Порекло презимена Газивода

15. фебруар 2012.

коментара: 7

ГАЗИВОДЕ су из његушког села Вељи Залази, које и сада постоји, мада је скоро расељено, удаљено један сат хода од централног дијела Његуша.

„Први помен Његуша везује се за Гачовиће, Друговиће и Хрсовиће, за које се зна да су старинци из Залаза. Током 15. вијека они се досљедно казују из Његуша, свакако у племенском смислу. Ипак, настаје питање: да ли су они тада становали у Залазима, или се отуда прелили у Његушку котлину, када су Которани изгубили своје посједе у његушима, или Лединцу како су се до тада називали Његуши, јер је већ Котор 1420 године припао Млетачкој Републици.“

Без сваке сумње је да је постојбина Газивода били Вељи Залази, који се према др Гавру Шкриванићу помињу 1351. године „и Залази са свјеми правинами својими“. Најдаљи предци Залажана за које се зна, а који су били савременици Косовске битке 1389. године су браћа: ХРС, ДРУГ и ГАЧ. Према др Јовану Ердељановићу, ово су чисто српска стара имена и по предању су били старинци.

Од ова три брата из Залаза проистичу ова Његушка братства: од Хрса су: Братичевићи и Вукчевићи, од Друга: Ђуровићи, Николићи и Голубовићи, од Гача: Данчуловићи, Лукреције, Падалице, Капетановићи и Пророковићи/Ујчевина Владике Рада, јер је познати његушки капетан Лазо Пророковић био исти ујак Владике Његоша. Друг је имао два сина: Ђураша и Николу и синовца Голуба (о којем нема довољно података – напомена). Од Ђураша су Ђуровићи који их и сада има на Његушима, од Николе Николићи од којих потиче Богдан Вуков који је посјекао силног Махмут пашу Бушатлију на Крусима 1796 године. Од Голуба су данашња братства Газиводе. Име Друг јавља се не само у Његушима, као родоначелник братства Ђуровића, Николића и Газивода, већ и другим нашим крајевима.

 

Вредне прилоге о презимену Газивода добили смо од нашег сарадника Младена Газиводе (одакле су и горњи цитати). Кликните на документе испод у којима је родослов Газивода као и њихово породично стабло.

Родослов Газивода (текст)

Газиводе, стабло

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Ana

    Evo ga pravi ni Vaclav Gornjevuk ni Drugovici Njegusi i Kotor. Ovo je istina o prezimenu. http://dav.hr/imgkattool02.php?what=1&tip=1&pageNum_rec=2&id=21

    • Gago

      Možda nije od goreg i ovo znati ! Gazivode iz Hrvatske, bolje rečeno iz Podravine- Koprivnica, Sisak … su se doselili iz Crne Gore-Rijeka Crnojevića ili okolina. Tu im je Car Leopold dozvolio da se nasele i priznao ih kao plemicku vlastelu sa grbom, oko 1634 ili 1664 zaboravio sam. Uostalom piše na Grbu Obitelji Gazivoda u Varaždinskom Muzeju. Taj grb se poklapa sa crvenim cvetovima gosp. Samardžića , samo su mu u Hr pridodati simboli crveno-bijelog polja i drugi znakovi Monarhije šta je normalno .
      Dugo su bili izloženi unijaćenju i katoličanstvu . Do raspada Yugoslavije, pisali su se , Srbi-Katoloci. ..
      Gazivode iz okoline Rijeke(Fijume), Starigrada, Šibenika… su se 1830 god odselili u Zapadnu Hercegovinu gje su se pokatoličili i onda se naselili na gore navedena područja. U isto vrijeme 1830gid se druga trojica , sele na Palama, Štoj i Kosovo blizu Ribarica. Po selu Gazivode se zove današnja brana i akomulaciono Jezero Gazivode. Inače su svi četvorica pobjegli od krvi, znam i zbog kojih bratstava i to zadrzavam za sebe .
      Inače riječ Ceklin da znači plićak ne poje vodu. Znam da bi mnogi voljeli sada očd jedanput biti sve samo da nemaju veze sa Srbima. Tvoj otac je bio najveći Srbin kao i tvoj Đedo Marko . Ime Ceklin je takođe naziv Varoši u Poljskoj i prezimena u Sloveniji . Gazvode u Sloveniji su porijeklom od Žumberskih Srba, koji su se preko 200god odupirali prekrštavanju . Vremenom im se izgubilo i iz prezimena i zato se prezivaju Gazvode . 9 , Gazivoda je završilo u logoru Jasenovac, valjda jer su bili “Hrvati”
      Od Drugovica iz Klobuka su nastali pet plepićkih familija od kojih je najpoznatija, Čihorići kao direktni nastavak,Sankovič moćna i do danas.Drugovici se spominju zadnji put u Hercegovini kao Vojvoda kod Sandalja Hranica . Stećke ili pogrebnice naših predaka se mogu naći u Popovom Polju gdje su pohranjeni kao Vlastela . Inače naše porijeklo datira do 3-4 vijeka poslije Hrista u Pološu-Južna ili Stara Srbija,danas Sjeverna Makedonija ili po Turskim zapisima Srbistan . Kasnije se selima prema porotu a odatle u Zahumlje, današnja Hercegovina .
      Nekim se Gazivodama, Z prelazi u S.
      Guverner pokrajine u Argentine naš Gazivoda, se preziva Garivota, jer je z i t pogrešno prepisano .
      Inače imena Rvaši postoje u Rusiji -Rvachi i Čeho-Slovačkoj , slučajno mi se pokazali na Navigaciji, .
      Pogledajte Turske zapise iz 1522-25god , Dubrovačke i Austro-Ugarske. U Bečkoj arhivi piše da su Drugovići-Gazivode, Srbi,plemići .
      Po negdje su nas pisali Gausioda u zagradi Gazivoda….

  2. Gradimir

    Hallo Ana,
    Ovo apsulutno nista ne dokazuje o porijeklu Gazivoda.
    Mnoge plemicke familije u to vrijeme kada su izbjegle u Austro-Ugarsku i dokazale svoje plemicko porijeklo,dobijale su kao takve pravo na nosenju Titule i dobijanje posjeda .
    Poznato je da se u tom vremenu vodila velika borba na Unijacenju pravoslavnog zivlja u tom dijelu Austrougarske tj Hrvatske. Licno sam se uvjerio kada sam bio u Bjelovaru da su se tamosnji Gazivode izjasnjavali kao Srbi katolici i imali vise katolickih Svestenika i Grko Katolika.
    Ne zelim ovim u nikom smislu da omalovazim a jos manje uvrijedim njihovo Hrvatsku pripadnost,to mi nije namjera. Svako ima pravo da bude ono kako se oseca. Ja ih volim sve.
    Gazivode tj Drugovici se u CG pominju od 1430god,vise od 220 god prije Varzdinskog Grbovnika. Isto tako postoje podaci u Austrijkoj arhivi koji govore o Drugovicima-Gazivodama 1200god od kojih nastaju 5 plemickih dinastija,kao Sankovici,Chihorici…Uskoro ce jedan istoricar koji se bavi istrazivanjem prezimena napisti knjigu gdje ce objasniti nase porijeklo koje dosteze mnogo dalje,do vremena istocnog Rimskog Carstva(poslije pada Istocnog Rima nazvano od njemackog hronologa Vizantija) i nase postojbine danasnjeg Pirota.
    Grb sa crvenim cvijetom je dosta slican grbu koji je prikazao Heraldicar gos.Samardzic .
    Srdacan pozdrav s postovanjem Gradimir Gazivoda.

    • Ana

      Što se tiče ovog porijekla, ni moj otac ni svi moji stričevi se nisu slagali apsolutno da je to porijeklo Gazivoda Gradimire odmah da ti kažem, pa čija je to sve istorija ne znam. Postoje dva predanja, moji su za onu od Vaclava Gornjevuka, jer su neki uzeli naše prezime a mi smo upravo odakle i jesmo iz Rvaša, to bi ustvari znao bilo ko u Cg i iz Cg. Inače smo starosjedioci Balkana, nismo budibogzna odakle došli. Pozdrav

    • Ana

      Prema predanju Gorevuka, oni su poreklom iz Hercegovine, iz starog grada Klobuka zapadno od Grahova[6], i bili su vlastela u srednjevekovnoj Bosni. Po propasti Hercegove države, sklonili su se kod Ivana Crnojevića na Njeguše, 1482. godine, a predvodio ih je Valac Radkov Gorevuk s dva brata. To ti je vezano za grb isto s Malih Zalaza i isto s Ceklina što znači plićak, ali su ga smatrali kao Dobro a mi svi Gazivide smo iz Rvaša. Niko od mojih Gazivoda kad sam im pokazivala ovo porijeklo gore navedeno ko je pisao odbacivali su ga kao da sam im poturila neku najveću laž pred nos, tako su reagovali. I znaš tu gdje jesmo da orbitiraju potomci Gornjevuka s Klobuka starinom. Tako eto. Mada se zna da je neko uzeo naše prezime otuda moguće zabuna porijekla i dva porijekla poznata, ako ih nema i mnogo više.