Порекло презимена, село Сунићи (Столац)

16. октобар 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Сунићи, општина Хатељ (Столац). Према истраживању Петра Шобајића  ДАБАРСКО ПОЉЕ У ХЕРЦЕГОВИНИ. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Куће су при пољу под Штрбином, на наплављеним подовима и груписане. У селу много има омеђина ранијих насеља, кућишта са зиданим волтовима и многа стара гувна око њих. На Горици је црква, храм Св. Тројице, ту је била стара црква која је обновљена, познаје се око ње и старо гробље. По томе се види да је село старо, а откуд му име — није познато. Онде су живели:

Шкипине, били су староседеоци, последњи је био Спасоје, који је стајао где су куће Дука и умро око 1888, па се с њим ова породица истражила. Славили су Никољдан.

Миловићи били (Крсто) и изумрли давно.

Суљићи, муслимани, били су од неког Лака Црногорца, који се потурчио у Никшићу, а његов унук; Осман пред кугу дошао и имао 6 синова. Њихових 5 к. отселило се 1912. г. у Турску, а остао онде самохранац Омер. Веле да су се звали и Лакчевићи по прадеду који се потурчио, а који је, по једном казивању, био из Пјешиваца.

Називи места су: Приљепак, Оборена Ластва, Ченгића Вале, Селина, Јоковићи (крај села где је највише омеђина и старих гувана; свакако да је ово име дошло по некој, породици о којој се данас не зна ништа), Нурковина, Чујовина, Радош-Баре, Милине (орнице), Црдвина (ту је старо гробље), Прибитух (извор).

У селу живе:

Кулушићи, који су из Давидовића; дошао је Сава око 1860. са синовима Ђуром и Симом. Они су од разгранатог рода Вујовића, о коме је говорено. Има их 1 к., славе Никољдан.

Милошевићи 1 к., су из села Чавша у Попову, где их има много, а веле да су старином из Риђана. Славе Јовањдан по Божићу.

Радовићи 1 к., су из Врањске од Вујовића, дошли 1925. г.

Станићи су од Вујовића из Давидовића, дошао им отац Тешо око 1865. и имао Лазара, Марка и Ћетка. Славе Никољдан.

Дуке су живели у Кукричју у Фатници. Јока Дуке кћи била је за Стојаном Кулушићем, па Јоков син Лазар због сиромаштине прешао код зета на Заушје у Давидовићима око 1845, а после 10 година сиђе у Суниће на земљу Виђановића, ага из Требиња. Од њега је само 1 к. Три остале куће Дука су од Михајла Дуке, који је прешао из Кљенака око 1865. на мираз; жена му је била од Шкипина; имао је Тома, Луку и Симата. Славе Арлијевдан. Род су им Дучићи у Фатници.

Нурци 8 к., одавна живе у овом селу, муслимани су и веле да су од породице Шаренаца. Били некад богати, па их нека чета давно напала и остало само једно дете, од кога су они.

Приганице, муслимани, 1 к., дошли из Фатнице на мираз око 1870. г.

ИЗВОР: ПЕТАР ШОБАЈИЋ: ДАБАРСКО ПОЉЕ У ХЕРЦЕГОВИНИ – антропогеографска истраживања – САНУ, насеља и порекло становништва, књ. 34, Београд, 1954. Одабрао и приредио: сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.