Комненић

19. фебруар 2012.

коментара: 5

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Војислав Ананић

    КОМНЕНИЋ (п). у Мирушама (Билећа). Према предању, поријеклом су “с Врање Дубраве” у Рудинама. У Мируше су доселили “с Пилатоваца”. Дедијер их наводи као Комленићи. Славе Ђурђевдан (59:84,156). У Мирушама Комненића више нема, а и осталих становника. То село, за које легенда каже да је добило име по “обиљу миришљавих трава”, потопиле су воде Билећког језера. Сматра се да је чувени научник и један од највећих свјетских физичара Никола Тесла даљом старином од билећких Комненића. Његови преци доселили су у Лику и настанили се у Смиљану крај Госпића. Забиљежено је да су неки Теслини “далеки рођаци” из Билеће путовали у Америку да траже свога славног претка (68:74).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    • Marko

      To što je u blizini Pilatovaca (crnogorsko pleme Rudinjani, Nikšić) bila turska kula Bileća (Bilečik na turskom) ne znači da smo Bilećani.
      Pilat je bio oženjen ćerkom Stefanice Crnojevića i imao je titulu Kneza.
      Gospodario je gornjim Riđanima (Oputna Rudina, danas posebno pleme).
      Pilatovi sinovi Komnen, Beat, Šekara, ćerka Gruba. (Imena slovensko/helensko/vizantijsko-rimskog/keltskog porijekla).

  2. Komjenić Milisav

    Zanima me porijeklo mog prezimena Komjenić!Rođen sam u Banja Luci!Znam samo da mi je prandjed dosao pre drugog svj.rata u Banja Luku sa dva sina bez žene!Slavimo Đurđevdan!Ima nas i u Novom Sadu!