Порекло презимена Јаничић

18. фебруар 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Димитрије

    Pogledajte na sajtu
    http://www.janicici.com
    ima podataka kojih ovde nema.

  2. Војислав Ананић

    ЈАНИЧИЋ (п), у Придворцима (Љубомир). Требињу и у Мостару. Сматра се да су даљом старином из Корјенића (Требиње), У Подвори су доселили у другој половини 19. вијека из Броћанца у Црној Гори. У Подворима је 1900. године била једна кућа Јаничића, а 1970. двије. Неке су породице из Подвори одселиле у Требиње и Мостар. Славе Аранђеловдан (187:113).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    • Димитрије ЈАНИЧИЋ

      Данас већ у читавој бившој земљи има понеки Јаничић.
      Порекло: Милош Бакоч ожењен Јаницом Водовар, (она је била ћерка сестре Никца од Ровина, најпознатијег чобанина из народних пјесама) хајдук и хајдучки јатак, Турци га објесили на Омутићу када су га заробили. Његова супруга подигла четири сина на посној броћаначкој земљи, па су сви потомци (а било их је тридесетак димова) 1879, када је књаз Никола тражио да се уведу презимена узели презиме Јаничић (реткост да се презивају по жени). Има их и католика у Хрватској. Старци из мога села памтили су време када су два брата одселила у Љубомир (изнад Билеће) тако су говорили старци показујући испреед кућње мојих родитеља где је Љубомир (село). То је име једног од моје браће.