Порекло презимена Јелић

18. фебруар 2012.

коментара: 68

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЈЕЛИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Јелић

Хаплогрупа: R1a-YP4278

Порекло: Кремна, Прњавор, Република Српска

Крсна слава: Марковдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЈЕЛИЋИ

(на Барама)

Поријекло им је из Прошћења, код Мојковца, од братства Дедеића. Садашње презиме добили су по баби Јели, која је рано остала удовица са ситном дјецом. Из Прошћења су Јелини синови Вид, Сава и Мијајило ускочили у Дробњак и око 1820. године населили се у Сировцу, одакле су се преселили на Баре Сировачке.

Ово братство је давало истакнуте људе и јунаке у времену њиховог живљења и ратовања. У Првом свјетском рату истакли су се официр Михајило, Шћепан и Вукашин који су јуначки погинули у чувеној Мојковачкој бици 7. јануара 1916. године; Мираш је рањен у истој бици. У Комитском покрету 1916-1918. године Гајо Јелић је био познати четовођа, рањаван у окршајима са Швабама.

У НОР-у 1941-1945. године, ово братство је својим учешћем у јединицама НОВ-а и НОП-у дало велики допринос побједи над непријатељем.

Владимир Томашов погинуо је на Пљевљима 1. децембрa 1941. године у крвавој Пљеваљској бици.

Перо Јелић, велики родољуб и истакнута личност у Ускоцима, био је добар домаћин, цијењен и поштован. У НОП-у је од 1941. године; био је командант мјеста на Боану 1941. године, ухваћен је од стране четника, осуђен и стријељан августа 1942. године на Боану. На стрелишту се држао веома храбро и код народа је његово убиство изазвало револт због гнусног поступка непријатеља. Његов син Арсеније, борац НОР-а од 1941. године, погинуо је као борац Петог батаљона Четврте црногорске бригаде, марта 1944. године у Пенезићима код Прибоја.

Машо Шћепанов је један од најистакнутијих бораца НОР- а, изузетно скроман и ненаметљив, али бескрајно храбар; гине на челу батаљона у Четвртој црногорској пролетерској бригади, као њен омиљени командант, маја 1944. године на планини Тари. Народни је херој Југославије.

Ђорђије Петров и браћа Мићко и Миле Савини су били борци НОР-а од 1941. године; погинули су на Сутјесци јуна 1943. године као борци Петог батаљона Четврте црногорске пролетерске бригаде.

Јованка Велимирова, удата Крунић, Михаило и Митар Милинкови, Љубисав Данилов и Гојко Гајов били су активисти у НОП-у и борци у Четвртој црногорској бригади.

Бато Јелић, стручњак у области архитектуре, био је предсједник општине Шавник и активиста у друштвено-политичким организацијама.

Јелића има у многим мјестима широм наше земље, гдје су одлазили најчешће, ради запослења.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (68)

Одговорите

68 коментара

  1. Vojin Jelić

    Jelići iz Donjih Branetića, Sv. Jovan