Пoрекло презимена, село Суботица (Александровац)

18. октобар 2015.

коментара: 3

Порекло становништва села Суботица, општина Александровац, Расински округ. Према књизи Милисава Лутовца „Жупа Александровачка“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село се протеже дуж две косе (пише два била, оп. Милодан), које раздваја поток све до равни. Сеоски атар захвата благе стране и раван око реке – Горње и Доње Поље, где су раније биле ливаде и заједничке сеоске утрине, које су доцније подељене. Сада су под кукурузом и поврћем.

Земље.

Воћњаци су на странама, око кућа а виногради у Варинама, Дубрави (раније парлози за стоку), Црвеном Брегу и Саду. Њихове виноградарске куће су биле у Варинама, где се види старо гробље.

Тип села.

Суботица се, као што је речено, пружа низ две косе (низ два била), којима воде путеви. Подељена је на „брегове“ по братствима: Ђуричића, Петковића, Рилачко, Недељковића и Шибићки Брег. Дакле, село се састоји из групице кућа, које се све више повезује у једну целину.
У Суботици, која се одликује повртарством, постоје две старе воденице (Борићка и Рилачка) из доба Турака. Борићи, који се не помињу као род, чувају тапију из турског времена.

Порекло становништва.

Данашње становништво Суботице је новијег порекла, досељено из разних крајева од почетка 18. века.
То су:
-Рилаци, Никољдан. Предак се доселио од Јавора. Било је деветорица браће. Разбежали су се на све стране. Њихових потомака има у Кривој Реци, Рибарима, Љубинцима и Топлици (Суви До). У Суботицу је дошао један од њих – Стеван – пре пет колена: Милан (30 година), Душан, Вучић, Периша и Стеван.
-Никићи, Митровдан. Дослила се три брата из Лесковице (Гоч): Нико, Саво и Милић. Од Саве су;
-Савовићи;
Од Милића;
-Милићевићи. Једна грана Милићевића презива се по стрицу Ники (Никићи), који није имао деце.
-Недељковићи су род Никићима.
-Денићи*. Дена Величковић је побегао од Турака са два брата. Један се населио у Руденици (Жупа) а други у околину Крагујевца. Броје пет колена од досељења: Радич (40 година), Драгутин, Сава, Јанићије и Дена.
-Котлајићи, Аранђеловдан. Дошла су три брата, Аранђел, Раксан и Ђорђе, са Златибора преко Врњачек Бање.
-Ђорђевићи су род Котлајићима; броје од досељења четири колена.
-Мићићи, Ђурђиц, не знају одакле су досељени. Броје седам колена од када су у Жупи.
-Ђуричићи, Андријевдан и Св. Петка. Предак досељен из Црне Горе у Дренову код Трстеника. Ђурица, који је са 18 година био комита (одметник), у време Турака, због убиства једног Турчина, населио се у Суботици.
-Лукићи, Св. Петка. Раније су се презивали Ракићи. Као Ракић, предак је дошао у Злегиње, где је убио спахију и побегао у Медвеђу преко Мораве. Променио презиме и дошао у Суботицу.
-Недељковићи*, Ђурђевдан, су се доселили из Боћа.
-Дреновци* су из Дреновца код Бруса.
-Шибићи, Ђурђевдан. Предак се досеило из околине Краљева пре пет колена: Милош, Вујица, Војин, Филип и Стевко.

*Не каже се коју славу славе.

ИЗВОР: Према књизи Милисава Лутовца „Жупа Александровачка“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. milutin savic

    Sto se tice porekla prezimena, sela Subotice opstina Aleksandrovac, kao izvor se uzima rad Milisava Lutovca, -Zupa aleksandrovacka-, navedeni su Savovici, a treba tj odgovara istini Savici iz bratstva Nedeljkovic-Nikic, inace prvi podaci o stanovnistvu sela su popis iz 1834, kmet sela Trifun Jovanovic-Rilak, ima jos par greskica ali o tome, ako se javi neki sagovornik na temu sela Subotice, pozz Milutin Savic.

  2. Marija

    Poštovani Milutine,

    U Sibickom bregu ima porodica Živković o njima nema podataka kao i Pekici?