Елек

17. фебруар 2012.

коментара: 14

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (14)

Одговорите

14 коментара

  1. Војислав Ананић

    ЕЛЕК (п), у Југовићима (Невесиње) и Крушчици (Борач). Елеци су, око 1830. Године, побјегли из Голије “због крви”. Најприје су се настанили у Југовићима. Пошто су се раздијелили, један остаде у Југовићима, други оде у Босну, а трећи овамо”, у Крушчицу (59:322).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. Zaga

    Moje djevojacko prezime je Elek.Po pricanju dosla je majka sa 5 sinova iz CG jedan je ostao u Jugovicima,jedan na Kruscici treci na Obrnji,cetvrti otisao u Bosnu negdje oko Pala a peti oko Ustikoline.Poslije Velikog rata s Obrnje su otisli na Kosovo I u Bajmok

  3. Sandra

    E ovi sto su otisli na Kosovo su moji Eleci. To je bio moj Pradjed Obren sa svoja tri sina, Ristom, Bozom i Mirkom (mojim djedom). Poslije drugog svjetskog rata su sa Kosova kolonizirani u Vojvodinu, mjesta Stanisic i Bajmok. Slavili su Svetog Arhangela Mihaila.
    Eleci nisu brojna famlija i svi smo jos uvijek prilicno blizak rod, trece-cetvrto koljeno. Da ste svi zivi i zdravi ma gdje bili.

    • Zoran Štrbac

      Moja baba pok Anđa Elek sa Kruščice je bila udata za Nikolu Bogdanovića u selo Mekoča kod Nevesinja .
      Pre II svetskog rata je kupila kuću na Kosovu da bi bila uz brata Mirka Eleka…
      Proterani su sa Kosova i preživeli su se naselili u Bajmoku …
      Mirko je živeo u Gakovu sa porodicom a Anđa živela i umrla Gajdobri….

      • Sandra

        Dragi Zorane, ti i ja smo drugi rodjaci. Moja majka Milica (kcerka Mirka Eleka) mnogo cesto spominje svoju tetku Andju iz Bajmoka koja je kaze zivjela 93 godine i pusila cio zivot. Moju tetku Spasu (maminu sestru i deda Mirkovu kcerku) koja zivi u Uzicu i ima 84 godine, stalno zezamo kako ce nadzivjeti tetku Andju. Kako se mama sjeca njena tetka Andja je imala dva sina. Pretpostavljam da je jedan od njih tvoj otac. Je li imala tetka/baba Andja jos djece? Kako se svi zovu i koga imaju od djece? Imas li ti bracu ili sestre? Imate li djecu? Ja imam jednog sina a moje dvije sestre obe imaju po petoro djece (po 2 kceri i 3 sina svaka). Voljela bih da se bolhe upoznamo i upotpunimo znanje o nasim korijenima. Veliki pozdrav za tebe i sve ostale potomke legendarne babe Andje.

        • Ljiljana

          Veoma mi je zanimljiva priča o babi Anđi iz Bajmoka. Mislim da Vam informacije nisu sasvim tačne. Moja baba se zvala Anđa Elek, živela je u Bajmoku, i pouzdavno znam da u tome selu drugih Anđi sa tim prezimenom nije bilo. Uostalom, postajale su samo dve porodice Elek. Obe moje ( moje deda i njegov brat Dušan sa suprugom Marom koji nije imao decu).
          Moja baba Anđa je poživela više od 80 godina, nije pušila i imala je petoricu sinova. Jedan od njih bio je moj tata. Lep pozdrav!

    • Nikola Elek

      Pozdrav, naišao sam na ovu stranicu tragajući za svojim poreklom, sve što znam je da su mi preci sa Obrnje u Hercegovini, i da mi se deda zvao Stojan, a pradeda Božo, slavimo slavu sveti Arhangel. Živimo u Stanišiću u Vojvodini

  4. Radovan Eleković

    Da li postoji trag za prezime Eleković. Ono što ja znam je Crna gora, pa Hercegovina i na kraju istočna Bosna (Caparde)

  5. Krle

    Ja sam potomak krila koje je otislo u Bosnu, na obronke Jahorine, opstina Pale gde i danas zivimo.Rat nas je raselio, ja sam iz Sarajeva nastanjen u Beogradu.Ima nas i u Njemackoj, Kanadi i ovdje u Srbiji.Mislim da smo mi svi sa prostora Stare Hercegovine jedna velika familija, rodjaci. Inace nam je slava Arandjelovdan.
    Bog nek nas cuva.Pozdrav