Копања

21. фебруар 2012.

коментара: 5

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Maja

    Htela bih vise da saznam o poreklu prezimena Kopanja.

    • Danijela

      Zdravo Maja
      Slucajno sam tragala za prezimenu Kopanja zeleci da znam koliko ludi u svetu nose ovo prezime. U konkretnom slucaju sa prezimenom kojem sa dodala na svom znam da deda mog supruga pravio posude za pojenje stoku od drveta. Pravio mnogo stvari od drveta a to je jedan zanat koji se zove kopanicharstvo. Drvene freske u crkvama isto su uradzene klesanjem u drvetu. Pa tako ljudi koji su ishli kod tog dede vikali idem kod kopanje i tako smo dobili to prezime. Josh sto znam ke da te posude koje su rucno radzene zovu se kopanke. Deda mog muza ziveo u bosni i bio srbin i za vreme prvog svetskog rata preselio u Vojvodini. Otac mog muza je vojno lice i dosho na sluzbi u Skoplju. Tako da mi sada zivimo u Makedoniji i nasha loza se nastavlja ovde u Makedoniji. A sutra bog zna gde. Mi smo u makedoniji jedina familija koja nosi to prezime.
      Nadam se da sam ti pomogla malo u traganju korenje tvog prezimena.
      Srdacan pozdrav,
      Danijela Mitic Kopanja

      • Горан

        Копанићи или Копање су били племе Срба које је живело на реци Спреви по којој су се звали и Сппревљани,тамо су били једно од племена Полапских Словена.По њима је прозвана Тврђава Копник.Они су дубили ,,копали,,трупце дрвета због скупљања воде за пијење стоке,и правили и друге судове од дрвета.По њима овај занат назван је Копаничарство-прављење дрвених судова за млеко и сир.У седмом веку Спревљани су са осталим Лужичанима дошли на Балкан,у Рашку,Полимље.Ту су се на јужном Пештеру населили Копанићи-Копање који су ту правили корита за воду за напајање стоке-бушили дугачке дрвене трупце.По тим коритима и област добије име Корита.Ту су живели Копанићи Копање и њихови потомци који су наставили дасе баве копаничким занатом.Од тих Копанића су Шапоње у Коритима јужни Пештер.Сапоње је Влашки назив за Копање.

        • gnjidic rada

          Pokusavam pronaci maksimum podataka o porijeklu prezimena Kopanja. Moje djevojacko prezime je Kopanja. Moji su se doselili iz sela Stekerovci od GLaMOCA u Bosni u Banja Luku tacnije receno u Pavlovac, mislim u 18 stoljecu. Znam veoma malo kako i na koji nacin su stigli. Vase izlaganje je moj pocetak i mnogo vam hvala.

          • gnjidic rada

            Da li znate da li u Glamocu ima jos neko od Kopanja ? Interesantno, moji su mi pricali da su stigli od Glamoca i u Pavlovcu na groblju ima jedan spomenik podignut jednoj osobi rodjenoj 1882 godine. Sad vidim da smo porijeklom iz Hercegovine. Kad i odakle smo tamo stigli, ako ista znate bilo bi mi drago saznati. Unaprijed se zahvaljujem.