Порекло презимена Златић

17. фебруар 2012.

коментара: 17

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (17)

Одговорите

17 коментара

  1. Trazim da mi se jave svi koji imaju bilo koje podatke o prezimenu Zlatic, koji slave krsnu slavu Sveti Luka. Da pokusamo da objedinimo korene postojanja tog prezimena. Zahvaljujem se unapred za sve podatke koje cu, iskreno se nadam dobiti. Takodje cu vrlo rado odgovoriti na postavljena pitanja kojima licno raspolazem, delom iz pouzdanih izvora kao i iz predanja. Milomir Misa Zlatic Obavestavam sve zainteresovane da me mogu pronaci na FB. ili licno na br mob 063/853/0050

    • Владимир Златић

      Ја сам од Златића из Криве Реке, са Златибора, који славе Светог Луку. Живим у Ужицу. Према породичном предању, Златићи из Криве Реке су пореклом од Никшића, а презиме носе по баба Злати, која је са синовима (и мужем? – овај податак се у неким казивањима појављује, али у већини не) избегла пред потером никшићких Турака, због претходног окршаја у коме су јој неки од синова, муж (?), девери (?), страдали, а она се са остатком породице и слугама осветила Турцима паљењем неког хана и сечом Турака који су се ту затекли… Презиме фамилије од које потичу ови Златићи је можда Лаловић, али немам поуздане податке о томе. Поздрав!
      п.с. мој тел. 064 20 46 755 или 031 521 570

  2. Bojan Tosovic

    Постоји фамилија Златић у селу Честин и у варошици Гружи (општина Кнић). Досељени су из ужичке Придворице за време Првог српског устанка у гружанско село Честин. Славе славу Св.Илија -2.августа.
    Уколико неко зна више о историјату фамилије Златић из Честина, нека ме контактира на email
    [email protected]

    • Драган

      Ја сам Драган Новаковић
      Према причи мога оца Новаковићи су у ствари Златић променили су презиме по доласку у Ивањички крај тачније око планине Голија из источне Херцеговине бежећи од Турака вероватно јер је тај Златић био хајдук , али су задржали славу Св Илија 02. август

    • Драган

      Прочитај текст који сам објавио на претходној страници, могу да претпоставим да имамо исто порекло , јер су се, по мени Златићи који су дошли из Придворице код Ивањице( Ужички крај) у ствари су дошли из источне херцеговине, па су се успут неки задржавали у Ерчегама на Голији , а неки су наставили свије померање унутар Вентралне Србије о којима говориш у тексту!!

  3. Aleksandar Zlatic

    Aleksandar Zlatic, Nis,poreklo selo Moravac, Opstina Aleksinac

  4. veselin zlatić, novi sad, rodno mesto Čerević

    Ovo što piše Vladimir se po mojim podacima poklapa, a koje sam dobio od Zorice Zlatić, koja živi na Zlatiboru u Sirogojnu i piše o Zlatićima ,a možete je kontaktirati na tel:031/380-2490 ili 064/503-1691 vrlo je ljubazna. Nedavno je pisala politika o njoj u nedeljnom Magazinu.To mogu da pošaljem u PDF formatu ( kao slika) kao i pisani deo što sam dobio od Zoricinog sestrića ( [email protected]).
    Ja živim u Novom Sadu, inače sam iz Čerevića ( 18 km od novog sada) u sremu i imam podatke da su Zlatići tamo živeli ( Jova 1780-1850 god. i da mu je žena Marta ……-1847 god. podatak iz crkvenih knjiga). Za Zlatiće iz Čerevića sam napravio crtani rodoslov, (u auto ked-u 2004) pa ko ima taj program mogu poslati.Zasad toliko ko želi da kontaktira samnom evo adrese [email protected]

  5. Александар Златић

    Златићи из Земуна, славимо славу Ђурђиц.Иначе смо из Срема.Најдаље што тренутно могу да одем је дедин деда.Крај 19 века.Родио се и живео у месту Угриновци.Још увек има Златића у Угриновцима, али наша “грана” је отишла ка граду.

  6. Златићи из села Црнајка, општина Мајданпек, источна Србија. У овој општини познајем чак 5 породица Златић, са којима сам ја тј. моја фамилија родбина и то блиска.

  7. milomir zlatic

    hvala svima koji su se javiliod zlatica ja vodim poreklo iz krive reke zaseok zlatici moj prande4da se zvao gavr5ilo i sa pet sinova i dve cerke je presao u pozegu gde sam i ja rodjen posedujem tu rodnu kucu u pozegi bakionica a sticajem okolnosti zivim u zrenjanin zlatici su bili cuveni rasadjije i tako su se raseljavali neki su otisli do dubrovnika a od datle gore za istru pula gde ih i dan danas ima primili su katolicku veru isto su neki ostaki u okolinu tuzle i primili islam sto se tice krsne slave prva i prava slava je sv. luka svi ostali su menjali slave jer su odlazili na miraz i morali su prihvatiti slavu domacina kuce gde su se udomili

    • Milos

      Poštovanje,
      Moje ime je Miloš Stanojevic. Moja prababa je iz Zlatića. Zvala se Tinka i bila je udata u selo Lisice za mog pradedu Borisava Davidovića. Ono sto znam jeste da se njen brat Zvao Primislav Zlatić i da mu je žena bila Dubrovcanka. Sahranjen je na čačanskom groblju. Ako je to ta porodica Zlatić i ako znate nešto više o Primislavu molim Vas da me kontaktirate. Pozdrav

  8. Војислав Ананић

    ЗЛАТИЋ (к.м). Златићи (к). у Подбору (Прозор). Поријеклом су од Грубеша из Шћита. Када су доселили у Подбор није позанто (79:84). Златићи (м). се спомињу у Крушевљанима (Невесиње). Непознато је одакле су старином (97:153).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  9. Zlatic

    Zlatici Hrvati u Bih su se zvali ranije Grubesa !! Ostali Zlatici Muslimani i takodjer Hrvati nisu sa daljem porijeklom iz Krive Reke.

    Svi znaju da je prezime Zlatic od zenskog srpskog, hrvatskog i bosanskog imena “Zlata”.

    Ime potice od metala zlata.
    Tvoji su mozda iz Krive Rike i to nije problem uopce.
    A mi znamo isto da su Muslimani i djelom Hrvati se izasnjavali kao Srbi zbog rezime.
    Ne kazem da nema Hrvata i Muslimana Bosnjaka srpskog porijekla

    Ja volim i postujem srbe vrlo ali nisu svi bili srbi.