Порекло презимена, село Лалетић (Липљан)

12. септембар 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Лалетић, општина Липљан (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на падини Липовице (јужног наставка Голеша), на десној страни долине Лалетићког потока, око 40 метара изнад долинског дна.

Збијеног је типа. Као мало насеље на махале се не дели.

Лалетић је постао као махала села Вршевца, јер се једна кућа садашњег рода Кастрата у Вршевцу при досељавању из Дренице заселила на месту садашњег села Лалетића. Доцније се, као прилично удаљена махала, издвојио у засебно село.

Родови:

Нековц (2 к.), од фиса Касграта. Досељен у другој половини 18. века из Нековца, у Дреници, заједно са родом Кастратом из Вршевца, као његов члан.

Суодол (3 к.), од фиса Сопа. Пресељен око 1890. из Суводола.

Муољан (1 к.), од фиса Краснића. Као сиромашак се из Мовљана у Подрими потуцао по Дреници и Косову. У Лалетићу је „прихваћен” 1931.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.