Порекло презимена, село Липница (Кнић)

24. фебруар 2015.

коментара: 1

Порекло становништва села Липница, општина Кнић – Шумадијски округ. Према књизи Михаила Драгића „Гружа“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села – топографске прилике.

Куће липничке су растурене од Будимца до Липничке Главице. Има их чак до друма на рипањској површи; то је Доња Липница. Између тог краја и Шумарских Вратница је Пустопоље. Зову га тако што су ту једном приликом за време Карађорђа потучени Турци – зову га као и што зову Маснопоље. То је централна раван рипањске језерске фазе, пространа, као длан равна плоча, и у њу су усечене благе, широке и плитке долине Липничког и Љубићслог Потока. Главни и највећи део села је чак у горњем току Липничке Реке, где су куће махом по странама и теменима брда, ретко у самој долини. Због карактеристика земљишта, нарочито у горњем делу село је разбијеног типа.

Воде.

У Пољу имају извор Бели Извор а у брду, горе у селу, су извори: Вилињак, Изворац, Студенац и Павловац. Вода је овде врло добра, као уопште свуда на овој страни Груже. Испод села је и Слани Поток, на који стока врло радо иде.

Тип села.

Село се дели на махале, али се као засебан крај може узети само Доња Липница, чије су куће покрај друма и новијег су постанка, јер су се њене фамилије тек од скора почеле спуштати из села. Иначе село се дели на крајеве, обично према фамилијама, које су најмногобројније или најстарије. Ово су крајеви: Кошани, Обреновићи, Павићи, Мајстори и Пањевац а у Доњој Липници Штављани и Јоваши.

Старине у селу.

У селу постоји једно „грчко гробље“ одмах више Белог Извора у Пољу.

Порекло породица.

У Кошанима су само:

-Кошани (Недељковићи, Лазовићи, Тодоровићи и Марковићи). Доселила се браћа Теодор и Недељко из села Кошана у Турској. Од њих је данас пето колено. Зорнићи у селу Љубићу (Гружа) су једна фамилија са овима. Славе Св. Петку.

У Обреновићима су:

-Обреновићи. Обрен је дошао из Придворице код Митровице. Од њега је данас шесто колено. Брат му је Јанко отишао у Грошницу и од њега су тамошњи Јанковићи. Не каже се коју славу славе.

У Павићима су:

-Благојевићи (Павићи). Благојевићи су дошли из Павића код Церја у Ибру: Са Глувчевићима у овом селу су одржали кумство још из тог места. Они су најпре досељени а после њих Обреновићи и Туторовићи. Славе Св. Враче.
-Петровићи. Прадед дошао из Попине у Жупи у Глушчевиће на одиву. Славе Митровдан.

У Мајсторима (у пољу) су ове фамилије:

-Мајстори. Мајстор Илија дошао је из Будожеље у моравичком Старом Влаху. Од њега је данас пето колено. Најпре су били у Вранешима – где има и данас Продановића. Продан је био мајстор – Илијин отац. Славе Ђурђиц.
-Ђоковићи (Кучуци). Дошао им чукундед („Кучук“) из Церја. Славе Ђурђиц.

У Пањевцу су ове фамилије:

-Обреновићи су од горњих Обреновића.
-Милосављевићи (Глувчевићи). Били су најпре у Врби – Подибар, где још имају фамилије – Антонијевићи. Пореклом су из Церја. Симовићи у Грабовцу су им фамилија. Славе Јовањдан.
-Филиповићи. Дошао дед из Комадина у Старом Влаху као уљез у кућу Милосављевића. Славе Никољдан.

У Доњој Липници су:

-Штављани. Дошао дед Туторов из Штавља. Од њега је данас седмо колено; рачунају се у најстарије фамилије у селу. Славе Никољдан.
-Мајстори су од горњих Мајстора.
-Благојевићи су од горњих Благојевића.
-Игрутиновићи, Секулићи и Комненићи. Доселила се браћа Игрутин, Секула и Комнен из Гуче у Драгачеву. Од њих је до данас четврто колено. Славе Лучиндан.

-У Јовашима су ове фамилије:

-Јоваши (Бојовићи, Јеремићи и Васиљевићи). Дошао Јоваш из Кошана. Врло је вероватно да су тамо били фамилија са овдашњим Кошанима. Славе Св. Петку.
-Кошани су од предњих Кошана.
-Јевтовићи. Прадед се доселио из Будожеље у Старом Ваху. Славе Јовањдан.

У Пољу су ове фамилије:

-Јаникићи. Дошао чукундед Јанко из Дубља, негде у југо-западној Србији. Не каже се коју славу славе.
-Благојевићи су од горњих Благојевића.
-Богдановићи су се доселили пре 10 година из околине Пожаревца. Славе Јовањдан.
-Илићи. Пре 10 година доселили се од Петровца на Млави – пожаревачки округ; сељаци им дали надимак „Власи“. Славе Св. Петку.

ИЗВОР: Михаило Драгић „Гружа“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Spase Uzelac, Beograd, Srbijad

    Topla hvala