Порекло презимена Мочић

29. октобар 2015.

коментара: 0

Мочићи су православни Срби пореклом из Петрова код Добоја.

На простору Босне и Херцеговине ово презиме је концентрисано између река Усоре, Спрече и Босне, које се састају код Добоја, а које раздвајају планине Озрен, Требава, Крњин и условно речено Борја.

С обзиром да се ово презиме не јавља у другим крајевима БиХ, можемо претпоставити да се ради о једном роду, који се неким дужим периодом раселио на овом подручју.

Крсна слава Мочића из Петрова је Мала Госпојина.

О даљем пореклу презимена Мочић, можда је интересантно споменути село Мочиће (Mocichi, Mochichi, Močići), које се налази у Конавлима недалеко од Дубровника. Мочићи  се спомињу још у XVI веку, а назив су добили по роду Мочића који су могли населити тај крај још у XV веку, јер на пописима из средине XVI века њих тамо већ нема (бар не под тим презименом).

Презиме Мочић у већем броју срећемо још и у Далмацији, а ради се највероватније о потомцима Мочића који су некада давно у прошлости насељавали Мочиће, уосталом као што је највероватније случај и са Мочићима из околине Добоја.

Оно што не треба још искључити као могућност, јесте да је презиме Мочић настало од презимена Миочић, које се у латинској транкрипцији лаким губитком слова i претварало у Мочић.

Avatar photo

Аутор чланка:
Бранко Тодоровић

Члан Друштва српских родословаца "Порекло" од 2014. године. Председник Одбора за хералдику и главни уредник Форума Порекло.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.