Порекло презимена Дивљак

16. фебруар 2012.

коментара: 10

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

  1. Siniša

    Poreklo prezimena Divljak iz Srema, tačnije Sasa(Novi Karlovci) , slava Sv. Jovan.

    • Презиме Дивљак,са Мањаче планине,околина Бањалуке,неки су одселили у Лаћарак у Војводину,не знам коју славу славе,иначе моја прабака је била из тих Дивљака с Мањаче.

  2. Nikola

    Divljaci su iz Malog Sljivna sa Manjace, kako ti se zvala prabaka?

  3. Miloš

    Većina sremskih Divljaka su doseljenici sa Manjače. Dobrnja je centralno mesto i naseljavali su Srem uglavnom zbog prisilnog raseljavanja zbog izgradnje vojnog poligona na Manjači 60tih godina 20. veka. Slave Sv. Nikolu. Ima ih u dosta sela u okolini Sr. Mitrovice, najviše u Laćarku, kao i u samom gradu. Moji su iz Goleša kod Banjaluke ali su se davno prezivali Mirnić. Slavimo Sv. Luku. Čuo sam i da ima starosedelaca koji vode poreklo iz Sasa (Novi Karlovci).

    • Siniša

      Došao sam do nekih podataka ,da su moji Divljaci došli u Srem pre 250 -300 godina, iz Like. Prvobitno su bili naseljeni u Sremskim Karlovcima. Nakon velikog požara u gradu , deo porodica je preseljen u Nove Karlovce (Sase).