Красић

19. фебруар 2012.

коментара: 22

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (22)

Одговорите

22 коментара

  1. Славица

    Поштовани, већ дуго покушавам да нађем некакав конкретан доказ одакле су се доселили Красићи, има нас веома мало, у Драгачеву, село Доња Краварица само 5 кућа које су поникле из истог стабла али немамо много сазнања о ранијим претцима. Славимо славу Свети Врачи 14 новембра.Чула сам за верзију да смо дошли од Сјенице али сам упознала Красиће од Сјенице, они знају своје претке и славе Светог Стефана. Друга верзија коју нисам успела да истражим је да потичемо из племена Краснићи који су се доселили у Рашку, вероватно из Албаније, неки од њих су се населили у Драгачеву и постоји дилема због презимена да је то моје пор.стабло.По казивању мога познаника који се бави родословима ти Краснижи су славили славу Светих Врачи а чланак је пронашао, мислим да се зове Етнографски краљевски архив, према писању Ердељановића или Цвијића. Ако неко има таква сазнања волела бих да ми помогне. Срдачан поздрав.

  2. Јоксим

    Славице, најбоље је да убиједите неког свог мушког сродника да се тестира мушкој линији. То може да се уради у организацији Друштва српских родословаца Порекло.

  3. Vladimir

    Ja sam Krasic rodjen u Glamocu,tamo nas je bilo 5 kuca.ja sam malo tragao za tim prezimenom,slavimo svetog stefana a prvi Krasic koji je stigao u Glamoc je iz Crne Gore.

  4. Drazen Krasic

    Ja sam iz Drnisa kod Sibenika slavimo sv Stevana 9.Januara

    • Aleksandar

      Ja Sam sa Kosova I Metohije Opstina Istok selo Zac

      • Milan

        Koju slavu slavite? Ima nas u Toplici, mesto Tovrljane, Sv. Stefan slava, a neobicno je sto smo na dnk testu haplogrupa G-L14, veoma retka u Srbiji, tako da smo verovatno predslovenski starosedeoci na Balkanu…

        • Срђан

          Красићи из Весковића и Товрљана имају морачку генетику “Селаковића”, али то није случај са презимењацима из Драгачева, као ни оних из Шешковца ни Кокора (Прњавор). За сада се, колико знам, још нико није тестирао од других (Метохија, Зубин Поток – Коваче, Гламоч, Дрниш…)

          • Tanja

            Srdjane,
            Da li bi ste mogli uputiti gde se može naći više informacija o moračkoj genetici Selakovića? Hvala!

            • Срђан

              Део резултата тестираних (али не свих) можете да видите у листи на https://dnk.poreklo.rs/DNK-projekat/
              Нешто мало је анализирано на форуму овде (тема “Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту”), нека сазнања и резултате размењујемо приватним каналима. Можда једини текст који сам видео до сада где су систематски изложене неке чињенице је једно поглавље у књизи “Генетичко порекло Срба Старе Херцеговине” које је писао В. Михић, у делу где се представљају разне хаплогрупе, мислим да се баш тако зове, “Род Селаковића”.

      • Nemanja

        Zdravo, ja sam Nemanja Krasic iz sela Svrke kod Peci , slavimo Svetog Nikolu zimskog i dosli smo iz Grebnika

    • Dusanka

      Moj je deda iz Drnisa, Luka Krasic, slava sveti Stefan, 09. januar. Luka je imao brata Petra, sestru Andju i Martu. Luka se odselio u Negoslavce (kod Vukovara) sa zenom i decom, bio je u logoru u gornjoj Sleziji.
      Jel mi mozete reci nesto vise o vama i vasim precima? Moguce da smo rod.

      • Слободан Зрнић

        Красићи из Вароша/Дрниша потичу од Григорија Красића из 1750. године, односно његовог сина Луке. Очигледно се име Лука провлачило кроз генерације.

        • Dusanka

          Hvala Slobodane na informaciji, nisam to znala. Jel mi mozete reci gde ste to procitali da dam svom ocu da procita. Jel znate odakle je Grigorije dosao u taj kraj kod Drnisa?

          • Срђан

            Слободане, Душанка, да ли бисте могли да ми се јавите, молим вас?
            Моји нису из Дрниша (него из Весковића), али сам трагајући за својим коренима налазио у литератури и на интернету разне податке о Красићима из Далмације. Имам и копије страница књиге где се наводе Красићи из вашег краја (Гарјак) још 1701. Радо ћу вам то послати.
            Ако би неко од мушких Красића из Дрниша хтео да се тестира, то би вероватно разјаснило могуће везе са осталим гранама нашег презимена.

          • Слободан Зрнић

            Не знам да ли је дошао однекуд. Многа презимена из тох краја су била присутна још у 16. в, под Турцима.

          • Слободан Зрнић

            Нисам прочитао о томе у некој књизи, него ја истражујем старе документе и пишем будућу књигу. Ако се отац буде генетски тестирао, добићете све информације о Красићима из Вароша које имам.

        • Срђан

          Слободане, поздрав!
          Када и како би могли да се добију подаци које прокупљате, када ће бити објављена књига?
          Да поделим и податак да у млетачком катастру се помиње у Дрнишу неки Zuanne Crassich (Жане Красић?) у попису 1735 – 1737, то сам видео код Симића и Шкиљана (наводе DAZD фонд бр. 5).
          Молба, пошто видим да већ истражујете тај крај: да ли знате шта се тачно десило са Красићима у Гарјаку код Врлике. Сем жртава које се наводе у Другом светском рату, нисам нашао касније помињање, да ли су расељени, да ли има живих потомака?

          • Слободан Зрнић

            Zuanne је Јован или Иван. Тако су Млечани писали. Били су 1755. гдоине Zuanne у Дрнишу (код тврђаве и минарета), затим Григорије у дрнишком Варошу, и још двојица у Миочићу. Што се тиче Гарјака, тамо је 1948. остао само један Красић, па су с њим очигледно нестали. Могуће да их има расељених. Књига до краја наредне године.

  5. Stojam

    Krasići u novom pazaru su , po knjizi Antropogeografska istrazivanja, dosli u novopazarsku banju iz Albanije, poreklom Krasnići. Najverovatnije iz oblasti Valbona. Verovatno su nekad bili katolici. Danas su Krasići u novom pazaru Bošnjaci a u sjenici Srbi

    • Stojan

      Da, jeste. Krasici u novom pazaru su iz Albanije poreklom. Sa Prokletija. Dośli su u selo Hrvatsku kod Novog Pazara pa u Novopazarsku Banju i Hotkovo. Od Krasiĉa potiču Halilovići iz Hotkova