Порекло презимена Заклан

17. фебруар 2012.

коментара: 12

Презиме Заклан потиче из Лике. Велимир Михајловић у “Српском презименику”, наводи легенду о овом презимену, коју му је испричао Душан Заклан, пореклом из села Крбавица у Лици: У месту Шаламунићу код Лаудоновог гаја, одржавао се давно неки збор на коме је један од његових предака заклао неког Турчина високог рода. После тога Турци га протерају из тог места и он се настани у селу Крбавици.

Другу легенду о овом презимену је објавио Исо Заклан, позивајући се на историчара Милана Вукмировића Шкарпа и његов чланак у “Личким новинама” из 1986. године. Према овом тексту, презиме Заклан је настало од презимена Предојевић. За време борбе српског народа против Турака у Лици и Крбави од 1682. до 1689. године, у једној од борби српски устаници претрпели су велике губитке. Том приликом неко од учесника борбе се досетио и предложио варку: да сви који су остали живи полегну између погинулих, намажу се њиховом крвљу по стомаку и врату са намером да непријатељ стекне утисак да су сви заклани, а потом иза леђа нападну Турке. Турци су насели овој варки и тако је настало презиме Заклан.

Као и многе друге легенде, и ова има доста нелогичности, па истичем (В. Михајловић) само једну: ниједна окупациона сила, а поготову не турска, не би оставила један злочин некажњен и починиоца једноставно осудила на прогонство из свог села. Семантичка анализа такође не може да потврди ову легенду, јер заклан човек је мртав човек, те је зато овде јасно да је презиме преосмишљено на основу звуковне сличности.

Али, опет смо на почетку, зашто би се неко у давној прошлости назвао Заклан, то јесте, треба расветлити мотивациони импулс овог необичног облика. Остављајући по страни за сада пасивни облик Заклан (као лично име Продан или Најден), стављам упоредо са овим презименом и унеколико блиске по значењу патрониме Враћен, Сечен, Поплашен и Украден. Заједничко свим овим презименима јесте то што се односе на живе људе, а Заклан на мртвог човека.

Најближе овом презимену  стоји презиме Сечен, али и оно означава радњу рањавања и указује на човека са ожиљком, а не човека који је убијен хладним оружјем.

Уверен сам (В. Михајловић) да је мотивациони импулс презимена Заклан везан за фразеологизам “спавати као заклан”, па, према томе, предак данашњих Заклана је био спавалица, човек који је имао чврст сан.

Иначе, најстарији податак у вези презимена Заклан се односи на Предоја Заклана из Бунића (Лика), који је погинуо на Удбини 1685. године. Презиме Заклан је забележено у следећим селима у Лици у 19. веку: у Бунићу, Крбавици, Могорићу и Шаламунићу.

У 20. веку презиме Заклан се појављује у околини Коренице, у Госпићу, Новој Градишци, Подравској Слатини, Загребу, Новом Саду…

КРСНА СЛАВА:

ПОЗНАТИ:

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (12)

Одговорите

12 коментара

  1. Поштовани, тражила сам по сајту порекла презимена мојих предака, али сам нашла само за презимена са очеве стране.
    Оно што ме занима јесте порекло презимена Крагуљ и Миљатовић. Девојачко презиме моје баке је Крагуљ, а она и њени су из околине Санског Моста, село Кљевци. Дедино презиме је Миљатовић, и његови су такође из околине Санског Моста, село Кљевци. Оно што знам јесте да су три брата дошла из неког другог краја (највероватније из околине Никшића или из херцеговине, али нисам сигурна) те да су два од тројице остала у том крају одакле су моји, а један се преселио у околину Дубице.
    Такође, заинтересована сам да правим породично стабло, али никако не знам неку технику за то. покушавала сам неколико пута али се превише запетљам и одустанем.
    Унапред се захваљујем за помоћ и време одвојено за истраживање мог порекла.

    • Александар Крагуљ

      Невена, јесте ли успјели пронаћи података о прецима ( посебно о Крагуљима ) ? Нису Крагуљи из Никшића, поријекло је из Отишића у Далмацији, како ми је један рођак рекао, пронашао је и писане доказе у крштеницама у локалном манастиру. Занима ме, да ли сте успјели направити породично стабло? Ако имате било какве податке о Крагуљима, ако можете и желите, пошаљите ми на мејл [email protected]

  2. Заборавила сам навести да Миљатовићи славе Јовањдан док Крагуљи славе Никољдан.

  3. Da li možete da mi pomognete da saznam nešto više o prezimenu Marvan. Dosta sam istraživao da saznam odakle porodica vodi porijeklo i odakle smo došli.Preko nekih sajtova i knjiga saznao sam da je to nekad bilo dosta rasprostranjeno prezime (biblijsko) i da ima hrišćenskih i muslimanskih oblika prezimena. Pored toga prezime se može prevesti na mađarski jezik i znači “čudo”.
    Ono što sigurno znam je da smo bosanski Srbi i slavimo sv. Jovana 20 januara. Porodica trenutno živi u Vojkovićima kod Sarajeva od 1954 godine, a do tada su živjeli u selu Presjenica opština Trnovo Bosna i Hercegovina. Moj otac Kojo (1945-2006) i đed Spaso (1921-1995) su rođeni u Presjenici. Đed Spaso nije imao braće. Spasov otac je bio Spasoje(nemam podataka za godine zbog loše očuvanog spomenika), a Spasojevov otac je bio Trifko (umro 1882.godine i sahranjen u s.Presjenica, nema podatka za godinu rođenja) što znam iz predanja i podataka sa porodičnog groblja u s.Presjenica. Djevojačko prezime moje bake je Ristović.
    Unapred Vam zahvaljujem.

  4. Милорад Богдановић

    Презиме Заклан спомиње се 1882 године у мјесту Демировац код Козарске Дубице и славе Ђурђевдан, а као жртве усташког покоља (1942) у овоме крају спомињу се презиме Закланац из села Церовљана и Козарске Дубице.
    Такође као жртва усташког покоља спомиње се Бранко Заклан из Карловца.

  5. Zaklan Staniša

    Imam dosta podataka za prezime Zaklan, na koji mail mogu da vam pošaljem?
    Inače, krsna slava je sv. Arhangel Mihajlo (21.novembar).

  6. Петар M. Демић

    Поздрав, Станиша.

    Податке о крајишким презименима, па и презимену Заклан можете псолати мени на мејлове “[email protected]” или “[email protected]”.

    Петар Демић

  7. Petar Demic

    Moj otac vodi poreklo iz sela pljeva zaseok Majevac,opstina Sipovo,R.Srpska.Zanima me poreklo prezimena Prole.Slavimo Djurdjevdan i koliko znam svi poticemo iz tih krajeva gde je i prezime verovatno nastalo.

    Dusan Prole,Beograd,Djordja Stanojevica 11a,stan 5
    Mail [email protected]

    Unapred hvala i veliki pozdrav

  8. Ранко Гуњак

    Mоже ли неко да ми каже нешто о поријеклу презимена Гуњак,то је презиме на Требевићу у околини Сарајева.Наводно смо досељени из Црне Горе у првој половини 19.вијека.

  9. Зоран Говедар

    Поштовани,

    Да ли можда имате сазнања о поријеклу презимена Говедар?

    С поштовањем

  10. Војислав Ананић

    ЗАКЛАН (м), необично презиме породица својевремено настањених у Кружњу (Подвележје) и Габели (Чапљина). У документима друге половине 18. вијека. у Кружњу се помиње више Заклана: Мустафа (1767), Мехмед (1770), Хасан (1778) и Селим (1795). У Габели су Заклани били настањени “половином прошлог стољећа” (98:110,139). Истраживач Подвележја Т. Канает не помиње ово презиме у Подвележју. Вјероватно су Заклани иселили из Кружња и настанили се у Мостару или неком другом мјесту.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.