Порекло презимена Дробњак и Дробњаковић

16. фебруар 2012.

коментара: 7

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ДРОБЊАЦИ

ДРОБЊАЦИ у Бијелом Пољу у насељу Никољац воде поријекло од Церовића из Тушиње, одакле су се три брата, послије погибије Смаил-аге Ченгића 1840. године иселила преко Таре и населила се у околини Бијелог Поља у селу Влах на десној обали Лима. Један од браће је био поп, а један страствени ловац. Пас овог ловца једног дана оњуши овце њиховог комшије Турчина, а како је постојало вјеровање да ће ако пас оњуши овцу која се још није ојагњила, овца побацити мртво јагње, Турчин љут дође у кућу код браће и на мјесту убије ловца. Његова браћа тада убише Турчина, због чега мораше да бјеже из Влаха. Један пође низ Лим и од њега су Дробњаци у Пријепољу, Ужицама и Чачку. Ови у Чачку се сада презивају Дробњаковићи.

Други брат побјеже у село Попчиће код Бијелог Поља. Имао је сина Вукашина, човјека изузетно јаког и силног, који је био воденичар. Турци су га на све могуће начине вребали не би ли га убили и тиме осветили свога братственика, пошто је Вукашин био млинар, Турци искористе прилику те га на превару отрују. Вукашинови потомци из Попчића сиђу у Бијело Поље и населе се у Никољцу, гдје и данас живе његови потомци. Они славе Ђурђевдан.

Ове податке ми је дао Милоје Вуков Дробњак, уредник ТВ Црне Горе.

Дробњака има у Пријелозима, Радулићима, Затону и другим селима бјелопољског краја.

________________

ДРОБЊАЦИ у Потковачу, у пљеваљском крају, поријеклом су од Башовића са Пошћења, одакле су око 1822. године побјегли због крви, убивши неког свог комшију. Памте унука од оног свог претка који се доселио – Милована. Имао је синове: Новицу, Сава и Марка.

________________

ДРОБЊАЦИ у селу Бабинама код Пријепоља поријеклом су од Томића са Превиша, који добише презиме по мјесту одакле су се доселили.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Светог Николу, док су неки од исељених Томића узели за славу Светог Николу, а за прислугу Светог Ђорђија.

________________

ДРОБЊАЦИ и ДРОБЊАКОВИЋИ у Габели, више Рисна и у Рисну, поријеклом су из Дробњака. Не зна се од којих дробњачких братстава потичу, али се зна да су се тамо одселили 1687. године и да су презиме Дробњак и Дробњаковић добили од тамошњег становништва; ови су их тако називали по мјесту одакле су се доселили.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Аранђеловдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Војислав Ананић

    ДРОБЊАК (п), у Сливници (Површ, Требиње). Према предању, поријеклом су из Ћеклића у Црној Гори. Једно су братство са Мариновићима. Шилобадима, Ђуринама и Ћуртовићима у овом селу. У Сливницу је, наводно “прије 280-300 година”, дошла удовица неког Илића са своја два сина. Ступила је у службу код сливнићког кнеза Куђељице. Од потомака њених синова Угљеше и Бранислава постали су Дробњаци и остале породице у Сливници. Презиме су добили по томе што им је неки предак “много дробио (говорио)”. Славе Шћепандан (75:1214). Дробњака има и у Сливљу (Невесиње). Живјели су у Плочнику (Борач), али су се иселили “и сад живе у Сливљу“ (59:321).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. Милета Урошевић

    Дробњака, са тим презименом, има у Рушњу код Београда, где су досељени око 1830. из Вукасоваца ( Вукосаваца) код Аранђеловца. У Вукосавцима их има као Ивановићи, Пантићи, Урошевићи, Вујичићи… Славе Ђурђевдан а преслављају Ђурђиц. Не знају из ког су дробњачког села, нити ком братству припадају. Помињу неко село Добрача код Бијелог поља. Бољи познаваоци овог племена мисле да смо ми од Цвијића из Врела код Жабљака, јер једино они у целом Дробњаку славе Ђурђевдан а преслављају Ђурђиц.

    Молим за помоћ.

  3. David

    Drobnjaka je bilo i na prostoru oko Petrinje, Banija.
    Bakino devojačko prezime je Drobnjak. I danas postoji zaseok koje stanovništvo zove Drobnjaci, naselja Gornja i Donja Mlinoga, opština Petrinja, Banija, Hrvatska.
    Svi slave Đurđevdan.
    Do 1941,42,43 po onome što sam čuo od bake bilo je dosta kuća Drobnjaka koji slave Đurđevdan a tada je veliki deo stradao.
    Njihova imena nalaze se na spisku žrtava rata 1941-1945 tog kraja, oko 50ak Drobnjaka iz okoline Petrinje.
    Po priči poreklo vode “iz Drobnjaka”, Crna Gora i imaju neke veze sa Karadžićima iz Drobnjaka, kraj oko Šavnika.
    Navodno su porodica, dve, tri u nekom trenutku, ne zna se kada tačno, krenuli da se sele iz Drobnjaka i zajedno sa Adamovićima “sa Orlove glave” pretpostavlja se trougao Bileća-Foča-Kalinovik došli na prostor između Dvora na Uni i Petrinje, na Baniji, gde su podigli dva zaseoka, jedan pored drugog, od kojih je jedan među stanovništvom nazivan Adamovići a jedan Drobnjaci.
    Ako neko zna nešto više o ovome neka piše.

  4. Drobnjak

    Moji Drobnjaci su iz mjesta Rudo, sam istok Bosne i Hercegovine na obalama rijeke Lim slavimo Arandjelovdan. “Један пође низ Лим и од њега су Дробњаци у Пријепољу, Ужицама и Чачку. Ови у Чачку се сада презивају Дробњаковићи.” Vjerovatno smo od ovoga 🙂

  5. Milan

    Ako neko ima neko informaciju o prezimenu sadašnjem ignjatijevic slava sveti Nikola u tablu pise da su se doselili iz CG sa obradivog brda