Порекло презимена, село Скровна (Вучитрн)

21. септембар 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Скровна, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на падини Копаоника, између Гумнишке и Слаковачке реке, на јужној страни брда Глога, на надморској висини 860-900 м.

Збијеног је типа, и једино му се три куће налазе издвојене према југоистоку. Дели се на три махале чији су називи према родовима који у њима живе.

У селу су живели Срби и старији Арбанаси се сећају имена неких од кућних домаћина (Миливоје, Миленко, Раденко, Радисав, Мирко), који су се иселили у Топлицу по њеном ослобођењу. Само Арбанаси кажу да су преци тих Срба дошли у село по њиховом настањењу у Скровни и да су ти Срби били чифчије у њих. Кажу да су им преци затекли село као чифлик неког бега из Вучитрна, на коме су живели преци садашњих Арбанаса села Гумништа. Пошто је њихов предак, Хаџи Исмаил, купио тај чифлик, ти су се Арбанаси преселили у Гумниште.

Родови:

Ајровић (11 к.), – Исеновић (11 к.) и – Исуфовић (6 к.), сви од фиса Бериша. Предак Хаџи Исмаил им се оделио од својих рођака у Скочни и преселио у Скровну почетком 19. века. Даља старина им је у Скадарској Малесији. Појасеви у 1935. од пресељења у Скровну: Хаџи Исмаил, Адем, Азем (100 година).

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.