi nije poznato) odselio za Beograd i poznato mi je iz price moga deda DJordja da je njegov otac ,a moj pradeda Mile odlazio kod strica u Beograd u vise navrata ali se posle ta veza prekinula!Moj deda sa Majcine strane Milan mi je pricao o svojim odlascima u Padjene i o tome da nam je tamo ostala familija.Inace krsna slava nam je Djurdjev dan!Takodje deda nam je pricao da smo starinom iz Crne Gore cak je pominjao mesto Kralji! Trenutno najveci deo familije Ilica zivi u N sadu i okolini i jedan deo u Vognju kod Rume.Ima ih i u B Luci tacnije svuda!Moj otac je meni pricao da Ilica iz Padjena ima i kod Sombora u mestu Prigrevici i da su oni naseljeni u 20 veku ne secam se tacno da li su Solunci ili iz 8 ofanzive! Toliko ja znam o mojem poreklu!Inace neko je napisao da smo crne puti sto jeste tacno cak imamo i deo familije (to nisam spomenuo ranije) naseljen u Omoljici koji smo zvali Crnkici .Kod nas su svi imali nekakav nadimak tako da su postojali i danas fala bogu postoje Pusulici (moji) Kicici (moji po zenskoj liniji) Jovici, Simici, Tonjici, Romici.Pozdrav iz Bukovca!

  Odgovori
 • slavisa

  Zivim u Sapcu moj deda je donet u selo petkovica sa 4 godine oko1920 doneo ga je ujak Jezdimir Ilic(imao sina jelenka mislim) iz sela Zajace mislim okolina Loznice njegova sestra se zvala Soka Ilic a moj deda je vanbracno dete i tu gubim svaki dalji trag . Ako neko zna nesto vise nek posalje e mail [email protected]

  Odgovori
 • Sanja Ilic

  Zivim u Loznici,prezivam se ilic,moj otac je poreklom iz sela Matijavac opstina Vladimirci,deda Ilija, Pradeda Milorad,krsna slava sv.Jovan,molim Vas ako nesto zna o nasem poreklu da mi posalje na mejl [email protected]

  Odgovori
 • Tomislav Ilić

  Rođen sam u Veskoviću,opština Sjenica slavim Sv.arhangela Mihaila,moj pradeda je bio sveštenik,zvao se Ilija a došao je iz okoline Kolašina.

  Odgovori
 • Tomislav Ilić

  U opštini Sjenica Ilića ima 3 kuće u selu Dragojlovići i oni slave Sv.arhangela Mihaila tako da mislim da smo rođaci?Ako neko zna nešto više neka napiše o tome.

  Odgovori
  • Ilić

   Dragi Tomislave, moji Ilići su se doselili iz Dragojlovića u selo Stalać kod Varvarina pre mnogo godina. Imam zaista slabo poznavanje svojih predaka zbog raznoraznih prilika. Možeš li mi, rođače, reći nešto više o Ilićima, odakle dolaze, kada dolaze u Dragojloviće i sl? Čuo sam neke priče da su se davno doselili iz Crne gore.
   Prađed mi se zvao Sekula.
   Sve najbolje, rođače!

   Odgovori
 • Tomislav Ilić

  Pozdravljam sve Iliće širom Srbije,Srbskih zemalja i one širom sveta,neka su im sa srećom sve krsne slave koje slave a i one koji su nastali od nas Ilića.

  Odgovori
 • ljuba.

  ljubomir ilić kalinče đorinski selo ladovica vlasotince.živimo u smederevu slava sveti JOVAN,prezime je od čukun čukun dede,najstariji predak đora osnivač sela imate li podataka još starijeg datuma,što znam na par kilometara od ladovica je postojalo mesto lukovica ili lokvica,selo ga zove lukovica,selo je bilo pored puta i zbog turaka je familija morala da se povuče prema planini kosovici odnosno to je sada ladovica ispod kosovice

  Odgovori
 • Ilija Stojkovic

  Moji Ilici zive u selu Donja Devca opstina Merosina inace nas zovu Ere.Zanima me poreklo.

  Odgovori
 • Aleksandar Ilić

  Pozdrav svim Ilićima. Čitajući Vaše komentare vidim da ni sa kim nisam u srodstvu. Poreklom sam iz Bosne, oblast Osat, opština Bratunac, selo Jaketić. Slavimo svetog Stefana Dečanskog ili kako neki kažu Mratindan, a preslava nam je Mlada nedelja (po Spasovdanu). Čitajuću šematizam Dabrobosanske mitropolije video sam da iako je prezime Ilić deseto po učestalosti samo moja porodica i još jedni Ilići iz okoline Srebrenice slavimo ovu slavu, a koliko ja znam sa njima nisam u srodstvu. Drugim rečima, Slava otkriva da nisam u srodstvu ni sa jednim Ilićima u Bosni. Zato me interesuje odakle su moji došli u Osat. Voleo bih više nego išta da bilo šta saznam.

  Odgovori
  • Defendor

   Ne treba smetnuti s uma da je prezime Ilić patronimičkog porekla i da je s obzirom na učestalost imena Ilija i samo prezime dosta učestalo. Takođe je moguće da ste se nekada ranije drugačije i prezivali, te da zbog toga baš ni sa jednim Ilićima ne nalazite dodirne tačke, bar gledano kroz prizmu krsne slave. Ako ne znate da ste se ranije drugačije prezivali, a do sada niste pogledali matične knjige u parohiji iz koje potičete, to bih vam svakako preporučio, ukoliko su one naravno sačuvane i ukoliko se vode od nekog koliko toliko starijeg vremena (kraj XIX veka). Nešto što je možda najbrži način utvrđivanja daljeg porekla, jeste testiranje po muškoj liniji, koje bi vam trebalo u najmanju ruku obezbediti podatke o približnom geografskom poreklu i srodnosti sa nekim do sada testiranim rodovima. Ako se ti podaci poklope još sa vašom retkom slavom, bićete na dobrom tragu da produbite svoje istraživanje porekla, što će vam potvrditi većina do testiranih. A svakako potražite i da li nešto više ima u Digitalnoj biblioteci portala „Poreklo“.

   Odgovori
   • Aleksandar Ilić

    Hvala Vam Defendor na brzom i iskrenom odgovoru. Eto, i sami ste skeptično pomenuli knjige, jer svaka parohija mora da vodi evidenciju o rođenim i umrlim, ali u tome i jeste problem, sve je to izgorelo u 2. svetskom ratu. Crkva u Fakovićima u kojoj su se vodile knjige o mom selu je spaljena. Samo koji trenutak ranije, u porti crkve, moj pradeda je stavio svoju seljačku glavu na panj da mu je ustaše bradvom odseku. Možda ako su podaci preživeli u knjigama eparhije Zvorničko-Tuzlanske ali i to je pitanje šta je kod njih preteklo… Ne bih da budem pogrešno shvaćen, ali ne vidim sebe kako kucam na vrata Vladičanskog dvora sa tim pitanjem.
    E sad, pošto pomenuste kao starije vreme s kraja 19. veka, to znam i sam: navrdeda Milan – čukundeda Petar, (Petko) – pradeda Radosav – deda Milan – otac Čedomir, a dodao bih i kurđel Petar(?) ali to nije sigurno. Meni treba ono ranije, odakle smo došli? U Osatu se zna da su neki sa Kosova a neki iz Hercegovine, ali to je nažalost sve. Za moje interesovanje nedovoljno.
    Ako ne budem mogao ništa više da saznam poslušaću Vaš savet i otići na testiranje.

    Srdačan pozdrav i sve najbolje.

    Odgovori
    • Defendor

     Nema na čemu Aleksandre. Kako smo poreklom iz iste eparhije, ono što važi za mene, otprilike bi važilo i za vas. Nema potrebe još uvek da kucate na vrata Vladičanskog dvora, jer i kad bi tamo bilo volje da se pomogne, verovatno vam ne bi imali čime pomoći. Nažalost, mnoge srpske crkve i crkvene matične knjige su popaljene, što u Drugom svetskom ratu, što u ovom poslednjem. Ali s obzirom da vi i tako verovatno znate jednako, ako ne i više od onog štoje nekada u tim knjigama pisalo, kako meni tko i vama su jedina nada popisi i arhivska građa. To naravno zahteva rad na terenu, ili konsultovanje literature koja je možda obradila neke popise, zbog tog vam i preporučih da pogledate šta ima u Digitalnoj biblioteci portala Poreklo. A pre nego se upustite u istraživanje te vrste, moja je preporuka da se testirate, bilo u zemlji ili inostranstvu, jer ti rezultati će vas usmeriti i u kom pravcu da istražujete. Nešto više o tom možete naći na stranicama Srpskog DNK projekta.

     Odgovori
  • Milovan Ilic

   Postovani,
   moja familija Ilic je iz Donjeg Dobrica kod Loznice, deda je imao dosta brace i sestara koji su se odselili, tako da nas ima i u Dobricu i selu pored, zove se Straza. Slavimo Stefana Decanskog, sigurno postoji mogucnost da smo rodbinski povezani, jer retko ko slavi Mratindan, a da se preziva Ilic.
   Moj pradeda je bio Lazar. Toliko znam za sada.

   Odgovori
   • Milovan Ilic

    Pisite na moj mail, ako zelite da se cujemo.
    [email protected]

    Odgovori
   • Aleksandar Ilić

    Poštovani Milovane, izvinite što se javljam sa zakašnjenjem jer sam Vašu poruku video tek malopre. Verujem da Vam je zajednički svetac dao tračak nade da bi mogli da budemo u rodbinskim vezama ali moje znanje Vas neće odvesti dalje u prošlost Vaše porodice jer je veoma oskudno. Vidite dragi prezimenjače, pitanje porekla je avantura kroz koju se putuje s kolena na koleno, iz veka u vek, a Vi i ja svoje putešestvije, nažalost, završavamo vrlo brzo. Ja ne znam da je neko od pobočnih srodnika moje porodice prešao Drinu i naselio se u okolini Loznice. Ako se to desilo to je moralo biti u 19. veku ili još ranije jer ja pamtim priče samo iz dvadesetog. Naime, moj pradeda je bio maloletan kada su mu austrijanci odveli oca i strica u koncentracioni logor Arad iz koga se nisu vratili, dok je moj deda takođe bio mlad momak kada su mu oca ustaše ubile, tako da i jedan i drugi nisu imali starijeg u kući koji bi im pripovedao o starini, pa se otud i pamćenje o poreklu i srodnicima koji su otišli prekinulo. Arhivska građa je spaljena ili odnešena a nije vraćena, tako da je moj slučaj dvostruko u mrtvom uglu. Čak i na ovako bogatim portalima kao što je „Poreklo“ ja nisam mrdnuo dalje od početka. Isto kao i Vi nadam se da bi neko sa istom slavom mogao znati, ili je načuo, da su njegovi daleki srodnici otišli u istočnu Bosnu, što bi, bez obzira na neodređenost svakako bio trag. Dotad, mrka kapa!
    Da li neko iz tih sela koje ste pomenuli zna odakle su vam preci došli? U mom kraju sva sela „znaju“ da su sa Kosova ili Hecegovine što je, priznaćete, vrlo neodređeno i neubedljivo. Pitajte ih Milovane, u Srbiji je trag porekla mnogo oštriji nego u pustoj turskoj Bosni. Ako bi Vam rekli da su iz Osata to bi već bio dobar znak o zajedničkom poreklu.
    Svako dobro!

    Odgovori
 • Dušan Ilić

  Zna li neko nesto o Ilicima koji slave Svetu Petku. Inace iz Valjeva smo, oko 1850e je jedan predak dosao ovde, kako kazu, iz Crne Gore (najverovatnije sa Cetinja), mada nemamo pouzdane podatke o poreklu jer je bilo vise brakova… Ako neko zna nesto nek odgovori

  Odgovori
 • dragan

  Da li postoje Ilici da im je slava sv Jovan Krstitelj,ako ima takvih neka se jave,mozda zajedno otktijemo nesto vise o poreklu,Ja sam iz okoline Krusevca i znam dosta o svom poreklu,ali bih voleo da saznam jos vise.

  Odgovori
 • dragan

  Ilici koji slave Jovana Krstitelja,javite se na mail [email protected]

  Odgovori
 • momir ilić

  Prezime ILIĆ potiče od prezimena OBILIĆ iz vremena turske vladavine. Kada je miloš Obilić ubio murata, izdato je naređenje da se zatare svako ko nosi prezime OBILIĆ. Tako da su Obilići bili priniđeni da menjaju prezime, pa su se prvo odrekli slova O da bi se prezivali BILIĆ. Pošto je to prezime turcima opet bilo slično OBILIĆ odrekli su se još jednog slova ito slova B tako da je ostalo prezime ILIĆ… O-B-ILIĆ ovo je podatak iz crkveni knjiga a za tačnost ovog podatka navodim primer da malo ko zna ijednog OBILIĆA , možda negde postoi neko ko je sam sebi dao ovo prezime ali još nikad nisam čuo ni za jednog OBILIĆA prezime BILIĆ postoi ali u dosta manjoj mjeri od prezimena ILIĆ!!!!! pozdrav za sve O-B-ILIĆE

  Like · Reply · 15 mins

  Odgovori
  • Milorad Bogdanović

   Eeee Momire Momire, očito da si pogriješio mjesto gdje ćeš se obratiti.
   Ovo je vrlo ozbiljan Portal, i imjesto gdje se iznose valjana i provjerena saznanja.
   Na koje Iliće se ovo odnosi? Koju slavu slave? U kojim crkvenim knjigama i u kome vremenu se Ilići spominju?
   Prezime Ilić nastalo je od imena Ilija. Slave preko dvadeset različitih slava.

   Odgovori
 • Joksim

  Blago Momiru i sličnima na ovakvoj pameti!

  Odgovori
 • Vladan Jovanović

  Kako vidim da ima dosta zainteresovanih za poreklo svoje porodice a sa prezimenom ILIĆ , pošto se lično bavim istraživanjem porekla porodica (i prezimena) u naselju Markovac kod Velike Plane, u mogućnosti sam da doprinesem ovoj potrazi za korenima.
  U tom smislu dajem nekoliko podataka vezanih za prezime ILIĆ a vezano za naselje Markovac u Pomoravlju.
  Kao prvo prezime je formirano po nekom pretku iz porodice koji se zvao ILIJA a u određenom vremenu i to uglavnom polovinom 19.tog veka.
  Tada je često dolazilo do situacije da se jedna porodica rasčlani na više prezimena a veoma su bliski . Na primer : Petar Popović imade sinove Iliju, Stojana i Savu. Njihovo prezime ne bude Popović već Petrović a već njihova deca se prezivaju ILIĆ, STOJANOVIĆ i SAVIĆ.
  Oni su vrlo bliska familija a vremenom je moguće da se porodično udalje.
  Ovo je većini istraživača poznato te onda stupa istraživanje po porodičnoj slavi i tu se nađe njihova porodična veza jer , uglavnom, svi zadrže porodičnog sveca za slavu.
  A u Markovcu ima ILIĆA:
  1. Poreklom od roda Pavlovića (po Pavlu Krnjašu doseljenom iz Kovanice u Resavi pre 1737
  g.) i slave Sv. Nikolu .
  2.Poreklom od roda Gadžića (po Iliji Radovanoviću – Gadži , doseljeni iz Glogovca kod
  Jagodine pre 1803.g.) i slave Sv. Nikolu.
  3. Poreklom od roda Popovića (po Iliji Jovanoviću – Popoviću, doseljeni iz Vel.Popovića u
  Resavi pre 1804.g.) i slave Sv. Nikolu.
  4. Poreklom iz Dubnice u Resavi , doseljeni 1852 , slave Sv. Arhanđele,
  5. Poreklom iz Svilajnca ( U markovac došao 1866. Ilija a braća Milenko i Blagoje ostali u
  Svilajncu i tamo si Milenkovići i Blagojevići) a slave Sv. Đorđa.
  6. Poreklom od Vlasotinca doseljeni 1866. g. i slave Sv. Nikolu.

  Ako neko nađe nekavu vezu svoje porodice sa ovde navedenim drago mi je da sam pomogao a mogu i do sitnica sa sadašnjim porodicama da pomognem kada je Markovac u pitanju.
  Pozdrav svima – Vladan Jovanović Markovčanin

  Odgovori
 • dragan

  ilici konjuh kod krusevca krsna slava arandjelov dan i velika gospoina i nekada jovan krstitelj

  Odgovori
 • dragan

  zanima me poreklo ilica kod mrkonjic grada selo gustovara pre 100 godina se rodio deda milan plavih ociju kao i ja slavio djurdjevdan.hvala.

  Odgovori
  • Vladimir

   De nam malo pobliže napiši o onome što znadeš… Odakle su došli u Gustovare? Ako pogledaš iznad, vidjećeš da sam, zajedno sa rođakom Ivanom iz Kanade, pisao o porijeklu Ilića iz okoline Donjeg Vakufa, koji slave Svetog Đorđu (kao, uostalom, i svi Ilići iz Pađena). E, sad, u knjizi Aleksandra Bačka “Porodice Dalmatinskih Srba“ se može naći štošta zanimljivo o porijeklu naše loze. Neke stvari se poklapaju sa mojim mišljenjem (koje nije zasnovano toliko na podacima, koliko na osjećaju), a neke baš i ne. Po njegovom, ispada da su iz Bosne došli u Dalmaciju Vukobratovići – od njih su, kako on veli, nastali Ilići u Pađenu i Oćestovu (mada nije siguran da li su iz Like ili iz Bosne, nema o tome podatke), pa onda opet da su iz Dalmacije (to znamo) u 18. vijeku prešli ponovo u Bosnu. Međutim, momak je gore naveo da crkva u Pađenima potiče iz 15. vijeka i da na groblju iz tog perioda ima Ilića. Sklon sam da vjerujem tome da je tačnije ovo drugo, mada… Inače, ovo da su crnpurasti nema veze s nama. U selu su većina Ilića koje znam i kojih se sjećam plavi, mada to i nije potpuno mjerodavno, i majčini geni imaju uticaja. Inače, ja sam riđ, kao i sestra. I tata je bio, po svjedočenju starijih, a i mamina familija (Škrbe, po porijeklu Hercegovci iz Stoca) je riđa, tako da nisam mogao ispasti drugačiji 😉 Rođaka se bavi genetikom u Kanadi i ispitivala je porijeklo sa te tačke gledišta. Porijeklo nam je keltsko, uglavnom. Ivana će me ispraviti, ako griješim. Ima li iko da potvrdi da li ima Ilića oko Benkovca, u Bukoviću? U knjizi ne piše, a na netu sam nailazio da ih ima…

   Odgovori
   • Vladimir

    Mada, iskreno, ne slažem se sa Bačkovom tezom, koju on prepisuje od Jirečeka, a glasi da su Srbi došljaci u Dalmaciju. Srbi su tu autohtono stanovništvo i nisu nikakvi dotepenci. S time se samo daje argument hrvatima u smislu polaganja tapije na srpsku zemlju. I, uopšte, nema kvalitetnog istraživanja bez golemog terenskog rada. U gorenavedenoj knjizi ja ga ne vidim. Ne vidim logiku u tvrdnji o doseljavanju Srba iz okoline Bugojna, Donjeg Vakufa i Janja u Dalmaciju. Proces je bio obrnut. Uzgred, Uskoplje je Gornji Vakuf. Ovo sve navodim za one koje interesuje ova grana Ilića, a i za sve one koje interesuju korijeni Srba u Dalmaciji i Lici.

    Odgovori
 • Milan Ilic

  Zanima me moje poreklo, i ako ne znam puno o svom poreklu.
  Ono sto znam moze da pomogne.
  Nosim dedovo ime Milan,
  znam da je sahranjen u Cacku, gde je i ziveo i koliko znam tamo potice poreklo porodice.
  Deda Milan je imao dva sina mog oca Obrada i drugog sina Predrag.
  Slavimo krsnu slavu Sv.Ahangela Mihajla 21.novembar.

  Odgovori
  • Milan Ilic

   Ako je ovaj Ministar Velimir Ilic iz Cacka mozda ima neke veze sa njime,
   a cuo sam neku pricu da ima daljna srostva sa pevacem Miroslavom Ilicem.
   Ko ce znati bas me intresuje poreklo.

   Odgovori
 • VLADIMIR ILIĆ

  Lp.Ilići. Molio bih vas za pomoć.Moj otac IlićAnton r.03.021927 mesto Kriva Feja,poginuo kao vojno lice 14.05.1954 g u Beogradu.Moj deda Petar Ilić, baka Zagorka Ilić rođ.Milenković i tatina sestra Stanika svi iz Krive Feje, o njima nemam nikakve podatke niti neznam njihovu krsnu slavu. Voleo bih da saznam više o njima, da mogu porodično stablo da sastavim. Zahvalan unapred za morebitnu pomoć

  Odgovori
 • Maja

  Da li neko zna neśto o poreklu Ilića iz Kuršumlije?Slave Aleksandra Nevskog i Sv.Arhangela Mihajla,hvala na pomoći.

  Odgovori
 • ljuba

  Poštovanje svima.
  Sad sam otkrio ovaj portal i zamolio bih, ukoliko je neko u saznjanju, da mi napiše nešto o poreklu familije Ilić nastanjene u selu Družetić, opština Koceljeva.
  Najstariji predak kojeg znam jeste Mikailo Ilić moj prededa, poginuo herojski na Gučevu 1914.te godine. Tada je bio u mlađoj dobi.
  Njegov rođeni brat Zlatomir, Zlaja, poginuo je na Solunskom frontu.
  Moja mejl adresa je [email protected]

  Unapred hvala i dobro zdravlje prezimenjacima, možda i nekim rođacima ovde.

  Odgovori
 • Slavisa

  Postovanje Zanima me poreklo takodje slavimo Svetog Stefana zadnje sto znam je da mi je cukun deda Zivota rodjen 1888g poginuo u ratu 1915 otac mu je Petar majka Pavlija Ilic selo kamendol opstina grocka. Hvala unapred

  Odgovori
 • Pomoc

  Zna li neko nesto o Ilićima iz Slatine kod Samca?
  Slava Arandjelovdan. Znam samo da su porijeklom negdje iz Hercegovine

  Odgovori
 • Milan

  Poštovani, da li neko zna nešto o Ilićima iz Donje Sabante. Postoje neke priče da su došli iz kruševačke župe i da su tada imali prezime nemanjić. U donju sabantu kod kragujevca su došli oko 1800.godine…

  Odgovori
 • Miladin Ilić

  Moje prezime potiče iz Vozuće, selo Predrazi, opština Zavidovići.
  Svi slavimo Sv. Iliju.

  Odgovori
 • Ilić

  Da li neko nešto zna o Ilićima iz Dragojlovića, slava sveti Arhangel? Znam da su došli iz Crne Gore, ali me interesuje: kada su došli iz Crne Gore i zašto su došli? Da li se zna od koga potiče prezime? Koje je pleme u pitanju i koji deo Crne Gore? Da li i dalje tamo ima Ilića i koliko ih je?
  Pozdrav svim Ilićima koliko nas ima!

  Odgovori
 • Aleksandra ilic

  Dobro vece..zanima me poreklo Ilica iz sela Pukovac opstina Doljevac…krsna slava sv.Nikola

  Odgovori
 • Milutin

  Odakle su došli Ilići u Barič?Slavimo Svetog arhiđakona Stefana. Pročitao sam da smo verovatno doselili iz Bosne. Zatim sam čitao o Ilićima iz Batkovića. Ali ne mogu da pronađem ništa preciznije.

  Odgovori
 • ljuba

  interesuje me odakle su ilići došli u vlasinu stojkovićeu slave svetog nikolu.kasnije su se preselili u staro momčilovo opština žitorađa.

  Odgovori
 • Nemanja

  Moj cukun deda ziveo je u Tresnjici,zvao se Ivan i umro je mlad,iza sebe je ostavio mog pradedu Jovana,koji se preselio u Vrhpolje.Slavimo djurdjevdan.
  Imam plavu/ridju kosu i svetao ten.
  Posto pre Ivana nastaje magla,a i o njegovoj smrti se malo zna,zanima me ako neko zna nesto vise o poreklu ili nesto vezano za poreklo da mi javi. [email protected]

  Odgovori
 • Vojislav Ananić

  ILIĆ (p), u Jugovićima (Nevesinje). Bijeljanima i Davidovićima (Bileća), Pustom Polju (Gacko). Starinom su iz Risna. Živjeli su u Dolu, Poljicu i Strujićima (Popovo) i Slivnici (Površ, Trebinje). Iz sela Do prešli su u Vrijeske (Bileća), a odatle oko 1830. godine „na Handžarev čitluk“ u Jugoviće. Slave Aranđelovdan, U Poljicu su „dijelom smrli“, a dijelom odselili „unazad 150 godina“. Kao sjećanje na njih u selu se zadržao naziv Ilićeva čatrnja. Iz Strujića su preselili u Do, a iz Dola u Čvaljinu, gdje su se prozvali Gašići. Pod ovim prezimenom dugo su živjeli u Slivnici (Površ), gdje je „pre 200-300 godina“ došla iz Ćeklića u Crnoj Gori udovica nekog Ilića sa svojim sinovima. Nekada ih je bilo i u Gorogašama (Bobani), ali su izumrli u tom selu. U Bijeljanima su Ilići „iz Ledenica iznad Risna: doselio se Vaso 1879. Godine“. Slave Đurđevdan (59:221, 267,268:84:76,181:248:27). Ilići u Pustom Polju su doselili iz Bileće u 19. vijeku, „na imanje vojvode Bogdana Zimonjića“ (147:579).

  Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  Odgovori
 • Bojan

  Zanima me poreklo Ilica iz Crvene Jabuke pored Uba. Pradeda mi se zvao Branko Ilic a slavimo Sv. Jovana?

  Odgovori
 • Milan Ilic

  Pozdrav za svu bracu Ilice. Da li neko zna ista o Ilicima sa podrucja Sladna(Gradačac/BIH). Slavimo Miholjdan. Unapred hvala.

  Odgovori
 • časlav

  Zanima me poreklo Ilića iz sela Jaketića kod Bratunca uRrepublici Srpskoj.

  Odgovori
 • časlav

  Da dodam,krsna slava Sveti Mrato(Mratinjdan)

  Odgovori
 • Aleksandra Ilić Jokić

  Molim Vas za pomoc oko porekla porodice Ilić iz sela Žabare kod Topole (Oplenac). Nije mi ziv ni otac, ni deda, niti jedna baba koje bih mogla da pitam za vise informacija. Slava nam je Sv Toma.
  Otac mi se zvao Zoran Ilić, deda Mita, pradeda Milija Ilić. Dalje ne znam. Hvala unapred!

  Odgovori
 • Dijana Ilic

  ILICI, ili posetioci ovog Foruma- Poreklo prezimena!

  Molim one koji mogu da mi pomognu da dodjem do e-mejla nekog iz sela Prislonice kod Cacka, a koji se prezivaju ILIC., da mi posalju njihove e-mejl-ove ili da proslede moj e-mejl
  [email protected]

  Naime, deo smo falimije i iz privatnih razloga mi je neophodno da stupim sa nekim od njih u kontakt. Ja sada naime mogu samo da komuniciram na ovaj nacin, jer su mi drugi nacini komunikacije osujeceni.

  Svakom se unapred zahvaljujem. Dijana

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top