Порекло презимена, село Љубинци (Александровац)

19. октобар 2015.

коментара: 2

Порекло становништва села Љубинци (по књизи Љубинце), општина Александровац – Расински округ. Према књизи Милисава Лутовца „Жупа Александровачка“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Ljubinci

Положај села.

Насеље се простире по заравни, на падинама малих брда Јанковог Брда и Јелењака, у изворишту потока. Старо Село је било у долини, где су сада баште и делом виногради.

Воде.

Раније су мештани користили воду за пиће из бунара. Данас је, међутим, спроведен водовод из Љубиначког Потока.

Земље.

Осима Старог Села и Турског Брда, потеси носе следеће називе: Владичина Бара – која је припадала неком манастиру, Велика Ливада (њиве), Гологлава (виногради), Грнчићи (њиве и виногради) – одакле је раније узимана земља за грнчарију а можда се ту крију и остаци неких ранијих насеља, Гложане (њиве и виногради). У атару овог села подједнако је заступљено виноградарство и воћарство.

Старине у селу.

У Старом Селу се наилази на темеље кућа. Ту и на Турском Брду ископана су два мала мача. Кажу де на Турском Брду има остатака турских надгробних споменика.

Тип села.

Село је временом померено према горњим странама. Неки кажу да су се најпре насељавали у Старом Селу. Село, које је сада доста груписано, лако одавде користи све потесе. У новије веме село почиње да се шири поред путева.

Порекло становништва.

Становништво Љубинаца је, као и у суседним селима, досељено:

-Станићи, Ђурђевдан и Алимпијевдан, су пореклом „од Ибра“. Били су раније у Осрецима.
-Рачићи, раније Белосављевићи, славе Алимпијевдан и Ђурђевдан. Кажу да су пореклом из Црне Горе. Броје од досељења пет појасева-колена: Вукосав (43 године), Ђорђе, Мијушко, Јова, Смиљко и Рача.
-Варинци, Никољдан, су пореклом из Лесеноваца – Жупа, од братства Катанчевића. Пре досељења у Љубинце били су у Варини, некадашњем насељу Жупе, па се због тога презивају Варинци.
-Левићи, Томиндан, су досељени из Блажева – Копаоник.
-Рилаци, Никољдан. Предак се доселио од Јавора. Једно време су живели у Кривој Реци – Копаоник. Истог су порекла са Рилацима у Суботици – Жупа.
-Станковићи, Аранђеловдан и Св. Мина, су се доселили из Будиловине – Копаоник.
-Мајсторовићи*. Предак досељен „из преко Мораве“.
-Илићи, Алимпијевдан, су из Будиловине – Копаоник.
-Судимци* су из Блажева – Копаоник.

*Не каже се коју славу славе.

ИЗВОР: Према књизи Милисава Лутовца „Жупа Александровачка“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Slavoljub Miljkovic

    Za autora ovih informacija o prezimenima jedna informacija ,da li slucajno ili namerno izostavljeno prezime Miljkovic , koje ima svoje poreklo a hvala bogu i naslednike i dan danas .

  2. Милодан

    Славољуб Миљковић!

    Нема Миљковића у књизи. проверено. Уосталом, на насловници Порекла постоји “Дигитална библиотека”, пронађите књигу “Жупа Александровачка” и погледајте стране 73 и 74, на којима су подаци о селу Љубинци (по књизи Љубинце).
    Дакле, ни случајно ни намерно.

    Поздрав!