Порекло презимена Дутина

16. фебруар 2012.

коментара: 1

Презиме Дутина је из Херцеговине. Према казивању Радована Илића из Давидовића у књизи “Херцеговачка презимена” Риста Милићевића, Дутина има у Панику и Мирушама (Билећа), Глеђевцима и Убоску (Љубиње), Врбну (Требиње) и Опличићима (Чапљина). У Паник су дошли почетком 19. века из Врбна “ради сиромаштва”. Славе Никољдан. У Глеђевце су прешли из оближњег села Поцрња, а у Убоско из Глеђеваца. Славе Светог Саву. У Опличићима је Дитуна из Мируша. Претходно је живео у Стоцу и Прењу, одакле је око 1840. дошао у Опличиће “да држи хан”. Слави Шћепандан. Дутине су настањене и у Доњим Давидовићима (Билећа). доселили су из Мируша око 1850. године. Славе Шћепандан.

КРСНА СЛАВА: Свети Никола, Свети Сава, Свети Стефан

ПОЗНАТИ:

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Војислав Ананић

    ДУТИНА (п), у Панику и Мирушама (Билећа), Глеђевцима и Убоску (Љубиње), Врбну (Требиње) и Опличићима (Чапљина). У Паник су дошли почетком 19. вијека из Врбна “ради сиромаштва”. Славе Никољдан. У Глеђевце су прешли из оближњег села Поцрња, а у Убоско из Глеђеваца. Славе Светог Саву. У Опличићима је Дутина из Мируша. Претходно је живио у Стоцу и Прењу, одакле је око 1840. године дошао у Опличиће “да држи хан”. Слави Шћепандан. (59:132.156, 255.276,283) Дутине су настањене и у Доњим Давидовићима (Билећа). Доселили су из Мируша око 1850. године. Славе Шћепандан. (Саопштио Радован Илић из Давидовића)

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.