Порекло презимена, село Караче (Вучитрн)

9. септембар 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Караче, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на падини Копаоника, у долини реке Трстенке, између врхова Великог крша (879 м) и Скочанске чуке (1054 м). Збијеног је типа. Дели се на три махале, чији су називи по родовима у њима.

Село је у првој половини 19. века било чифлик потурчењака Бадивуковића из Вучитрна. Зна се да је садашњи најстарији род (Смаиловић) затекао чифчије Арбанасе, који су средином прошлог века прешли у Окраштицу и који се по овом селу (Караче), у коме су живели, зову тамо Карачели. Садашњи арбанашки родови у селу нису били чифчије, јер су, кажу, куповали делове села од тик Бадивуковића при досељавању.

Родови:

Смаиљовић (5 к.), од фиса Бериша. Пресељен из суседне (вучитрнске) Бањске око 1840. Појасеви су му 1935. од пресељења из Бањске били: Рама, Смаил, Мемет (65 година). Смаил се родио у Бањској.

Таировић (4 к.), од фиса Бериша. Преселио се из истоименог рода у Бањској после Смаиљовића.

Пољаровић (5 к.), од фиса Бериша. Пресељен из Окраштице после првих.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.