Кеча

21. фебруар 2012.

коментара: 3

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Dušan

    Mojia istraživanja sežu samo do kraja 19. veka. Najveći broj nosioca prezimena Keča koji danas žive u Srbiji su poreklom iz 2 mesta, kraja. Jedni su iz Bosanske krajine, okoline Bihaća, a njihovi preci iz južne Like, Donje Suvaje kod Srba. Druga, manja grupa, je iz okoline Korenice, takođe Like, sela Ponori, Kalebovac i sama Korenica. Znam da Keča ima dosta i među Hrvatima, što, meni lino, govori da je prezime jako staro i datira iz perioda kada se još prezimena nisu stvarala od imena nekog predaka, rodonačelnika. Ali. ne znam odakle su Keče došli u Vojnu krajinu. Neki tvrde da su to Kuči iz Crne gore, ali meni ta priča ne zvuči logično…Kažu još da se ti podaci svi mogu naći u austrijskim arhivima ili bliže, u manastiru Krka…Značenje same reči ne znam, bilo je davno u Politici neko tumačenje da je Keča naziv za čoveka riđe, grgurave kose. U mojoj familiji niko takav nije bio…Znam da su mnogi otišli u Ameriku, neki se vraćali kao dobrovoljci u Veliko ratu. Ali svakako su se puno selili, jer Lika, takva kakva je, nije mogla mnogo da ih ishrani…

    • Goca

      Navodno su Keče došli sa Kosova. Kape koje su siptari nosili zvale su se keče, a da bi se razlikovali kao pravoslavci dali su na kraju slovo a i doslo je do prezimena Keča.

    • Marija

      Keče su poreklom iz Like, ima pravoslavaca i katolika. Inace vode poreklo od arnautskog plemena Kuće, gde su dva brata Oton i Drago posli put Like…. Keče koji su primili pravoslavnu veru slave Markovdan i mali broj slave sv. Mratu. I kod katolika Keča je sv. Marko veoma postovan svetac.
      Naše prezime nema nikakve veze sa albanskom kapom keće