Порекло презимена Шкаво

16. јун 2017.

коментара: 7

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Шкава

    Поштовани,

    Ево ме после дужег времена. Дошао сам до усменог предања о пореклу презимена Шкаво. Податке сам добио од мог деде-стрица, који живи у иностранству и са којим сам дошао у контакт. Његови преци су живели у Босни, из места Травник и Зворник. Његов прадеда или још неки даљи род, не сећа се тачно, био је заљубљен у једну Италијанку са којом се оженио, приликом чега је тражила да јој испуни жељу и узме њено презиме које је било Scavo (Skavo). Мештани су изговарали Шкаво. Слава породице је Св.Стефан. Отац мог деде и његовог брата је био познати пушкар Јован Шкаво(мој прадеда), који је тада живео у Ваљеву. Мог прадеду су стрељали припадници Озне после монтираног суђења 1946 године. Тада је презиме Шкаво представљало велики проблем породици, због чега је већина додала наставак “вић” i настало је презиме Шкавовић. Што значи да Шкаво и Шкавовић имају исте корене. Чланови породице обе верзије презимена данас живе у Београду, Панчеву, Чачку и Сомбору. Мој деда је задржао своје право презиме и данас га носи моја баба и моја мајка.

    Објавите чланак!

    Велики поздрав

    • Небојша Новаковић

      Поздрав,

      На 23andMe је тестиран неки А. Шкаво, хаплогрупа I2-S17250 (најчешћа код Срба). По свему судећи је реч о Шкави из Средње Босне, слава Стевањдан.

      • Шкава

        Небојша,

        Хвала на пруженој информацији, посетио сам наведени сајт.

        Ако ти буде згодно, био бих ти захвалан да ми оставиш линк, где си конкретно прочитао тај податак.
        Свакако планирам урадити ДНА тест, па ћу упоредити добијене резултатате.

        Велики поздрав

    • Бора

      Поздрав,
      један мој рођак у својој аутобиографији, у читавом једном поглављу описује пријатељство његове породице са извесним Ристом Шкавом родом из Толовића код Травника. Мој рођак између осталог наводи да је Ристо имао два сина Јована (по занимању пушкар) који је одселио у Ваљево и Перу који је радио у Крагујевцу. Подаци из ове књиге се поклапају са вашим тако да је горе поменути Ристо очигледно ваш чукундеда. У поглављу књиге посвећене Ристи Шкави има још занимљивих података па ако сте заинтересовани могу вам послати одломак ове књиге. Контакт мејл [email protected]

  2. Шкава

    Заборавио сам само још да напоменем да презиме Шкаво има у Ђенови (Италија) и у месту Брезно (Република Чешка), где тренутно живи мој деда-стриц са својом породицом.