Порекло презимена, село Прелез (Зубин Поток)

30. октобар 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Прелез, општина Зубин Поток. Према истраживању др Милисава Лутовца, Ибарски Колашин, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на малој тераси при изласку Ибра из сутеске. Изнад насеља је Медено Брдо и Ћурније Бачије. Пошто је ова тераса незнатног пространства, Прелез је на њој доста груписан. На то је утицао и прелаз преко Ибра, по којем је, како кажу, и село добило своје име (Прелаз-Прелез).

Пре досељења данашњег становништва Прелез је био ненасељен лаз у шуми, мада старо „латинско гробље“ преко реке указује нд то да је и овде раније било насеље.

Данашњи родови су: Перовићи — Дробњаци (5 к., Ђурђевдан), досељени из Пресјеке пре 150 година; дошла су четири брата (Милија, Марко, Млађо и Миленко). Од Милије су ових пет кућа; Маркови потомци су отишли у Куршумлију, Млађови у Свињаре и Пантину (Косово). И Миленковићи су се иселили; били су ханџије на прелазу преко Ибра, па им један „Бошњак- муслиманин” није хтео платити преноћиште, а они га убили и побегли. Предак Перовића, који је био богат, одржао се овде помоћу мита. Перовићи имају рођаке у Рујишту.

Манојловићи (2 к., Петковдан), дошли су пре 55 година из Јагњенице. Били су три године у Копаонику; вратили се отуда и населили се на агину земљу; имају рођаке у селу Бан-Долу код Митровице.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига, LXVII, Д-р Милосав Лутовац, ИБАРСКИ КОЛАШИН, антропогеографска испитивања, Београд, 1954. Одабрао и приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.