Poreklo prezimena Jovanović

3. februar 2012.

komentara: 3

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Vaso

    Jovanović, okolina Brčkog,po predanju iz Hercegovine potičemo, i neko od predaka je ubio nekog agu ili bega i pobjegao na područje Brčkog.
    Nemamo nikakvu preslavu, krsna slava je Đurđevdan. Ovo je šesta generacija koja živi na ovom području. Imam informaciju da neki korijeni vuku iz sela Zovi Do kod Nevesinja.

  2. Dragi Jovanović

    Mi smo Jovanovići iz osaćanskog sela Krnići (opština Srebrenica). Selo je imalo oko domaćinstava od toga postojale su četiri porodice Jovanovića koje međusobno nisu bile u srodstvu. Razlikovali su nas po nadimcima i to: Bijakušići -njima pripadam i ja, Mamići, Ćirići i Poznići. U selu imaju sledeća prezimena: Blažić, Mićić, Sekulić, Vujić, Vladić, Simić, Mikić, Arsenović, Petrović i Trimanović. Svi slave Sv.Kralja Stefana Dečanskog (Sv.Mratu ), a preslavljaju prvu nedjelju po Đurđevdanu.
    Od davnih vremena do 1912. godine u selu je bila crkva brvnara posvećena Sv. Nikoli, a nova crkva koja je početa 1912. god završena je nekoliko godina poslije I sv. rata i posvećena je Sv. Iliji. U narodu ne postoji svjest o nekadašnjem zavičaju što bi moglo značiti da se doseljavanje desilo vrlo davno.
    Možda je interesantno reći da selo ima i nezvanično ime Maljani, kada nas neko pita “Odakle si?”, odgovarali: “Iz Maljana”.

  3. Danica

    Moje prezime je u Istocnoj Bosni selo Zubac,MZ.Strpci,Opstina Rudo
    Citavo selo slavi SV Jovana Krstitelja 20.01.
    Neznam nista o poreklu