Порекло презимена Костић

19. фебруар 2012.

коментара: 114

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ КОСТИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Костић

Хаплогрупа: E1b род В

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Костић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Смријечно, Пива, Црна Гора

Крсна слава: Илиндан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

(према књизи Херцеговачка презимена, Риста Милићевића)

КОСТИЋ (п). у Колешком (Невесиње) и Љубињу. У Колешком су поријеклом из Риђана у Црној Гори. Око 1810. године “побјегли су од зулума и дуго су лутали док се нису смирили у Колешку”. У Љубиње су доселили из Загоре (Требиње). Славе Ђурђевдан.

________________

КОСТИЋИ (који живе у Београду и Никшићу)

Костићи су од Косте Кујунџића, званог Коста Брко. Коста је био син Томе Антонијева. Одселио се у Пљевља, гдје се бавио трговином. Имао је синове Риста, Јака и Пера. Од Риста и Јака није остало потомства, а Перови потомци живе у Никшићу и Београду.

Славе Аранђеловдан.

________________

КОСТИЋИ су потомци Косте Кујунџића са Превиша, који су се доселили у Пљевља, одакле се један њихов потомак одсели у Београд, а један у Никшић.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997. (страна ), приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Коментари (114)

Одговорите

114 коментара

  1. Далибор Костић

    Трагајући по прошлости, дошао сам до сазнања да је презиме било склоно променама у зависности од имена оца одн деде итд. Тако сам дошао до следећих налаза.
    Моје презиме: Костић
    Презиме мог оца: Костић
    Презиме мог деде: Костић
    Име и презиме мог прадеде Живко Костић (рођен 1895)
    Име и презиме мог чукундеде Коста Арсић (рођен негде око 1875 ), презиме Арсић дато према имену његовог оца Арсе што би могло и бити као Коста Арсин или мали Арса.

    Ово важи за подручје Грделичке клисуре, нисам сигуаран да је тако било и у осталим српским земљама али ако је, онда се то мора узети у обзир и одатле потрага по презименима губи на прецизности.

    • saša

      Ja sam kostić 1963
      Otac kostić 1932
      Deda kostić 1911
      Pradeda kostić negde između 1880 1885
      Čukundeda kostić negde oko1860
      Čukunčukundeda košta stefanović 1830
      Svi iz grada pirota posle koste uzeto prezime

  2. Slobodan Kostić

    Pozdrav za sve Kostiće ovog sveta. Procitao sam sve komentare na sajtu i izgleda da sam ja neki vuk samotnjak od svih Kostića, moji potiču iz okoline Kruševca, selo Lomnica i slavimo Mitrovdan. Vidim da se niko nije javio iz tog kraja i sa tom slavom.

  3. Dragan

    Kostići. Poreklo iz Makedonije, a oko 1850 godine se doseljavaju na KIM, Novo Brdo. Krsna slava je sv. Alimpije Stolpnik. Tako da svako iznosi svoje podatke te iz komentara zaključujem da Crna Gora i nije baš tačna. Jedan deo jeste ali ima nas sa raznih strana. Potrebna je dublja analiza te izneti podaci su samo delimično tačni. Pozdrav za sve Kostiće.

  4. Мирослав Костић

    Чукун деда:Михаило Костић – Врање
    Деда: Драгомир Костић -Врање
    Отац : Томислв Костић – Врање
    Син : Мирослав Костић-Врање
    Унук : Вукашин Костић – Врање

  5. Dimitrije Kostić

    Da li neko zna nešto o Kostićima iz Kunova. Zvali su ih Čoče i mahala se valjda zvala Čočinci po njima. Pradeda se zvao Svetozar i imao je brata Jordana. Njihov otac se zvao Milan i njegov otac je bio Kosta, koji je ubio nekog turčina pa su se zbog toga povukli u brda i tamo sagradili kuće
    Svaka informacija znači i hvala unapred!

  6. Љиљана

    Поздрав свима! Истражујем поријекло Радована Гаврила Костића рођеног у Београду 1920 који је имигрирао у Енглеску послије рата .Не знам славу ни хаплогрупу. Молим вас упутите ме наа некога ко би знао нешто о тој фамилији.

    За оне Костиће који имају поријекло из Црне Горе, може бити од користи ова књига.

    https://www.rvasi.me/Kostici/Rodoslov/Kostici-bratstvo_u_Ceklinu.pdf