Порекло презимена, село Језерце (Урошевац)

9. септембар 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Језерце, општина Урошевац (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село се налази у изворишном делу Неродимке, односно више става њених саставница Велике и Мале реке. Највећим делом је у долини Велике реке и долинама њених приточица. Сеоске куће су по долинским странама, на косама, билима, и пењу се, као у махали

Катун, до 1100 м надморске висине. Име селу је, кажу, по неком језерцету које је пресушило. Ту у том басену и сад извире вода, тече на дужини од неких педесет метара па понире и, како сељаци овог села мисле, поново извире код села Малопољца у сливу Црнољеве.

Разбијеног је типа. И куће у махалама нису на окупу већ растурене по једна, две или највише четири заједно. Удаљења између махала су, како где, негде 1, а негде и 3 км. Махала има пет, а зову се по родовима који у њима живе.

У селу живе сада само Арбанаси. Они кажу да им преци нису затекли село, што се не слаже с наслеђеним топографским називом Ливада е Шкаут (Србинова ливада), па и другим наслеђеним српским топографским називима.

Арбанашки родови у селу су:

Шајковц (18 к.),

Мачитева (18 к.),

Угзмаил (21 к.), – Прерок (18 к.),

Маљок (28 к.) и

Бековит (20 к.),

сви од фиса Гаша. Маљоци живе у махали Вериште, а Бековити у махали Катун. Досељени су почетком 19. века из Сев. Албаније. Појасеви записани 1931. за род Шајковц од досељења: Таир, Муниш, Рамадан, Абдулах (70 година).

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.