Poreklo prezimena Bošnjak

3. februar 2012.

komentara: 8

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

  1. Branko Todorović

    Bošnjaka ima u baraskom selu Popovcu (mađ. Bán), gde su se doselili iz Bosne, na šta ukazuje i njihovo prezime. Prezime Bošnjak nije retko među baraskim Srbima, a srećemo ga još od vremena turske vladavine na tim prostorima.

    Prvi Bošnjaci u Popovcu se pominju u Popisu poreskih obveznika iz 1715. godine, kada su zabeleženi: Radisa Bosnyak, Milovan Bosnyak, Milota Bosnyak, Vukosan Bosnyak, Milisan Bosnyak i Vuk Bosnyak.

    Vek kasnije, u Popisu zemlje iz 1828. godine, u Popovcu je popisano dvadesetoro Bošnjaka zemljoposednika (Sophronius Bosnyak, Petrus Bosnyak, Jephos. Bosnyak, Elias Bosnyak, Damianus Bosnyak, Steph. Bosnyak, Franc. Bosnyak, Procopius Bosnyak, Simon Bosnyak, Phillippus Bosnyak, Lucas Bosnyak, Theodorus Bosnyak, Cyrillus Bosnyak, Elias Bosnyak, Joan. Bosnyak, Antonius Bosnyak, Daniel Bosnyak, Timotheus Bosnyak, Titus Bosnyak i Petrus Bosnyak).

    Ovo prezime u Popovcu je zabeleženo i u Popisu Marije Terezije iz 1767. godine, kada se spominju Marco Bosnyak, Andria Bosnyak, Dimo Bosnyakovits, Stevan Bosnyakovits, Goiko Bosnyak, Zsivko Bosnyak, Sztevan Bosnyak, Arsenia Bosnyak, Nicola Bosnyak, Zsivko Bosnyak, Tesko Bosnyak, Milyivoj Bosnyak i Antun Bosnyak.

    Krsna slava im je Miholje.

  2. Nebojša Babić

    Ja znam za dve kuće Bošnjaka u Slavoniji, od kojih imam familije:

    Moj čukunded Krsto Bošnjak je od Bošnjaka iz Kućanaca Đakovačkih (u Slavoniji ima više sela pod nazivom Kućanci, zato navodim da su đakovački). Bošnjaci su u Kućancima od kraja 17. veka. Samo prezime im kaže odakle su došli. U austrijskom popisu iz 1702. godine, navedene su tri kuće Bošnjaka čiji su gazde: Petar, Miloš i Radonja. 1736. namesto njih popisani su Jovan, Dragoslav i Despot, verovatno sinovi prethodne trojice.

    Bošnjaka ima u selu Majaru kod Đakova, gde se 1736. (u popisu stanovništva i vlastelinstava) pominje njihov predak Gavro Bošnjaković (kasnijim popisima nastavak -ović se izgubio). S obzirom da 34 godine ranije (u popisu iz 1702) u Majaru nema ovog prezimena, moguće je da se Gavro u tom periodu doselio iz Bosne, ili možda iz nekog drugog slavonskog mesta. I od ovog roda imam familije.

    Prezimena Bošnjak ima i u selu Tenja kod Osijeka. Stanovništvo je većim delom tu doseljeno iz Bosne krajem 17. veka (i nadalje). Već u austrijskom popisu iz 1698. godine u Tenji je popisano više kućnih starešina sa prezimenom Bošnjak.

    • Biljana Bošnjak Draganović

      Bošnjaci iz Majara slave Svetog Nikolu. U selu ima još dve kuće Bošnjaka, ali u njima niko od familije Bošnjak više ne živi.

  3. Branko Todorović

    Bošnjaci iz Kneževih Vinograda u Baranji slave Sv. Jovana.

  4. Branko Todorović

    Kako je prezime Bošnjak od značaja za istraživanje seoba Srba sa prostora Bosne prema severu, naročito u Slavoniju i Baranju, na temi Seobe pre seoba obradili smo prezimena koja ukazuju na bošnjačko poreklo popisanih koja se spominju u popisima od 1695. do 1713. godine na prostoru Baranje.

    Kao što se može zaključiti iz perioda na koji se popisi odnose, radi se o seobama koje su bile rezultat povlačenja jedinica Svete lige sa prostora južno od Save i Dunava, od kojih je najmasovnija i najpoznatija ona pod patrijarhom Arsenije III Čarnojevićem podignuta sa prostora Stare Srbije i Šumadije, a manje seobe nezavisne od ove odvijale su se i sa prostora Bosne.

    Te manje poznate seobe Srba sa prostora Bosne mogu se upravo ispratiti kroz ove popise i prezimena koja ukazuju na njihovo bosansko poreklo.

    Naravno, to nisu bile i jedine seobe Bošnjaka preko Save i Drave, one datiraju u većem broju još od vremena osmanskih osvajanja tih prostora, i privih popisa koje su Osmanlije provele (XVI, XVII vek), a u kojima na prostoru Slavonije i Baranje, sve do Balatona, nalazimo prezime Bošnjak u svim njegovim verzijama, uvek sa istim značenjem.

    Popisi koje prvo pomenusmo spominju ove verzije bošnjačkih prezimena: Bosnyak, Bosnacz, Bosnayk, Bosnyakouicz, Bosnack, Bosnjak, Bosnak, Boszniacki, Bosniak, Bosnyakovicza, Bosnak, Bosznyak, Bosznak, Bosnyaczki i Bosanyak.

    Ne mnogo drugačije pisali su ih i Osmanlije (v. Popis Sandžaka Požega 1579. godine, Sremski sandžak u XVI veku, te drugi popisi koji se odnose na prostore severno od Save), što na prostorima evropskog dela carevine, što na prostorima Bliskog istoka i Afrike, dokle su dopirala prezimena koja su podsećala na bosansko poreklo nosilaca, a koji su činili celu lepezu ličnosti, od običnih vojnika do diplomata i činovnika Osmanskog carstva, koje su bile poreklom iz Bosne.

    Na kraju, treba spomenuti da se jedan Bošnjak (orig. Elias Bosnyak de Busthincz) spominje i 1505. godine kao poslanik Kraljevine Slavonije na Saboru na Rakošu, što daje mesta perpostavci da se radi o doseljeniku koji je prešao na slavonsku stranu posle pada Bosne pod tursku vlast ili neposredno pred njen pad.

  5. Branko Todorović

    Bošnjaka je raznim verzijama zabeleženo i u franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj, tj. na njenom delu koji je tada bio pod Turcima, a radi se o popisima iz 1743. i 1768. godine.

    Tada je ovo prezime zabeleženo u oblicima Bosgnach, Bosgnachovich, Bosgnacovich, Bosgnak, Bosgniach; Bosançich, Bosanlich, Bosgnaçich, Bosgnak, Bosgnakovich.

  6. Vojislav Ananić

    BOŠNJAK (p.k). Bošnjaci (p). u Bileći, Granici i Podosoju (Bileća), Kljenu, Bojištu i Selištu (Nevesinje). Porijeklom su od Stijačića iz Koijenića. U Grancici su “od onijeh Bošnjaka iz Bileće”. U Kljen su došli iz Bileće. Slave Aranđelovdan (59:167,177,215,323). U Podosoju je rođen narođni heroj Jevto Bošnjak (1918-1942). Jurišajući na italijanske utvrđene položaje kod Hrasna, u maju 1942, smrtno je ranjen. Zabilježeno je da su mu posljednje riječi bile: “Drugovi, ja pogiboh, čuvajte mi mitraljez” (168:105). Bošnjaci (k) su u Ljutom Docu, Uzarićima, Knešpolju. Provu, Grabovoj Dragi, Donjem i Gornjem Crnču, Ladini i Voštanima (Široki Brijeg). U Ljutom Docu su se ranije zvali Oroz, a pod prezimenom Orozović spominju se u Uzarićima 1743. i 1768. godine. Bošnjaci- Orozi u Ljutom Docu nisu u srodstvu sa Bošnjacima u ostalim selima. Prezime Bošnjak Orozi su dobili po tome što su, u tursko doba, zbog nekog ubistva pobjegli u Bosnu. Kada se jedan od Oroza vratio u Ljuti Dolac, uzeo je prezime Bošnjak. U Uzariće su Grabove Drage, a u Donji i Gornji Crnač Gradca ”gdje se nalaze odavna“. Bošnjaka ima u zapadnoj Hercegovini ’na više stotina’, a ima ih mnogo i u susjednim krajevima Bosne. (189:29,36,39, 45,57,49,56,59). Prema Dedijeru, Bošnjaci su u Ljuti Dolac došli iz Lisa. Pominje ih i u Marasovcu i kaže da su starinom Stipići iz Knina. Bošnjacima su prozvani zbog toga “što su prije 90 godina selili u Bosnu”. Ima ih i u Jasenici (Mostar). Slavili su Lučindan (59:244,351).

    Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.