Poreklo prezimena Petrović Reviewed by Momizat on . [toggle title="TESTIRANI PETROVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU"] Petrović Haplogrupa: I1 rod Drobnjaka Poreklo: Srbija Krsna slava: Kontakt: ________________________ [toggle title="TESTIRANI PETROVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU"] Petrović Haplogrupa: I1 rod Drobnjaka Poreklo: Srbija Krsna slava: Kontakt: ________________________ Rating: 0
You Are Here: Home » Prezimena » Poreklo prezimena Petrović

Poreklo prezimena Petrović

TESTIRANI PETROVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU

Petrović

Haplogrupa: I1 rod Drobnjaka

Poreklo: Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
________________________

Petrović

Haplogrupa: I2a DS rod Ozrinića

Poreklo: Dubrovnik, Hrvatska, Jugoslavija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: R1a KD

Poreklo: Crna Gora

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Jasenica, Zvornik, Republika Srpska

Jedan rod sa Lazarevićima (Ilijinim) / Vidovićima, Miloševićima, Lazarevićima (Stevinim), Rakanovićima / Gajićima, Vasićima / Filipovićima

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: G2a rod D

Poreklo: Peć, Metohija, Srbija

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: I2a DS rod Ozrinića

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: J2b rod Godijelja

Poreklo:

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: E1b rod A

Poreklo: Resnik, Beograd, Srbija

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: I2a DN rod AA

Poreklo: Rudinje, Pirot, Srbija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: I2a DS rod Đ

Poreklo: Krasava, Krupanj, Rađevina, Srbija

Krsna slava: Stevanjdan

Kontakt:
_________________________

Petrović

Haplogrupa: I2a DS rod K

Poreklo: Mađer, Požega, Srbija

Krsna slava: Đurđic

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

prezime@poreklo.rs
Pišite nam


Komentari (122)

 • Dejan Petrovic

  Postovani,
  Zanima me poreklo porodice Petrovic,iz sela Rogaca kod Sopota.Pradeda mi je bio cuveni predsednik opstine Sopot Aleksandar Petrovic,u narodu poznatiji kao Lekic,o kome nema nista zapisano na internetu,a voleo bih da saznam stosta,obzirom da sam se naslusao raznoraznih prica od lokalnih mestana,ocevidaca i savremenika njegovog doba.
  Naravno,zeleo bih da saznam da li postoji i kakav porodicni grb.
  Unapred zahvalan.

  Odgovori
  • aleuuu

   Bilo je Petrovic prezime u Rogaci upravo procitala knjigu mitoloski zbornik KOSMAJ I NJEGOVA PODGORINA 1824 GODINE BIO JE IZVESNI STOIKO PETROVIC,MOZETE SE RASPITAI GDE MOZETE NACI KNJIGU JA SAM JE DOBILA NA POKLON TAKO DA NEZNAM NISTA

   Odgovori
 • Sarko

  Dejane navedi molim te svoju krsnu slavu? Ako hoces da ti pomognem… Imam podatke o Rogaci,ali nema zabelezenih Petrovica, kao ni Lekica, sto znaci da ste se pre Petrovica drugacije prezivali.

  Odgovori
 • Petar

  Imate li vise informacija o porodici Petrovic iz Like. Mesto Omsica, tamo ziveli do kraja prvog sv. rata. Posle toga se preselili u Srem (okolina Vinkovaca).
  Neki su isli i u Ameriku pocetkom 20 veka, ali se vratili u 1 sv. rat.

  Odgovori
 • Vladimir Petrovic

  Postovani, interesuje me poreklo porodice Petrovic iz sela Mramorac kod Smederevske Palanke, krsna slava Djurdjic. U napred hvala!

  Odgovori
 • Mladen Petrović

  Zanima me poreklo Petrovića iz okoline Doboja, moj pradeda se nekako našao u Pinosavi gde i sad živimo. Krsna slava je Sveti Stefan. Hvala unapred.

  Odgovori
 • Dimitrije

  Mene zanima sve sto mi mozete reci o Petrovicima iz sela Gvozdac, Bajina Basta, odakle moj deda vodi poreklo. Ako ista znaci, krsna slava je Nikoljdan.

  Odgovori
 • qwe

  Da li znate nesto o poreklu Petrovica iz Svrljiga, tacnije sela Djurinac kod Svrljiga, koji slave Sv. Nikolu?

  Odgovori
 • Sarko

  Vladimire Petrovicu prilikom ispitivanja sela Mramorca kod Smederevske Palanke 1921 godine nije bilo zabelezenih Petrovica. Rodovi u Mramorcu koji slave Djurdjic su:

  Mihailovici 4 k., slave Djurdjic. Doselili se 1809 godine iz Debelice prvo bili u Pruzatovcu, pa docnije dosli ovde.

  Jovicici (Milosevici, Damnjanovici, Ognjanovici) 22 k., slave Djurdjic. Doseljeni 1809 godine iz Radicevca (zaglavski timocki – severoistocna Srbija.

  Mozda poticete od ovih porodica.

  Odgovori
 • qwe

  A nesto o ovim Petrovicima iz Svrljiga? 😀

  Odgovori
 • Vladimir Petrovic

  Sarko, moj deda Andrija Petrovic je rodjen u Mramorcu 3.03.1908, njegov otac Veselin Petrovic je poklonio plac na kojem je izgradjena skola u selu. Takodje je i crkvi u Mramorcu poklonio zvono. Andrija je selo napustio posle rata i otisao u Banat na novo imanje Zlatica. Nemoguce da nema nikakvih podataka u Opstini S. Palanka. U svakom slucaju hvala na trudu, videcu da sam odem i proverim ima li kakve dokumentacije. Pozdrav!!!

  Odgovori
 • Aleksandar Petrovic

  Da li neko ima saznanja o poreklu porodice Petrovic iz Priboja. Prica se da smo poreklom iz Crne Gore. Ako neko ima porodicno stablo porodice Petrovic neka mi posalje na mejl aco-banja@hotmail.com

  Odgovori
 • Borislav Petrovic

  Ako iko ima bilo kakvih podataka o Petrovicima iz sela Rudinje kod Pirota bio bih mu zahvalan. Slava nam je Sveti Nikola. Iz Rudinja se (trebalo bi posle 1. svetskog rata da bude, ali u to nisam siguran) sele u selo Vaksince kod Kumanova. Ako imate bilo kakve informacije, molim posaljite na borovrbas@gmail.com

  Odgovori
  • Andreas Petrovic

   Porodica Petrovic, sa krsnom slavom Sveti Nikola, se preselio posle 1913. godine u selo Matejce kod Kumanova, Makedonije iz sela Rudinje, Pirot. Manojlo Petrovic, sa suprugom Jana i dva sina Todor i Jelenko, i njihovom decom. U pasosu mog dede, koji je bio roden 1913. pise Rudinje, Pirot.
   Ovo sam nasao na internetu o njihovom boravkom u Matejcu:
   http://www.makroekonomija.org/makedonija/matejca-lipkovo-makedonija/
   Petrovici se spominju da su iz okoline Pirota.
   U prolece 1951. se porodica Davida Petrovica, mog dede, preselila u Pozarevac. Porodice rodjene sestre Leposave, udata Kostic, se preselila u Zajecar par godina kasnije. Neki Petrovici od Pradede Todora su poginuli tokom drugog svetskog rata, a neki su ostali. Znam da jedan praunuk Todorov zivi u Djevdjeliji (Gevgelia, Makedonija), a deda David mi rece da je vec jedan njegov brat od dede se bio preselio u Vojvodinu, pre polaska za Pozarevac. Hteo je tamo, a posto se David bavio vinogradom, mu se zemlja za vinograd u tom mestu (ne znam koje) u Vojvodini nije svidelo, pa je kupio plac u Pozarevcu. Davidova dva sina su ostala u Pozarevcu, a dva sina su se preselili u Svedsku. Mama mi je svedjanka, a tata je bio Petrovic, koji je dosao 1967. u Svedsku. Imam jos podataka (imena) o tim Petrovicima, koji su se preselili u Matejce, a bilo bi vrlo interesantno znati vise o Petrovicima u Rudinji i ako su bas bili od tuda.

   Odgovori
  • Clanica porodice Petrovic

   Zdravo! Tek sam sad videla ovaj komentar. Moji su iz sela Sukovo blizu Pirota, ali su mi pricali da su njihovi preci dosli ‘preko Stare Planine’. I mi takodje slavimo Svetog Nikolu 🙂

   Odgovori
 • Petrovic Sarajevo

  Prezime Petrovic iz sarajevske regije potice iz Stare Hercegovine, sa podrucja izvora rijeke Tare. To podrucje je naseljeno plemenima Vasojevica. A konkretno Petrovici u Sarajevu vode porijeklo od Simeunovica koji su se doselili u okolinu Sarajeva prije otprilike 200 godina.

  Odgovori
 • Milan Petrovic

  Zanima me poreklo Petrovica iz sela Reljinac (ili Sumarovac) kod Prokuplja. Krsna slava sv. Petka.

  Odgovori
 • Natasa

  Pozdrav svim Petrovicima,
  Rodjena sam u Beogradu,moj otac,deda i pradeda su rodjeni u Kursumlijskom selu Igriste u koje su dosli iz Raske. Slavimo svete Vrace, ako neko ima neku informaciju neka javi!

  Odgovori
  • Lidija

   Zdravo ja sam rodjena u Kraljevu kao i moj otac…deda i pradeda su se u Kraljevo doselili iz sela nadomak Ivanjici…tj iz Raske oblasti ne znam da li ti to uopste znaci

   Odgovori
  • Milos

   Natasa,
   Postoji jedan rod porodice Petrovic koji danas zivi u Babinom Mostu, opstina Obilic, na Kosovu, a se negde u 16-17 veku preselio iz Crne Gore, tacnije iz Andrijevice (Kraljske Bare) u selo Borcane na Kopaoniku, nedaleko od Raske. Tada su se prezivali Jovic po pradedi, a onda su promenili prezimena u Petrovici i Petkovici takodje po dedovima, i kako nisu mogli da opstanu na Kopaoniku moj rod se preselio u Babin Most, a deda mi je pricao da su neki ostali u Borcanima, a neki otisli put Raske, pa dalje ka centralnoj Srbiji.
   Inace su se u to vreme prezimena vrlo cesto menjala i tesko je po tome doci do porekla, mozda ce ti znaciti ako ti budem rekao da Petrovici iz Babinog Mosta slave sv Andreja prvozvanog.
   Dakle, ne mora da znaci da ovo ima veze sa tvojim poreklom, ali eto kad procitah Raska setih se dedine recenice: „…,a ostali put Raske, pa dalje ka centralnoj Srbiji“.

   Odgovori
 • Predrag Petrović

  Poštovani, zanima me da li postoje neke evidencije o poreklu Petra Petrovića iz sela Čelice, okolina Nove Varoši, Stari Vlah, krsna slava Sveti Nikola. Isti se zajedno sa svojom porodicom doselio 1874 godine u selo Čelice u vreme prvog Javorskog rata sa turcima, ali ne znam gde je pre živeo.
  Petar Petrović je bio moj čukun deda. Imao je dva sina Vasu (rodjen 1855 godine) i Vladimira. Vaso Petrović se 1874 godine doselio u Užice, a 1975 godine u selo Uziće, srez Užički. Tokom 1895 godine preselio se u selo Rečice, srez Požega, Opština Godovik, gde sa nastanio i osnovao svoju porodicu. Imao je decu Svetozara, Milana, Dragoljuba, Grozdanu i mog dedu Iliju. Ilija Petrović se 1926 godine preselio za Beograd, gde se rodio moj otac 1938 godine, a i ja 1972.godine. Osim Ilije koji se jedini preselio za Beograd, sva ostala deca su ostala u okolini sela Rečica, odnosno u Požegi i Užicama. Svi slavimo krsnu slavu Sveti Nikola.

  Odgovori
 • Vladimir Petrovic

  Ja ne znam jesam li vec pisao na ovoj stranici,a li bio bih vam zahvalalan da ako mozete i znate nesto o Petrovicima iz sela Vrcin nadomak Beograda podelite sa mnom, a slavili smo od vajkada krsnu slavu koju dan danas slavimo Mitrovdn.. Ja znam da smo se oko 1840 doselili ovde iz Stare Srbije doline reke Bistre podnozja Sar planine, iz okoline Mavrova.. Tamo smo se prezivali Cincarevic, ali sam saznao i da su to prezime 1700 promenili iz prvobitnog Petrovic, zbog trgovine i posla i straha od turaka i arnauta, koji su dole pravoslavnom srpskom zivlju pravili zulum.. Tacnije u Vrcin je stigao samo Petar sa majkom jer ostali bejahu pobijeni dole u okolini Nikiforova.. Od Petra je bio Isailo od Isaila Sava od Save Milan od Milana Nebojsa, od Nebojse Milovan od Milovana ja.. A dole znam da je poslednji Cincarevic bio Petrov otac Sava i Njegov otac Velimir ili Velibor.. Ako nesto znate jos bio bih vam zahvalan,jer pisem rodoslov, pravim stablo …
  Sve najbolje,od mene!!

  Odgovori
 • Milodan

  Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
  Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
  PETROVIĆ

  -Paljuvi, stara izumrla porodica.
  -Kalenić*, stara porodica, Nikoljdan, uz Kapetanoviće.
  *Stari Petrovići, danas Kapetanovići, osnovali su Kalenić. Iz njihove je sredine Tamnavac Živan Petrović, raniji buljubaša kneza Alekse Nenadovića, a u posednje doba i kapetan. Ovo je onaj Živan, koji je po naredbi Aleksinoj gonio Karađorđa kao hajduka i odbaraio ga u poteri u Skobalju, a docnije bio uz kolenu Karađorđu i učesvovao i svim borbama. Po smrti Živanovoj njegov sin Petar zamenio ga je kao kapetan i zapovedao Tamnavom, umro je kod svoje kuće i sahranjen na svom seoskom groblju pored oca. Njihovi potomci su još i: Perići i Andrići, dve velike i ugledne zadruge u selu.
  -Banjani*-1, prva polovina 18. veka, rudnički okrug, Jovanjdan.
  *Petar je predak ovih Petrovića, bio je hajduk i drug Miška iz Banjana, pa kad se ovaj ostavio hajdučije i stalno naselio u ovom selu, tada se i Petar sa porodicom naselio pored njega.
  -Bukor*, prva polovina 18. veka, Nikšićka Župa, Lučindan, uz Vukoviće.
  *U Cvetulju u Rađevini, dosele se iz Nikšićke Župe četiri brata, odakle Vuk i Petar pređu preko Vlašića, u nameri da siđu u Mačvu. Na putu ih presretne pop Selenić iz Bukora i zamoli da ostanu u Bukoru, tvrdeći da će im biti dobro. I Vuk i Petar zastanu i po sporazumu sa popom nasele se u Diviču, odakle Petar posle pređe u Donju Malu. Neki Marko Vuković pre 100 godina stalno se bavio trgovinom s rakijom, pa je svakog meseca po dva puuta tovario konje za Sarajevo i tamo prodavao rakiju, donoseći otuda so i drugu robu. Marka zbog takvog posla seljaci prozovu Marko Tovar, te mu se svi neposredni potomci danas u selu zovu još i Tovarovići.
  -Skela, prva polovina 18. veka, Obrež u Sremu, Nikoljdan.
  -Kamenica*, prva polovina 18. veka, Dub – okrug užički, Đurđic, uz Kneževiće i Đukiće.
  *Kneževići, Đukići i Petrovići su jedna ista porodica, iz čije je sredine Kuzman Petrović, raniji buljubaša vojvode Luke Lazarevića. Pre Kuzmana zvali su se samo Petrovići, a posle i Kneževići i po Kuzmanovom sinu Đuki i Đukići.
  -Zvečka-1, druga polovina 18. veka, Zavlaka u Rađevini, Alimpijevdan, velika i imućna zadruga.
  -Jabučje-1, druga polovina 18. veka, Blizonje u Kolubari, Jovanjdan.
  -Jabučje-2, druga polovina 18. veka, Osat, Aranđelovdan, uz Damnjanoviće.
  -Koceljeva-1, druga polovina 18. veka, Miličinica u Podgorini, Nikoljdan.
  -Liso Polje, druga polovina 18. veka, Svojdrug-okrug užički, Andrijevdan
  -Ljubinić-1, druga polovina 18. veka, B. Krajina, Nikoljdan.
  -Ljubinić-2, druga polovina 18. veka, Prijedor, Đurđevdan.
  -Novaci-1, druga polovina 18. veka, Kovačice u Kolubari.
  -Orašac, druga polovina 18. veka, Stara Reka u Podgorini, Đurđevdan.
  -Sovljak, druga polovina 18. veka, Bijeljina, Nikoljdan.
  -Stubline, druga polovina 18. veka, Lika, Lučundan.
  -Trstenica, druga polovina 18. veka, Osat, Đurđevdan, uljezi u Nikoliće.
  -Crvena Jabuka, druga polovina 18. veka, Suvodanje u Podgorini, Jovanjdan uz Kuzmanoviće 2.
  -Čučuge-1, druga polovina 18. veka, Suvodanje u Podgorini, Jovanjdan.
  -Banjani-2, posle 1827. godine, B. Krajina, Đurđevdan.
  -Brgule-1, posle 1827. godine, B. Krajina, Jovanjdan i Petrovdan, uljezi u Balinovce.
  Nastaviće se…

  Odgovori
 • Milodan

  Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
  Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
  PETROVIĆ

  -Brgule-2, posle 1827. godine, Degurić u Kolubari, Jovanjdan i Nikoljdan, uljezi u Balinovce.
  -Brezoviclja-1, posle 1827. godine, Bobova u Podgoorini, Nikoljdan, uljezi u Jerotiće.
  -Brezovica-2, posle 1827. godine, Sovljak u oblasti, Đurđic.
  -Vukićevica, posle 1827. godine, B. Krajina, Nikoljdan, uljezi u Beliće.
  -Grabovac-1, posle 1827. godine, Nikšićka Župa, Lučindan.
  -Grabovac-2, posle 1827. godine, Miličinica u Podgorini, Đurđevdan, uljezi na Mihajlovića imanju.
  -Grabovac-3, posle 1827. godine, Dubica, Stevanjdan.
  -Gunjevac, posle 1827. godine, B. Krajina, Stevanjdan.
  -Zabrežje, posle 1827. godine, Jakovo u Sremu, Đurđic.
  -Zvečka-2, posle 1827. godine, Petrovčić u Sremu, Jovanjdan.
  -Zukve, posle 1827. godine, Bukor, Lučindan.
  -Jabučje-3, posle 1827. godine, Likodra u Rađevini, Avramijevdan.
  -Jabučje-4, posle 1827. godine, Lelić-okrug užički, Đurđevdan.
  -Jabučje-5, posle 1827. godine, Osat, Aranđelovdan.
  -Kršna Glava, posle 1827. godine, Strmovo-okrug užički, Đurđevdan.
  -Koceljeva-2, posle 1827. godine, Pješivci, Začeće Sv. Jovana Krstitelja.
  -Lajkovac selo, posle 1827. godine, Vujinovača u Podgorini, Jovanjdan.
  -Novaci-2, posle 1827. godine, Krajina, Đurđevdan.
  -Novaci-3, posle 1827. godine, Sitarice u Podgorini, Lazarevdan.
  -Orašac-2, posle 1827. godine, Vragočanica u Podgorini, Đurđic.
  -Orašac-3, posle 1827. godine, Krajina, Đurđic.
  -Paljuvi, posle 1827. godine, Sjenica, Đurđevdan.
  -Pambukovica, posle 1827. godine, Bobova u Podgorini, Đurđic.
  -Radljevo, posle 1827. godine, Bobova u Podgorini, Aranđelovdan.
  -Raduša, posle 1827. godine, Sijerič-okrug užički, Lučindan.
  -Svileuva, posle 1827. godine, Osečina u Podgorini, Jovanjdan.
  -Skela-2, posle 1827. godine, Lika, Lučindan.
  -Skela-3, posle 1827. godine, Osat, Đurđevdan.
  -Stubline-2, posle 1827. godine, Brezovica u Podgorini, Avramijevdan.
  -Stubline-3, posle 1827. godine, Beserovina-okrug užički, Jovanjdan, uljezi u Krstiće.
  -Sovljak-2, posle 1827. godine, Osat, Sv. Stefan Dečanski.
  -Sovljak-3, posle 1827. godine, Vragočanica u Podgorini, Đurđevdan.
  -Sovljak-4, posle 1827. godine, Vrelo u susedstvu, Jovanjdan, uljezi u Ćimiće.

  Odgovori
 • Milodan

  Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
  Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
  PETROVIĆ

  -Trlić, posle 1827. godine, Suvodanje u Podgorini, Đurđevdan.
  -Trnjaci, posle 1827. godine, Komirić u Rađevini, Nikoljdan.
  -Trstenica-2, posle 1827. godine, Suvodanje u Podgorini, Aranđelovdan.
  -Ušće, posle 1827. godine, Dubica, Stevanjdan.
  -Donje Crniljevo, posle 1827. godine, Oglađenovac u Podgorini, Jovanjdan.
  -Čučuge-2, posle 1827. godine, Koceljeva u oblasti, Pantelijevdan, dovodci.

  Odgovori
 • mlađo

  Iz mjesta Jasenica, opština Zvornik:
  – Petrović, slava: Avramijevdan

  Avramijevštaci: http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=214.0

  Iz mjesta Jasenica, opština Zvornik:
  – Petrović, slava: Nikoljdan

  Odgovori
 • Ilija Petrović

  Za Petra, koji se pre skoro godinu dana interesovao za Petroviće iz Omsice:
  U knjiѕi POMENIK SVETIH SRPSKIH RATNIKA 1912-1918, Novi Sad 2005, na 236. strani upisan je Đuro Petrović, sin Lazin, rođen 1888. godine u Omsici, opština Gračac, zemljoradnik. Iz Amerike došao je u Prvi svetski rat i bio dobrovoljac u srpskoj vojsci.

  Odgovori
 • Milica

  Interesuje me poreklo Petrovica iz sela Uljma, kod Vrsca. Kucna slava je sv.Nikola.Deda mi se zvao Ziva Petrovic. Hvala..

  Odgovori
  • Aleksandar I1

   Milice,
   u knjizi J. Erdeljanovića “Srbi u Banatu“, pominje se porodica Petrović u Uljmi sa nadimkom Grčki. Bilo ih je 7 kuća i slavili su Sv. Nikolu. Svrstani su u grupu porodica kojima poreklo nije utvrđeno, ali je naznačeno da jedan od njih živi u Vršcu. Porodični nadimak “Grčki“ možda ukazuje na cincarsko poreklo.

   Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Petrović, po mestima življenja u Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

  Ostale podatke porodica Petrović, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

  Balinović, Ba (Bah), Bačevci, Beloševac, Beomužević, Branegović, Brankovina, Brezovice, Donja Bukovica, Veliševci-1, Veliševci-2, Veselinovac, Vrtiglav, Vujinovača, Grabovica-1, Grabovica-2, Gradac, Degurić, Divci, Dragijevica, Dupljaj, Dučić-1, Dučić-2, Zlatarić-1, Zlatarić-2, Zlatarić-3, Klanica, Klinci, Kovačica, Komanice, Donji Lajkovac-1, Donji Lajkovac-2, Latković-1, Latković-2, Leskovice, Bukovac, Miličinica, Mionica varošica, Mionica selo, Mrčić-1, Mrčić-2, Gornji Mušić, Oglađenovac, Osečenica, Osečina, Ostružanj, Pakalj, Paležnica, Paune, Paštrić, Planinica, Pričević, Prnjavor (Bogovađa), Rabas, Rakari, Ratkovac, Sandalj, Sedlari, Slavkovica, Slovac, Strmovo-1, Strmovo-2, Strmovo-3, Suvodanj, Tabanović, Todorin Do, Tubravić, Cvetanovci i Šušovka (Šušeoka).

  Odgovori
 • Milodan

  Porodična prezimena u Kačeru, Petrović. Prema knjizi Miloja T. Rakić „Kačer“, prvo izdanje 1905. godine, najnovije izdanje 2010. godine – edicija „Koreni“, JP Službeni glasnik i SANU.

  Ostale podatke porodica Petrović – poreklo, odakle su i kada doseljeni i Krsne slave možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

  -Zagrađe
  -Dragolj
  -Kozelj
  -Bosuta
  -Živkovci
  -Jarmenovci
  -Moravci
  -Rudnik

  Odgovori
 • Milodan

  Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Petrović.
  Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

  Ostale podatke porodica Petrović, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

  Venčani, Draževac, Brajkovac, Boždarevac, Arapovac, Arnajevo, Barajevo, Baroševac, Baćevac, Veliki Borak, Veliki Crljeni, Vranić, Vreoci, Guncate, Darosava, Dren, Zeoke, Jasenak, Junkovac, Konatice, Kruševica, Lazarevac, Leskovac, Mali Crljeni, Lukavica, Meljak, Mirosaljci, Mislođin, Petka, Rudovci, Sakulja, Sokolovo, Stepojevac, Trbušnica, Tulež, Čibutkovica, Šiljakovac, Šušnjar, i Županjac

  Odgovori
 • Filip

  Je l moze neko da mi pomogne oko porekla? Prezivamo se Petrovic i slavimo Mratindan. Znam da su moji dosli iz Crne Gore mesto Biševo negde sredinom ili krajem 19 veka i naselili se u podnozju Kopaonika sa Kosovske strane. Prema predanju postojala su 3 brata koja su otisla iz Biševa zbog turaka, je l bi neko znao nesto o tome? I zanima me je li neko ima mozda podatke o Radomiru Petrovicu, mojem pradedi, ucesniku u I svetskom ratu koji je odlikovan Karadjordjevom zvezdom?

  Odgovori
  • Dejan Petrovic

   Proveri da li se radi o selu Trsanovci kod Brusa…tu postoji prica da su to mesto osnovale tri porodice. Moji su jedni od tih…slavimo Mratindan…

   Odgovori
   • Dejan Petrović

    Dragi moji Petrovići, po onome što sam ja pronašao to mesto Tršanovci kod Brusa su osnovale tri porodice (Pavličević, Kovačević i Stanković).

    Pogledajte link o tome
    https://www.brusonline.com/brus/o-brusu/legende-bruskog-kraja/121-trsanovci

    Nisam našao podatak odakle su došli tu, ali svi tragovi vode kao Crnoj Gori ili Hercegovini. Mi slavimo Sv. Minu i ono što znam je da su se moji 1924. godine odselili iz tog mesta na Kosovo u malo selo Viljance i nakon toga 70-tih godina nazad u Srbiju.

    Moji pominju da mi vučemo poreklo od Pavličevića i da je neko izgleda u nekom trenutku promenio prezime. O Pavličevićima ne mogu da pronađem previše podataka. Trebalo verovatno otići u to mesto i pogledati crkvene ili neke druge dokumente o stanovnicima mesta u to vreme.

    Inače, pogledaj i ovaj link…meni je bio zanimvljiv. Zanimljiva je cela ta priča oko rodova koji slave Sv. Mratu, Sv. Minu i Sv. Stefana.

    https://www.poreklo.rs/2013/07/13/kulize-rodovi-koji-slave-sv-mratu/

    Odgovori
    • Branka

     Ja sam iz Brusa,tacnije selo Ziljci i mi smo starosedeoci,prezivamo se Petrovic.U Trsanovcima nemaju Petrovici starosedeoci.Iz nase familjije neki su otisli na Kosovo.Mi slavimo Arandjelovdan.Kazu da smo se pre prezivali Lainovic,ali nema podataka o tom prezimenu.Znamo da smo iz Crne Gore dosli do Novog pazara,pa onda u selo Kocine na Kopaoniku pa u Ziljke

     Odgovori
  • Vladan

   Moji su Petrovići, prema onome što sam čuo došli iz Crne Gore, verovatno iz Bijelog Polja početkom 19. veka, jedno vreme živeli u podnožju Željina u blizini Kopaonika i odatle došli u Vrnjačka Banju, gde su zbog krvne osvete promenili prezime u Klindovljević, da bi se kasnije opet vratili u Petroviće. Slavimo Đurđic

   Odgovori
 • Ilija Petrović

  Filipe,
  Ukoliko je tvoj pradeda zaista odlikovan Karađorđevom zvezdom, njegovo ime i, možda, još neki podatak, naći ćeš u knjizi
  Tomislav Vlahović, „Vitezovi Karađorđeve zvezde s mačevima“, Beograd 1989

  Odgovori
 • Milodan

  Prezimena-familije u Šumadiji, Petrović.
  Prema knjizi „Etnološka građa o Šumadincima“akademika Jovana Erdeljanovića, prvo posthumno izdanje 1948. godine – poslednje izdanje Službeni Glasnik i SANU – Edicija „Koreni“ 2011. godine u sklopu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“.

  Staro Selo, Baničina. Belosavci, Botunj, Bukurovac, Gornje Jarušice, Krnjevo, Markovac, Miraševac, Orašac, Velika Plana, Mala Plana, Sipić, Cerovac, Crni Kal.

  Odgovori
 • Aleksandar Petrovic

  Mozete li mi nest vise reci o porodici Petrovic Kapetanovic iz sela kalenic kod Uba

  Odgovori
 • Vladimir 83

  Postovani, moje ime je Vladimir Petrović ja sam iz sela Čitluka kod Kruševca, moj čukun deda se zvao Milan Perić rodjen 1880 god, njegov otac se zvao Miladin Petrovic slavimo Mitrovdan i sečemo kolač za Jeremijindan, Miladim je imao 4 sina Milena, Milana, Dobrosava i Bogosava svi iz Čitluka. Milan se samo prezivao Perić jer se naljutio na brata zasto sto nije hteo da dodje na slavu, i promenio je prezime Petrović u Perić, Svi ostali su Petrovići. Posedujem dokumente iz 1908 god za ova imena sto sam ovde naveo, vise od toga ne znam. Zanima me moje poreklo ako mozete nekako da pomognete da saznam nesto vise za moje pretke.Hvala unapred..

  Odgovori
 • NATALIJA S

  Postovani……Interesuje me poreklo porodice Petrovic,naseljeni,ne znamo kada i odakle u selo Lipolist kod Sabca.Krsna slava sv.Stefan.

  Odgovori
  • Nebojša

   Petrovići „stefanjštaci“ su u Lipolist doselili iz Bosne u periodu između Prvog srpskog ustanka i 1829. godine.

   Odgovori
 • nenad

  petrovici selo mocioci sv.nikola

  Odgovori
 • Petrovic

  Zanima me nesto o porodici Petrovic iz sela potocanje kod grada uzica.

  Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Petrović po mestima življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Sokolska nahija“.

  Bajina Bašta, Rača, Gaočići, Brasina, Borina, Mali Zvornik, Budišić, Donja Triješnjica, Culine, Voljevci, Rujevac, Carina (Leleci), Gornja Orahovica (Margitići), Donja Triješnjica, Čitluk (Obrenovići), Ljubovija, Gornja Ljuboviđa, Leović, Kostojevići, Sijerča (Trujući), Crvica, Dub (Burmazi).

  Odgovori
 • Petrovic

  Ako neko zna poreklo porodice Petrovic iz sela Zavoj,kod Pirota,pradeda mi se zvao Stojan Petrovic,rodjen je 1892.godine,nadimak ove porodice je bio Zajdini.

  Odgovori
 • Ivana

  Poštovani, zanima me da li znate koje je poreklo porodice Petrović iz Ključa, Bosna i Hercegovina. Krsna slava je Đurđevdan.

  Odgovori
 • Vladica

  Zanima me poreklo porodica Petrovic iz okoline Novog Pazara, tj iz Starog Vlaha? Deda mi se zvao Vladimir, a danas su ti Petrovici u Kraljevu. Hvala unapred

  Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimana Petrović, po mestima življenja. Prema knjizi Jovana Erdeljanoića „Donje Dragačevo“.

  -Negrišori
  -Lisice
  -Pilatovići, zamrla
  -Dučalovići
  -Dljin (Terzići)
  -Pilatovići
  -Zeoke
  -Rtari

  Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Petrović po mestima prebivališta. Prema knjizi Radomira Ilića „O ljubićskim selima“.

  -Gornja Trepča-1
  -Konjevići
  -Lađevci-1
  -Lađevci-2
  -Ostra
  -Tamnik
  -Bresnica, uz Vučkoviće
  -Tamnik, uz Zucoviće
  -Lađevci-3, uz Janjiće
  -Gornja Trepča-2, uz Jekiće
  -Bresnica, uz Čekerevce i dr.

  Odgovori
 • Ivana Petrovic

  Vidim ima Petrovića koji slave Maratindan,tj Sv Stefana Dečanskog.To je i moja slava.Živimo u istočnoj R.Srpskoj.Ako neko sazna nešto o poreklu prezimena i ko smo i odakle smo 🙂 neka mi odgovori na mejl ivana.ozna.petrovic@gmail.com

  Odgovori
  • Milan

   Poz mi smo iz Istocne Bosne slavimo Mratindan okolina Zvornik i ja ne znam odakle su moji Petrovici da li je vama nesto poznato?

   Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Petrović, po mestima prebivališta. Prema knjizi Borivoja Drbnjakovića „Kosmaj“.

  -Amerić
  -Beljina
  -Vlaška
  -Guberevac
  -Đurinci
  -Velika Ivanča
  -Koraćica
  -Lisović
  -Manić
  -Međulužje
  -Mladenovac
  -Nemenikuće
  -Pružatovac
  -Ranilović
  -Rožanci
  -Sibnica
  -Stojnik

  Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Petrović, po mestima prebivališta. Prema knjizi Stanoja Mijatovića „Belica“.

  -Sinji Vir
  -Jovac
  -Androvica
  -Ramnovo
  -Majur
  -Beočić
  -Loćica
  -Crnča
  -Kalenovac
  -Gornji Račnik
  -Bagrdan
  -Lovci
  -Bukovče

  Odgovori
 • Milorad Bogdanović

  Vojvoda Radič Petrović rodio se polovinom 18. veka u jagodinskom selu Siokovcu, u Levču… preselio se u Ostružnicu na Savi…od cara Leopolda II, 1792. godine dobio plemićku povelju koja se dodeljuje njemu i njegovim sinovima Milanu, Jovanu i Mihajlu.
  Po slomu ustanka, 1813… prešao u Srem… Početkom 1816 vratio se u Srbiju,… kod vojvode Petra Molera na konak… Na Miloševo insistiranje obojica slavnih vojvoda udavljeni su 1816. godine u beogradskoj tvrđavi.

  „Istorija“ br 45, oktobar 2013, str24-25, autor Marija Delić

  Odgovori
 • predrag

  interesuje me poreklo moje porodice petrovic.nista neznam o poreklo sem da je porodica u 20 veku živela u selu ostrovica kod niša(sicevacka klisura) i da se familija zove šumankovci.ako neko zna neka mi pošalje na mejl.hvala!

  Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Petrović, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

  Batočina Varoš, Gornja Batočina, Gradac, Lapovo, Donja Grbica, Erdeč, Badnjevac (Đorđevci), Badnjevac (Nikoljci), Batočina Selo, Dobrača, Dragobraća, Gornje Jarušice, Markoac, Pajazitovo, Pinosava, Donja Rača, Žirovnica, Novi Adžibegovac (Novo Selo), Miraševac (Ranđelovci), Korićani, Veliki Krčmar, Rača (Đorđevci), Rača (Mitrovci), Rača (Petkovčani), Rača (Jovanjci), Rača (Nikoljci), Drača, Bošnjan, Cvetojevac, Crni Kao, Kijevo, Jovanovac, Donje Jarušice, Donje Jrušice (Nikoljci), Dobrovodica, Dobrovodica (Azanjci), Kutlovo, Desimirovac, Divostin, Veliki Šenj, Mečkovac, Batočina Selo (Cigani-Romi iz Palanke), Batočina Selo (Cigani-Romi iz Sarajeva), Batočina Selo (Cigani-Romi), Lapovo (Cigani-Romi), Mironić (Cigani-Romi), Trmčište (Cigani-Romi), Novi Adžibegovac-Novo Selo (Cigani-Romi), Batočina Varoš (Cigani-Romi), Korićani (Cigani-Romi), Korman (Cigani-Romi), Miraševac (Cigani-Romi), Rača (Cigani-Romi) i Stanovi (Cigani-Romi)

  Odgovori
 • igor

  interesuje me poreklo moje porodice petrovic, koliko znam pradeda je bio Krsta Petrović (1851-1943) iz Đakovice. Slava nam je Aranđelovdan

  Odgovori
 • Jovan Petrovic

  Zanima me da li iko zna ista o Petrovicima iz Donjeg Lapca? Moj pradeda je dosao u Banat posle Prvog svetskog rata, kralj je dobrovoljcima dao zemlju, nastanise se i dadose ime selu Aleksandrovo. Slavimo Sv. Marka ali cuo sam pricu da su davni preci slavili Djurdjevdan, a posto im je stoka crkavala, promenili su slavu… petrovicjovan@mail.com

  Odgovori
  • Dragan Petrović

   Pomaže Bog, djed mi pričo, da je njegov tata Dragutin Petrović imao brata koji je posle 1. sv. rata odselio u Banat zbog ljubavi. Selo Podnovlje/Božinci donji RS, slava Đurđevdan.

   Odgovori
  • Gorjana

   Deda Nikola Petrovic (civilna zrtva ustasa 1941 god.) iz donjeg Lapca imao je bracu Bogdana ,Djuru,Mihaila,,Luku .Otac mi je rodjen 1934 u Donjem Lapcu i te familije su posle drugog Sv.rata naseljene u Backu ( Backi Gracac).Slava im je bila Djurdjevdan.Interesuje me odakle su dosli u Donji Lapac ?

   Odgovori
 • Djordje Petrovic

  Zna li sta o Petrovicima iz Osecenice ispod Divcibara ? Slava Djurdjevdan.

  Odgovori
 • Aleksandar

  Zna li se poreklo Petrovića iz Lapova, koji su se u Lapovu doselili krajem šezdesetih godina prošlog veka iz Dobrovodice, SO Batočina.

  Odgovori
 • Lidija Petrovic

  Poticem iz porodice Petrovic iz Drakkcica sela kraj Kraljeva deda i pradeda sa porodicom su se doselili iz jednog sela kraj Ivanjice nije mi poznato koje takodje brat i sestra po rodjenom stricu mi zive u Vitanovcu..volela bih ako je ikako moguce da saznam nesto vise o svom poreklu..

  Odgovori
 • Nenad Petrović

  Ja sam Nenad Petrović iz sela Liso polje kod Uba (Valjevska Tamnava). Radeći na svom rodoslovu u knjizi „Antropogeografija Valjevske Tamnave“- Lj.Pavlovića, izdanje iz 1912.g, pronašao sam da su se moji doselili II-polovinom 18.veka iz Svojdruga.
  Zvao sam sve ove familije koje ste naveli da su od frakcije „Milošević“ i niko od njih nema saznanja da je u njihovoj familiji bio neki Petar, po kojem smo dobili prezime. Kontaktirao sam i Obrada Dodića (Svojdruški rodoslov) ni on nema neke podatke o „mom Petru“. Ja jesam u mom istraživanju našao Petra Petrovića koji je otprilike to godište oko doseljenja u Liso polje (1770-1780) ali u selu ima tri (3) doma i svi se prezivamo Petrovići, a svaki od domova ima svog rodonačelnika (Andrija i Vlastimir) približnih godišta kao Petar. Zaključak prost „moj Petar“ je sigurno unuk Petra po kojem smo dobili prezimena, a to znači da je taj prvi Petar otprilike najmanje 40-50 tak godina stariji od „mog Petra“ znači oko 1730-1740, a to se onda ne poklapa sa doseljenjem „Miloševića“ u Svojdrug. Ispada da su se moji doselili iz Svojdruga pre nego što je Miloš sa familijom došao u Svojdrug. Ili Dodić nije dobro naveo imena.
  Neki sagovornici iz Svojdruga su mi rekli da su i oni iz Dodićeve knjige saznali za te podatke, da znaju da su se doselili iz Pive ali nisu znali za imena mnogih navedenih u „Svojdruškom rodoslovu „, tj. po prezimenima zaključuju imena svojih rodonačelnika a po slavi sa ostalima familijama u selu smatraju da su u rodbinskoj vezi.
  Stoga pošto sam zapao u neku vrstu ćorsokaka MOLIM sve koji mogu da mi pomognu da moju familiju povežem sa Svojdrugom da mi se jave.

  Odgovori
 • Marko Petrović

  Želeo bih da saznam nešto više o poreklu mog čukun čukun dede Petra Petrovića (bugarski Peja Petrov) koji je bio rođen oko 1821. u okolini Plovdiva (selo Kapinovo) kako piše u našem rodoslovu.Međutim traženjem mesta Kapinova u okolini Plovdiva nisam našao selo sa tim imenom i zato sam u nedoumici odakle je tačno on došao.Sela sa imenom Kapinovo (Kъpinovo) našao sam kod Velikog Trnova i DobričaZnam da je došao oko 1835. sa zidarima i nastanio se u selu Mišar kod Šapca gde i danas postoji fam. Petrović.Slavimo Sv.Arhangela Mihajla 21.novembra.Voleo bih ukoliko administrator može da pronađe neke podatke o tome da mi napiše ili na ovoj stranici ili na mejl adresu (mppetrovic.marko@gmail.com) .Bio bih veoma zahvalan na ovim informacijama ukoliko je uopšte moguće doći do njih.Hvala unapred…..

  Odgovori
 • Jelena

  Postovani,

  Zelim da saznam nesto vise o poreklu mog oca Petrovic Dragana koji je rodjen u Kosovskoj Mitrovici 1937. godine. Ono sto znam je da se njegov otac, a moj deda, zvao Kosta Petrovic. Deda Kosta je umro u Beogradu 1974. ili 1975. godine. Nakon razovda (otprilike oko 1950. godine) od moje bake Cvete Milosavljevic, ziveo je u Beogradu, u Dositejevoj ulici, a nakon nacionalizacije raseljen je na danasnju Cukaricku padinu u Beogradu. Znam jos da je deda Kosta imao tri brata (jedan se zvao Stojan Petrovic) i jednu sestru, koji su svi ziveli u Beogradu. Jedan od dedine brace imao je casovnicarsku radnju na Zelenom vencu. Deda Kostin otac se zvao Sava Petrovic. Porodicna slava je Djurdjic. To je sve sto moj brat i ja znamo o poreklu naseg oca i naseg prezimena. Molim da se jave svi koji mogu da nam daju bilo kakvu informaciju u vezi naseg prezimena ili nasih rodjaka.

  Hvala,

  Pozdrav,

  Odgovori
 • jovica

  Postovani interesuje me poreklo porodice Petrovic iz sela Bosut u Sremu. Krsna slava je Djurdevdan. znam da su se moji opreci doselili u Bosut iz Macve, selo Sovljak. Hvala…

  Odgovori
 • Aleksandar

  Postovanje,
  zanima me o Petrovicima iz Sibnice kod Kraljeva .
  Krsna slava Jelisej.
  Hvala veliko.

  Odgovori
 • Petrov

  Postovani, zanima me moje prezime Petrov. Znam da mi se deda Sava Petrov radio u Jarkovcu, ziveo u Beckereku gde je ubijen 1946. Moj otac se rodio isto u Beckereku I preselio u Novi Sad. Mi nemamo roda Petrova ja sam zadnja.
  Molim vas pomozite.

  Tamara

  Odgovori
 • Rade Brakočević

  Tamara, nijeste naveli slavu ( iako u Banatu slava najčešće nije pouzdan pokazatelj, jer su neki rodovi, istu mijenjali po raznim osnovama…) nadimak ( špicname). Jovan Erdeljanović u knjizi „Srbi u Banatu“ navodi: u selu Jarkovac u odeljku „Rodovi čije poreklo nije utvrđeno, Petrovi – Lapićevi (3, Sv.Jovan) i Petrovi – Petručevi(4, Petkovača)“. Pogledajte domovnike rođenih u selu Jarkovac. Neka vas ne zabuni moje pisanje ijekavski. Prije dvadeset godina pojačano sam se interesovao za istoriju naselja jedne južnobanatske opštine. Volim da vidim da se Banaćanke i Banaćani interesuju za porijeklo.

  Odgovori
 • dejan petrovic

  Pomaze Bog , dobri ljudi, Ja sam poceo praviti svoje drvo zivota i nazalost zastao sam kod cukuncukun dede Petra Petrovica, iz sela Supska kod Cuprije, po prici od starine moj cukuncukun deda Petar je dosao na miraz kod babe Jagode u supsku i doneo prezime Petrovic, nazalost neznam tacno ,ali kazu da je iz Negotina dosao i do dan danas nam je ostalo to prezime preko 250 god, Petar sin mu Miljko, Miljko sin mu Vladimir, Vladimir sin mu Vojislav, Vojislav sin mu Momcilo, Momcilo sin mu Miodrag, Miodrag sin mu Dejan(ja), Dejan sin mu Andrija i slavimo krsnu slavu tkz Veliku Gospojinu 28.avgust, neznam da li ima nekog iz Negotina od Petrovica koji slave ovu slavu i da li uopste ima jos Petrovica koji slave ovu slavu, hvala na bilo kakvom odgovoru

  Odgovori
 • Borislav

  Ako može neko da mi kaže više o Petrovićima iz Crnog Luga kod Bosanskog Grahova pošto je moj pradeda nakon prvog svetskog rata kao solunski dobrovoljac odatle došao u Vojvodinu slava koju slavimo je Aranđelovdan.

  Odgovori
 • Miroslava Petrovic

  Postovani, interesuje me poreklo Petrovica kada i odakle su se doselili u Sremske Karlovce?Slavimo Sv.Nikolu 19.12. Imam jako malo informacija…Pradeda mi se zvao Laza Petrovic,deda Djordje Petrovic,otac mi se zove Zoran rodjen je 1960.Unapred hvala!

  Odgovori
 • Nenad Petroivć

  Poštovani,interesuje me poreklo moje familije Petrović iz Orašca kod Aranđelovca .Slavimo krenu slavu Đurđevdan.Zanima me odakle su se doselili i u kom periodu.Unapred se zahvaljujem.

  Odgovori
 • Vladimir

  Poštovani,

  zanima me poreklo porodice Petrović iz Medoševca kod Niša, slavimo Svetog Luku , po priči mojih rođaka, mi smo starosedeoci u ovom mestu, pradeda Dobrivoje rođen 1909.godine, njegov otac i deda Miloš i Milan
  .
  Unapred hvala !!!

  Sa poštovanjem,
  Vladimir Petrović

  Odgovori
 • rosana morrow

  zanima me familija petrovic iz sela sedlara moj deda radoje petrovic sa fmilijom
  aleksandar petrovic mara petrovic dragoslava petrovic mirko petrovic miroslav petrovic.
  moj ujak aleksandar ziveo u markovac ima sina zove se zoran koji ima farmu u
  markovac.
  ja zivim u veliku britaniju i pokusavam da napravim stablo sa moje mame dragoslave rodjene petrovic
  a udata za milorada bogdanovica vojno lice i preminula pre 2 godine. ja sam njena cerka.
  moja mama je godinama zivela u nisu. moj deda radoje se ozenio sa mojom bakom iz skoplja
  makedonija anjeno ime je anica petrovic udato ime.

  unapred hvala
  gospodja morrow

  Odgovori
 • NatasaV

  Poštovani, zanima me poreklo prezimena Petrović, iz sela Trbušnica (kod Loznice), krsna slava Avramijevdan. Hvala.

  Odgovori
 • Ivana

  Da li moze neko da mi kaze odakle su dosli Petrovici na Majevicu BIH u selo Rastosnica.Moja cukun baba Stana i deda Mitar Petrovic izrodili su 4 muska i jedno zensko dete inace moju prababu Cvjetu a od njene brace znam za imena brata joj Djukana i Vasilija -Vaje Petrovica.
  Ali ne znam koju su slavu slavili.

  Odgovori
 • Marko Petrovic

  Zanima me poreklo Petrovica iz sela Dobrotin okolina Bajne Baste.,krsna slava Arandjelovdan.Hvala unapred.

  Odgovori
  • Ljubomir Petrović

   Ja sam rođen u Ban. Karlovcu od oca Mijaila, koji je sa ocem Ljubomirom i braćom Mihailom, Velizarom i Vasilijem iz Dobrotina, kod Bajine Bašte, došao u Banatski Karlovac. Svi oni rođeni su u Dobrotinu, kao i pradeda Vladisav, pretpostavljam i čukun deda Petar (od kojih potiću Petrovićei). Od dedinog brata Cvetka u Dobrotinu i Bajinoj Bašti ima još Petrovića. Slavimo Sv. Arhangela Mihajla. Svog oca sam našao u knjigama, ali dedu nisam mogao zato što je crkva u Dubu spaljena za vreme I svetskog rata, pa i knjige rođenih iz tog perioda.!

   Odgovori
 • Dragana Petrovic

  Pozdrav! Zovem se Dragana Petrović i zanima me porijeklo moje porodice. Naime, po priči svojih ukućana čula sam da moji Petrovići potiču iz Crne Gore, pa su se doselili u Plavno kod Knina u Dalmaciji. Poslije su se naselili u Kulen Vakuf a nakon toga u selo Čovka, nadomak Kulen Vakufa. Moj čukundeda se zvao Sava Petrović i rođen je najvjerovatnije negdje početkom 19. og vijeka. Koliko ja znam imao je dva sina, jedan je moj pradjed Milan Petrović a drugi se zvao Đurađ. Ako iko ima bilo kakvu informaciju o ovim Petrovićima neka mi javi na mail: draganap06@gmail.com Naša krsna slava je Đurđevdan. Unaprijed hvala!

  Odgovori
 • milena

  Zanima me poreklo Petrovića , selo Patkovača, Bijeljina, Republika Srpska.Moj djed je Dimitrije Petrović..Krsna slava Sveti Jovan
  Hvala

  Odgovori
 • Nikola Petrovic

  Pozdrav ljudi. Moze li mi neko vise reci o poreklu Petrovica iz Straze ?

  Odgovori
 • Nikola Petrovic

  Ovo su podaci kojima raspolazem.
  Krsna slava je Sveti Nikola.
  Moj deda je Dragutin Petrovic, rodjen u Strazi, sa dvadesetak godina se preselio u Sremsku Mitrovicu. Imao je dva rodjena brata, Svetu i Rajka, sad pretpostavljam da su to nadimci od Svetislav i Radoslav,ali nisam siguran. Deda je mlad umro, pa otac ne raspolaze sa dovoljno podataka.

  Odgovori
 • Bosiljka Petrovic

  Rodjena sam u.selu Pakinac Pozarevacki, od 1955 je Simicevo.
  Krsna slava mi je Sveti Nikola.
  Otac mi se zvao Milutin, deda Zivko, praded Stevan, a njegov brat Danilo -Dina, i bio je narodni poslanik kod Karadjordjevica i ujedno starojko kralju Aleksandru Karadjordjevicu.
  Dva sina su mu bila na dvoru u Smederevu oficiri a cerka Milica u opstinskom sudu u Pozarevcu.
  Imam podatke do 1932 god.
  Sinovi su prebegli za Nemacku i Ameriku.
  Ako mozete nest vise da mi pojasnite o rodoslovu.
  Prica se da su se dva brata doselila u ovaj moravski kraj uz promenu imena i prezimena u Petrovic.
  Unapred zahvalna ako dodjete do relevantnih podataka o mom poreklu.

  Odgovori
 • Aleksandar Petrovic

  Pozdrav svima, zanima me poreklo mojih dedova. selo Lipe okrug Smederevo krsna slava Sveti Nikola
  Dedino ime Miodrag Petrovic
  A pradedino Radisav. Zanima me odakle su dosli. hvala

  Odgovori
 • petrova

  Pozdrav,
  Interesuje me poreklo Petrovica koji su naseljavali Severovo u Arilju. Navodno je nasa porodicna kuca blizu manastira u centru Arilja (neprovereno). Slavimo Djurdjevdan. Dedino ime je Domislav, pradedino Milovan.

  Hvala.

  Odgovori
  • Miljko

   Postoji čovek u selu Grivska, Arilje, preziva se Petrović. On je 1931godište i rodjak je pok. Milovanu i pok. Domislavu tj Dolu. Dole je imao brata Srećka koji je umro a imaju i živu sestru Nadu, živi u Sevojnu. Taj čovek iz Grivske zove se Milan i voljan je pričati.

   Odgovori
 • Nikola Petrović

  Poštovanje,
  Šta se zna o Petrovićima iz Borine i Brasine?
  Vučem korene od obe porodice i zna se da nisu u srodstvu. Jedni su došli iz Crne Gore u Zaovine, dok drugi, koliko sam shvatio, su došli negde iz Hercegovine? Slavimo Nikoljdan, a babina familija iz Borine slavi Stjepandan.
  Znam za predanje u kojem su bežali od krvne osvete, pa su došli do Crnče i tu po deda Veselinu rekli da su Veselinovići, da bi nakon toga vratili prezime i dobili od Knjaza Brasinu na upravljanje, jer smo mnogo više muških članova imali.
  Hvala unapred!

  Odgovori
 • Marko Petrovic

  Poštovani, interesuje me poreklo Petrovića iz Otišića. Deda Marko Petrović je odatle otišao na zanat negde u Zrenjanin pre drugog sv. rata a odatle je prešao u Vladimirovac gde se oženio. Njegov otac Milan Petrović koji je živeo u Otišiću imao je puno braće koji su se raselili u nepoznatom pravcu. Slavimo Aranđelovdan. Nemam nešto puno informacija pa sam zahvalan na svakoj.

  Odgovori
  • Kor

   Imate na sajtu Familysearch.org crkvene matične knjige za Otišić i Vrliku, koje pokrivaju 19. vek. Sasvim sigurno su i vaši preci upisani, samo je pitanje koji su od tih.

   Odgovori
 • Ljiljana

  Porijeklo prezimena Petrović Bosna i Hercegovina, Modriča, selo Skugrić Gornji. Krsna slava:Sveti Simeon Bogoprimac.

  Odgovori
  • Dejan

   Draga Ljiljana zovem se Petrovic Dejan i moja porodica je rodom iz gornjeg skugrica zivimo u vojvodini sta vas interesuje u vezi sa Petrovic ima iz skugrica jeste li vi potomak Petrovic iz Skugrica svako dobro vam zelim

   Odgovori
 • Djoka

  Poštovani, interesuje me poreklo porodice Petrović iz sela Priboj kod Leskovca. Ako neko nešto zna neka napiše ovde. Hvala!

  Odgovori
 • Nikola Petrovic

  Poštovani, Interesuje me poreklo Petrovića iz sela Cvetulja kod Zavlake (Radjevina) krsna slava Sv. Jovan

  Odgovori
 • Djordje

  Zanima me poreklo Petrovica Iz Sela Stitari,Krusevac.Ja sam rodjen u Mudrakovcu moj otac i moga oca otac i moga oca deda i moga oca pradeda su rodjeni u Stitari.Moj otac se zove Jovan(1978-/),njegov otac je Zivan(1946-2007),moga oca deda je Marko (/-1945 (ubili su ga Partizani bio je u cetnickoj grupi kod Radivoja Milojevica Pilota)),a moga oca pradeda se zove Aleksandar (/-/).To po nasim proracunima seze do 1880/90.Svi slavimo Svetog Alimpija(9.Decembar).Bogomolja nam je treci dan Trojice.Ako vam treba jos nesto,trazite…

  Srdacan pozdrav, porodica Petrovic.

  Odgovori
 • Jelena

  Zanima me poreklo Petrovica iz Poljanica Ljig ,slava Stevanjdan

  Odgovori
 • Jelena

  Da li neko zna nešto o Petrovićima iz sela Mali Gradac u Baniji?

  Odgovori
 • Vojislav Ananić

  PETROVIĆ, prezime sasvim rijetko u Knešpolju (samo Ušivac kod Knežice), dok je u Jugoslaviji veoma rasprostranjeno – kod Srba, Hrvata i Slovenaca. Dolazi od hrišćanskog muškog imena Petar (kamen, stijena). Ima mnogo mjesta Petrovića u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj (34, 204-206; 35, 565-566). Petrovići slave Đurđic. 

  Izvor: Milovoj Rodić – KNEŽICA U KNEŠPOLJU, Laktaši, 2006.

  Odgovori
 • Sasa Petrovic

  Postovani,voleo bih da mi neko pomogne ako ima informacija o Petrovicima iz sela Trnavac kod Zajecara.Cukundeda Lazar Petrovic koliko imam informacija bio je zandar.Slava je Djurdjic.Hvala unapred.

  Odgovori
 • Vojislav Ananić

  PETROVIĆ (k,p). Petrovići.(k), u Vrpolju (Rakitno, Posušje), Veljacima i Klobitku (Ljubuški). U Vrpolju su se nastanili u zaseoku Petrovići, „kome su dali svoje prezime“. Živjeli su negdje u istočnoj Hercegovini, odakle su pobjegli u Klobuk kod Ljubuškog. Smatra se da su se nekada zvali Vukovići i «bili su pravoslavne vjere“. U Klobuku su primili katoličanstvo i prozvali se Vukojevićima. Jedne «davne godine“ izbila je velika voda iz vrela Kobuka, potopila im je njive, «pa je jedan ogranak Vukovića-Vukojevića, zvanih Petrović, morao seliti». Na seobu su krenule tri porodice Vukojevića-Petrovića koje su se razdvojile. Jedna se nastanila u Duvanjskom polju, druga je otišla u Mošin kod Travnika, a treća u Rakitno. Domaćin porodice zvao se Rade, pa je otuda jednom ogranku Petrovića pripao nadimak Petrovići-Radići. Dedijerovo mišljenje da su Petrovići veoma davno doselili iz Drežnice „nikako ne može biti tačno“ – tvrdi Palavestra (181:90,92). Za Petroviće u Klobuku Dedijer kaže da su starinci, a u Veljake je njihov predak došao iz Klobuka. U Rakitno su „veoma davno“ došli iz Drežnice (59:302,308,309). Petrovića ima i u Rumbocima, Varvari i Uzdolu (Prozor) i u Prozoru, Starinom su iz Dalmacije. Nekada su se zvali i Jurići. U Rumbocima su „od prije kuge“. U Prozor su se naselili poslije 1878. godine. U Uzdo su došli poslije Prvog svjetskog rata iz Rakitna, a u Varvaru iz Rumboka 1930. godine (79:92,95,109.131). Petrovići (p) su u Vrpolju (Ljubomir), Zagori i Janjču (Brda trebinjska). U istorijskim izvorima pominju se i u Gorici kod Trebinja, gdje je rođen Partenije Petrović iguman manastira Duži. Od 1812. do smrti 1844. godine upravljao je tim manastirom. „Bio je vrlo energičan i mudro je upravljao… Dokupio je manastiru zemalja, zasadio vinograde i sagradio tiri ćelije. Nu, i on je pretrpio u životu dosta muke i nevolje od Turaka.“ (Književni radovi Nićifora Dučića, arhimandrita, Knj. 1, Beograd, 1891, str. 39-40).

  Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  Odgovori
 • Dalibor Petrović

  Poštovani,
  kako sam pronašao ovaj forum, želim i ja da se raspitam o poreklu moje loze Petrović.
  Naime, pokojni otac je imao dosta podataka, ali je to sve nestalo. Živim u Beški (Vojvodina, opština Inđija).
  Ono što sam pronašao i zapamtio priče od starijih u familiji, probaću da detaljno opišem:

  -po priči starijih, mi potičemo iz Crne Gore, mesto Petrovići. Mada mi je jedan lokalni istoričar rekao da potičemo iz dalmacije (nema nikakve dokaze za to),
  -linija od mene pa naviše ide ovim redom
  Dalibor (1979) od
  Stevan (1951-1995) od
  Vladimir (1900-1959) od
  Živan (nemam podatak).
  Svi pomenuti u nizu su rođeni u Beški, sem Živana za koga nemam podatak.

  U pričama se spominje i neki Radovan Petrović i da je bio tobdžija kod Karađorđa.
  Krsna slava nam je Đurđevdan (6.maj).

  Ako neko poseduje bilo kakav podatak, lozu ili može da me usmeri na trag kako bi mogao da saznam nešto više možete pisati na mail: dachonii@yahoo.com

  Srdačan pozdrav
  Dalibor Petrović
  Beška

  Odgovori
 • milos

  Pomaze Bog da li neko mozda zna nesto o Cvetku Petrovicu dosao je sa sinom Stankom u okolinu Smedereva, verovatno je imao jos sinova ali nemam tacan podatak. Pominje se u popisu iz 1831 godine u selu Ralja. Inace Stanko je 1813 godiste. Stanko kasnije uzima prezime po ocu i slava je Sv.Petka. Radim porodicno stablo pa bi svaka informacija dobro dosla. Hvala unapred.

  Odgovori
 • Dragan Petrović

  Zanima me poreklo porodice Petrović iz Božinaca/ Podnovlje , Republika Srpska.
  Znam da su na tom lokalitetu od druge polovine 19. Veka, ostalo tražim.
  Krsna Slava Đurđevdan

  Odgovori
  • Defendor

   Nažalost, vaš kraj je nedovoljno, ili gotovo uopšte nepokriven etnološkom literaturom, a čak i da jeste, pitanje je da li bi se nešto više moglo saznati. S druge strane, druga polovina 19. veka nije bila davno, pa bi se moglo proveriti sa starijima, da li je sačuvano neko predanje o poreklu? Ako i tu izostanu rezultati, najbolje je uraditi genetičko testiranje porekla po muškoj liniji, pa bi se tim rezultatom i poređenjem sa drugim testiranim Srbima iz baze Srpskog DNK projekta, mogli videti sa kojim rodovima ste u srodstvu, i sa koga prostora potičete.

   Odgovori
 • Marina

  Pozdrav svima!
  Da li neko zna nesto o Petrovicima iz Guberevca,Leskovac?
  Deda mi je rodjen u Guberevcu,zvao se Stojan Petrovic.Njegpv otac se zvao Cvetko,a Cvetkov otac Krsta.
  Slava nam je Djurdjevdan.
  Unapred se zahvaljujem!

  Odgovori
 • Miloš

  Pozdrav ljudi!
  Zanima me da li neko zna nešto više o porodici Petrović iz sela Zagradja kod Rudnika.Baba mi je pričala da su odavno, ne znam koje godine tačno, za vreme turaka zbog nekakvog ubistva proterali jednog člana porodice Petrović koji se naselio u selu Ripanj kod Beograda gde živim i dan danas.Ako neko ima neku informaciju dobro bi došla! Unapred zahvaljujem

  Odgovori
 • Saša

  Pozdrav svima,

  Zanima me da li iko ima informaciju o Stanku Petroviću iz sela Prosek u okolini Niša, rođen 1919 godine. Njegov otac se zvao Cvetko. Slava nam je Stevanjdan ili Sveti Stefan 9 januara je slavimo. Unapred zahvaljujem.

  Odgovori
 • Aleksandar Petrovic

  Pozdrav Petrova, ja sam Aleksandar Domislava Petrović, a deda mi je Milovan. Svi su iz Severova. Po svoj prilici ja sam ti ujak. alek.petrovic070@gmail.com

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top