Poreklo prezimena Babić

3. februar 2012.

komentara: 194

Prezime Babić u Hercegovini pripada jednoj od najstarijih porodica u Plani (Bileća). Prema “Hercegovačkim prezimenima” Rista Milićevića, Babići su se iz Plane raseljavali u druga bilećka sela: Fatnicu, Vrbicu, Meku Grudu, Trnovicu… Iz Trnovice su neke porodice prešle u Košutu (Nevesinje). Slave Lazarevdan.

Živeli su u Orašju (Površ, Trebinje). U ovom selu se nalaze neke omeđine, “za koje se priča da su u njima stanovali Babići, koji su tu i smrli”.

O postanku ovog prezimena predanje kaže da je jedan od trojice braće Kresojevića koji su doselili u Bilećke Rudine iz crnogorskog sela Šaranci bio malo poguren pa su ga meštani zvali baba. Od njega su nastali Babići.

Prema drugom predanju, dva brata Babića su bili hajduci u četi Janković Stojana. Jednog su Turci pogubili, a drugi je pobegao u Kotare, odakle je otišao u Vitinu, gde se Babići smatraju starosediocima. Ima ih i u Aladinićima, gde su se doselili iz Čavša, kao i u Trebimlju iz Dubrava (Stolac). Slavili su Nikoljdan. U Trijebanj su došli iz Jablanice. Slavili su Đurđevdan.

KRSNA SLAVA: Lazarevdan, Nikoljdan, Đurđevdan.
POZNATI:

___________________________________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (194)

Odgovorite

194 komentara

  1. Ivan Babić

    Pozdrav Babići dje god se nalazili po svijetu. Ja sam Babić iz Podgorice i porijeklom sam iz Bjelopavlića, selo Gostilje. Ja sam shvatio da svi Babići vode porijeklo iz tog sela i da smo mi Lužani, starosjedioci, i da smo najstarije prezime u Bjelopavlićima. Kažu da nas najviše ima u Hercegovini, ali nas ima i po CG, SRB, CRO. Provjerite da li su vaši preci došli iz ovog sela i iz mjesta zvanog Bjelova Glavica

    • Neko, tamo daleko

      Da li ste testirali DNK porijeklo?Ako ste Luzani onda bi trebalo da ste najverovatnije R1a haplogrupa ili neka od I2aAko niste onda nagadjate.Luzana svakako jeste bilo u Bjelopavlicima ali mnogi su bili primorani da napuste taj predio usled velikog pritiska novopridoslih Bjelopavlica.

    • Babić Nikola

      Ivane, koju krsnu slavu slavite? Moji Babići žive u selu Oblatno, Župa Nikšićka.

  2. Aleksandra

    Dobro veče,
    Moj pokojni deda Sava Babić je iz Bravska,kod Ključa,BiH.Imao je dva brata Miloša i Luku,a majka mu se preudala u Šobote.Slava je Sveti Georgije.Jako malo znamo pa ako neko ima neku informaciju bila bih zahvalna.Hvala.

    • Predrag

      Pozdrav za Babiće.

      Moji Babići su iz Sela Borci kod Kotor Varoša.Starinom smo Babići iz Sela Očauš opština Teslić.Još se sa njima rođakamo.Opet, svi zajedno vućemo porijeklo od Babića iz okoline Tuzle, spod Ozrena .Ova po svoj prilici ista grana Babića slavi Sv. Georgija.

      p.s.

      Umalo da zaboravim i Babiće iz Jošavke kod Čelinca, i u Čelincu.Tu ima najviše Babića .Potiču takođe od Očauške grane kao i mi Borački Babići.

  3. Mara Babić

    Pozdrav moji Babići
    Zovem se Mara, živim u Plandištu kod Vršca. Otac Pero, deda Pavle. Poreklom smo iz Trnovice – Bileća. Deda je bio trgovac.Oženio se Marom koja je bila iz Nikšića. Posle rata 1945. kolonizirani su u Vojvodinu, u selo Sečanj. Slava je Lazareva subota
    Živi bili sto godina

  4. Jelena

    Zanima me odakle potiče moje prezime Babić. Otac mi se zove Milan, a deda Ilija. Moj pradeda se zvao Jovan. Potičemo iz sela Nosoljin kod Raške i slavimo Sv. Stevan.

    • Voijin Babic

      Pozdrav, moja slava je takodje Sv. Stevan. Moji su iz nekog mesta (ne znam kog) 1882. god. presli u selo Nedajno okolina Pluzina. Odatle su dalje raseljavani prvo u Staru Banju (Medvedja), a kasnije posle II sv. rata u Banatski Karlovac. Ako imate koju informaciju o poreklu vasih predaka mozete mi javiti na mejl [email protected]. Hvala puno !!!

    • Bojan Babic

      Cao
      Maro mon dead ne bio Vaso Babic is trnovice

  5. Jelena

    Pozdrav…moje devojacko prezime je Babic…slavimo slavu Nikoljdan…moj otac se zove Branko Babic…rodjen je u BiH…Gornje Ratkovo kod Kljuca…moj deda se zvao Pero Babic…imao je brata blizanca…nazalost ne znam kako se zove nisam ga nikad upoznala jer su se moj otac I njegova porodica preselili u Hrvatsku,grad Bjelovar kada je tata imao 5 godina…po tatinoj nekoj prici mi vucemo poreklo iz Crne Gore …pa ako neko ima vise informacija volela bih da mi se javi…

    • Vozdra

      Babica sa tom slavom u CG ima jedino u Mojkovcu.

    • Marjan

      zdravo Jelena,
      ja sam Babić poreklom iz sela Pucari – Kozarska Dubica.
      takodje slavimo sv Nikolu.
      po pričama smo poreklom sa granice C,G i Hercegovine a blize otprilike sa Zmijanja naseljeni u Potkozarje sa Dubičke strane.
      kad sam dao dnk saznao sam da smo haplo grupa J1c ( vlasko pleme Vlahovići – naseljeni u srednjem veku izmedju Ljubinja i Stoca )
      po mojim nagadjanjima mogli bi biti u srodstvu sa Babićima na Manjači , ali niko od njih nije dao dnk u rodoslovno drustvo Poreklo.
      verujem da smo u Krajinu dosli preko Dalmacije. kod Knina ima takodje Babića sa slavom Nikoljdan koji kazu da su doselili tamo zajedno sa Sinobadima – koji su isto od Vlahovića.
      ako te jos nesto interesuje slobodno se javi

      • Danijel Babić

        Pozdrav Marjane ,vjerovatno smo rod …moj đed Ostoja je porijeklom iz pucara u Kozarskoj Dubici bio šef zadruge kasnije odselio u Novi Sad nažalost ja ga nisam upozno….Moj otac je osto da živi u Dubici pogino je prije rata ,a mi smo izbjegli 95 u Srbiju iz hrvatske dubice….

  6. Luka Babić

    Pozdrav.
    Vodim poreklo iz sela Donja Kozica, opština Sanski Most. Slavim Sv. Jovana. Znamo da odatle potiče prvi Babić, međutim da se nije izdešavalo to što jeste, prezivali bi se Vujičić. Čukunđed mi se zvao Vasilije, priča se da je bio poznat u tom kraju. Zanima me zna li se odakle smo došli pre Kozice, postoje priče ili iz Hercegovine ili iz Like

  7. Babić MD

    Pozdrav svima, ja sam takođe Babić, otac mi je poginuo u ratu u Bosni 1992.
    Rodom je iz Samarevca, selo u BiH/Posavina/okolina Gradačca
    Slavim sv. Klimenta 8. Decembar
    Nikad nisam čuo za nekog Babića da slavi ovu slavu, ako neko ima više informacija volio bi da mi se javi na mail

    [email protected]

    Veliki pozdrav za sve Babiće

    • Simo Babić

      Pozdrav za sve Babiće, moj đed je iz Pelagićeva, Posavina, Republika Srpska, BiH, blizu Samarevca.
      Slavimo Sv. Ignjatiju Bogonosca, 2. Januar.
      Živjeli!

      • Stojko Babić

        Pozdrav svim Babićima, ja sam iz Novog Sada a pokojni Pradeda Mladen rodjen je u Krupu na Vrbasu, opština Banja Luka, slavimo Svetog Ignjatiju 2 januara, a po prici poreklom smo iz Crne Gore sa Rijeke Crnojevic, bio bih zahvalan ako neko ima više imformacija.
        Pokojni deda Stojko rodjen je u Novom Sadu pa nije imao previše informacija.
        Živeli

  8. Gospava

    Pozdrav, ja sam djevojački Babić i mi smo od Brčkog, prema riječima mog djede je njegov prandjeda doselio iz Zabara od Brčkog i navodno je preklo iz Herzegovine- Crne Gore. Ako ima neko isto Babić da je iz Zabara kod Brčkog volela vi da mi se javi.

  9. Bojan Babic

    Cao
    Maro moj deda Vaso Babicje bio iz Trnovice