Порекло презимена Петковић

3. фебруар 2012.

коментара: 100

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ПЕТКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Петковић

Хаплогрупа: I2a DS општи кластер

Порекло:

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ПЕТКОВИЋИ

(живе у Тепцима, Омарићима и Кочадолу)

Петковићи воде поријекло од Нинка, сина Станише Тепчанина, па се по њему презивају прво Нинковићи, а касније узму презиме Петковић по Петку, сину Милована Нинковића.

Петко Нинковић је био једно вријеме тепачки кнез и позната личност свога доба. За њега се зна да је као кнез села Тепаца, заједно с попом Тутом Бадњаром, око 1780. године успио да од Турака добије дозволу за подизање цркве у Тепцима.

Петко је имао три сина: Милована, Јована и Алексу. Милован га је наслиједио у кнештву.

Лазар Петковић је командовао Тепчанима кад су 1862. године водили бојеве по Затарју и кад су у Подблаћу посјекли турског Алај-барјактара, побили много Турака и задобили велики плијен.

Милован Петров из Тепаца је био борац у Дурмиторском НОПО из којег је ступио у 7. омладинску бригаду у којој је рањаван.

Петковићи данас живе у Тепцима, Омарићима и Кочадолу, гдје су се иселили на љетне катуне. Има их одсељених у другим мјестима, гдје су одлазили ради запослења и из економских разлога.

Славе Ђурђевдан.

___________________

ПЕТКОВИЋИ

(на Дубровску)

Пековићи потичу од племена Драгошевића из Риђана, одакле се Ђорђије, син Рада Пековића, преселио у Никшић, средином 18. вијека. Ђорђије је имао сина Ивана, а Иван Стојана. Стојан је око 1775. године морао да бјежи из Никшића због убиства једног Турчина. Прво побјеже у Пиву, у село Безује, одакле пређе у Дубровско дробњачко село. Стојан се брзо истакао у Дубровску, постао је и сеоски кнез, а опјеван је у народним пјесмама. Имао је синове Новака, Лазара и Ђоку.

У НОР-у 1941-1945. године, у јединицама НОВ-а учествовали су и погинули: Чедомир на Матешеву 1943, Исак на Мештревцу 1944, Милета и Михаило код Битоља 1945. године. А Рајко Спасојев је био прпадник НОП-а од 1941. године. Прво се налазио у Дурмиторском одреду, касније у Четвртој црногорској бригади, па у пратећем батаљону Другог корпуса и у Петој црногорској бригади као водник и замјеник командира чете; и Митар Миладинов је био у 7. омладинској црногорској бригади као борац у пратећој чети за тешко наоружање.

Ово је братство увијек давало отресите и виђене људе, надахнуте слободарским духом, увијек спремне да се боре за праведну ствар.

Славе Никољдан, а прислужују Томиндан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Коментари (100)

Одговорите

100 коментара

  1. Srđan Petković

    Moj otac i njegov otac su iz Novog Sela sa Kupresa, slavi se Ignjatije. Eto još malo zabune

  2. Mile Petkovic

    Moji su iz Like ali sad zivimo u australiji. Pricaju da smo nekad dosli iz crne gore ali neznam tacno. znam da smo ziveli u lici preko sto godina

    • Nemanja Petkovic

      Pozdrav, i moji su iz Crne Gore, koju slavu slavite ?

      • Mile Petkovic

        Sveti Stefan, a vi? Cuo sam jednu pricu kad sam bio u Lici da nam je prezime jednom bilo orlovic. I nakon nekoga sukoba u crnoj gori, ne znam detalje, orlovici su promijenili ime petkovicu i onda isli u tri smera; prema sumadiju, liku i negde u bosnu. Ne znam ako ste culi nesto slicno o porekla imena petkovica.

      • Mile Petkovic

        Sveti Stefan, a vi? Cuo sam jednu pricu kad sam bio u Lici da nam je prezime jednom bilo orlovic. I nakon nekoga sukoba u crnoj gori, ne znam detalje, orlovici su promijenili ime petkovicu i onda isli u tri smera; prema sumadiju, liku i negde u bosnu. Ne znam ako ste culi nesto slicno o porekla imena petkovica

  3. Никола Петковић

    Поздрав свима, ако може мала помоћ око ове теме. Занима ме порекло презимена Петковић у селу Шашинци, општина Сремска Митровица. Отац ми је Стеван ’61 годиште, деда Никола ’37, прадеда Стеван 1904, а чукундеда Милош чије годиште не знам. Сви су рођени у Шашинцима. Распитивао сам се у Архиву Срема али су све њихове књиге спаљене 1941, као и црквене књиге у Шашинцима. Свака помоћ би ми добро дошла.
    Хвала унапред.

  4. Јована Петковић

    Поштовани,
    Ја сам Јована Петковић из села Јастрепца код Власотинца, југ Србије. Мој деда се зове Јовица Петковић, а прадеда Владимир Петковић. Знам да је Владимир имао два брата, један се одселио у Београд, а други у Врање. Крсна слава нам је Св. Јован Крститељ.
    Уколико неко има података о тој грани Петковића, нека ми пише на имејл: [email protected]

  5. Дајана Петковић

    Поштовани,

    Да ли ико зна одакле воде поријекло Петковићи из Крмина или Бочца код Бања Луке, или било какву информацију. Крсна слава је Свети Марко.

    Унапријед захваљујем,
    Дајана

  6. Nenad

    Da li imate podatak o Petkovićima iz Paležnice, opština Ljig. Pradeda Đurađ Petković.

  7. Vladimir

    Petkovic iz Nisa slavimo sv stefana

  8. амира

    поздрав да ли неко зна мало више о презимену Петковић у околини Српца и села Каоци Република Српска, слава је Свети Стефан