Порекло презимена, село Трлабућ (Вучитрн)

22. септембар 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Трлабућ (раније Трлобућ), општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на падини Копаоника, у горњем делу долине Криве реке и Киселог потока.

Разбијеног је типа. Дели се у три махале чији су називи по родовима који у њима живе. Куће у махалама су збијене. Удаљења између махала су 200-300 м.

Сада у селу живе само Арбанаси, али су њихови преци затекли Србе у селу као чифчије у неког бега из Вучитрна. Од њега су, кажу, њихови преци купили чифлик, а Срби се онда раселили. На те Србе указује топографски назив Конаку Арсес (Арсина Појата).

Родови:

Османовић (5 к.), – Алијовић (11 к.) и – Зенељовић (8 к.), сви од фиса Бериша. Доселили се сви у исто време, око 1800, из Скадарске Малесије. Први род са осталим није у сродству, док су друга два рода међусобно ближи рођаци.

Видушић (1 к.), од фиса Шаље. Пресељен око 1895. из Видушића (Копаоничка Шаља).

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.