Дрљача

16. фебруар 2012.

коментара: 1

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Војислав Ананић

    ДРЉАЧА, широм сјеверозападне Босне врло разграната породица која слави Светог Трифуна. Кроз вијекове род Дрљача жилаво је одржао своје презиме и крсно име.
    “То исто презиме налазимо као име једнога села у Азбуковици (Србија). У србијанској области Колубари има у два села, Бабајићу и Козличићу, досељеника из азбуковачких Дрљача и славе Светог Трифуна, али имају друга презимена. Између азбуковачких Дрљача и ових у сјеверозападној Босни има као свеза опет породица Дрљача у источној Босни у области планине Коњуха, али су ови католичке вјере” (4, 221).
    Стриговачке Дрљаче су поријеклом из азбуковачког краја, јер и они славе Трипуњдан, а доселили су се преко источне Босне.
    Занимљиво је како Милан Карановић објашњава како су Дрљаче добиле презиме: “Један им се предак бацао дрљачом на јабуку да се стресе плод, па ради тога прозван Дрљача” (8, 487).