Poreklo prezimena Pejović

3. februar 2012.

komentara: 28

[toggle title=”TESTIRANI PEJOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Pejović

Haplogrupa: I2-PH908 rod Ozrinića

Poreklo: Orasi, Podgorica, Crna Gora

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
________________________

Pejović

Haplogrupa: I2-PH908

Poreklo: Velenići, Foča, Republika Srpska

Krsna slava: Srđevdan

Kontakt:
_________________________

Peйović

Haplogrupa: I2-PH908 rod Bezdanovića

Poreklo: Bezdanovići, Komani, Crna Gora

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

PEJOVIĆI

Pejovići vode porijeklo od Vukmira, sina vojvode Đurjana, a prezivali su se Vukmirovići do pred kraj 17. vijeka; tada se počnu prezivati Grdanovići, po Grguru Vukmiroviću koji je imao nadimak „Grdan“. Za njega se zna da je 1660. godine išao u Travnik s vojvodom Ilijom Kosorićem kod bosanskog vezira. Gršo Grdanović se istakao kao junak u drugoj polovini 18. vijeka. Svi se Grdanovići isele iz Drobnjaka u Bosnu, sem Peja Ćirakova, koji se rodio 1770. godine. Imao je sinove Nikolu i Minu, koji se po njemu prozovu Pejovići. Sad od ovog bratstva niko ne živi u Drobnjaku.

_________________

PEJOVIĆI

Potiču od Dobrojevih potomaka i ubrajaju ih u Dedeine potomke. Novak predak današnjih Pejovića iz Pasjeg Nugla, dosleio se iz Polja kod Mojkovca oko 1840. godine u Šarance. U početku je živio kod Dedeića, gdje se i oženio i stalno nastanio u Pasjem Nuglu. Imao je tri sina: Novicu, Đoka i Savu; Novica Neška, Mešana i Miljana; Đoko Milana, Mitra, Milivoja i Milutina, koji se utopio ne ostavivši potomstva; Sava je imao tri sina: Tripka, Uroša i Jagoša.

Neško Novičin se nije ženio i nema potomstva, Mašan ima Branka i Radoja, a Miljan Radovana.

Milan, sin Đokov, bio je u prvoj organizaciji Komunističke partije u njenom sekretarijatu. Bio je pripadnik i simpatizer NOP-a, i kao istinski rodoljub kolonizovan je 1945. godine u Kulu.

Tripkovi sinovi: Miloš, poginuo kao borac NOR-a u Sjenici 1944. godine; njegov brat Milorad bio je borac NOR-a u sastavu 7. omladinske brigade; brat Veljko, aktivno je učestvovao u NOP-u, naročito u omladinskoj i skojevskoj organizaciji. Bio je istaknuti prosvjetni radnik, koji je čitav svoj radni vijek proveo na radu sa mladim generacijama.

Uroš Savin je bio pripadnik NOP-a od prvih ustaničkih dana, nalazio se na radu u narodnoj vlasti i na terenu, a od osnivanja Šeste crnogorske brigade bio je u njenom sastavu.

Ima ih u Vojvodini, gdje su kolonizovani 1945. godine, kao i u drugim mjestima gdje su odlazili najčešće iz ekonomskih razloga i radi školovanja.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (28)

Odgovorite

28 komentara

  1. Aleksa Pejovic

    Zna li se sta o Pejovicima iz Pljevalja.
    Arandjelovdan
    Selo kotorac