Скорашње поруке

Странице: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
Савети за тестирање / Одг: ФТДНА купони
« Последња порука Amicus послато данас у 08:02:01 поподне »
$20 off Y37, Y67, or Y111
Our Gift to You

Use Promo Code:
R24DWDJ1FPAQ
PROMO CODE VALID FOR ONE TIME USE ONLY
OFFER EXPIRES 11/26/2017
2
Старе фотографије / Албум фотографија из Другог светског рата
« Последња порука Amicus послато данас у 07:10:45 поподне »
Двоумих се да ли да поставим ове фотографије на већ покренуту тему о Требави, или да ипак то поставим на посебну тему, где би тема била Други светски рат. Па се одлучих да ипак то буде посебна тема, јер само већи број фотографија, на неки начин затрпава тему, па да то не радимо, ево места и фотографије које тичу тог историјског периода.

Оно што сам ја припремио, јесу фотографије са Требаве (Североисточна Босна), настале углавном током 1944. године, кад се на том простору по други пут нашао генерал Драгољуб Дража Михаиловић, а с обзиром да је народ тог краја био ројалистички опредељен, није чудо и што је настао велики број фотографија.

Неке од тих фотографија сам прикупио овде, а поделио сам их према селима где су снимљене, односно у последњу категорију сам сместио оне за које се зна само да су снимљене на Требави

Копривна:У дворишту основне школе у селу Копривна, између Добоја и Модриче, октобра 1944. године. Са Дражом је четворо деце свештеника Ристе Михића, као и деца из породица Деспотовић и Илић.

Кожухе:Ђенерал Дража са равногоркама у селу Кожухе код Добоја, октобра 1944. године. Прва лево, са наочарима, је Љиљана Лалић, сестра сеоског учитеља и члана четничке организације Василија Лалића, родом из Црне Горе.Народ дочекује ђенерала Дражу и америчке официре у селу Кожухе код Добоја, октобра 1944. године.Народ дочекује Дражу Михаиловића и америчке официре у селу Кожухе код Добоја, октобра 1944. Са десне стране, гледа у камеру, је Васо Вуковић, трговац, оснивач четничке организације у селу пре рата. Године 1941. на челу устаника у селима Кожухе, Копривна и Врањак.

Са дочека команданта Југословенске војске у отаџбини у селу Кожухе.

Грапска ГорњаЂенерал Драгољуб Дража Михаиловић у муслиманском селу Грапска код Добоја, октобра 1944. године. Први с лева, са белом капом и брадом, је мујезин (верски службеник) Мујо Буљубашић.

Толиса:Резервни мајор поп Саво Божић, командант Требавског корпуса и ђенерал Дража Михаиловић, главнокомандујући ЈВуО. Иза Драже је амерички пуковник Роберт Мекдауел. Снимљено октобра 1944. године.Командант ЈВуО са једном породицом у селу Толиса код Модриче, октобра 1944. године. У овом селу пре рата је службовао поп Саво Божић.

Осјечани:Говор ђенерала Михаиловића на Требави, у селу Осјечани, испред основне школе, октобра 1944. године. Иза Мекдауела, стоји прва с лева на десно, Милка Баковић - Милка Равногорка.Село Осјечани, испред основне школе, октобра 1944. године. Седе с лева на десно: др Стеван Мољевић, командант позадине ђенерал Живорад Божић, Ник Лалић, Мустафа Мулалић, Дража Михаиловић. Мекдауелов говор преводи поручник Рајачић. Стоји иза Драже, поред Мекдауела, мајор Манојло Пејић. Седи десно, вири, потпуковник Цвијетин Тодић, командант Озренског корпуса. Седи за столом поп Саво Божић.

Требава:

Четници, муслимани и православци на Требави октобра 1944. године
3
Савети за тестирање / Одг: ФТДНА купони
« Последња порука симо послато данас у 06:44:24 поподне »
$20 off Y37, Y67, or Y111
Our Gift to You

Use Promo Code:
R2462OPNIZES
PROMO CODE VALID FOR ONE TIME USE ONLY
OFFER EXPIRES 11/26/2017
ENJOY REWARDSSHARE REWARDS *Coupons may not be applied to upgrades.
4
Савети за тестирање / Одг: ФТДНА купони
« Последња порука Rigel послато данас у 06:38:00 поподне »
$10 off Y37, Y67, or Y111
Our Gift to You
Use Promo Code:
R24DNM4J99IW
PROMO CODE VALID FOR ONE TIME USE ONLY
OFFER EXPIRES 11/26/2017

-----------------------------------------------------

$40 off mtFull Sequence
Our Gift to You
Use Promo Code:
R240WGXOEV46
PROMO CODE VALID FOR ONE TIME USE ONLY
OFFER EXPIRES 11/26/2017
5
Верски обичаји / Одг: Аранђеловдан
« Последња порука Лука послато данас у 04:49:38 поподне »
Свим мојим Љешњанима ровачким који данас славе и свим осталим слављеницима данашње славе нека је срећна крсна слава!
6
ГГ Разно / Одг: Митоманија
« Последња порука Sergio послато данас у 04:20:52 поподне »
Само не знам који нагласак су користили. Пошто је Атина ипак била богиња, рекао бих да су причали оним нагласком којим се данас говори у Кругу Двојке Града Београда.

;D
7
Крсне славе / Одг: Срет(ћ)на Слава домаћине
« Последња порука Nebo послато данас у 03:48:42 поподне »
Придружујем се честиткама свим славарима, и свима осталима нека је на спасење овај лепи празник победе добра над злом!

О самом празнику можемо на:

https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=2616.msg71694#new
8
Верски обичаји / Одг: Аранђеловдан
« Последња порука Nebo послато данас у 03:47:30 поподне »
Због оне народне приче како се цар Душан огрешио на своју славу и био кажњен од Светог арханђела Михаила, постоји веровање да је Аранђеловдан био слава Немањића. Имали смо причу на ову тему и сложили се да је далеко извесније да је слава Немањића била - Свети Стефан.

https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=752.0
9
Верски обичаји / Аранђеловдан
« Последња порука Nebo послато данас у 03:46:55 поподне »
Данашњи празник (8. новембра по старом календару) установљен је око 320. године, у време кад су на челу Цркве били патриарх александријски Александар и епископ римски (папа) Силевстер. Обојица су канонизовани.

Као месец посвећен бестелесним силама небесним узет је новембар, девети месец према тадашњем календару, јер сила небесних има девет чинова: серафими, херувими, престоли у првом анђелском реду, господства, силе, власти у другом анђелском реду, и начала, арханђели, анђели у трећем нађелском реду.

Данас се слави Сабор Светог арханђела Михаила, првог међу арханђелима, дан сећања на небесну битку између анђела и палих анђела (демона). Анђеле верне Богу предводио је управо Свети арханђел Михаило, зато је он главни заповедник арханђела и анђела - архистратиг. Отпадничку војску предводио је пали архханђел Сатанаил. Тада су пали анђели и њихов заповедник протерани са Неба.

Остали арханђели су Гаврил, Рафаил, Урил, Салатил, Јегудил и Варахил, а према неким мишљењима има их још један број.

- Михаил (име значи - Ко је као Бог) стоји с десна Богу, Очева је сена; војсковођа небеске војске, победник над Змајем (Сотоном); анђео победе и Суда.
- Гаврил (име значи Јунак Божји) посебни гласник Духа Светога, весник Божијих тајни. Изображава се тако што у десној руци држи рајску грану и носи светиљку са запаљеном свећом, а у левој огледало од зеленог камена јасписа.
- Рафаил (име значи Помоћ и исцелење Божје) утешитељ жалосних и исцелитељ болесних. Изображава се са лекарском сасудом од алабастера у левој руци, а десном води дечака Товију који држи рибу ухваћену у Тигру.
- Урил (Огањ Божији)Просветитељ неверујућих. Изображава се са исуканим мачем у десници, а у левој руци окренут на доле пламен огњени. Још се назива и Јеремил (Ср.3 Јездр.4, 1-36)
- Салатил (Молитвеник Божији) анђео молитве, који непрестано моли Бога за све људе и њих саме побуђује на молитву. Изображава се са очима и лицем усмереним на доле и рукама молитвено прекрштеним на грудима.
- Јегудил (Слава Божија)  Укрепитељ људи који се труде ради славе Божје и старатељ о небеској награди која им је припремљена. Изображава се са златним венцем у десној руци, а у левој држи троструко сплетен бич.
- Варахил (Благослов Божји) Он је анђео који људима доноси благослов и благодат од Господа. Изображава се са одеждом на којој су по недрима расути цветови белих ружа.
10
Дискусије о хаплогрупама / Одг: I2-Z17855
« Последња порука Voljen od Boga послато данас у 03:46:37 поподне »
Незнам дали сте разматрали могућност да је овај огранак дошао из Бугарске и Македоније са богумилима? Просторни распоред тестираних и њихов број подсјећају на кретање богумила ка западу.

Странице: [1] 2 3 4 5 6 ... 10