Порекло презимена, село Милавићи (Билећа)

13. октобар 2015.

коментара: 1

Порекло становништва села Милавићи, општина (Билећа). Према истраживању Петра Шобајића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Испод брда Градине при пољу су 22 куће у мањим групама, где живе Аботи 3 к., Габеле 7 к., Попадићи (Вујовићи) 4 к., Кашиковићи 5, Стевановићи 1, Драганићи 1 и Бајат 1 к.

На Црквини се налази старо гробље, највеће у Дабру по броју стећака, што показује да је онде било јако насеље и у Средњем веку. Друго гробље је на Гологлаву са 6 стећака и зову га „грчко гробље“. Називи су: Млиница, Љесковина, Бјелушине, Прекача, Оџаци (Љубовића).

У селу су живели муслимани Милавићи, којих има у Мостару. Једна се махала Улога у Борчу зове Милавићи. Веле да су били однекуд из Србије, да је неко отуда пошао као народни изасланик у Цариград и потурчио се, па се настанио у овом селу. А. Лубурић ми је дао податке: да се тај изасланик из Србије звао Миловић, који је са Вучијаковићем ишао у Цариград и потурчио се у Мостару у доба Хабдулах-паше. Од паше је добио ово село и прозвао се Милавић. Кад су се Милавићи иселили из Дабра, нисам могао сазнати. Пред кугу у селу живели су Мићановићи на Главици где су куће Попадића и све их је куга поморила. С њима су на Главици становали и Носи, који су такође самрли од куге.

У селу су: Аботи, муслимани; веле да су им стари дошли из Новог и да су се раније звали Абули. Живели у Бијељанима, ту их напао Бајо Пивљанин, па прешли у ово село и били чивчије Милавића. Од куге је преостао само Мујо и од њега су ове куће.

Габеле су од Кашиковића, од једног њиховог момка који је био у служби капетана Гаврана у Габели, тамо се потурчио и дошао у Милавиће.

Кашиковићи су из Врањске, дошао Лазар Симов због сиромаштине око 1770. г. Сву му чељад куга покосила, па се по куги опет оженио и имао Васиља, а он 8 синова: Ђура, Луку, Лазара, Риста и другог Риста, Тодора, Илију и још једнога чије је име заборављено. Славе Ђурђевдан, прислужују Ђурђицу. Веле да им је далека старина из Риђана, одакле су прешли у Врањска пре херцега Стјепана. По њиховом предању беговска кућа невесињских Љубовића потиче од потурчених Кашиковића. Такво је предање и раније забележено. По томе би излазило да су Кашиковићи били нека средњевековна властела у старом крају, у Риђанима.

Попадићи: Петар Радов Попадић из Тодорцћа због сиромаштине прешао у Хатеље око 1836. г., а после десетак година у Милавиће. Они су од Вујовића из Тодорића, славе Никољдан. Досељени предак Петар је имао 4 сина: Илију, Видоја, Гаја и Тривка.

Бајат је из Жрвња у Билећком срезу; дошао Марко око 1846. на Кљенке и имао Пера, а он Марка и Јова, па Марко Перов пређе 1920. у Милавиће; славе Аранђеловдан.

Стевановићи су из невес. Лукавца. Тривко се оженио од Вујовића и имао Луку и Мића. Њих двојица доселе се 1878. из Лукавца на турску земљу. Славе Никољдан, прислужују Петровдан.

Драганић је из Петровића у Бањанима, дошао Периша у Сузину, а син му Благоје око 1875. у ово село. Славе Матијевдан.

 

ИЗВОР: ПЕТАР ШОБАЈИЋ: ДАБАРСКО ПОЉЕ У ХЕРЦЕГОВИНИ – антропогеографска истраживања – САНУ, насеља и порекло становништва, књ. 34, Београд, 1954. Одабрао и приредио: сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Драган

    Да ли неко може да повеже Драганиће са Шаренцима ?
    По хаплотипу испада да су јако блиски.

    Драган