Порекло презимена, село Гумниште (Вучитрн)

21. август 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Гумниште, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на падини Копаоника источно од врха Духовца (1364 м).

Разбијеног је типа. Дели се на четири махале чији су називи по родовима који у њима живе. Само је најјужнија и најнижа махала (махала Исеновића) на окупу, иначе су куће у другим махалама раштркане. Удаљења између махала износе 1-1,5 км.

У селу сад живе само Арбанаси који као да не знају јесу ли им преци затекли село.

Родови:

Зековић (7 к.), – Смаиловић (4 к.), – Меметовић (9 к.) и – Исеновић (15 к.), сви од фиса Шаље. Сви су досељени почетком 19. века из Шаље у Скадарској Малесији, из братства Маљета, само не као блиски сродници. Предак Зековића (Зека) прво је „пао” у Скровну, па одатле изишао у Гумниште и заселио се у месту које се тада звало Појило. Брат Зекин је из Гумништа прешао у Качандол (Копаоничка Шаља). Појасеви Зековића у 1933. су од досељења били: Зека, Кадри, Ајзер, Браим (70 год.).

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.