Порекло презимена Ињац

18. фебруар 2012.

коментара: 9

Презиме Ињац настало је од личног имена Игњатије (Игњације>Игњац).

Присутно је у Босанској крајини.

Ињаца, који славе Светог Василија, највише има у местима Прибеља и Подградина код Гламоча. Било их је и у насељима Гламочког поља – у Зајарузи, Рудинама и Рудићима.

Ињци су бројан род и у насељима на Ливањском пољу, где има има у Црном Лугу, Казанцима, Сајковићу и Прову.

Ињаца је било и у насељима долине Цетине и Крке, као и у насељима долине Унца, Сане, Пливе и Врбаса.

Са родом Ињаца у крвном сродству су Радуни, Малиновићи, Мандићи, Ваљићи, Коњикушићи, Пајчини и Барошевчићи. За све њих се као заједничко презиме наводи презиме Даничић.

Ињци – Даничићи су у насељима на Гламочком и Ливањском пољу имали огромне комплексе пашњака и шуме по Виторози, Шатору и Динари.

У селу Хргар (Бихаћ) Ињци славе Св. Василија. Наводи се да су дошли од Гламоча.

Ињаца има и у Казанцима, где је забележен занимљив случај:

У селу Казанцима има случај бигамије. Брачни пар Јово и Анђа Ињац били су без деце. Видећи га увек тужног, жена Анђа натерала мужа да се ожени другом и она му сама 1957. довела девојку. Утицали и рођаци: „Коме штедиш? Остаће ти племе на мачки.“ С том другом Јово има деце. Живе сви заједно врло лепо”.

Извори:

Душан Миланов Никић, Гламоч, насеља и становништво, Географско друштво БиХ, Сарајево, 1989, стр. 199.

Миленко Филиповић, Различита етнолошка грађа, Српски етнографски зборник, САНУ, Београд, 1967, стр. 311

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

  1. dušan injac

    Molim vas da mi pomognete ako nešto znate o prezimenu Injac pre nego su došli u Livanjsko polje, znači od dolaska iz Crne Gore u Hercegovinu. Mnogo vam hvala unapred!

  2. Slavinjac

    Injci vode poreklo iz Crne Gore,prezivali su se
    Danicic.Kao turski kmetovi sukobili su se sa Turcima zbog devojke iz svog roda i svi pobegli prema Glamocu a prezime Injac su poprimili u Livanjskom polju.Pajcini i Barosevcici su se nekad prezivali Injac i svi slave Sv.Vasilija.

  3. ranko

    Тачно је да нас има доста у Љевче пољу и да смо дошли из околине Грахова.Слава свих је Василије Велики.Мој унук је шеста генерација од досељавања.

  4. Ињац

    Ињци су Даничићи пореклом са Динаре, одатле су се раширили према Далмацији и Босанској Крајини. Пре 200 година један огранак се населио у Ниш и околину. Пре 250 један огранак се населио у Бачку. Данас их највише има у дијаспори, затим у Војводини, и на крају у Београду. Од Ињаца је настало више презимена: Малиновићи, Катићи, Радуни, Коњикушићи, Пајчини… Крсна Слава им је свима Св. Василије Велики. Не воде порекло из Црне Горе, аутохтоно су становништво Динаре. Заблуда о црногорском пореклу води од идентификације Св. Василија Острошког и Св. Василија Великог који је Слава Ињаца и свих који од њих воде порекло. Део Ињаца се покатоличио у последњем периоду турске власти и настањени су на Гламочу. Мањи део покатоличених Ињаца живи у Ријеци и околини као и широм Хрватске. Даничићи који славе Св Василија Великог не постоје у Црној Гори, нити су икада постојали.

  5. Небојша Новаковић

    Ињци из Ливањског поља (Казанци) припадају хаплогрупи I2-Y3120>S17250.

    извор: 23andMe