Порекло презимена, село Златаре (Нови Пазар)

20. децембар 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Златаре, општина Нови Пазар. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

И ово мало село је у изворишту Браусовачке Ријеке. Од Драјиновића га дели само низак превој и купаста главица на којој је гробље за оба села. Златаре је старо село. Народ његово име доводи у везу са златарима који су ту живели и радили у доба док је било рударских радова у Рогозни. То је вероватно, јер знамо да је у Средњем веку било златара по селима. Насеље је с обе стране потока у горњим деловима долине, која је сва под ливадама. Село обилује изворском водом. Извори су: Стублина, Вртина, Бакарњача и Крш.

Називи за поједине крајеве су: Велика Њива, Село — Окутњице, Петровића Брдо, Брдо, Старо Гувно, Плужевине, Клик, Долина, Металица.

Гробље између Драјиновића и Златара, које је раније као и данас служило за оба села, показује смену становништва. Поред старих гробова, по којима су велике плоче, постоје надгробни споменици из каснијег времена. На најузвишенијем месту у гробљу је зараван коју народ сматра за црквину. Ту су се вршили неки верски обреди.

Данашњи родови у Златарима су: Пејковићи (Миленковићи и Савовићи) (8 к., Св. Никола и Млади Никољдан). Пореклом су из Куча. Кажу да су им рођаци Томовићи у Вељем Бријегу и у Кијевцу.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милисав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.